Familjebilsrådgivning

205Behöver du hjälp att hitta rätt familjebil? Behöver du någon att fråga om råd eller bolla möjliga familjebilar med? Då kan jag hjälpa dig! Jag har under åren hjälpt hundratals familjebilsköpare, du kan se några av frågorna och svaren nedan i kommentarsfältet.

Förutom alla familjebilstester finns det några inlägg här på familjebilsbloggen som kan vara bra att läsa när du ska köpa ny familjebil:

Bilköpartips 1: tänk på framtiden

Bilköpartips 2: räkna på köpet

Eftersom begagnatmarknaden är stor och jag inte är en fena på bilars besiktningsstatistik när de är 5+ år gamla så ger jag helst råd kring bilköp av nya eller 1-3 år gamla bilar. Jag kommer att hjälpa dig att hitta en bra familjebil (märke/modell), men inte exakt rätt bil – länkar till enskilda bilar på Blocket med frågan är denna ett bra köp undanbedes således.

Skriv en kommentar nedan där du berättar om din behovsbild, din budget och annat som du tror är relevant för att jag ska kunna råda dig till ett bra familjebilsköp! Du kan se ungefär hur mycket andra har berättat nedan, kanske är din fråga också redan besvarad.

Kostnaden då? Att hålla igång en bilblogg kostar tyvärr en hel del både i tid och rena pengar så jag tar emot sponsring för mina utlägg om 150 kr per rådgivning. Jag kommer att maila dig uppgifter när du postat din fråga/kommentar.

Du får givetvis också gärna sprida familjebilsbloggen till vänner, bekanta eller kollegor, dela bloggen på Facebook mm eller klicka på en annons här på bloggen för en tjänst eller vara som verkar intressant för dig.

278 reaktion på “Familjebilsrådgivning

 1. Pingback: Du har väl inte missat familjebilsrådgivning? | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 2. Hej!
  Jag skulle behöva din hjälp. Vi behöver en vettig bil som rymmer två bakåtvändastolar i baksätet och att man ändå kan sitta hjälpligt i framsätet.
  Det är en djungel. Vad skulle du rekommendera och helst till en vettig peng?

  Tack på förhand

  Camilla

  • Jag hjälper gärna till! Kan du ge en indikation på vad en ”vettig peng” är för dig? Med två bakåtvända stolar gissar jag att du har två barn under 4 år och även då gärna ser ett schysst bagageutrymme för en enkel eller dubbelvagn? Några fler barn i planen de närmsta åren? Åker ni mest korta sträckor i förorts/stadsmiljö eller även mycket landsväg?
   Jag gissar också att du sätter driftsäkerhet och pålitlighet före körglädje och bling bling varumärke?
   /Magnus

 3. Hej,
  vi har så smått börjat fundera på ett bilbyte. Vi har nu en V50 2007, flexifuel som vi kört 9000 mil med. För mig är det viktigt med låg förbrukning och det har inte denna. Vidare vill vi att bilen ska vara så säker som möjligt och att vi ska få plats. Inköpspriset bör också ligga hyfsat bra. Vi försöker köra så lite som möjligt. Jag måste köra till jobbet då och då(ca 8 mil tur och retur), och ca 5 ggr per år kör vi 40 mil enkel till svärföräldrarna. Våra barn är 8 och 5 och sitter framåtvänt på bilkudde resp. bältesstol. Vad har du att rekommendera till oss? Jag har kollat lite på Kia ceed, men min fru är skeptisk till märket(hon behöver kanske bara bli övertygad?). Jag är också lite nyfiken på Toyota prius och Ford focus. Hur mycket kan vi ungefär räkna med att få för vår V50?
  Tack på förhand,
  Fredrik

  • Din nuvarande bil kan du kolla prisbilden på hos tex Bilpriser, det är gratis, du anger bara reg nummer. Jag gissar att ni landar någonstans mellan 65 och 80 000 kr men det beror på utrustning mm – Du får mer om du säljer den själv än om du ger den som inbyte (även om det ofta är bekvämast).

   Det finns många som är skeptiska till ”nyare” bilmärken men jag har familjebilstestat Ceed, Sportage och Sorento från Kia och det är verkligen inte dåliga bilar – ni får se till att provköra. Vill man ha Volvo så är ju V60 en möjlig kandidat, med D2 (minsta dieseln) är den snål, men den börjar beg på lite över 200 000 kr hos handlare hos det kanske är i övre delen av er tänkta bilbudget?
   Det finns fruktansvärt många bilar i den mindre kombiklassen… så det är lite svårt att veta var jag ska börja :-) Ford Focus är en riktigt trevlig bil men jag skulle hellre ta en Ceed om vi pratar ny bil (eller ca 1 år beg) – Kia har bra garantier och du får mycket bil för pengarna om man väger in utrustning. Ford Focus har alltid haft lite knackigt andrahandsvärde så köper man en ny Focus ska man se till att välja till de fördelaktiga säkerhetsfunktionerna som ofta inte finns på bilar i samma prisklass. Sen finns Renault Megane, Peugeot 308, Golf kombi, Skoda Octavia, mfl som alla är ganska likvärdiga (i min värld) men som tilltalar olika typer av köpare.

   Toyota är värt ett kapitel för sig själv, Prius är mycket intressant men frågan är hur mycket ny Prius du får med din budget – utan att egentligen veta mycket om Prius kvalite som begbil skulle jag rekommendera att man köper en ganska ny Prius för att ha koll på batterier etc. Nu finns ju också Auris även som hybrid.

   Återkom gärna med en lite mer exakt budget (nu när du kan få en hum om vad din V50 är värd) så kan jag vara mer specifik.

   • Toyota Prius är en överreklamerad skitbil! Den är skramlig, plastig, surrigt slö motor som drar ca 50% mer bränsle än den deklarerade förbrukningen… Köp den inte!!!

    • Har en priustvåa och den är extremt tyst. Dessutom större än en 7 sitsig Fiat Freemont i baksätet märkte vi idag då vi skulle provköra den. 0.45 drar min prius blandad körning så jag skulle inte lyssna så mycket på föregående priushatare.

 4. PANIIIK!
  Adlrig mer Renault (franskt)!!!
  Det senaste är att fläktsystemet läcker in vatten!! Och utöver normalt slitage, div. skumma fel såsom plastdetaljer som går trasig, AC, fönsterhissar, instrumentpanel med mycket mera. Mycket pengar gm de 3 åren vi haft den (och det är en -06:a)
  Måste bli av med den snabbt som satan och är i STOOORT snabbt behov av följande bil, men jag har ingen aning om var jag ska börja (märke/modell/utrusting):
  *problemfri
  *bor på landet (grusväg ibland halvbra plogat, men för det mesta ok)
  *pendlar 7 mil varje varannan dag t jobb
  *3 barn 4-10 (ingen vagn längre)
  *långresor (75 mil) max 2ggr /år
  *måste vara möjlighet t 7-sits då vi måste kunna ta hem kompisar fr skolan/dagis
  *budget 150-170kSEK (har aldrig tidigare köpt bil för mer än 90kSEK)
  *inte eg. ”bilintresserad” dvs behöver ej vara en statussymbol
  * vill inte köpa (och kan inte heller m budgeten) köpa en sprillans ny
  /Cicci

  • Hoppla, det där låter inte roligt! Ok, det blir en begagnad bil vad det verkar, här kommer några möjliga, du får kolla på Blocket eller Bytbil i den prisklass du tänker dig:
   Fiat Freemont/Dodge Journey, VW Touran, VW Sharan, Seat Alhambra, Toyota Avensis Verso, Nissan Qashqai+2, Mitsubishi Grandis

   Vissa av dessa får du en ganska ny bil för med den budget du anger, andra blir förstås en äldre årsmodell men mycket bil för pengarna ändå.
   Hör av dig när (om) du behöver mer hjälp!

 5. Hej!
  Vi har en Ford Mondeo 2,0 TDCI -07 och funderar på att byta bil eftersom det snart verkar vara dags för ett partikelfilterbyte. Vi har nyligen köpt en husvagn så vi måste ha en bil som orkar dra den samtidigt som vi förstås vill ha en bil som är hyfsat bränslesnål. Vi hade dessutom inte tänkt betala så mycket mer än vad vi får för vår Mondeo. Finns det någon bil som du skulle rekommendera? / Mia

  • Jag vet inte vad ett byte av partikelfilter kostar i ert fall men jag gissar att den kostnaden kommer att vägas in i priset som ni kan få ut vid en försäljning. Om ni dessutom inte tänker lägga mer pengar på en ”ny” bil än ni får för Mondeon så förstår jag inte riktigt hur ni tänker? Har ni en ändrad behovsbild som gör Mondeon olämplig? Ni kommer att realisera en förlust vid försäljningen av bilen som dessutom antagligen blir onödigt stor då partikelfilterbytet är en större utgiftspost också för den nya ägaren. Om ni behöver en lika stor bil som Mondeon även framöver skulle jag nog hellre byta partikelfiltret (bita i det sura äpplet) och sedan köra på med Mondeon ett tag till, ni kommer inte att få en ”bättre” bil för samma pengar såvida ni inte kan gå ner i storlek – och eftersom ni har husvagnen kan ni inte gå ner alltför mycket ändå.

 6. Hej,
  Jag skrev till dig för några veckor sedan gällande om Volvo XC90 fortfarande kan vara ett bra alternativ som familjebil, med tanke på modellens ålder och att det väntas en ny version inom ett år eller två.

  Jag har hört mig för med andra föräldrar på dagis och i grannskapet, samtliga verkar mycket nöjda med sin XC90.

  Vår familjesituation ser ut som följande. Tre barn, 5 år, 2,5år och 1 mån, dvs tre barnstolar + dubbelvagn.

  Jag har kollat på några Volvo XC90 D5 R-line 2012/2013 års modell som gått 3000-5000 mil. Har du någon känsla för hur mycket man bör lyckas pruta ner en bil med utgångspris på 379tkr samt förslag på använbara argument.

  Vänliga hälsningar
  Fredrik

  • Som jag tror jag svarade dig tidigare så är XC90 i en klass för sig, bara man har råd. Jag tror att Sharan vore en mer praktiskt familjebil men XC90 är så nära du kommer en Sharan i SUV-världen utan att lägga obscena pengar (Mercedes GL kanske?).

   Så kör på en XC90 om det nu är en sån som ni fastnat för. Prutning är alltid krångligt då det är så många parametrar i ett bilköp – finns det kommande stora service eller underhållskostnader på just den bilen du prutar på så kan ju sådana eftergifter vara mer värda än % på priset. Men med tanke på att XC90 nog kommer att droppa rejält när nästa version kommer (dels kommer den att ha ett gammalt utseende och dels kommer den att vara dyr i drift, särskilt när nya VEA motorerna 2014 blir vanliga i Volvo) så skulle jag verkligen sikta på 15% snarare än 10% på det pris du anger. Sen bör bilen du köper vara sjusits, läderklädsel, ha så mkt säkerhetsutrustning som möjligt samt motorvärmare/dieselvärmare och dragkrok för att minimera värdeminskningen (detta är förstås mitt tyckande, ej fakta) – jag skulle hellre maxa säkerhetsjox än lägga pengarna på R-utförande, jag tror inte att den som köper en XC90 av dig om 3-4 är primärt gör det för bilens sportiga egenskaper utan snarare för dess förmåga att dra hästsläp eller säkra uppträdande.

   Min gissning är att en XC90 med dagens D5 kommer att anses lika smart om 3-4 år som en 3-4 år gammal Jeep Grand Cherokee med V8 gör idag.

 7. Hallå där!

  Tack för en bra site!
  Jag behöver verkligen råd och tips kan absolut ingenting om bilar men efter att varit utan bil i många år har vi bestämt att vi skaffa oss en liten kombi nu när vi ska bli föräldrar. Vet att ni tycker att man ska tänka långsiktigt men jag gillar inte stora kombibilar och det finns inga planet på fler barn och i sådana fall får vi lösa det då :)

  Så förutsättningarna är:
  Budget 100tsek
  Vill köpa från bilhandlare
  Manuell växellåda
  Gärna bluetooth headset och parkeringssensor.
  Vi kommer att använda bilen väldigt sparsamt typ åka till våra föräldrar tur och retur en gång i månaden som bor ca 20 mil från oss samt nån kortare resa inom sthlm nån gång ibland.
  Bilen kommer att stå i varmgarage.
  Så en bil som är billig att äga och är säker. körgläde är ointressant :)

  Har läst lite om Hyundai I30 och Kia Ceed storleksmässigt verkar de bra men vet ej hur modellen är från ca 2009-2010 som verkar passa min budget

  Mvh

  Fredrik

  • En Toyota Avensis från Toyota handlare med toyotas kvalitetsgaranti (TKG) känns som det enda sunda köpet mot den beskrivning du gett. Köp 1,8 bensin-versionen.

   • Tack för snabbt svar. Är inte Avensis kombi ganska stor och ligger den inte över min budget. Sökte lite och det blir en ganska gammal långmilare för 100tsek

    Ha en trevlig lördag!

    • Gissar att du behöver gå ner en årsmodell jämfört med tex Ceed men jag hävdar att du har igen det på många områden. Och ja, avensis är lite rymligare, har bättre långvägskomfort, är tystare och betydligt säkrare än de du nämner. Dessutom är andrahandsvärdet riktigt stabilt. Jag skulle inte tveka en sekund på att välja Avensis över de andra. Dessutom finns det en risk att ni kanske börjar använda bilen lite mer än du tror nu när ni väl har köpt en och då kommer du att uppskatta Avensis. Slutligen, skulle ni mot förmodan få ett till barn så blir det inget problem det heller. Att sälja en bil är att realisera en förlustaffär och det är dumt att göra det i onödan när allt annat säger att ni ändå blir mer nöjda med en Avensis.
     Räkna på dina alterntiv också så tror jag att Avensis vinner även den ronden.
     Lycka till!

     • Då fick jag nått att fundera på :) Tack. Nått man ska tänka på anågående hur långt den gått? Om den gått 13-14000 kan man verkligen tro att den ska någorlunda problem fritt säg 3 år?

     • Kolla tex på denna 2007 Avensis som gått under 10 000 mil och som fås med deras kvalitetsgaranti upp till 15 000 mil (ni torde inte köra 5000 mil på 2-3 år :-) för 90 000, du kan säkert pruta ner den 5-10 000 till. http://www.blocket.se/goteborg/Toyota_Avensis_2_0_Business_49142409.htm?ca=11&w=3

 8. Hej, Jag behöver hjälp jag o min tjej vill köpa en bil som är pålitlig, kan inte så mycket om bilar men jag tror att toyota har dem bästa bilar. vi ska få tillökning i jan. men vill gärna bytta ut hennes 2005 Peugot mot en större familjebil. Finns det bilförsäljare som man kan få ett bra bud mot en större bil.
  Rodney

 9. Tillägg till Rodney’s fråga är att vi troligen kan få ut ca 30.000 SEK för den Peugeot 206 vi har och ingen av oss vill ha en stor modell i form av ”lång” bil, hellre en SUV-modell. Jag skulle säga att prisnivån är upp till max 150 000 SEK för den vi vill köpa. Årsmodell skulle jag gärna säga 2010 och nyare, men har förstått att om vi önskar t ex en Toyota så kommer man få gå ner i årsmodell och/eller miltal. Gillar att köra Peugeot men tröttnat på att laga för flera tusen. mvh Nina

  • Grattis till den kommande tillökningen! Även om ni antagligen inte tänker bortom januari just nu skulle jag råda er att fundera lite till kring storleken på bilen. De flesta köper bil med en 3-5 års horisont och de flesta har mellan 1-3 år mellan sina barn – det jag vill säga är att ev bör ni fundera på att köpa en bil som också fungerar för en tvåbarnsfamilj. Med två barn som utgångspunkt och att ni inte vill ha en lång bil (jag tolkar detta som en stor kombi tex V70) så har vi två möjliga biltyper – SUV som ni är inne på eller MPV/minibuss. De bilar jag listar nedan har bra driftshistorik, rymmer er som familj och är mer höga än långa…

   Honda CR-V – jag äger en sån själv och köpte den precis när vi väntade vår andra dotter, ni får väldigt mycket familjebil för 150 000.
   Toyota Verso – en minibuss från Toyota, den går som en klocka men är inte så rolig att ratta. Har sju säten men de två längst bak är nödsäten.
   Renault Scenic, Citroen C4 Picasso, Ford C-max, Opel Zafira är några andra minibussar men med dem riskerar ni liknande erfarenheter som med er Peugeot vad gäller service och reparationer.
   Nissan Qashqai – en prisvärd SUV, ni bör köpa ”+2″ versionen som har två extra nödsäten.
   Honda FR-V – en lite udda minibuss med sex platser.

   Generellt sett kan man säga att de bilar där man får en väldigt ny beg bil för liten peng ofta dras med högre kostnader kring service och reparationer. Det påverkar andrahandsvärdet för vem helst som köper en sån bil behöver lägga mer pengar på service och underhåll, alltså blir den billigare i inköp eller man får råd med en nyare årsmodell.
   Bilar som ofta håller sitt andrahandsvärde, tex Toyota och Honda, gör det för att de inte blottar dig för riktigt samma kostnadsmassa, givetvis finns säkert måndagsex men den risken är mindre och således blir de dyrare som beg och du får lov att köpa en äldre årsmodell.

   Det folk missar är att det väldigt ofta är samma summor som det handlar om, antingen betalar man mer i inköp och mindre i drift eller mindre i inköp och mer i drift – skillnaden är att det ofta gör ondare att lägga ut pengar på service och underhåll för de pengarna hade man ”glömt” att buffra – ett alternativt sett att handla bil är att köpa en trevlig Peugeot eller liknande för 120 000 kr i ert fall och sedan buffra de 30 000 ni ändå tänkte lägga på en bil till service och reparationer av den bil ni köpt.

   • Tack Magnus, Jag tror att vi har blivit lite klokare! Det sista du skrev om inköp eller drift låter klockren:-)

    • Jag svarar inte alltid på den fråga som du vill ha svar på :-) , men jag vill förmedla ett sätt att tänka kring bilaffären som förhoppningsvis hjälper er mer på sikt. Lycka till och återkom gärna om du har fler funderingar.

 10. Så har vi nu fått sex barn i åldern 4-16 år. Vi har haft, Alhambra, Trans Sport och nu köpte jag en ny Touran för två år sedan, innan vi adopterade den sista.
  För litet alltså. Barnen gnäller på att det är för trångt där bak och en får ju inte följa med.
  Är rädd för franskt och vill hellre lägga lite extra pengar än att bli stående någonstans. Det finns inte mycket att välja mellan; Viano, Hyundai H-1 eller Caravelle. Caravelle borde vara bra men svärfar har en sådan och har fått byta massor. Hyrde en i Norge nyligen och hjullagret sjöng så man fick ont i huvudet.
  Vad säger du, H-1 har tydligen blivit bättre på senare år och vi har en i10 som andrabil som fungerar bra, inte lika modern som Touran dock. Svärfars Transporter Combi började rosta runt handtagen efter bara två år, det visade sig att metallen inte var försinkad. Försäljaren skyllde på att den byggdes i Polen.
  Man vill ju gärna ha en bra bil men urvalet är litet för oss med sex barn. I USA finns det ju massor med mini vans för 8 personer, här är det bara minibussar.Vad säger du?

  • Jag är tyvärr inte riktigt rätt person att ge råd när vi snackar bilar av den här storleken. Spontant skulle jag anta att VW har högre säkerhetstänk i sina bussar än tex Hyundai – jag menar, denna biltyp är ju primärt tänkta som arbetsfordon – som ofta har sämre säkerhet än ”privatbilar” – som sedan utrustas som bussar, eller har jag fel?
   Har du räknat på vad en privatimport av en US-bil skulle bli? Känns som att det borde vara värt att gå till botten med räknemässigt i alla fall?
   Vad är felet med Viano, priset?

 11. Hej!
  Vi tar tacksamt emot lite råd angående ny bil. Vi har idag en 1 år gammal BMW X3 som är alldeles fantastisk och alldeles för dyr, och dessutom inte riktigt fungerar för våra behov. Vår familj består av två vuxna och en femåring (inga fler barn planeras :) , samt en relativt stor hund. Nu letar vi efter en kombi som klarar en stor hundbur i bagaget men ändå har plats för packning. Vi kör ganska mycket, både i stan, men också längre landsvägskörning, så god komfort känns viktigt. Vår budget är max 200 k, och vi vill inte ha en bil som är äldre än tre-fyra år, och som droppar allt för mycket i värde. Egentligen vill vi ha en fyrhjulsdriven bil, eftersom jag kör mycket i vinterväglag, men det är lite på gränsen rent ekonomiskt. Vi har funderat på Subaru Legacy, Passat, Skoda Superb alt Skoda Octavia. Volvo finns ju också som en tanke, men den är ju lite … tråkig. Sen finns ju Toyota Avensis också … Det går runt i huvudet av alla funderingar. Kanske kan du komma med något klokt råd?

  Mvh Åsa

  • Glömde att säga att den måste vara automatväxlad. Såg att du har en Honda CR-V… kanske är det en sådan som är grejen, med tanke på att bagageutrymmet verkar större än på X3:n.

   • En Subaru Legacy tycker jag låter som ett passande val, då får du en rymlig bil med riktigt bra 4wd. Honda CR-V är jag förstås lite jävig när jag uttalar mig om men den är mycket rymligare än en X3 men har fortfarande alla SUV-attribut som X3 har men den är inte lika rolig att köra, dock är den komfortabel att åka långt i. Jag tycker ni ska provköra och provlasta både Subaru och Honda, återkom gärna sedan om ni har fler frågor. Båda bilarna ger mycket bil för de pengar ni har och är driftsäkra och håller sitt andrahandsvärde bra.

 12. Hej!
  Vi har en niositsig VW Caravelle (är åtta i familjen) och funderar på att Byta bil. Oftast kör jag den och då är vi inte fler än fem. Dvs den sista raden används inte vilket känna väldigt onödigt. Ibland kör vi hela familjen och då behövs åtta säten. Finns det någon bil där man har sista raden som vettiga nödsäten?
  Hur är Ford Tourneo med åtta säten? Finns det någon annan vettig åttasitsare?
  //Helena

  • Bilar med fler än sju säten är tyvärr inte min styrka så jag har väldigt svårt att komma med bra råd. Ska se om jag känner till någon som kanske kan hjälpa till…

  • Hej Helena!

   Det var en knivig ‘sits’ ni hamnat i.
   Vi är sju i familjen och har också en Caravelle. Dock har vi plockat ur en sits så det är enklare att kliva i och ur i bakersta raden. Ibland har vi samma problem som ni. Vi åker inte alla och det skulle räcka med en mindre bil. Problemet är att det verkar finnas en magisk gräns vid just 7 – åkande. Det är inte många bilar förutom fammiljebussar i den större klassen som Caravelle, Toyota Hi Ace och liknande som har 8 säten eller fler. Jag har själv sneglat på VW Shara och Cady Maxi Life men de faller ju bort i erat fall som behöver 8 säten och de är 7 sitsiga. Vi funderade på att byta upp oss några årsmodeller från våran Caravelle 2002′a men det var för mycket pengar så vi bestämde oss för att behålla och åtgärda den bil vi redan har och är nöjda med trots att den börjar ha rätt många år på nacken samt många mil. Vi skaffade en billigare äldre bil som komplement istället. En VW Passat. Kanske det kan vara ett alternativ för er också att ha en alternativ bil som är mindre när ni inte är allihopa som ska transporteras. Det bör även beaktas att bilar med ”nöd” säten tenderar att krympa med åren då de där små växer rätt fort också utan att man märker det. :-) Sen ur ren säkerhetssynpunkt är en större bil med riktiga säten bättre än en mindre då de krympt och snålat in på avstånd mellan kaross och passagerare. Ett alternativ skulle kunna vara Mercedes Vito eller vino. Osäker vad modellen heter. Vi tittade på den men kom fram till att den kändes liten jämfört med vår Caravelle. Då speciellt takhöjd och att man sitter lägre ner i markhöjd vilket ger en sämmre överblick av omgivningen.

   Hoppas jag kunnat svara lite på din fråga även om jag inte kunnat rent rekommendera en 8 -sitsiggt alternativ bil.

   För övrigt så skulle jag rekommendera alla med tre eller fler barn att titta / prova på just VW Caravelle eller likvärdig då det underlättar så mycket vid i och urtagning av småbarn i barnbilstolar. Fördelen är att man slipper att stå som en böjd byggkran in i bilen för att sätta fast / ta loss barnen i barnbilstolarna. Ett extra plus är säkerheten och att man inte alltid behöver fälla ihop tvillingvagnen utan har möjlighet att ställa in den baktill med all annan packning.

   • Glömde att nämna att i flera av de större familjebussarna går det att vända sätena så att barnen kan åka baklänges vilket är det säkraste för dem. Ex i vår VW Caravelle T4 från 2002 är infästningen i golvet utformade som svampar där man trär fast fötterna för stolarna och då går det att vända några av stolarna men mam måste lös säkerhetsbältena också. På nyare Caravelle T5 går det inte då de gjort om infästningen. Däremot har ex. Multivan skenor i golvet som gör det möjligt att sätta stolar åt vilket håll man önskar samt att man kan placera den i längsled som man önskar. Lösningen med skenor finns även på Mercedes och specialbyggda VW Transporters från Carsport och de har integrerade trepunktsbälten. Några har också integrerade barnbilstolar som bonus.

 13. Vad säger du om Fiat Freemont? Läste att de går att få som åttasitsare. Finns med 4WD men hade fått kommentaren att den nog inte var kul att ratta på slingriga skogsvägar (vilket vi har här).

  • Det var i så fall mer än jag visste – tror dock att Freemont kanske blir ganska tajt om ni behöver ha mer er någon packning?

 14. Jag kan ju fråga, kan ju inte skada. Finns bilen?

  * Sjusitsig, ok med halvkassa säten längst bak då det är barn som ska sitta där.
  * Rymmer mycket i skuffen (höbalar, veckoshopping mm). Att fälla stolar är ett ok alternativ, men jag vill inte plocka ut dem.
  * Drar inte så hemskt mycket, under 0, 8 blandad körning. Jag ska trots allt pendla med bilen. (7 mil/dag)
  * Automatväxlad.
  * Kostar inte en förmögenhet i skatt och försäkring.
  * Rasar inte i småbitar.

  Budget: Typ småpengar upp till max 50 000 kr.

  • Kolla på en äldre familjebuss. Det går att få tag i VW T4′or till vettigare priser men välj en som har hjulbasen 3400 mm. De har 40 cm extra lastutrymme vilket man kan tycka är lite men när man ser skillnaden är det inte så mycket att fundera på. Dessutom får dessa 40 extra cm bilen att gå lugnare och inte upplevas lika stötig som de med hjulbas på 3000 mm. Och sätesryggarna går att fälla ner.

  • Jag skulle kolla på en Toyota Avensis Verso eller Previa om du får någon till de pengarna. De rasar oftast inte i småbitar i alla fall, är inte onödigt dyra i drift och de har sju säten – det är väl det viktigaste med din budget?

   • Toyota tyckte min pappa att jag skulle ha så de har vi funderat på, men än så länge har jag inte sett dem i vår budget i tillräckligt bra skick? Helt klart är att kravet på automat minskar utbudet av bilar rejält.

    De som ofta dyker upp inom budget är VW Sharan, Seat alhambra och Ford Galaxy som jag förstått egentligen är samma bil. Jag tycker dock att förbrukningen ligger lite för högt på dem.

    Hur är Grand Scenic? Jag gillar trots allt den lilla Scenicen även om den är dödstråkig. Enda är att den är 5-sitsig som senast igår blev ett problem (maken fick ta bussen).

    • Grand Scenic har alla attribut som vanliga Scenic men lite större bagageutrymme/två extra säten längst bak. Sen finns ju också Renault Espace men det kan tänkas att den drar lite mer. Jag skulle kolla en (lika dötråkig men otroligt praktisk) Grand Scenic till att börja med. Dock är det som alltid svårt att hitta snåla prisvärda bilar med automatlåda.

 15. Hej! Mor och Far, har kollat och pratat lite om en suv eller högre markfrigång.
  Dom kör ganska mycket och behöver helst Diesel.
  Dom behöver en bil med mycket bagageutrymme för dom lastar mycket.
  Dom drar släpvagn och båtvagn ganska ofta, så dom behöver en bil med bra o stark motor som orkar.
  Tyst (när man kör), bra motor, skön att köra, låg CO2-utsläpp (mindre skatt) helst Automat, det är dom viktigaste punkterna för dom!
  XC70, XC60, Forester, Outback, Superb AllDrive, skoda Scout, Outlander -13, Mazda CX-5, Lexus RX, 400-450, Kia Sorento, Sportage, Hyundai ix35, Honda CR-V, BMW X3 och Audi q5 är dom har på listan.
  Dom har kollat mest på XC70, Kia Sorento, Forester, Audi q5, Hyundai ix35 och Honda CR-V (via internet). Du har väll kört nästan alla av dom,
  vad tror du blir bäst bil för mina Föräldar?.

  • Hej!
   Ska de köpa ny bil (årets modell eller senare) skulle jag föreslå att de anmäler sig på FACITs bilrådgivning.
   http://www.facit.com/se/experthjalp-infor-din-nast-storsta-investering/

   Jag antar att de är primärt 2 som åker i bilen? Eftersom det är ganska svårt att hitta en diesel, automat SUV eller högre kombi och kanske 4wd som har låga CO2 utsläpp funderar jag på om de är villiga att fälla sätena till baksätet när de ska lasta mycket – då behöver de inte titta på en alltför stor bil. Att 2 personer åker runt i t.ex. en Kia Sorento med fullt lastat bagageutrymme men med ett tomt baksäte blir dyrt i onödan.

   Mina svärföräldrar har lite samma behovsbild och åker runt i en XC90… den möter alla deras behov förutom kostnadsbiten, den blir svindyr i drift och baksätet är oftast tomt. Det känns som att de bilar du listar som de tittar mest på ( XC70, Kia Sorento, Forester, Audi q5, Hyundai ix35 och Honda CR-V) också är en blandning av stort (tex Sorento) och smått (tex ix35) och det saknas ganska många likartade bilar i den listan – det brukar vara ett tecken på att man inte har prioriterat sina behov – gör man det kommer man antingen att landa mer mot en stor SUV eller mot en mindre SUV. Jag kan inte råda när behovsbilden är så pass spretig men som sagt – rådgivningen på FACIT kan få dem att inse vad de verkligen vill ha och är beredda att betala för.

   • hej igen! Dom kollar på begagnat först, hittar dom inget, så tittar dom senare på Helt ny bil.
    Dom åker till sin stuga 2 gånger i veckan kan bli mer eller mindre och har nästan fullt i bagaget på en v70.
    cirka 15-30 mil nästan varje vecka åker dom.
    Awd (4wd) är ett måste.
    Årsmodell mellan 2011-2014.
    Om dom hinner ska dom provköra XC70, Kia Sorento, Forester och CR-V inom dom kommande veckorna. Dom gillar Volvo, men är nog dyrast, att köpa, äga och drift, men är nog skönast, tystast bästa motorn mm. Kia Sorento gillar dom för att den ser tuff ut och 7 års garanti som Kia ger, och kanske är billigast för den storlek bilen är. Subaru (Forester) är ju ett mycket bra märke som inte ofta går sönder, Sveriges nöjdaste kunder och Subaru Forester bäst i test! enligt Teknikens värld. Honda CR-V är väll den jämnaste bilen kanske eller lagom som många säger, enligt mig när jag läser tester via Teknikens värld, Vibilägarna mm, så är CR-V ganska bra. jag ska visa Mor o Far sidan du visade FACIT.com , ifall att om dom inte hittar en bil. Om du skulle t ex, bestämma, vilken bil är bäst, tror du?

    • Jag förstår att de gillar XC70, den är ju på flera sätt en helt annan bil än de andra, även så på prislappen som du också nämner. Jag skulle inte köpa en Sorento om jag var dem, det är en hel del döfläsk att dra runt på och drivlinan är inte jättesnål. Istället för Forester (som inte är vidare skön på långfärd) skulle jag titta på en Subaru Outback. Den är i mångt och mycket XC70s motsvarighet både vad gäller karossform, komfort och funktionalitet. Honda CR-V är som du säger mest lagom men samtidigt är den rätt nära premium med utrymmen som påminner om Sorento men till en helt annan peng både i inköp och drift.

     Så jag skulle välja Subaru Outback i första hand och är inte bagageutrymmet tillräckligt stort i den så skulle jag köpa en CR-V årsmodell 2013 eller senare.

     • Jag läste: Subaru Outback – första testintrycken, till Höga Kusten bron , som du hade kört, Hur var automaten (7-växlad) eller, hur mycket drog bilen när du körde?
      Jag har åkt en sån för 3-4 års sedan, utrymmet på baksäten var en av dom bästa, kändes nästan man satt i en soffa. Bagaget är de mindre än V70?

     • Automaten var bra tyckte jag, vissa biltidningar verkar inte gilla den typen av låda men jag upplevde då inget konstigt med den och då använde jag Outback både på långfärd, kortare turer, i offroad och drog både båtar och bilar med den. Under mitt test drog Outback runt 0,6 om jag minns rätt men det är en hel del långväg i den siffran. I stan får man nog räkna med 0,8 minst. Skuffen är lite mindre än V70 men installerar man ett galler så kan man lasta fint på höjden och fäller man sätena ryms förstås en hel del.

 16. Hej! Vilken härlig ärlig blogg. :)

  Jag har en hypotetisk fråga. I dagsläget har vi en Subaru Outback 2008 (dvs den äldre modellen, som min man noga poängterar, är aningen mindre än den nya) och i baksätet har vi två 1,5-åringar. Det finns vissa funderingar på att bli ytterligare en person i baksätet, men i Outbacken får det inte plats en bilbarnstol till.

  Det handlar om 2-4 år fram i tiden, och då kommer tvillingarna fortfarande att åka i bakåtvända bilbarnstolar. Under den här perioden kommer vi också att flytta till större boende lite längre bort.Stort lastutrymme och fyrhjulsdrift efterfrågas. Vi kan tänkas behöva en extrabil också, men vad skulle du i dagsläget rekommendera som första familjebil? Min man valde Outbacken med omsorg efter flera års efterforskningar. Skulle vara kul att ge honom ett kvalificerat förslag. :-)

  • Att komma med ett bra förslag nu som håller 2-4 år är lite vågat (det kommer ju facelifts och modelluppdateringar på alla bilar löpande) men jag försöker gärna :-)
   För det första skulle jag be er fundera på om alla barnen måste sitta i baksätet – de flesta nyare bilar kan man ju stänga av krockkudden fram på och det ger stora frihetsgrader.
   Det andra jag skulle rekommendera er är att köpa remmade bakåtvända bilbarnstolar (om ni inte redan har sådana). Då är man inte beroende av isofix – det finns nämligen sällan isofixfästen på mittenplatsen i baksätet.
   Att hitta en 4wd med stort lastutrymme och brett baksäte för 3 bakåtvända bilbarnstolar är inte helt lätt, inte om man vill ha samma körupplevelse och ekonomi som ni har i er nuvarande Subaru Outback. Några förslag:

   * VW Cross-Touran – 5+2 sitsig minibuss med höjd markfrigång och 4wd. Dock kommer den nog att komma i ny version innan det är dags så den är inte helt ”framtidssäker” och om din man är av den noggranna sorten kommer den nog att falla bort.

   * Subaru Outback – den nyare versionen är väldigt rymlig i baksätet men det finns inte isofix på alla 3 platser i baksätet. Dock kan man stänga av krockkudden fram för några tusenlappar hos verkstan. Sätter ni två bakåtvända remmade bilbarnstolar bredvid varandra och låter den eventuella nykomligen sitta i bakåtvänd isofixstol på en av ytterplatserna bak så borde det funka fint.

   * Mitsubishi Outlander – Väl värd en provtur, saknar isofix på mittensätet men har ett brett baksäte. 5+2 sitsig

   * Honda CR-V – I min CR-V 2007 får man in 3 bakåtvända remmade bilbarnstolar i baksätet. Nya CR-V borde klara det också. 5-sitsig och endast isofix på ytterplatserna.

   * Mercedes E-klass 4matic – Stor rymlig och dyr :-)

   Nya Outback eller Honda CR-V skulle jag testa som kvalificerade förslag :-) Gläns också lite med kompetens kring hur ni kan laborera med remmade och isofixbilbarnstolar också så kan du kanske punktera en del resonemang från din hubby. Lycka till!

   • Stort tack! Jag förstår att det är jättesvårt att ge tips som kan hålla några år, men bil är tyvärr en avgörande fråga för om/när vi utökar familjen, så jag vill börja kolla redan nu.

    Eftersom det är så dåligt utbud av bakåtvända stolar med isofixbas så är de vi har remmade, men vi har köpt till separat rem med isofix så vi slipper använda bilbältet, alltid något. Trots det så får inte tre plats där bak, men den nya modellen Outback kanske skulle svälja det. :)

    • Hej, om jag minns rätt så har opel insignia kombi 3 stk isofix på baksätet, vilket är ganska unikt. 4×4 är från haldex, fast bagageutrymmet är inte super praktiskt.. Kvaliteten och säkerhet är iabsolut topp… Vi har haft Astran kombi 2008 från ny som frugans bil (rullat ca 14.300 Mil)och har aldrig haft problem eller krångel med den. En tysk toyota, fast lite mindre tråkig, men tråkig
     … Zzzzz

 17. Hej!

  Vi sitter i en situation som är ganska trång, vi har 3 barn 4, 2 och 7 månader, vår 4 åring sitter nu framåt, men fortfarande i bilstol och 7 månaders ska inom överskådlig tid ur babyskydd till en stol också. Alltså blir vår Skoda Octavia för liten. Vi vill få ut maximalt med utrymme för stolar, stora människor, men också packning, har dock sällan vagn med oss. Bilen vi har nu är en 11 och vi vill köpa nytt men inte med en prislapp över 220 000. Alltså mycket för lite, några tips? Vi bryr oss inte alls om bling eller statussymbolism, en bil är ett fordon som ska ta oss säkert, förhoppningsvis billigt/miljövänligt och någorlunda bekvämt från punkt A till B. Tacksam för tips Med vänlig hälsning Linda

  • Eftersom ni vill göra ett nybilsköp rekommenderar jag er att registrera er Nybilsrådgivningen på FACIT.com – då kan vi gå igenom ordentligt på telefon. Rådgivningen är gratis men jag får en liten ersättning för nedlagd tid ;-)

 18. Hej, hoppas du kan komma med lite hjälp i våra familjebilstankar. Vi har i dagsläget en Volvo V70 -07 som gått ca 12 000 mil, vi kommer att behöva byta upp oss under nästa år då vi får tvillingar.
  Vi har även en 2-åring och en stor hund (Leonberger, 60 kg och ca 78 cm hög).
  Så vi kommer ha 3 bakåtvända bilbarnstolar i ca 2-3 år till innan storasyster kan vändas framåt. Min sambo är ca 190 cm lång och jag själv 167 cm så. Vi inser att vi kommer behöva ha takbox för att få med packning vid längre bilturer/semestrar men vi är väldigt osäkra på vilken bil som skulle kunna passa oss. Mkt med tanke på vår stora hund.
  Vi är inte intresserade av att köpa ny bil utan något bra begagnat, helst ska den ju inte vara äldre än den bil vi kör idag. Budgeten får nog landa på 100 – 150 000 kr.

  • Hoppla, det låter som ni verkligen har ett familjebilsproblem! Dock gissar jag att den Volvo ni har nog faktiskt klarar behovet även om det inte kommer att vara bekvämt eller vidare mycket plats över.
   Jag skulle annars kolla på minibussar, Ford S-Max, Toyota Avensis Verso eller kanske Mitsubishi Grandis. Sharan och Alhambra finns förstås också. Alla dessa borde klara er behovsbild och budget galant.
   Lycka till!

 19. Hej,
  Tack för en jättebra blogg.
  Hoppas få lite råd i ”bildjungeln”. År inte helt hemma på alla varianter som finns och hur man ska resonera/tänka.

  Vi är 5 i familjen, barnen är 12, 10 och 7 år gamla.
  Vi har idag en Citroen C8, 2003 som har gjort sitt. Det har varit en hel del problem med den de senaste åren, dyra reparationer. Trött på franskt.
  Vi skaffade den för att vi kände ett behov av att även svärmor skulle kunna följa med när vi besökte släkt och på semesterresor. Och att även ta med kompisar till barnen ibland.

  Nu har vi inte det behovet längre och när vi nu ska börja titta på någon annan bil vet vi inte i vilken ände vi ska börja. Vi tycker att C8 är för stor och vill ha en mindre bil.
  Vi har vant oss vid tre ”riktiga” säten i baksätet och att man sitter ”högt” men det är inget krav. Tycker dock att det ska vara bra komfort i baksätet så att man får plats med tre barn utan problem, som dessutom växer :-) .
  Vi har blivit bortskämda med att ha stort bagageutrymme så det känns viktigt iom att vi också reser en del, till fjällen och utomlands i Europa.

  Vi tänker oss inte en ny bil utan en begagnad bil med ett par år på nacken där man kanske kan göra något fynd.

  Har du några tips/ideer?

  • Jag gissar att du inte vill tro mig men VW Sharan och Seat Alhambra känns som betydligt mindre bilar än C8 men har alla samma positiva egenskaper som C8 men inget franskt påbrå på kvalitetssidan :-)
   Jag tror dock att du får svårt att göra ett kap utan det är kanske mer att ställa sig i kö för ett tidigt begagnat ex av den nya versionen Sharan/Alhambra som kom 2012. Du vill helst inte ha den äldre versionen, du vill antagligen ha skjutdörr?
   Andra tips är Mitsubishi Grandis eller kanske Ford Galaxy?
   På kombi-sidan är det väl primärt Skoda Superb och Mercedes E-klass som kan konkurrera, Superb är rätt smal i baksätet men gott om benutrymme.
   På SUV-sidan skulle jag kanske satsa på en Kia Sorento?

 20. Pingback: Fråga mig om ny bil! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 21. Vi har blivit 5 i familjen och funderar ev på en sjusitsig för att någon gång ev kunna ta med någon extra kompis eller annan i familjen. Våra budget ligger på max hundra gärna under. Det kanske inte är din expertis men jag prövar ända. Sjusits är inte supernödvändigt men en bil som känns rymligare än en Laguna -01:a i alla fall.

  Tackar

  • För 5-sits är många vanliga kombis (tex V70) rymligare än en Laguna så där är fältet stort. Vill man ha sjusits som option skulle jag kolla på bilar som är byggda lite mer på höjden t.ex. Toyota Avensis Verso eller Renault Grand Scenic (eller Espace för verklig rymd). En SUV som Nissan Qashqai+2 kan också funka men jag vet inte tillräckligt om åldern på dina barn och hur ni vill sitta för att rekommendera den.
   Lycka till!

 22. Hej.
  Tack för en bra sida. Har tipsat flera av mina kompisar om sidan och dina bra tester.

  Vi är på gång att byta bil. Har idag Volvo V70 2005.
  Familjen består av två vuxna och två 2 barn (1 och 4 år).

  Söker nu ny bil. Ska vara automat (har det idag) och ny eller lågmilare. Det senare är väl att föredra ut ekonomiskt perspektiv, men ny är roligare :-) Min uppfattning är att priserna på begagnade bilar har gått upp, och därför har Kah börjat snegla mer och mer på ny bil.
  Budget 220000-240000 kr.

  Har kollat runt på mycket; Honda Accord, Subaru, Kia Ceed, Skoda Octavia osv.

  Utifrån alla dina test, vad skulle du rekommendera för bil?

  • Under förutsättning att ni inte ska ha ett till barn inom 3 år ( det är lätt att snabbt säga ”nejdå, fler barn ska vi inte ha” – men finns minsta önskan om ett 3:e långt därinne så är det bättre att köpa en större bil direkt.)
   Så med två barn och din budget skulle jag köpa en Mazda6 alla dagar på veckan, nummer 2 är Skoda Octavia och därefter kommer en hel drös med bilar, tex Ceed, Accord, Golf Sportscombi, mfl.
   Personligen skulle jag nog invänta nya Civic Tourer istället för Accord och sen har vi nya Peugeot 308 – den är fruktansvärt bra faktiskt. Sitter du inte i sjön skulle jag ha is i magen och invänta årets nyheter, annars är det Mazda6 och Octavia som du borde sikta på.

 23. Hej Magnus,

  Tack för en bra sida!

  Min familj består av två vuxna och ett barn (1,5 år). Det är inte omöjligt att vi skaffar ytterligare ett barn inom ett par år men några konkreta planer har vi inte just nu.

  Idag kör vi en Seat Leon från 2002 som gått snart 13 000 mil. Vi är nöjda med den men den börjar kännas väldigt trång när vi ska åka på långfärder till Dalarna eller västkusten (vilket vi gör i vart fall sex ggr/år). Vi kör 1000-1500 mil per år.

  Vi vill alltså ha en bättre begagnad, säkrare och större bil. Det får gärna vara en kompetent vinterbil som helst inte ska kosta multum. Vi bor strax utanför stan och det kan ibland dröja ett par veckor mellan att vi faktiskt använder bilen, därför vill helst inte lägga någon förmögenhet på dyra avbetalningar men jag räknar med att det krävs 100-150 tusen kr för att få något av kvalitet (?).

  Har av dina råd ovan förstått att Avensis kombi kanske kan vara något för oss? Har du något annat förslag? Vilken årsmodell/max antal mil tycker du man ska gå in för?

  • En Avensis kombi är inte fel och det finns givetvis många andra möjliga familjebilar för er som t.ex. V70, Passat, Octavia, mfl.
   Det är svårt att råda kring exakta årsmodeller och utrustningsnivåer men jag skulle alltid hellre köpa en nyare bil som gått färre mil och som har lägre utrustningsnivå än en lyxigt utrustad bil med många mil för samma peng – det kan vara svårt att bedöma ibland men tar man Avensis som exempel så tar jag hellre en 1,8 bensin manuell än en 2,2 diesel med läder och businesspaket. I vissa fall kan förstås säkerhetssystem vara tillval (t.ex. döda vinkeln varning) och då får man ta ställning om det är så viktigt att man absolut vill betala mer eftersom sådana funktioner ofta är inbakade i t.ex. business paket där man får en massa annat också som man kanske inte behöver på köpet.
   Det är bra om man kan köpa en bil som åtminstone har ett års garanti kvar och som du kanske läst erbjuder Toyota sin TKG – garanti på många bilar vilket jag tycker känns rätt bra i magen vid ett beg köp – förutom det faktum att Toyota generellt brukar vara driftsäkra och pålitliga (men rätt tråkiga) bilar.
   Andra förslag är Mazda6, Hyundai i40, Volvo V60 (om ni tänker nöja er med ett barn), Honda Accord, mfl.
   Lycka till och hör av dig när du provkört lite och kanske behöver hjälp att landa i valet mellan några specifika märken/modeller.

 24. Pingback: Familjebilstestarens egna favoriter från 2013 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 25. Hej Magnus.
  Tack för en grymt bra blogg som jag lusläser. Vi har idag en Saab 9-5 aero kombi, 2 kids (3 & 6 år) och nu är vi sugna på att förnya oss aningen. Jag har snöat in på ett par olika modeller, men börjar bli villrådig nu. Budget har vi lagt på max 260tkr. Bilarna jag tittat på är Mazda 6 (2013) vision eller optimum, Skoda superb (2013)Elegance, eller Hyundai i40 (premium eller sport) Jag vet inte varför jag tror jag vill ha en diesel, men förbrukning runt eller under 0,5L/mil verkar ju lockande. Jag hade allt Avensis och Passat med ett tag, men de känns aningen gamla i modellerna. Vad skulle du rekommendera?

  • Superb är kanske inte heller jätteny men behöver ni den typ av rymligt baksäte och skuff så slår den förstås dina andra kandidater.
   Jag skulle annars välja en Mazda6, gärna optimum. Stora dieseln med automatlåda är väldigt trevlig och ändå förhållandevis snål men valet mellan diesel och bensin handlar ekonomiskt sett om hur mycket du kör. Merkostnaden för moderna dieslar är dock inte så avskräckande längre så ev tar man den fördyringen mot att man kan besöka macken mer sällan.

   • i40 Sport är också trevlig men jag tror att du kanske värdesätter körglädjen i Mazda6 mer med tanke på den bil du har idag?

    • Hej igen och tack för svaret. Vår körprofil överensstämmer väl ungefär med medelsvensson, ca 2000 mil/år. Vi har idag en framåtvänd och en bakåtvänd stol som inom 1 år kommer förvandlas om till framåtvänd den med. Vi har behov av stort bagageutrymme då frugan alltid packar halva hemmet :) . Ditt svar får mig att fundera på bensinalternativen på Mazdan. Hur tycker du nya Octavian är? jag läste din blogg om den, men i relation till Mazdan och kvalitetsintryck/körglädje/bagageutrymme och bränsleförbrukning? 4-hjulsdriften är ju intressant. En annan fråga som kanske är dum, men har bilarnas mediasystem A2DP kompabilitet för att streama till exempel spotify via stereon?

     • I ett nytt inlägg ger jag min syn på Octavia vs Mazda6 – det kanske ger lite svar. Vad gäller bilarnas mediasystem är jag helt fel person att fråga, jag är nöjd om bilarnas stereo klarar en CD med Absolute Kidz :-)
      Vill du maximera bagageutrymmet så är dock Octavia med skyddsnät/galler nog bäst, då kan du ju också få 4wd om du vill. Jag har gått och kärat ner mig lite i Mazdan av någon anledning så jag tycker du ska provköra den och känna efter själv.

 26. Hej Magnus!

  Är själv ganska ointresserad av bilar så skulle bli väldigt glad för lite hjälp. Vi är en familj på 2 vuxna och 2 barn (4år+1,5år) och inga fler barn är planerade.

  Kör nu en SAAB 93 Aero sportcombi -06 som iofs är grym men vi känner ändå att det snart är dags att byta.

  Har alltid köpt begagnat men kan ev tänka mig att köpa nytt också. SUV/Kombi vad är bäst? Tacksam för tankar runt det.

  Vi kör inte så mycket riktiga långkörare utan det blir mest korta resor till förskola (5 min enkel resa) eller in till stan för att handla (20 min). Våra föräldrar bor 1h bort, sådana resor blir det också en hel del men inte mkt längre än så. Mtp resor för att handla så kan du säkert lista ut att vi bor på landsbygden. Blir inte mkt motorväg utan nästan enbart körning på landsväg och grusväg.

  Som tveklös prio ett ligger SÄKERHETEN! Sen ska den vara rolig att köra och den får gärna accelerera bra då vår utfartsväg ligger lite lurigt till precis efter ett krön. Även om det finns skylt som varnar så man vill gärna komma över vägen så fort som möjligt. Komfort och design är också viktigt. Bra lastutrymme är ganska viktigt. Hyfsat miljövänlig är en bonus men inget krav.
  Priset är mindre viktigt men helst inte över ~350k.

  Bilar min helt okunniga hjärna har funderat på är:
  * Mazda6 som du skrev så gott om (men är den ”säker” jmf med andra bilar? stod inte mkt om det)
  * ”Zlatan-bilen” XC60 – känns väldigt säker?
  * ”En Audi” tycker dom är snygga och vill gärna äga en men vet knappt vad dom har i familjebilsväg. A6 Avant fick bra betyg av nån som testa men sen var kommentatorsfältet fullt av arga ägare så jag vet inte om den känns så bra.

  Blev mkt text detta, hoppas du orkar ta dig igenom det! :)

  • XC60 vore nog det bästa valet men jag är inte uppdaterad på vad en med nya VEA motorerna kostar, det är nog en sån man vill ha långsiktigt och för andrahandsvärdet.
   Jag skulle nog kolla lite på Subaru Outback – för mig ger den svårslagen kombo av komfort/körglädje både på grusvägar och på asfalterad väg. Dock kanske inte den faller en på läppen designmässigt och den är ingen miljöbil direkt.

   Mazda6 är säker enligt krocktester och kan fås med de flesta säkerhetssystem som t.ex. Volvo XC60 men skulle jag krocka i en bil så satt jag nog allra helst i en XC60/XC70/XC90 – jag tror på Volvo när de säger att de jobbar mer än andra med säkerhet från grunden, det visar t.ex. XC90 som med en 10 år gammal arkitektur ändå toppar de nya offset krocktesterna som jänkarna kör.
   Audi A4 är väl som din 9-3 storleksmässigt och A6 är större – det är förstås rejäla bilar men kostar en del och du får inte mer än en instegsmodell om du maxar din budget. Räknar man in servicekostnader och värdeminskning så brukar många välja en billigare grundbil.

   Jag vill råda dig att köpa en ny Volvo med VEA motor men samtidigt kan det ju tänkas bli köpläge på bättre beg Volvos med äldre motorer. En beg XC60 D3 med framhjulsdrift är rätt snål så du får ta dig en funderare – det är svårt att bedöma vad som sker med andrahandsvärdet på Volvos gamla motorpark över tid.

   Detta blev riktigt ostrukturerat inser jag men hör av dig om du vill ha mer tydlighet i någon fråga!

   • Bra svar!

    Har bara några små frågor:
    Hur vet man att motorn är en VEA?
    Varför är just beg D3 bra? Har hittat ett par bilar som verkar riktigt goa men det är D5 med fyrhjulsdrift.

    • Du får fråga handlaren men nya motorerna finns endast på vissa 2014 modeller i nuläget. Kolla på Volvos modellsidor.
     En D5 awd är bra för accelerationen ut på huvudvägen som du nämner, men jämför fordonskatt, förbrukning, försäkring och servicekostnader mellan D3 fwd och D5 awd så vet du varför jag rekommenderar D3 om du vill ha en bättre beg säker men ”snål” XC60

 27. Hej
  Jag har också behov av hjälp och råd gällande bilköp. Vi har tre barn 8,5, 6 och 1,5 år, dvs en bakåtvänd stol, en framåtvänd och en kudde. Nu har vi en Toyota Prius (-07) och en Saab 9-5 (98), som börjar sjunga på sista versen. Alla tre barnen går i in baksätet på båda bilarna, om än med skohorn i Priusen, men det är ju uteslutet att ta med en kompis eller en mor/far-förälder. Så vi har nu börjat leta efter större bil, med möjlighet till 7 säten. Vi har provkört en Sharan (mkt bekväm för alla, men också mkt stor och bussig) och en Opel Zafira (mindre bekväm men funkar bra för barnen längst bak), men har även funderat kring Touran och S-max. När jag har kollat olika tester som bla jämfört Touran och Zafiran så brukar Zafiran vinna eftersom priset är så väldigt mycket lägre (den är mer värde för pengarna), men hur är det i längden med reparationen mm. Försäkringen är dyrare på Zafiran vilket kan ju vara en indikation att den går sönder oftare…?
  Sen kommer frågan om ny eller bättre begagnad. Min man kör bilen tor arbetet (3 mil enkel väg) samt mycket i jobbet. Hans jobb erbjuder personalköp (ca 10 % rabatt), men villkorat till miljöbil (hej då Sharan), men då är det ju den han ska köra varje dag vilket gör att man också hellre väljer en mindre variant. Om vi köper den privat (blir förm bättre begagnad, max 8 000 mil) så kommer han fortsätta köra Priusen i jobbet och den större bilen går mest kortare sträckor (hem-dagis/skola-affär-tågstation-etc), samt på semestrar. Vi åker dock till fjällen (50 mil enkel väg) ca 2-4 ggr per år och även en längre biltur på sommaren (centraleuropa, där släkten bor).

  Så hur skulle du resonera kring modellval och nytt eller begagnat? Vi är båda ganska ointresserade av bilar, har ingen speciell dragning åt något märke (förutom att min man inte gillar franska bilar). Viktigare för oss är bränslesnålhet, att man kan åka relativt bekvämt även längre sträckor och att man kan ta med sig en eller två extra personer vid behov. Det är ju lätt att vilja ha så stor som möjligt för att täcka alla eventualiteter, samt att barnen växer som ogräs och så småningom också kommer ha det trångt om benen i en mindre bil. Å andra sidan blir det kanske onödigt dyrt att köra mycket i en jättebil då man faktiskt oftast bara är 5 i bilen.

  Ja som du ser är det många frågor som snurrar samtidigt, jag hopas att du kan se någon röd tråd och kanske komma med några goda råd.

  Tack på förhand
  Anna

  • Oj det var mycket att hålla ordning på men jag ska försöka… Ett scenario är att ni plockar ut en ny Prius+ via makens jobb. Den är ju sjusitsig och kommer att fungera riktigt bra lastmässigt på alla långresor. Är det en tjänstebil är det också rätt bra förmånsvärde på den. Då finns möjligheten till sju-sits när maken är hemma och när han inte är det så räcker kanske 5 platser om någon ska åka med? Får han ha en Prius+ som tjänstebil?

   Som privat-köp är bättre beg oftast smartare ekonomiskt och är det så att maken får 10% på ett privat nybilsköp via jobbet så är det nog inte värt mycket, står man på sig brukar man alltid komma upp i ca 10% rabatt på ett nybilsköp (och då är ni ju inte låsta till rena miljöbilar :-) )

   Det andra scenariot är i så fall att maken behåller sin Prius till jobbet och ni byter ut Saaben mot en bättre beg 7-sits, precis som du säger. Här tycker dock jag att det finns lite av en vattendelare beroende på hur länge ni tänker ha bilen. För ett långsiktigt ägande (mer än 3 år) så vore en Sharan eller Seat Alhambra (billigare systerbil till Sharan) av senaste karossmodell är nog bäst, den känns inte som en stor minibuss när du har den dagligen, inte heller som en buss (jämför med upplevelsen i en Ford Galaxy som är i samma storleksklass) och den drar inte heller som en ”stor” bil. Alla minibussar kommer dock att kännas mer ”bussiga” än de bilar ni har nu. Du hittar ett större utbud av bättre beg S-max än Sharan men jag valde nog helst en Sharan eller en Alhambra. Jag vet dock inte hur ni har det budgetmässigt – en Sharan med max 8 000 mil på mätaren är ju inte gratis direkt. S-max är ju snäppet mindre storleksmässigt men det är lite osäkert vad som händer med andrahandsvärdet, den är en gammal arkitektur. Ford har ju nu också Grand C-max med skjutdörrar som mer kompakt sju-sitsigt alternativ.

   För ett kortsiktigt ägande (alltså ca 3 år) så är antagligen en Zafira Tourer, Touran och Grand C-max (jag får inte lista fransoserna…) bra men när barnen och deras kompisar växer och bagageutrymmet behöver rymma större barns packning istället för en liten Mclaren vagn så skulle i alla fall dessa bilar bli trånga i min familj – fast vi kanske packar med oss mer än de flesta :-) Givetvis kan man slänga på en takbox så man överlever förstås.

   Zafira Tourer håller ändå rätt hög kvalite så jag vet inte riktigt varför premien på den ev är dyrare, samtidigt så ligger ni ju ute med betydligt mindre pengar i själva bilen eftersom den är billigare, ofta kan även t.ex. service och vissa reparationer vara dyrare på ”billigare” bilar, någonstans ska ju biltillverkaren plocka hem tillräckligt med pengar för att bilen ska bära sig.

   Det blev ett spretigt svar men kom gärna tillbaka om du önskar förtydliganden eller har nya uppslag.

   • Tack snälla för utförligt och snabbt svar.
    Prius+ är ju kanske ett alternativ, men hur sitter man i den längst bak? Har du provat? Den är ju inte gratis direkt, men tjänstebilsalternativet kanske inte är så dumt, den måste jag fundera mer på.

    Gällande utrymmen så är vi ganska bra på att packa lätt, nu tar vi Priusen med takbox på alla långresor och det fungerar. Men än så länge packar vi ju åt barnen, det där kanske ändrar sig när det ska packa själva…

    Jag blir lite förvirrad av de olika 7-sitsmodellerna och hur stora de egentligen är. Sharan är ju störst av dem vi tittade på men vad är ordningen på tex Zafira, S-max, Touran och C-max?

    Alhambran är väl egentligen den gamla typen av Sharan, så är inte den både tung och törstig? Även om vi inte måste köpa miljöbil om vi köper privat så tycker jag ju att det är bra att sträva åt det hållet, om man har möjlighet.

    Vänligen
    Anna

    • Jag har inte genomfört ett riktigt familjebilstest av Prius+ än men väl åkt den som taxi (det kryllar ju av Prius+ taxis) och den funkar ok som en 5+2 sitsig bil. Mao är Prius+ inte en bil att använda som sjusitsig i vardagen (vilket t.ex. Sharan, Alhambra, Galaxy är) men det är ju inte heller ditt behov. Som barn/tonåring sitter man ok längst bak i Prius+ och som vuxen sitter man där till nöds.

     Från årsmodell 2013 är Alhambra exakt samma grundbil som ”nya” Sharan med skjutdörrar etc så den är väl värd en titt om man är spekulant på en Sharan av senaste modell, så den är inte tyngre eller törstigare än vanliga Sharan (beroende på vilken motor man jämför med förstås).
     Storleksmässigt skulle jag lista de bilar du nämner i nedan ordning, störst först:

     * Sharan, Alhambra, Galaxy – sjusitsiga bilar som 7 vuxna kan åka i och som fungerar för en fembarnsfamilj i vardagen (dock dåligt med bagageutrymme när alla 7 säten används.
     * S-max är snäppet mindre och inte fullt lika ok för vuxna längst bak. För en fembarnsfamilj blir det lite jobbigt med en S-Max men den lämpar sig storleksmässigt riktigt bra för trebarnsfamiljen som behöver 2 extra platser ibland för kompisar. Dock är just S-max lite tveksam då det är en gammal konstruktion vilket kan påverka andrahandsvärdet, särskilt när/om en uppföljare kommer.
     * Zafira Tourer, Touran och C-Max är rätt lika i storlek, ev är Zafira något större än de andra två, alltså lite närmare S-Max. De två sista sätena är dock nödsäten och med dem uppfällda får du knappt in ett mjölkpaket i det som är kvar av bagageutrymmet, nåja – lite av en överdrift men du förstår vad jag menar. Nissan Qashqai+2 är också i samma storleksklass.

     Den stora skillnaden mellan 7 sits och 5+2 sits (enligt mig) är att oftast måste det vanliga baksätet flyttas framåt rejält för att ge rimligt benutrymme i en 5+2 sitsig bil, detta gör att en 5+2 sitsig bil ofta blir trång på alla 5 platser bakom föraren och passagerarstolen längst fram. I en riktig 7-sitsig bil kan man använda de två sätena längst bak utan att andra sätesraden (det vanliga baksätet) påverkas negativt.

     Hoppas detta klargjorde skillnaderna. En sista punkt är väl att ja – när barnen börjar bestämma vad och vilka volymer som ska med packningsmässigt så ökar kravet på volym i bagaget. En 12-åring (iaf tjejer) vill oftast ha lika mycket packning med sig som mamma – det är min tumregel iaf. Nu har ni inte så stora barn än men de växer ju som ogräs som du säger och man vill ju helst inte köpa bil för ofta så vips är man där. Men visst kommer man långt med en takbox – det är en billig flexibilitetsförsäkring.

 28. Hej!

  Vi tar tacksamt emot lite tips och råd inför vårt kommande bilköp! Vi är en familj på 4 (barnen är 2 och 4,5 år) och har börjat tröttna på att trängas i vår skoda fabia kombi. Vi vill ha en större bil – både i kupé och i bagageutrymme. Barnen sitter idag i bilstolar i baksätet (en framåt och en bakåt) och så vill vi helst ha det även i fortsättningen. Dessutom tycker vi att det vore himla bra om vi även kan få plats med en vuxen emellan stolarna – vid långresor tycker vi att det fungerar väldigt mycket smidigare med en vuxen som kan underhålla där bak. (Det får vi ju såklart inte i fabian – hittils har vi lånat svärföräldrarnas v70 vid dessa tillfällen). Både jag och maken är korta och rätt små (160 resp 175 cm) så det är inget jätteutrymme som krävs för att vi ska få plats. Vi har exempelvis provat i passaten och där går det fint. Lastvolymen i bagaget är jag lite kluven inför – å ena sidan tänker jag att vi ska köpa en riktig storlastare men å andra sidan har vi ju klarat av småbarnsåren med stora vagnar och grejjer i en liten fabia… Vi kanske klarar oss med något som lastar lite mellan…

  Vi vill gärna ha en miljöbil och har länge sneglat på passat ecofuel. När det nu närmar sig köp så tycker vi plötsligt att den ser lite tråkig och vanlig ut… Istället trodde vi att subaru outback var bilen med stort B – ända tills vi igår insåg att den inte har någon genomlastningslucka i baksätet. Vi åker en hel del skidor och vill gärna få med oss hela familjen samt skidorna utan att behöva sätta dit takboxen när vi bara ska ut en eftermiddag i hemtrakten. Fyrhjulsdriften är inget måste för vår del utan vi såg det både som en fördel (åker som sagt en del till fjällen samt en del på mindre vägar på sommaren) och som en nackdel på grund av den högre förbrukning av diesel det medför. Den är ju inte heller någon miljöbil så anledningen att vi tyckte om den var egentligen att den verkade så driftsäker och rejäl. Inget onödigt lullull och inte några fräna designgrejjer.

  Så för att sammanfatta så vill vi alltså ha en bil med mer utrymme i bagage och kupé, med genomlastningslucka i baksätet och som helst är en miljöbil. Dessutom får den inte kosta mer än ca. 240 000 kr… Finns den bilen? Eller med vilken bil kommer vi närmast tror du?

  Stort tack på förhand,
  Mvh
  Lina

  • Just vilka bilar som har genomlastningslucka är inget som jag lagt på minnet tyvärr men för övrigt skulle jag resonera så här om jag var ni:

   Först och främst, ni verkar inte vara den sorten som köper ny bil vart tredje år, således antar jag att ni ser ett ganska långsiktigt ägande av den nya bilen, kanske 5 år eller mer? Givet detta skulle jag om jag var er också vara bergsäker på att ni inte kommer att skaffa fler barn? Finns minsta fundering åt det hållet så vore det ju inte fel om den nya bilen också klarar ett till barn. Vi var själva nöjda med två barn men se nu har vi en tredje på väg ändå…
   Kostnadsmässigt så är en lite större bil inte jättemycket dyrare än en mindre så på marginalen inverkar en större bil inte heller mycket på ekonomin om man nu ändå köper en bil runt 200 000 eller däromkring. Ett minimum för en ”lite större bil” som också gör den rätt framtidssäker om man nu får ett till barn är att man kan nyttja mittenplatsen (som du nämner) och att man kan stänga av krockkudden fram.

   Eftersom jag testar nya bilar (tyvärr är ju bara de som finns att låna) så vet jag inte heller alltid om man kan stänga av krockkudden fram i de bilar som jag nu listar nedan, så ni får fråga själva om genomlastningslucka och krockkuddeavstängning.

   1. Passaten är som du skriver ett riktigt bra match och ja den kanske inte är det roligaste som fått fyra hjul men å andra sidan är inte er Fabia det heller? Man spenderar ju sin tid i bilen så frågan är hur viktig den aspekten är egentligen?

   2. Skoda Octavia (ev Scout för 4wd) – Eftersom nya Octavia nu lanserats hittar man den äldre modellen av Octavia till hyfsade priser och för de pengar du har får du faktiskt också en ny som är ett riktigt lyft (och nog egentligen vore rätt perfekt storleksmässigt). Läs i så fall också detta inlägg! I nya Octavia bör ni rymmas på mittenplatsen, men V70-bekvämt är det inte, i gamla vet jag inte riktigt, det beror också på vilka bilbarnstolar ni har.

   3. Toyota Avensis är ett ”säkert” köp vad gäller kostnadsbiten och driftsäkerhet, ni får testa om ni ryms på mittenplatsen.

   4. Mazda6 är en av mina favoriter och storleksmässigt är den inte stor som en V70 men matchar den storlek ni önskar.

   5. Hyundai i40 är en annan bra kandidat, finns med snåldiesel men är nog inte miljöbilsklassad. Där ryms man i mitten.

   Det är tyvärr rätt dåligt med riktiga miljöbilar i den här storleksklassen men för de flesta är den egentliga (ekonomiska) vinsten väldigt liten i förhållande till vad det totala bilägandet med service, försäkring, drivmedel och framförallt värdeminskning ändå innebär. Så jag skulle hellre köpa en ”så snål bil+motor kombo som möjligt” som ändå matchar den totala behovsbilden.

 29. Till att börja med, tack för en bra blogg som jag läst regelbundet ett bra tag nu. Good work!

  Nu ska du få nått att bita i, det här inlägget kan nog ta ett tag att smälta. Men jag hoppas du orkar ta dig igenom det och kanske komma med en eller annan vettig synpunkt :)

  Vi ska byta bil (kör Alfa idag) och det bli antingen leasing eller en bättre begagnad privat. Jag föredrar leasing-alternativet. Vi är två vuxna med en 1,5 åring och en ny på väg till sommaren. Jag har satt upp följande krav- och önskelista

  Måste vara
  - Rymlig i kupe och bagage: 2 bakåtvända barnstolar ska få plats (1 bak, 1 fram till att börja med. Senare 2 bak). Det ska gå att sitta bra i framsätet med barnstol bakom. Jag är 186cm med långa ben och både jag och min sambo kör, så det är bra om det är bra plats i baksätet också. Det skadar inte heller om man kan ta med 1 vän ibland, så mittenplatsen bak är fin om den går att använda till barnstol eller sittplats.
  - Säker, förutom airbags och konstruktion gärna lite aktiv säkerhet också.
  - Skön att sitta i, två förare på 186cm och 165cm
  - Bra isolerad, ljudnivå i kupén vid motorvägsfart 90-120km/h ska vara ok.
  - Lätt att lasta barn i.

  Helst vara
  - Hög: Bättre sikt, skönt att slippa kliva ner i bilen, lättare att lasta barn.
  - 4X4: Alltså, framhjulsdrift och esp räcker säkert. Men fyrhjulsdrift är bra grejer. Och kul ;)
  - Automat: Mest för att slippa bli tokig i bilköer. Annars gillar vi båda att köra aktivt.
  - Hyfsat rolig att köra, vill inte tappa all kontakt med vägen.
  - Hyfsad bränsleekonomi, kör dock max 1500mil per år så det är inte avgörande. Men det kan ju vara bra för andrahandsvärdet också om den inte är supertörstig.

  Måsta ha
  - Avstängningsbar airbag fram
  - Dragkrok
  - Isofix på 2 säten bak
  - 2 zons AC
  - Farthållare
  - Stereo med bra ljud, ska gå att streama musik från telefon.
  - Smart förvaring i kupén (mugghållare, fack för telefon, parkeringsbiljetter, mynt… jag allt skit man tar med sig in i bilen)
  - 12v uttag, fram och baggage.
  - Lastnät bakom andra raden så man kan lasta högt. Vi brukar få med oss mycket prylar
  - Motorvärmare/Kupevärmare

  Helst ha
  - Isofix fram
  - Integrerade barnstolar bak
  - Adaptiv farthållare med panikbroms (i samband med automat är det en grym bilkö-setup!)
  - Elstol fram, helst med minne och svansktöd justerbart
  - USB-kontakt, gärna med smart placering framtill.
  - Nav (använder telefonen nu och det funkar, men inbyggd nav är inte dumt ändå fakttistkt)

  Plus
  - 5+2
  - Brickor för baksäte, på ryggstöden fram.
  - Backkamera

  Ok, det var kraven. Här kommer mina bilkandidater uppdelade på tänkbara, “overkill”, bubblare och ratade. Håll till godo!

  Tänkbara kandidater
  * Honda CR-V, nya modellen: Härlig att köra trots storleken, hög, bra andrahandsvärde, känns rejäl och som “en riktig bil”. Nackdelen är det höga priset om man ska ha bra utrustning. Frågetecknet är hur rymlig kupén är, vet att du skrev i ditt test att man sitter bra framför bakåtvänd stol om man är under 180cm. Hur är bredden i baksätet, kan man sitta en vuxen och samtidigt ha 2 bilbarnstolar? Utrymmet kan bli en dealbreaker eventuellt känns det som.

  * Ford S-max: Otroligt rymlig och praktisk bil, lite onödigt rymlig för vår familj egentligen. Men å andra sidan packar vi ofta mycket och gillar aktiviteter med mycket utrustning (typ alpin skidåkning, cykla osv). Kul att köra trots sin storlek och ljudnivån känns helt ok. Men det är ju en Ford…

  *Skoda Superb: Fantastisk bil på många sätt, men något till åren kommen om man jämför med nya Octavia till exempel. Kommer antagligen helt ny nästa år och det kan ju vara sämre för andrahandsvärdet. Utrustningen man får för pengarna är ju löjligt, nästan lika löjligt som utrymmet i baksätet, till och med mina långa ben trivs utmärkt. Hyfsat rolig att köra för sin storlek tills man testar nästa bil på listan

  * Skoda Octavia RS: Körde en manuell bensinare med 220hk. Alltså, vilken bil att köra och sitta i. Hade inte elstolar men jag hittade en perfekt position ändå. Jämfört med vanliga Octavian är det som en helt annan bil, känns mycket rejälare och bättre ihopskruvad på nått sätt. Inredningen var helt i svart med röda sömmar och detaljer här och där. Ljudet när man varvar är inte långt efter V6an i min Alfa, och dessutom med liknande vägegenskaper, mungiporna vid öronen ;) Inte lika bra som superben när det gäller ljudnivå i kupén, dock ok. Förutom när man varvar och då vill man att det ska låta! Jag får erkänna att jag är lite småkär i den här bilen. MEN faller den på utrymmet i kupén med 2 barnstolar?

  Lite “Overkill”
  * Seat Alhambra: Skön, tyst, rymlig, välbyggd – men alldeles för stor för oss egentligen. Borde vänta tills vi är fler i familjen.
  * Kia Sorento: Större än vi behöver? Rätt dyr med vettig utrustning och andrahandsvärdet är ingen höjdare tror jag. Drar bra med bränsle också.

  Bubblare
  *Fiat Freemont – Snygg, hög, rymlig, mkt utrustning för pengarna. Men väldigt amerikansk väghållning, känns stoooor på vägen, dessutom svindyrt att fixa dragkrok (typ 15.000)

  Ratade
  *Mazda CX-5: Inte kört, för liten
  *Citroen C4 grand: Inte kört, för ful helt enkelt
  *Chev Orlando: Trevlig bil men lite litet bagage.
  *Santa Fe: Skön bil, men 1 års väntetid (!). Något dyr och “overkill” också
  *XC60: Volvo vilket jag helst undviker. Men grymt fin bil att köra, faller på att bakåtvänd barnstol i baksätet ger för begränsat utrymme i framsätet för min smak (en vän till mig har en med 2 barnstolar i). Hade den varit 100.000kr billigare med vettig utrustning kanske det hade gått att blunda för.
  *C5: Sjuk besvikelse att köra, mjuk på ett dåligt sätt och mycket högre vägljud än förväntat. Dock fantastika säten och massagen var magisk.
  *XC70: Inte kört, vet att den är grym familjefraktare men undviker som sagt helst Volvo. Dyr med vettig utrustning.
  *Peugeot 508: Kört sedanen, inte imponerad på något sätt. Ingen vettig förvaring alls i kupén, kändes väldigt “gubbig”.
  *Opel Insignia Country Tourer: Inte provat, lite för liten (men snygg!)
  *Passat Alltrack: Inte kört, men lite som med Volvo – känns bara så sjukt tråkig.

  Grattis, du har kommit igenom den digra listan!
  Alla bilar som är på listan kommer säkerligen att fungera för oss, det är ju i slutändan bara en familjefraktare som ska ta oss från punkt A till punkt B. Men det finns ju många övriga aspekter som kan göra resan och bilägandet så mycket roligare. Tacksam för alla synpunkter!

  /J

  • Efter att ha funderat fram och tillbaka lite tycker jag att CR-V nog ger den bästa ”jämkningen” på din kravbild, en annan möjlig kandidat är Subaru Outback men då kopplar man ur krockkudden på verkstan. Man sitter ok i CR-V mellan en bakåtvänd Britax HI-WAY och en framåtvänd Britax KIDFIX (de stolar som återkommer i alla mina tester). Beroende på vilken stol man har och hur man ”vill” sitta i passagerarsätet med en bakåtvänd bilbarnstol i ryggen så är CR-V ändå rymlig – du får helt enkelt testa med den stol du har.

   Den bil du till 99% beskriver är som sagt en XC60 men du kommer att behöva göra avkall på något eller några krav om du ska göra ett ekonomiskt försvarbart köp. Ta en tur med bilbarnstolar och allt i CR-V och Outback – för de pengar det handlar om tror jag att de är svårslagna totalt för er… Dock är det ju inga Alfor direkt, Outback är roligare bakom ratten än CR-V tycker jag.

   • Tack för svaret!

    Har en Britax Highway II idag eftersom det var den som tog minst utrymme av de vi kikade på. Alfan är ju inte designad för stora barnstolar direkt, eller barnstolar alls egentligen. Men det är lite roligt att alltid efter att jag har provkört någon ny och fin bil så får jag ändå ett stort inre smile när jag sätter mig i Alfans förarstol. Inte illa för en bil från -04.

    Har faktiskt kört Outback, men glömde nog bara ta med den. Det är en väldigt bra och rymlig bil med bra vägegenskaper, men har lite samma ”problem” som Mitsubishi. Den känns väldigt ”bruksig” och kostar lika mycket som en mer välisolerad bil som känns mer modern. Om vi flyttar till hus eller skaffar stuga där det är lite luriga vägförhållanden så ligger den topp 3 på önskelistan. Just nu känns den lite för mycket som en terrängbil.

    Eftersom jag börjat kolla lite på kombisegmentet och även utan 4×4 så börjar jag överväga att även testa i40:n då den trots lite rymdskepps-aura checkar många boxar förutom 4×4 och högre sittposition. Den verkar otroligt prisvärd dessutom, både för företaget och privatekonomin. Några tankar kring det förutom det du redan så utförligt skrivit om i testet?

    Ska ta med sambon (och barnstol) på lite provturer nu, blir Skoda-lineupen, din favorit CR-Vn samt kanske i40 då. S-maxen har vi testat båda två och den känns OK men ger inget större ha-begär så att säga. :)

    • i40 imponerade stort på mig och jag håller den fortsatt som ett bra köp, precis som du också kommit fram till. Utseendet är inte allt, jag tycker mer den ser ut som någon form av tecknad gangsterbil men det kvittar när man väl börjar räkna på hela bilköpet.
     Eftersom jag verkar leva det Outback-liv som du beskriver (med villa och torp på luriga vägar) så kanske jag är villig att spela ner brukskänslan i Outback – men med ljust läder var den riktigt trevlig.
     Lycka till och berätta gärna sen vad det blev!

     • CR-V är testad på nytt och sambon gillade den också. Verkar dock sakna lastnät bakom 2 stolsraden. Det enda som går att sätta in är ett galler som, enligt säljaren, inte går att ”fälla upp” eller ta ner på ett enkelt sätt om man behöver fälla säten och frakta något riktigt fläskigt. Tycker jag verkar urbota korkat av Honda? Oavsett om man packar över kanten på ryggstöden vill man väl ha lastnät så inte barn eller andra får bagaget över sig vid krock eller inbromsning?

      Jag har även testat i40 nu och det var en helt ok och trevlig bil att köra. Känns verkligen prisvärd! Klart med i matchen om vi överger SUV-spåret

      Har även hunnit med att testa Audi A6, vilket var lite synd för det gav ett sjukt ”ha”-begär. Första gången efter provkörning som Alfan kändes lite gammal. Jämför man med de högre 4×4-alternativen är den inte heller farligt dyr så länge man håller fingrarna borta från tillvalslistan. Bagaget är dock inte supersmart med den extremt lutande taklinjen, blir till att lasta djuuupt.

      Har även hört rykten om kortare leveranstider på Santa Fe, så jag ska provköra längre stund imorgon. Såvitt jag kommer ihåg var baksätet bland de skönare jag testat för mina långa ben. Man sitter till exempel högre än i XC60 om jag inte minns fel.

      Har i vilket fall insett att ingen bil jag testat klarar av att ha bakåtvänd i baksätet med mig framför, så en fram en bak är det som gäller.

      Snart går man väl all-in i praktiska världen och står där med en Sharan/Alhambra och ler när man packar. Men gråter när man kör och kollar på bilen ;)

     • Håller med om CR-V: Det verkar ju dumt med gallret men iaf på min äldre version 2007 har jag väldigt sällan saknat ett galler, den sväljer bra under insynsskyddet också, även på långresor.
      Man ska inte provsmaka alltför dyra anrättningar (Audi) då kan vardagens blodpudding bli alltför tråkig.
      Låt mig veta vad det blir – påminn mig igen, varför är inte Superb med i racet?

 30. Hej!

  Två vuxna plus en 3-åring i nuläget men det planeras för en till. Idag kör vi en Astra -06 och även fast bagage är mycket rymligt känns bilen trång i kupén. Jag vill åka högre och ha mer rymd i baksätet. Då jag inte vill lägga mer än 120 k begränsas min val ganska kraftigt. Bilen ska helst inte ha mer än tiotusen på mätaren. Går detta lösa?

 31. Vi har en VW Multivan (STN600) och är nöjda med den. Men i mitten bak är det bara midjebälte. Vet du om man kan få in ett trepunkts på nåt sätt?

 32. Hej, Vi har idag två barn (1 & 4 år) och det kommer säkerligen en tredje inom 3-5 år ;) Detta blir vårt första bil köp och vi är inga som helst förkunskaper på hur ett köp går till eller vad vi bör tänka på. Vi är intresserade utav en kombi bil som är bränslesnål/ekonomisk, praktiskt/säker, samt ger bra garantier.

  Vi har tittat på att ta ett lån för få en bil för max 160-170 tusen (gärna lägre). Idag är KIA CEED 1.6 (diesel) den bil som vi tittat på mest. Vi vill ha en relativt ny bil, så vi förhoppningsvis kan ”byta upp” oss eller få ett bra andrahandsvärde om vi eventuellt skulle behöva större bil i framtiden.

  Tack för en trevlig och bra blogg!

  Med vänliga hälsningar
  Janne

  • Komplettering:

   Kommer troligtvis inte köra mer än 1000-1500 mil / år.
   Mest fram och tillbaka till jobb, en gång i månaden till landet 25 mil tur och retur, samt för att stor handla /utflykter då och då.

  • Kia Ceed är inget dåligt köp men om ni ändå köper bil i dessa belopp och eventuellt inte vill byta bil om ni får nummer 3 så skulle jag kanske ta något som är snäppet större. Så fort ni ska byta upp er kommer ni att måsta realisera den förlust som ni gör på andrahandsvärdet och merkostnaden för en lite större bil som iaf klarar ett till barn är inte jättestor. Med ytterligare ett barn så faller ju också inkomsterna under ett tag och utgifterna ökar och då tänker jag att det sista man vill göra är att dra på sig mer lån för att byta bil. Jag tänker Hyundai i40 eller kanske Toyota Avensis. Man klarar sig dock alltid med en mindre bil (man mättar ju munnen efter magsäcken) men som småbarnsfamilj tycker jag att det är ovärderligt att ha lite extra rymd, särskilt i baksätet om någon mer ska åka med (har man två bilbarnstolar bak i Ceed är det tajt att få plats som vuxen).
   Kolla lite på Avensis och i40 också och gör en kostnadskalkyl per bil (värdeminskning, försäkring, skatt, service, dristskostnad) – valet kanske ändå faller på Ceed men vill ni byta upp er som du säger kan en Hyundai i30 (systerbil till Ceed) kanske vara ett bättre köp (om man byta upp till i40).

 33. Hej.
  Eftersom vår dotter har rullstol så behöver vi en bra och prisvärd (har haft en-04 Renault Senic 2.0 som var av urusel kvalitet och har hört massor av negativt om Franska bilar så de går bort) bil som så enkelt och smidigt som möjligt rymmer tre personer (förare och två passagerare) samt lastar en rullstol med måtten -H 96cm D 76cm B 66cm ( H76 D96 B 66 om man ”lägger den på rygg”). Dottern är även ljudkänslig så en så ”tyst” bil som möjligt är önskvärt. Bilen kommer dels att användas till att köra dottern till aktiviteter på ca 3-5mils avstånd men även till helgturer på ett 20 tal mil.
  Värdesätter driftsäkerhet och pålitlighet framför ”bling bling”.
  Gärna en bil med ett par tre år och kanske upp till 3000mil på .de annars välvårdade axlarna.

  Tips och råd emottages tacksamt.
  Med vänlig hälsning Ingemar

 34. Hej! Jag vill lägga max 40’000kr på en bil för mig, min fru och mina sex barn. Två prematura -3mån, en 4 år, två 6 år och en 7 år. Krav: stort bagageutrymme, typ lång caravelle. Önskan, men inte krav: isofix.
  Mvh Falcon

  • Oj, du har lite för mycket familj för min erfarenhet så jag har svårt att hjälpa till här. Tror du har svårt att få isofix till den prislappen såvida du inte köper en riktig långmilare.

 35. Hej igen

  Ingemar med frågor om rullstolslämplig bil.
  Glömde skriva att vi helst vill ha en lite högre bil, typ VW Touran eftersom jag har lite problem med ryggen så blir det lättare att gå i och ur en högre bil och dessutom är det bättre för ryggen när man kommer lite mer uppifrån när man trampar ned pedalerna. Har nu en Nissan Note -04 (den lite högre modellen. nya är är tydligen lägre) men om man skall få plats med rullstolen utan att ta bort hjulen så måste man fälla båda baksätena och då får ju bara två personer plats. Dessutom är det ju en ganska liten, högvarvig motor. Nöjda med den annars.
  Med vänlig hälsning Ingemar

  • Ja det finns ju en hel del franska bilar som borde passa men om de går så kanske Opel Zafira vore något? Toyota Verso är en annan möjlig kandidat liksom Ford C-Max. Tror dock att Zafira är tystast men Ford brukar vara rätt bra på ljudisoleringen också. Toyota Verso är väl den som känns som bäst lämpad enligt ditt önskemål: ”Värdesätter driftsäkerhet och pålitlighet framför ”bling bling”.”

 36. Hej,
  Vi är en familj på tre barn (14, 5, 4) samt en liten på väg,
  Jag är inne lite på Grand Voyager och även kanske Mercedes R klass.
  Min fru är inne på FR-V.
  Vi vill få in barnvagn utan att montera ner den för mycket.

  Vad skulle du rekommendera.
  Jag vet att Mercan och Frv är äldre men hoppas på lite råd ändå!
  Bagage på Grand Voyager är väl relativt stort!?
  (Det måste inte vara Grand Voyager men jag vill nog helstha skjutdörrar, vi har haft Espace innan).

    • Glapp i tekniken då kanske, ledsen för det. Jag skrev detta svar innan jag visste att du haft en Espace och att du gärna ser skjutdörrar :-) :

     Osäker på fällningen av stolar men Mitsubishi Grandis och Renault Espace kan vara värda att testa, liksom VW Sharan/Alhambra av senaste modell. Positivt med Voyager och VW Sharan och Seat Alhambra är att det är skjutdörrar! VW Sharan och Seat Alhambra känns rätt bra i storlek om hustrun ogillar alltför stora bilar. Men i ert fall är FR-V eller t.ex. Mazda5 för små. R-klass är ju inte fel men kostar förstås därefter – även i drift/service/rep…
     Tillägg:
     Jag har själv testat VW Sharan och Ford Galaxy och båda klarar en barnvagn om ett av de bakersta sätena är nerfällt. Sharan har mer plats kvar om alla 7 säten är uppe men då ryms mer en liten stadsvagn, ingen riktig barnvagn.
     Utan att veta er exakta budget – För en prismässigt optimal affär skulle jag kolla på en 2013 Seat Alhambra, dock kanske det sålts fler Sharan så där kanske det finns fler långmilare till bättre pris. Dock är utbudet tyvärr inte jättestort.

     • Tack för hjälpen.
      Jag har tittat en del på R-klass men är osäker på bagagerummet, hur stort det är när alla stolar är uppfällda och används.

     • Jag vet tyvärr inte men gissningsvis blir det inte mycket plats kvar då

 37. Verkar inte kunna svara på din kommentar från 6 mars, så här kommer det istället.

  Blev en Vit Santa Fe Premium 5-sits som redan var beställd av tidigare kund, så den kommer om 2 månader, känns som en rimlig väntetid :) Precis som CR-V:n saknar den dock lastnät så det får bli galler eller någon egen lösning på långresorna.

  Superben föll bort efter att sambon provat nya Octavian och undrade vad det var för fel eftersom hela bilen skakade när vi startade Superben. Nya dieselmotorn i Octavia är ljusår trevligare…

  Alla kombis föll bort då vi insåg att vi ville ha en högre bil och då stod till slut valet mellan Sorento och Santa Fé främst på grund av att de var rymligast i baksätet för mig som är ganska lång. Vi kommer som sagt turas om att köra så det blir en del tid där. XC60 är en tystare bil än de båda och mer av en långfärdskryssare, men förutom mindre baksäte känns den helt karaktärslös och ärligt talat rätt tråkig. Men en väldigt bra bil utan tvekan. CR-V föll bort mest pga av baksätet där jag satt väldigt lågt i jämförelse.

  Sorenton kändes mest maffig i gänget när man satte sig bakom ratten, jag gillar den skarpt. För mig är det så en SUV ska kännas att ratta. Något mjukare fjädring vilket var positivt vid lägre farter men som gör den något svajigare i 120+. Var ett riktigt svårt val men till slut blev det ändå Santa Fé då det känns som en lite modernare bil som kan stå sig bättre i andrahandsvärde över 3 år. Dessutom har den skjutbart baksäte med smartare fällning av ryggstöden (40/20/40) vilket ökar det praktiska värdet. För oss var det dessutom ett plus att den inte var 7-sitsig då det är oceaner av utrymme under lastmattan där vi kan förvara allt ”bra-att-ha” som annars bara ligger och tar plats från väskor, barnvagn och shoppingpåsar. De 2 extra sätena kändes även nästintill oanvändbara för annat än små barn som inte behöver vare sig barnstol eller benutrymme, och några sådana barn har vi först om 4-5år kanske :)

  Den bästa ”onödiga” lyxen för oss är det gigantiska panoramataket (lika på Sorenton), även bakåtvända i baksätet kan ha glädje av det till skillnad från det ungefär hälften så stora i XC60:n. Tror det kommer bli rikitigt uppskattat av barnen :)

  Nu är det bara att vänta på leverans och försöka hitta ett nytt hem till vår kära Alfa, kommer bli en saknad bil!

  /J

  • Kul att höra hur det gått! Grattis till avslut, alltid skönt att komma i mål efter lång beslutsvånda. Ni kommer säkert att bli riktigt nöjda. Du får väl se barnatiden an och skaffa en mer hobbybetonad och ej så familjevänlig Alfa när det finns ny luft i bilbudgeten :-)

 38. Hej!
  Vi står inför valet av ny bil då våra killar på 3,5 och nästan 2 år har för trångt i sina bakåtvända stolar då de sitter efter varandra. 3,5 åringen planerar vi att sitta bakåtvänd i ytterligare minst ett år.
  Vi har idag en SAAB 9-3, sportcombi och gillar den i alla andra avseenden och skulle inte köpa en ny om det nu inte var för det att vi gillar bilsemestrar och inte längre kan/vill trycka in sönerna på deras platser.
  Min sambo är lång så att sätta ett barn bakom föraren är inte aktuellt.

  Vi behöver en bil med lång kupé så att de två bakåtvända stolarna (2 st Britax multi-tech) får plats efter varandra och ett rymligt bagage. Körglädje är viktigt och att den är bränslesnål.

  Har du några tips på någon/några bilar så skulle vi vara tacksamma.
  Mvh Camilla

  • Jag skulle titta på en Skoda Superb, dess kupe är svårslagen! Dock blir den förstås tråkigare att köra ju mer miljövänlig motor man väljer, men man kan sällan få allt och ni kanske kan hitta någon bra mellanversion som ger det mesta av båda.

 39. Hej

  Vi är en familj med två vuxna och ett barn på 15 månader och väntar ett till i september. Har idag en V50 -07 som är alldeles för liten.. Behöver en bil med plats för dubbelvagn plus packning/matkassar i bagaget, rymlig kupé också, bränslesnål, ej V70, ej äldre än -10 och max 150tkr!

 40. Hej,
  Tack för en mycket bra blogg, är guld värd i familjebilsjungeln!
  Vi är en familj på två vuxna (180 cm och 170 cm) och än så länge ett barn på drygt ett år, vi väntar tillökning om 6 månader. Vi har sedan tidigare en Mazda 3 som definitivt kommer att vara för liten för två bakåtvända barnstolar, mest troligt snäv redan för en barnstol och ett babyskydd. Vi har helt snöat in oss på en 2014 Mazda 6, hur tror du att den skulle fungera med två bakåtvända stolar (Britax Hi-Way II)? Vi har läst din recension av bilen och den tickar alla boxar förutom att du skrev att om man ville få in både två barnstolar och tvillingvagn så blev det trångt. Att det inte gick att få in en tvillingvagn gör oss inget, men om det inte går att få in två bakåtvända stolar är det en deal breaker. Vår tanke var att dra på med en Mazda 6, kanske är lite tajt i början men på en lägre period(>6 år) kommer vi växa in i den dvs när vi byter från bakåtvända till frammåtvända stolar. Som du märker så vill vi gärna höra att det skulle fungera med två bakåtvända stolar därav att vi vill kolla din åsikt och inte en försäljares, som enbart är ute efter att sälja en bil.

  Tack på förhand!
  Stefan

  • Ni är nog inte ensamma om att snöa in på Mazda6! Om man absolut vill så kommer givetvis två bakåtvända att funka men svårigheten blir att hitta en bra kompromiss på lutningen på stolen så att barnets huvud inte faller fram om det somnar. Du får dock tänka så att ett-åringen kommer att vara minst 2 innan det är dags för två bakåtvända och en två-åring klarar en mer upprätt stol än ett mindre barn. Jag skulle satsa på att sätta båda i baksätet när det är dags för båda att sitta i bakåtvända stolar, så länge ni har babyskydd är flexibiliteten förstås stor. Sätt sen två-åringen bakom föraren i en mer upprätt position så att största möjliga flexibilitet ges till förarstolen och man kan då också lättare hålla koll på minstingen bakom passagerarsätet i en spegel om man är ute ensam och kör. Att testa att montera in en bakåtvänd stol bakom föraren i en Mazda6 kan du ju göra redan nu och se hur bra du ryms i förarsätet (antar att det är du som är längst).
   Som du förstår vore förstås en Passat eller V70 mer luftigt men det går och jag vore också rätt villig att kompromissa om jag hade en Mazda6 på uppfarten :-)

   • Hej igen Magnus,
    Tack för svaret! Vi har nu lånat hem och testat med barnvagn och bakåtvända stolar osv… Vår barnvagn (Emmaljunga årsmodell några år gammal) fick plats på tvären men inte rakt in. Britax Hi-Way II funkade fint bakom mig på förarplats. Summan av kardemumman blev att vi nu väntar en Mazda 6 kombi i slutet av Juli :-) Tack återigen för en mycket bra blogg!

    Med vänlig hälsning,
    Stefan

    • Grattis till avslutet, att låna hem och testa i lugn och ro är det bästa – annars har man en ivrig säljare som gärna hjälper till lite för mycket!

 41. Hej och tack för en informativ blogg.
  försökte skriva tidigare vet inte om det gick fram :)
  1 jag undrade om du eller testade suvarnas framkomlighet i terräng om inte vet du någon som gör det?
  2 riktig och fusksub vad skiljer dom åt i din mening?

  Mvh
  Mattias Utterström

  • Med fusksuv menar jag t.ex. min Honda CR-V som ser kompetent ut men som är byggd för vanliga asfaltsvägar. Stötdämpning, 4wd, chassi, vridstyvhet mm klarar helt enkelt inte ett liv utanför för det vanliga vägnätet över tid. De flesta suvar faller ju tyvärr in i denna kategori. Men t.ex. Subaru Forester känns mer byggd för grusvägar och hårdare tag, alltså då en ”riktig” SUV. Men jag har inte testat dem i terrängen och vet tyvärr ingen som gör det heller. Det är kanske fånigt av mig att tala om fusksuvar men jag försöker förmedla en känsla som är att du får ett utseende på bilen och funktioner som strävar mot offroad men som inte kommer att klara ett liv offroad.

   • Anledningen till att jag frågar att jag tittar just nu på modeller som ligger någonstans mellan min frus bekvämlighets begär och mitt intresse för lite extremare terräng fordon. förstår att man måste kompromissa rätrt mycket från mitt håll:) men det skulle vara trevligt veta vilken suv som tar sig längst ut i skogen. tycker personligen att suvar idag börjat se mer ut som buffalo dojjor, dom ser högre ut fast de har samma markfrigång som vilken sportbil som hellst. Om man vill komma upp i trafiken kan man ju köpa en bilkudde att sitta på i stället.
    mvh
    Mattias Utterström

    • Det låter som att en Defender finns med på din lista, så bortser man ifrån budget borde väl en MB G-klass passa er båda?
     Freelander ger väl den mest sansade mixen men när pengarna kommer med i bilden valde nog jag en Forester eller en beggad GLK

 42. Hej Magnus!
  Fantastisk sida du har skapat. Bra jobbat!
  Har läst mycket informativa saker men hittar tyvärr inget som direkt adresserar min problematik, varför jag skriver direkt och frågar experten dvs. dig.
  Jag skall köpa ”ny” bil i vår/sommar men vet inte vad jag skall satsa på.
  Kriterierna för mitt bilköp är: sjusitsig, skall ägas i minst nio år, kunna fås som automatlåda, fyrhjulsdriven och hög körställning respektive högt mellanrum mellan sits och tak.
  Jag har diskbråck i nacke och är lång varför jag inte kan anpassa mig efter bilen utan slår i huvudet vid insteg i Kia Sorrento, Volvo XC90, Audi Q7 mfl.
  Har provkört Lancia Voyager och bara ääääälskade den höga körställningen och stolarna men inte priset eller längden på 520 cm. Den är dessutom inte fyrhjulsdriven.
  Har provsuttit Fiat Freelander men tycker att stolarna är obehagliga med den korta sitsen a la Fiat Panda-86
  Kan betala 150′ kontant men har svårt att säga en exakt budget då min handikappande nacke ger mig rätt till bilanpassningsbidrag. Det betyder att helst skall jag hitta en bil som i grundmodell har växellåda men som kan fås som automat.
  Skall jag köpa en helt ny bil eftersom jag vet att den skall vara i min ägo minst nio år? Det viktiga är väl att tänka på månadskostnaden och inte totalen? Gör en lång nybilsgaranti att man försäkrar billigare?
  Har tre barn (6, 9, 10 ) och kör mycket i och parkerar i Sthlm City. Äger en Peugeot 307sw sedan tio år och är INTE sugen på att köra franska märken igen.
  Snälla Magnus, hjälp mig i funderingarna!/Hallshuk

  • Det svåraste kravet du har är fyrhjulsdriften och många vill ha det men få behöver den verkligen på riktigt. Så för att komma vidare skulle jag verkligen rannsaka behovsbilden ang 4wd om jag var du.
   VW Sharan (modellår 2013 och senare) vore väl annars den bästa kompromissen, den kan fås med automatlåda och finns med 4wd – vet dock ej om de går att kombinera tyvärr.

 43. Tack för en bra sida! Du lägger verkligen ner tid för att hjälpa folk. Det uppskattas!

  Min fru och jag har en bebis på ett par månader och har vid lite över 30 kommit fram till att vi nog bör skaffa vår första bil. Bor i storstad så det har inte funnits något stort behov tidigare och vi skulle säkert klara oss utan även ett tag framöver men bekvämligheten med bil börjar väga över. Inom några år är vi kanske fyra i familjen så vi vill ta höjd för det utan att köpa någon jättebil. Vi är inga prestigemänniskor utan funktion, säkerhet och helehtsekonomi (hänsyn till inköpspris, drift och försäkring mm).

  Användning:
  -stadskörning (veckohandling). Någon gång i veckan.
  -Jobbpendling 8 mil ToR. Inte nödvändigtvis varje dag utan ibland kan vi åka med kollegor eller kommunalt.
  -Helgutflykter. Besöka familj och vänner (inom ca 5 mil).

  Det enda kravet är i princip automatväxling. Hur mycket påverkar ett sådant här krav pris och vilka risker finns? Vet att en hel del avråder från beg automatlådor. Ska man hålla sig inom vissa årsmodeller?

  Budget ca 100 000 kr

  Övrigt:
  -Gatuparkering
  -Gärna bluetoothstereo

  Tankarna går till någon halvkombi eller mindre kombi, men varken min fru eller jag är särskilt insatta i bilvärlden. Såg att du rekommenderade Avensis till någon med liknande behov men den är kanske lite stor i stan? Man måste gå upp en del i pris då också vad jag har sett, eller?

  Tack på förhand!

  • Jag har bott i stan i många år och gjort många åttor i närkvarteren efter jobbet i jakt på p-plats. Jag har haft olika bilstorlekar och min slutsats är att om du inte har en Smart eller annan minibil så spelar det liten roll om du ska parkera en Avensis eller Golf. Visst, du kanske missar en enstaka parkering med Avensis som du kunnat trycka in Golfen i men nästan alltid är det hur duktig du är på att parkera som avgör. Så ja, Avensis, Honda Accord, Mazda6, Kia Ceed, Passat, Ford Mondeo/Focus, V60-V70, Skoda Octavia, mfl vore lämpliga. Automatlåda är trevligt men återfinns oftast på bilar med högre utrustningsnivå, därför kanske du då måste köpa en äldre årsmodell av den bil du faller för. Dessutom drar automat mer.

 44. Hej!
  Vi är en familj på 5 med en framåtvänd barnstol och 2 bakvända. Vi kör extremt lite bil ( handlar mat, måste till och med underhållsladda batteriet) men har släkten 40mil bort så när vi kör kör vi långt. Om man vill lägga 40 tkr, Max 50tkr på en bil, vilken familjebil satsar man på? Mazda 6/9-3/fokus?

  Fokus på:
  billigt ägande
  Driftsäker

  Tack för en grym blogg som sprids flitigt!
  /jon

 45. Hej, skulle behöva ditt råd. Har tänkt köpa ny bil. Har en 4 åring som jag vill ska sitta i en säker och bra bil. kör mera i stadstrafik och sällan långa sträckor. Har en budget på ca 200.000sek och har haft Nissan Quasquai eller Kia Sportage i tankarna men kan inte riktigt få fram vilken modell som är säkrast.
  Tack i förvag
  Liza

  • En mindre SUV i den prisklassen som ska vara säker – då skulle jag titta på VW Tiguan. Det är svårt för oss lekmän att bedöma säkerhet, man kan kolla på Euro NCAP resultat samt Folksams statistik från riktiga olyckor. Min grundkänsla efter att kört MYCKET och MÅNGA olika bilar är att Volvo är det jag helst skulle krocka i själv, men VW ligger också bra till, liksom de vanliga premiumbilarna men för dig att köpa en XC60 är kanske overkill?
   Fundera också 3-5 år framåt, hur ser familjen (antal barn) samt behovsbilden ut då, du bör inte köpa en för liten bil om du inte lever i status quo på familjeområdet

 46. Vilken fantastisk bra blogg! Jag fick dock mer huvudbry än som var tänkt efter att nu sträckläst ett par timmar.
  Jag och min man sitter nu med två minimänniskor på 3 och 1. Vi är relativt säkra på att vi i framtiden kommer att sitta med en till (5, 3 och bebis=). Jag skrattade gott när jag läste igenkännande om att bo i lägenhet, det blir jobbigt = köpa hus. Så ja, vi sitter även med nyinköpt hus, på landet. Mannen pendlar 5 mil och jag cyklar. Kruxet är att innan jag hittade hit var vi ganska säkra på kia ceed (priset, nybeg), googlade Carens när jag hittade dig. Efter läsningen här känns ju detta inte på kartan.
  Så ärligt, nu snurrar bara olika modeller och test runt i huvudet. Så har du något tips för oss (budget 100-150)? En liten sak till, vi har bara en bil nu (toyota corolla) – är alltså vana att trängas. Ska vi kanske satsa på två bilar istället för en till större?
  Tack på förhand, ska sprida bloggen, börjar med mannen =)

  • En eller två bilar vet ni bäst själv, men jag antar att det finns månader på året då du inte vill cykla så det är nog ingen dum ide.
   Isf skulle jag lägga runt 100 KSEK på en rejäl och säker familjebil där man kan stänga av krockkudden fram (blir jobbigt annars med 3 barn). Jag tänker Avensis, Saab 9-5, V70, Passat mfl. För 100 000 får du mest för pengarna med Saab 9-5, men billigaste ägandet blir oftast Avensis om man köper bensin/manuell.
   Vad gäller den andra bilen skulle jag ev behålla den Corolla ni har nu och då har ni två bra och billiga bilar. Om din bilbudget på 150 innehåller ett inbyte/försäljning av Corollan så skulle jag leta efter en Golf/Skoda/Peugeot 308 eller liknande för runt 50 000.
   Om man bor på landet och kör rätt mycket långt (mer än 1-2 mil) på vägar med hög hastihet så anser jag att ni bör ha en primärt säker bil (som då oftast är lite större) även om ni är vana att trängas.
   Lycka till!

 47. Hej!
  Grym blogg, hade jag bara lärt mig googla bättre hade jag kanske sparat många timmar framför datorn. Vi har för närvarande en Skoda Octavia årsmodell 2010, med två ungar födda -11 och -13, en tredje beräknas komma i juni. Lite småpanik då däcken börjar sjunga på sista versen rätt rejält. Vi letar sjusits och har kollat på Nissan Q+2, Kia Carnival och Citroen grand picasso, men vi känner att ingen matchar våra krav. Vad vi behöver är:

  *En bil som klarar av en bilbarnstol i bakersta raden
  *Gärna att en vuxen kan sitta längst bak
  *Rymligt mellansäte i mellanraden, då vi tänker ha bilbarnstolar längst bak till höger och i mellansätets mitt+till höger.
  *Vi har en syskonvagn som blir hyfsat liten ihopvikt, därav antingen rymligt bakom tredje raden alternativt lätt att fälla ett av de bakersta sätena.
  * Manuell, ej automat.
  *Gärna en bil för mellan 80k-110k, men kan vandra upp mot 140k om det blir så.

  Redig djungel det där med sjusits..
  Mvh Erik

  • Jag skulle kolla på Renault Espace. Isofix på tredje raden är dock inte att räkna med i denna prisklass så det torde bli bälteskudde/stolar för den som sitter längst bak.

 48. Hej och tack för en mycket bra sida!

  Vi har en dotter på 2,5 år och väntar nu tvillingar till hösten. Därav behöver vi byta bil, vi har en Bmw 3-serie just nu. Har nu möjlighet att komma över en Bmw 5-serie kombi -12, får vi plats i denna. Är det rätt tänkt att dottern på 2,5 år åker fram (bakåtvänd) och tvillingarna sitter i mitten bak samt på sidan med frun på ”kanten” Går detta?

  /Petter

  • Spännande med tvillingar, då är nog bilbryderier det sista man vill ha!
   Den setup du beskriver kräver en del: först så är 5 serie en bred bil på utsidan men det är mycket stoppning innan man sitter i en av ytterplatserna bak. Mao är baksätet inte så brett som det skulle kunna vara. Du har inte heller isofix på mittenplatsen så du kommer att få klura en del på vilka bilbarnstolar du väljer. I början, när tvillingarna sitter i babyskydd borde ni kunna rymmas (men antagligen med frun i mitten bak). Utmaningen kommer när tvillingarna ska ha två rejäla bakåtvända bilbarnstolar (efter ca 6 mån), de tar mer plats.
   Jag skulle antingen se till att ha testat 5-serie grundligt med både babyskyddsetup SAMT de stolar ni tänker använda efter de första 6 månaderna för att känna mig lugn eller kliva över i en E-klass Mersa, Skoda Superb eller V70 istället. Alternativet är minibussar typ VW Touran eller Suvar med breda baksäten, tex XC90, CR-V eller kanske Sorento/Santa Fe
   Inte så kul kanske men detta är nog inte sista gången era tvillingar kommer att utmana era önskningar och behov. Lycka till!

   • Hej, vilken suv har bredast baksäte alt bäst lämpat för bakåtvända bilbarnstolar. Nya xc 90 ser spännande ut men den är 1 år bort har jag förstått.

    • Ja nya XC90 får man tyvärr vänta ett tag på. Jag skulle satsa på Santa Fe, Sorento eller nuvarande version av XC90, den kan det nog bli klipp-läge på snart om man ska äga bilen länge.

 49. Hallå!

  Denna bildjungel alltså! Är på jakt efter nåt som är betydligt större än en Kia ceed, som vi har nu. Vi åker ganska mycket bil, och vi har två hundar, i dagsläget kan vi klämma in en barnkärra på högkant om man tar av hjulen brevid hundburen. Men med ytterligare en människovalp på väg så måste det gå att få in en större vagn. Och även senare kunna drägligt med två bakåtvända barnstolar. Det är inte möjligt idag, eller jag som är 1,64 lång sitter helt ok framför barnstolen ;) Så vad finns det för bilar att välja mellan då? Vi har kollat på Kia Carens, Hyundai i40, Subaru Outback och VW Sharan. Men vi har ingen favorit ännu. Jättetacksam för lite hjälp och tips :D

  Tjillevippen,
  Natalie

 50. Hej! Behöver hjälp med bilval! Jag har båt! Alltså vore en dragvillig bil att föredra. Sambo och två barn 3 och 6 år gamla. Har tittat mycket på subaru outback med kamkedja!, men är osäker! Sen det här med drivmedel! Ahh. Vore super med en subjektiv syn på saken!! Tack

  • Outback låter inte alls fel! Drivmedel tycker jag man ska välja efter hur mycket man kör. Regeln är många mil/år (2-3000) = diesel, mindre än 2000 mil/år = bensin. Gaskonverterad Outback känns tveksam, är det den du funderar på? Annars är Kia Sorento eller Hyundai Santa Fe kanske intressanta (diesel båda två)

   • Ok! Faktiskt inte tänkt på gas! Hyundai Santa Fe är intressant! Frågan är hur den är att dra tungt med! Sen är den ju stoor:-).

    • Jag upplever att Kia Sorento är vanligare än Santa Fe på sommarvägarna när man räknar husvagnsekipage men sen om det beror på att den är en bättre dragbil låter jag vara osagt. Outback är iaf sjukt vanlig då den är en bättre totalekonomisk kompromiss om man inte behöver en stor suv året runt.
     Hur ofta och långt behöver du bilen som dragbil?

     • Båten lägger jag väl i och tar upp ett par gånger om året! Sen är det nog vanlig bilkörning till jobbet 2,5 mil bort! Fyrhjulsdriften vill jag i första hand ha till båttransport.

     • Har ännu inte valt bil! Sneglat lite åt suv-hållet! Tycker subarus forester ser himla praktisk ut! Räknat lite på drivmedlet och då lutar det åt bensin faktiskt! Vad tror du??

     • Forester är finfin men lite mer bruksig än outback, kolla ev också på Mazda CX5, CR-V och RAV också.

 51. Hej
  Vi är en familj på 6 pers två vuxna, två tonåringar, en som är sex (framåtvänd stol) och en på två år (bakåtvänd stol).
  Vi behöver byta bil just nu ha vi en äldre audi 100 med ett säte i bagaget som går att fälla upp. Vi vill nu ha en bil där alla sitter bra med stolar och allt, gärna med lite plats kvar i bagaget också. Vi har funderat på en Zafira men tycker den blir för liten. Vi kan tänka oss i prisklassen 50-100 000 och det ska vara en diesel. Tips mottages gärna :)

  Hälsningar Annika Edbom

  • Jag skulle leta efter en Toyota Previa, Toyota Avensis Verso, Renault Espace, eller möjligtvis en VW Sharan. Osäker på vad som finns av dessa inom er budget och vilka som finns med bra dieslar men där skulle jag börja i alla fall.

 52. Hej Magnus.
  Lycka till med tillökningen i familjen. Vilket sammanträffande! Jag ska också få barn på sommaren dock i mitt fall blir det tvillingar. Då blir vi fem i familjen (frugan, en 2,5 åring, bebisarna och jag). Därför har jag sedan några månader letat efter en ersättning för min snart opassande Saab 9-3 Sedan. Du förstår väl att den bilen räcker ju inte för att kunna passa in 2 st. babyskydd plus en bilbarnstol till 2,5-åringen, alla bakåtvända.
  Mina krav på den nya bilen är:
  - 7 sits (första baksätet till tvillingarna och det andra till 2,5-åringen + en vuxen d.v.s. mormor/morfar).
  - bekväm för de som sitter bak.
  - tillräckligt stor bagage utrymme för att kunna passa in en dubbelvagn + matkassar.
  Med dessa kriterier i tanken ledde bilsökningen till en Chevrolet Uplander först. Men både pga. för låga betyg och ålder (om man tänker på andrahandsvärde) kvalificerar den inte. Mitsubishi Grandis har också varit en stark kandidat trots att de syns inte så ofta på gatorna (vilket det är lite konstigt tycker jag). Sedan fokuserade jag mig både på Chryslers Grand Voyager och Ford Galaxy (mest sannolika val). Den ena verkar mycket rymlig och bekväm, men fick dåliga kommentarer från en bekant hos en bilfirma. Den andra känns precis lagom men den finns inte tillgänglig för provkörning på min ort. Framför allt skulle jag vilja veta din åsikt angående mina tankar kring bilsökningen och vilken bil skulle kunna passa oss bäst.

  Hälsningar, Jesús Garza

  • Du är inte ensam om att stå inför tvillingutmaningen, har fått många kommentarer från blivande tvillingpappor senaste tiden! Grattis!
   Du nämner inte riktigt prisklass men Sharan/Alhambra är sen årsmodell 2013 riktigt bra, då finns även isofix på tredjesätesraden vilket du antagligen vill ha. Men med alla säten i bruk är bagageutrymmet begränsat, dock bättre än i Galaxy.
   Dock är jag inte säker på om du tänker ”rätt”. Om man utgår ifrån att du ska ha dina barn bakåtvända till de är 4 år så kommer ni åtminstone att ha 1 år då ni behöver 3 stora bakåtvända bilbarnstolar och en bakåtvänd bilbarnstol på tredje sätesraden är inte kul.
   Jag skulle titta på en sjusits som du är inne på men sätta 2,5 åringen eller en av tvillingarna fram. Övriga barn på mittenplatsen i vanliga baksätet samt bakom det främre passagerarsätet. Den som inte kör får då sitta bakom föraren (tråkigt men mkt bättre ur barnens synvinkel. Kör man ensam har man då också hjälpligt bra koll på alla barn och åker ni allihopa har ni en ett stort bagageutrymme i vardagen, åker morfar eller nån ytterligare med så använder ni ändå bara 6 platser så då ryms ändå minst vagnen på högkant. Köp mao inte en bil för det akuta behovet och prioritera att montera bilbarnstolar så att ni har uppsikt på alla barn, även om man kör ensam med barnen. Du vill inte hålla på och flytta runt bilbarnstolarna för mycket.
   Köper du tex en Sharan eller Voyager med skjutdörr)så har du dessutom ett bra insteg till sista sätesraden när det behövs. En Galaxy är sämre på det.
   Det viktiga är att bilens vanliga baksäte är brett så att du får plats med två bakåtvända bilbarnstolar bredvid varandra och ändå har en fullgod sittplats över för en vuxen. Mindre 7-sits bilar är sämre på det men ni skulle nog klara er med en Touran eller till och med en Toyota Verso om budgeten kniper.

   • Hej Magnus!

    Jag har exakt samma behov, en 2-åring och tvillingar på inkommande. Jag vill dock försöka undvika den klassiska minibuss-looken och titta närmare på någon stor suv istället. Har kikat lite på Outlander som jag tycker verkar trevlig men frågan är om 2 bakåtvända stolar + en vuxen får plats på rad 2? Verkar mest vettigt att ha stolarna som du beskriver så det blir enkelt att få in en stor vagn i bagaget. Jag har en budget på ca 300 000. Tips mottages mycket tacksamt :)

    Stort tack på förhand !

    Med vänlig hälsning,
    Tobias

    • Outlander är inte den bredaste i gänget men det borde gå, dock skulle jag tippa att det går bättre i Santa Fe eller Sorento. En XC90 bör kanske också tas under beaktande – det viktiga är att man räknar på hela affären och ca 3 års ägande. För din budget får du ju också mycket XC70 om nödsätena inte är ett måste.

 53. Hej!
  Vi är en familj på fyra, barnen är 1 och 3 år gamla. Just nu åker vi en passat -07 kombi bensin. Vi kör cirka 2000 mil per år. Vi vill byta bil för att vi saknar fyrhjulsdrift och högre markfrigång. Vi bor i norrland med mycket grusvägar och snö så det vore lämpligt. Vi har inget lån på den här bilen men vi funderar på att kanske köpa lite nyare bil och låna en del, kanske köpa en bil för 150 000 till 200 000. Ska man fundera på en diesel, med tanke på körsträcka och när man ska ha fyrhjulsdrift? Det vore bra om bilen är driftsäker, bra andrahandsvärde samt inte för höga servicekostnader. Vi sneglat på xc70, xc90, santa fe och mazda cx7. Jag vet inte vad exakt som skiljer dessa eller om det kanske finns nån annan lämplig bil. Har du några bra tips? Tack för en bra sida!

  • Subaru Outback känns som en given kandidat, kanske också Skoda Octavia Scout och Honda CR-V, men jag skulle också planera för framtiden om fler barn kan vara att vänta?
   När man varken har 4wd eller hög markfrigång så önskar man lätt båda men antagligen skulle bara 4wd räcka i ert fall. Det låter som att diesel är klart att överväga, om inte annat för att slippa tanka så ofta. Skippa storsuvarna, de kostar mkt i drift och kör man mycket och långt så är ju en mellanhög bil som XC70 en bra jämkning.

 54. Hej

  Vi har växt ur våran nuvarande bil och skall börja åka och provasitta lite bilar. Vårar problem är att jag är 195 och att vi har två bakåtvända stolar. Så vi behöver en bil med en hel del plats i baksätet. Vi åker relativt långt lite nu och då så vi vill kunna åka hyffst bekvämt.

  Jag undrar om du har några tips på bilar som skulle kunna funger för oss?

  Tittar helt på 2-4 år gammal under 10000mil och helst under 150 000kr.

  Med vänlig hälsning,
  Josef

  • Skoda Superb blir nog svårslagen om det är en kombi ni är ute efter? Annars finns det en drös minibussar som klarar biffen eftersom man sitter mer upprätt och då blor även en lång person som du betydligt kortare i löpmeter räknat. Kanske en Ford S-Max?

 55. Hej, vilken superbra blogg du har!

  Jag och min fästmö väntar vårt första barn (och hoppas på ett till inom ett par år). Vi har nu en vanlig liten golf som vi tänkte sälja till förmån för en större kombi, men det är ju en hel uppsjö av bilar och därför svårt att börja någonstans överhuvudtaget.

  Till en början var vi bara inne på Passat eftersom vi båda har bra erfarenheter av VW, men det finns ju fler sorter och där tänkte vi höra med dig.

  Vi är ute efter en kombi där det utan vidare går in en barnvagn samt några väskor (vi gör tre T o R-resor till Sälen från Linköping per år, annars är resor längre en 5 mil enkel väg ovanliga) samt på sikt utrymme för två kottar med allt vad det innebär. Körglädje är struntsamma, viktigare i så fall är komfort; för oss är det ett transportmedel och inte en leksak. Vår budget ska helst inte överstiga 90 000:- och därför antar jag att vi i första hand ska titta på bilar som är 5+ år men helst inte gått längre än 12-15 000 mil (är det rimligt?). Vilka modeller finns och vilka är bra för sådana som oss?

  PS. Hur gör man för att betala dig för besväret att vägleda oss i djungeln? :-)

  • Ledsen för sent svar, mycket att stå i!
   Jag skulle kolla på Saab 9-5, Toyota Avensis och Hyundai i40 och ställa dem kostnadsmässigt mot V70/Passat. Du får mycket och rätt ny bil i t.ex Avensis och är ni inte statustyngda utan fria från kostsamma drömmar om bilen som leksak eller statussymbol så är alltid en så ny bil med så få mil på mätaren som möjligt att föredra. Köper ni av Toyotahandlare ska ni också se till att få TKG, det är som förlängd nybilsgaranti.
   Jag mailar kontouppgifter separat. Köper ni någon av de bilar jag listar så åker ni komfortabelt, säkert och har bra växmån, givetvis finns också Golf kombi och tex Octavia men med er budget skulle jag nog avstå dem, skulle ni köpa sprillans ny är Skoda Octavia annars grym.
   Säkerhet är en aspekt som klättrar i betydelse med antalet barn och min åsikt är att V70 levererar en svårslagen kombo av säkerhet och komfort – det är värt att ha i åtanke även om ekonomidelen ligger den i fatet.

 56. Hej
  Vi är en Familj på 2 vuxna och ett barn (6år) och vi skall köpa bil. Vi har ingen inbytes bil eftersom vi precis har flyttat tillbaka till Sverige. Vi letar efter en bil med mellan stort bagage. Vår budget är 150,000 – 200,00 kr och vi kommer nog köra ungefär 2000 mil per år. Vi är inga bilkännare och vill ha en bil som vi kan lita på antingen ny eller några år gammal. Vi har tittat runt lite och läst på internet men ju mer man läser ju mer komplicerat blir det.
  Vore tacksam for några förslag :)

  • Jag skulle köpa en Toyota Avensis eller Verso från Toyota handlare. Är bilen beg ska ni se till att den täcks av deras kvalitetsgaranti, TKG. Andra bra köp är Mazda6, Hyundai i40 eller kanske en Opel Insignia. Generellt kan man säga att manuell växellåda och liten bensinmotor ger billigaste ägandet, automatlåda med diesel blir oftast dyrast.

 57. Hej,

  Tack för en mkt bra blogg! Jag har ett litet i-landsproblem. Ska välja ny tjänstebil och efter mycket sondering på marknaden står det mellan två helt skiljda biltyper – BMW 520d och Volvo XC60 D4, FWD. Båda som manuella annars räcker pengarna inte till. Det blir ungefär samma ”lull lull” i bilarna för den pengen jag har att röra mig med.

  Har provkört båda och den ena anser jag vara marginellt bättre än den andra på olika punkter. Jag har läst dina tester för båda bilmodellerna och jag tror mig väl kunna ana lite vilken du favoriserar. Men då du faktiskt inte ställt modellerna mot varandra (vilket iofs kanske inte är helt lätt och korrekt att göra med tanke på att det är två helt olika biltyper), så tänkte jag ändå be dig om ett snabbt råd. Jag kan nämligen inte bestämma mig alls!

  Spontant efter provkörning:

  Fördelar XC60: Ett + i kanten för den nya bränslesnåla motorn (även om bmw:n drar ngt mindre). Jag gillar XC 60 nya facelift. Skönt att ”kliva in” istället för ner i en bil. Bra överblick, extremt(!) komfortabla stolar. Jag upplevde växellådan och kopplingen som smidigare och lättare än BMW:ns (konstigt???) Prestandan bättre än väntat men sämre än BMW:n.

  Fördelar 520d: Interört tycker jag BMW:n är i särklass vad gäller design och materialval. Riktigt läcker. XC 60 är också snygg och stilren men BMW:n osar kvalité. Sportigare känsla än XC 60 och roligare att köra. Dock ej bekvämast att köra, i mitt lekmannamässiga tycke. Ljudnivån är bättre (lägre) än i Volvo XC 60, men av ngn anledning hade jag nog väntat mig mer. Varför vet jag inte. Tycker både XC 60 och BMW 520d är ruskigt snygga att titta på och kan egentligen inte säga vilken jag favoriserar.

  Lite info: Vi har för tillfälllet ett barn, men det blir fler. Jag pendlar ca 10 mil totalt per dag, ca 3-3.5k mil per år.

  Vilken hade du valt och varför? =) Har du andra parametrar du väger in? Du behöver inte sväva ut utan håll det kort. =)

  • Ledsen för sent svar! Behöver du markfrigången som XC60 erbjuder skulle jag nog ta den då den också är en mer praktisk familjebil. Men om du åker så mkt på bra vägar utan mycket drivsnö så valde jag själv helst BMW. Den är trevligare att köra och eftersom du ens tittat på den så gissar jag att det uppskattas. Baksidan är att den inte är lika luftig och lättjobbad i kupen men bilbarnstolar.
   Hade du valt mellan en XC60 D4 Awd med automatlåda och så hade jag nog tyckt Volvo, men nu säger jag BMW….

 58. Hej!
  Vilken toppenblogg! Vi har redan snurrat ett antal varv kring den här frågan, men nu måste vi snart bestämma oss:
  Vi ska köpa en andrabil som komplement till vår VW Sharan -13 att pendla med. Vi har två småbarn som åker bakåtvänt men bara till förskolan, alltså behövs inget extra bagageutrymme.
  Den ska vara så liten och billig som möjligt att köpa, äga, köra och laga samtidigt som vi (jag) ändå vill ha lite körglädje och lite komfort. Auxingång eller bluetooth är ett krav, liksom motorvärmare. max 120tkr och gärna inte mer än 5-6 år gammal. Omöjligt?!

  • Andrabil är inte riktigt mitt gebit, jag skulle dock kunna tänka mig att en Audi A3 eller en Golf borde kunna matcha? Honda Civic är också kanske en bra jämkning mellan pris och körglädje.

 59. Hej!

  Jag såg din familjebilsblogg när jag googlade efter biltester på familjebussar. Nu undrar jag om du kan ge lite tips och råd på familjebuss? Vi är en familj på två vuxna, tre barn i tonåren och en sladdis på sju år. Vi vill främst utnyttja bilen på långfärder ner till mellaneuropa och däremellan varven ta turer till sommarstugan i skärgården. Så våra kriterier är:

  bättre begagnad (max 3-4 år)
  flexibel (rymma 6 personer med bagage eller rymma 2 kubikmeter ved)
  prisläge på ungefär 150 000 – 175 000
  driftsäker
  inte alltför bränsletörstig (vi funderar på turbodiesellösning)

  Av det vi har sett verkar Seat Alhambra och Ford Galaxy vara mest intressant. Vad tycker du om dessa två familjebussar? Eller finns det en annan familjebuss vi har glömt bort?

  • Sharan/Alhambra och Galaxy är bra men jag skulle också lägga till Renault Espace, Mitsubishi Grandis, Chrysler/Lancia Voyager och kanske även Toyota Previa. Turbodiesel verkar klokast då jag antar att årsmilen trillar in ganska snabbt om man tar svängar ner på kontinenten.

 60. Hej!
  Kul att någon vill ta sig an detta gigantiska problem :-)
  Vi är 5 i familjen. Två vuxna (177 cm och 153 cm), en 4,5 åring, en 2,5 åring och en bebis på 1 månad. Har även planer på en till inom 2 år. Kommer ha minst en framåtvänd stol samt 2-3 bakåtvända alt babyskydd.

  Vi vill gärna ha en bil med Isofix (ej nödvändigt, men önskvärt), bra lastutrymme då alla sju (eller 6) säten används ( kommer ju ha en enkelvagn eller dubbelvagn), de sista sätena ska vara delbara, ok för personer över 12 år att sitta i samt tillräckligt stora att ha framåtvända bilbarnstolar i. Baksätet ska helst rymma 3 bakåtvända stolar alt ett babyskydd.

  Budget: 100 000 kr

  Problem: Jag är väldigt kort, 153 cm, och har problem att se alt nå pedalerna på de äldre bilarna eller de med en båge vid mätarställningen. Vill gärna slippa ha en bilbarnstol fram då jag får problem med sikten eftersom jag sitter långt fram så önskvärt är att sätena bak är tillräckligt stora och säkra för att rymma alla barn och stolar.

  Har funderat på: Ford S-Max
  Är det en bra bil?

  Med vänlig hälsning, Petra

  • S-MAX är inget dumt val i den prisklassen, men jag skulle kanske snegla mot Galaxy också om ni hittar någon i den prisklassen. Renault Espace skulle jag också ta mig en titt på liksom Citroen C8. Eftersom att du är kort är det nog jätteviktigt att du tar en rejälprovtur i bilen så att du ser att den funkar. Japanska/koreanska bilar brukar kunna funka bra för kortväxta så Toyota Previa och Kia Carnival är nog också värda en provtur.

 61. Hej!

  Vi väntar barn i september, första barnet, och måste köpa en ny bil tills dess.
  Vi behöver en bild där vi får plats med barnvagn, packning och golfklubbor. Helst ska det vara automat och ha antisladd och ABS bromsar såklart. Vi hade tänkt att lägga max 200 000 kr på bilen och med en månadskostnad på max 3500 kr. Jag undrar om du kan hjälpa oss med förlag på modell och märke.

  Tack på förhand!
  Nora

 62. Hej! Först och främst, tack för en ljuvlig blogg! Familjebilsköpet är förenat med så mycket ångest och osäkerhet. Tack för att du bringar en del reda i tankarna.
  Vi har vuxit ur vår Volvo V50 och letar nu efter en större och bränslesnålare bil.
  Behoven ser ut som följer:
  Bilen ska rymma två bilbarnsstolar i baksätet och det ska få plats en vuxen emellan. Barnen mår illa och behöver assistans under färden. Det ska rymmas en syskonbarnvagn i bagaget och diverse prylar, matkassar osv.
  Bilen är inte dagligen i bruk utan används mest på helgerna för färd till stugan (3 mil) och för utflykter, storhandling och liknande. Ett par långfärder blir det per år, antingen 50 mil norrut eller söderut i landet.
  Önskemålen är följande:
  Bränslesnål. Vår V50 är alldeles för törstig.
  Helst inte diesel, men jag har insett att diesel är påtagligt vanligt bland familjebilar och suv:ar, så jag får kanske rucka på det önskemålet.
  Bilen ska vara rolig att köra, pigg motor, kännas lite lyxig och absolut inte plastig och smäckig.
  Budgeten då… Absolut inte mer än 250 000, om det går att få en vettig bil för mindre peng så har jag inte något emot det. Går det att uppnå målen under 200 så är jag nöjdare!
  Återigen, din blogg är grym!

  • Hej Magnus!
   Du behöver inte svara på detta…
   Det blev en Sharan! En bil som jag egentligen inte vill ha men som familjen älskar att jag köpte.
   /Karin

   • Det låter som rätt prioritering – Du får köpa en bil som du vill ha när barnaåren är förbi. Grattis till avslutet i alla fall!

 63. Hejsan,
  jag får stämma in i lovsången om dina insatser i bilväljardjungeln. Jag återkommer frekvent hit för att förkovra mig i insikter och tips. Men jag tillhör nog inte primärgruppen för sidan, då mina telningar börjar bli stora. Och därför tänkte jag be om lite hjälp. Våra barn är 15,14 och 10, vi siktar på att ha en ny bil i minst fem år. Frun har häst, och asar runt på den i släp till och från, så dragvikt är en faktor. Vi har idag en Mazda MPV -01, ett stort åbäke som är gudomligt praktisk. Sjusitsig med individuella säten vilken gör den till en dröm att lasta beroende på situation. Men den börjar gå mot sällare jaktmarker och vi letar nu en lämplig ersättare. Vi har båda vant oss vid fördelen att sitta högt och ha koll på trafiken så en ”hög” bil är även det ett plus. Jag har läst mig till att Ford S-max kan vara ett bra val för oss, men den har bara 995 i dragvikt så tyvärr faller den bort. Men vi trivdes båda i förarstolen på den. Har även tittat på den nya Citroen C4 grand och hittade idag Fords C-max grand. Jag kan tänka mig en Outback, men misstänker att frun tycker den är för låg. Sen kommer den springande punkten, eller ja, spring och spring, men den är av viss vikt för oss. Vi är fem i familjen, och har visst behov att även få med oss min mor ibland, så en sjusitsare är ju det vi siktar på. Enda sexsitsare jag vet om är Mitsubishi Grandis, men den har ju ett par år på nacken nu. Och 5+2 börjar falla bort också då minstingen börjar bli för stor för nödsätena…. Jag tittar efter bil som är max fem år gammal, dvs från 2009 och framåt. Budget helst under 200 kkr eller däromkring. Med din gedigna testerfarenhet, kan du se någon tänkbar bil som passar våra behov?

  Med vänlig hälsning
  Per

 64. Körglad, lyxig och barnvänlig under 250.000kr är nästan omöjligt, om man ska köpa en ny bil.

  Jag tänker dock på Kia Carens som är rymlig och komfortabel att åka i, dock något plastig och inte så körglad. Sen tänker jag på nya Skoda Octavia som blivit rymligare, samt finns i körglada motoralternativ. Båda bilarna kan fås i enkla utföranden under 200 000 kr, men kommer gärna upp mot 250 000kr med mer utrustning och starkare motorer.

  Jag vet dock inte om två barnstolar+vuxen får plats i bak. Räkna på om Diesel är värt merkostnaden, ni verkar inte köra så många mil per år? Men ju större bil, desto snabbare blir diesel lönsamt.

  Vad säger du Magnus ”Familjebilsbloggaren”?

  • Hej Nybils-Jocke!
   Det låter som du svarar mig! Tack för engagemanget!
   Jag tror du har rätt, att hitta en ny bil för 250 som är rolig, rymlig och lite lyxig är nog omöjligt. Siktar snarare in mig på en modell som är bättre begagnad!
   /Karin

 65. Hej,
  Vi är på gång att byta bil och skulle gärna ta emot lite input. Vi är fem st i familjen och barnen är i åldrarna 9, 6 och 3 (vanlig barnvagn är sällan med nu mer). Just nu sitter den minsta bakåtvänd men förmodligen inte allt för länge till. Idag har vi en välutrustad xc70 som vi varit väldigt nöjda med, men det börjar som sagt bli dags att byta.

  Varje vinter blir det 4-5 turer upp till stugan i Sälen och på sommaren några längre resor till familj i södra Sverige (vi bor själva i Värmland). I övrigt mest hämtning/lämning på skola och allehanda aktiviteter. Vi har några önskemål/krav på vår nya bil, vilka är följande. Fyrhjulsdrift, möjlighet till sju säten, diesel, automat och dragkrok. Vi är prestigelösa vad gäller märke och funktion brukar få gå före form ;-) . Det spelat heller ingen roll om det är nytt eller bättre begagnat.

  Några bilar har vi redan tittat på men jag är helt öppen för förslag och nya idéer. Budgeten ligger kring ca 450.000kr men förslag på billigare alternativ som uppfyller våra behov är absolut inte fel.

  Tack på förhand!
  //Mats

 66. Hejsan Magnus.

  Jobbar just nu i USA men har planer på att återvända till Sverige inom två år.
  Bilpriserna tycks vara mycket bra här så jag funderar på om du har råd om vilken bil man kanske skulle köpa och ta med sig hem? Vi har två barn, fyra och två år (inga planer på att skaffa fler). Tidigare har vi kört SUV’ar men tänker att det nu kanske är dags att skala ned lite. Om du skulle importera hem en bil från USA, vilken hade du då valt?

 67. Hej! Vi är i behov av ny bil. Vi väntar tillökning i november och behöver ha en bil som man kan ha båda barnen bak och ändå sitta bra där fram. Mannen i huset är rätt lång 1.86 och vi har en budget på 160.000 ungefär. jag vet inte om det är intressant men vi har två bilbarnstolar redan, nya, maxi-cosi mobi och de är rätt skrymmande. Tacksam för alla tips och råd. Mvh Frida

 68. Hej.
  Skulle vilja ha dit råd på en bil kombi/suv
  För min familj.
  Har ingen bil så det blir till att köpa nytt/beeg.
  Har två små barn .så en kombi eller suv vore bra.
  Priset Max 200.000
  Och om det e begagnad Max 5.000 mil.

  Skall finnas på bilen: navigator /telefonkoppling/bluetooth/acc/parkerings sensor fram och bak/ farthållare dragkrok.

  Med vänlig hälsning, patrik

 69. Hej!
  Jag undrar vad du har för erfarenheter av Mazda cx7?
  Vad som kan vara bra och dåligt på bilen?

  Mvh Marcus

 70. Hej! Du verkar rätt person att be om hjälp! Vi behöver en några år gammal bil som inte gått mer än 5000 mil för ca 200.000kr. Kraven är:
  *Brett baksäte då vi ska ha tre bilbarnstolar bak, varav en bakåtvänd.
  *rymlig på längden, vi är 195 och 178 långa..
  * fyrhjulsdrift.
  * kunna dra husvagn.
  * så bränslesnål som möjligt.
  * diesel.
  * Någorlunda stort bagage.

  Vi har testat massa bilar och många har fallit bort pga av att de är för trånga, och SUVar känns onödigt stora och törstiga. Jag är nu mest sugen på skoda superb eller subaru legacy (alt outback). Vad tror du??
  Mycket tacksam för hjälp!
  MVH Anna

  • Jag tror att Superb eller Legacy/Outback är de bästa alternativen. Annars är det E-klass (svår att hitta inom budget) eller kanske XC70 men den blir rätt trång i baksätet med er där fram.

 71. Hej!
  Tack för intressant sida och intressanta kommentarer.

  Skulle behöva några tips när det gäller nästa bil. Jag arbetar som skogstjänsteman inom skogsbruket och använder därför bilen både på skogsbilvägar och även på långkörningar privat. Har sju mil till min stationeringsort. Jag har möjlighet att få förmånsbil till ett värde av sju basbelopp.

  Bilprofil:
  - Höjd markfrigång.
  - fyrhjuldrift
  - Billig i drift, låg bränsleförbrukning eftersom jag pendlar och kör längre sträckor.
  - Hyfsat tryck i motorn (vet att det är motsägelsefullt med ”billig i drift” men bra att ha lite tryck i motorn.
  - bekväm att åka i.
  - bra vinterköregenskaper.
  - Åker vanligtvis själv eller med en passagerare.
  - Gärna låg kostnad totalt sett när det gäller att det är förmånsbil.
  - dieselbil (eller möjligen miljöbil om det går att få inom min sökprofil).

  Bilar som jag själv funderar kring är Skoda Octavia Scout, Subaru Outback, Subaru Forester, Honda CRV, Nissan Quashai,

  Hur är ovanstående bilar? Hur är de sett till min bilprofil? Vore intressant att få dina kommentarer! Tack på förhand!

  • Jag skulle välja mellan Outback eller Forester om jag var du – Forester är ju bättre än Outback offroad men å andra sidan är Outback skön på långväg och fortfarande kompetent offroad, frågan är vilken vägtyp och markfrigång du anser vara viktig. Jag vet inte hur mycket utrustning du har med dig eller andra behov (familj?) men en Joker som vore väldigt bekväm och snål är kanske BMW X1 (Kolla X1 118d http://www.bavariastockholm.se/Kampanjer/Tjanstebil/) eller Audi Q3? Kia Sportage är ett annat alternativ eller Hyundai ix35.
   Behöver du en riktigt kompetent arbetshäst och har hörselskydd för pendlingen skulle jag ta Forester i de flesta andra fall Outback, gillar den väldigt mycket. Har annars nyligen testat Outlander PHEV som nog vore perfekt men jag tror den är för dyr, dock kanske du kan lobba med arbetsgivaren att det är en supermiljöbil med 40 000 kr i bonus från staten, finns från 409 000 kr ( 369 000 efter miljöbilspremien är erhållen)
   CR-V, Qashqai och Scout är ju mer looks än action om vi pratar körning utanför vägnätet.

   Sorry, blev en del nya förslag men klarar du dig med markfrigången som en Outback erbjuder så ta den :-)

 72. Hej!

  Jag har ett problem. Ska köpa mig en bättre begagnad bil då vi blir ytterligare en i familjen. vi blir 4+hund. jag är själv 195 cm lång och vi tänker väl att vi ska ha barnen i baksätet. båda barnen kommer sitta i bakvända stolsäten så det måste vara ordentligt med plats. Vi har tittat på Mercedes E klassen och den är, som du vet, stor och fin. men också väldigt dyr. Bagageutrymmet på en subaru legacy är på gränsen till för litet men vi sitter bra i bilen.. Vi har en budget på ca 180- 220 000 kr.

  Vi vill ha diesel och automat och biilen måste vara utrustad med drag.
  Kör ca 2 000 mil per år och vill även åka komfortabelt. Krång

   • Hej igen

    Jo jag har tittat påbuden men jag har svårt för den pga av plastigheten som fins genomgående i hela bilen.
    Nu har det tittats på både det ena och det andra och budgeten har väl spruckit kan man säga. Nu står vi mellan en ny outback och en två år gammal BMW 520 som gått 2300mil. Altså har budgeten hamnat på ca 300′kr

    Nå nya tips?

    • Det känns som att ni är ganska tidigt i bilköparprocessen, eftersom det ni väljer mellan är rätt spretigt. I min erfarenhet finns det några bilar som funkar bra om man är lång, det är Legacy/Outback, Superb, E-klass och sen snäppet sämre är V70/XC70, Peugeot 508 samt Audi A6 och BMW 5-serie. Av dessa har Superb, E-klass, V70/XC70 och Peugeot 508 bäst bagageutrymmen enligt mina tester. Min svåger köpte en 1,5 år beggad E-klass snikvarianten och är väldigt nöjd och frågan är om ni inte borde köra på det istället – kompromissa på utrustningsnivå för att hålla prisnivån nere istället för att välja mellan bra kupe eller bra bagageutrymmen. Sitter du verkligen ok framför ett bakåtvänt barn i en 520? Eller får barnet då sitta så upprätt att huvudet faller mot bröstet istället för att vila bakåt (vilket är det som är önskvärt). Åker ni mkt långt bör barnen också sitta bra och vilsamt. Den andra strategien om man är lång är att köpa en bil där man sitter mer upprätt, mao SUV eller MPV – då får man mer utrymmen i kupen och oftast bättre bagageutrymme – vore det nåt?

 73. Hej! Vi är en familj på snart 5 pers. Två barn 6 & 4 sitter framåtvända och en bebis kommer sitta bakåtvänt i tre år framöver ungefär. Vi åker till Norrland några vänder per år och där vi är skulle en 4wd vara det bästa alternativet. Packutrymmen behöver ju vara rejält med tanke på antalet i familjen och att vi gärna åker på bilsemestrar. Till vardags kör vi väldigt lite. 7-sit är bonus.
  Vår budget är 150-200, begagnad. Vad är ditt tips?
  Vi kollar just nu
  Santa fe, Subaru ouback, Subaru forester, Honda crv, Nissan Murano, Mitsubishi outlander…
  Med vänlig hälsning, Lisa

  PS grymt med din blogg!

 74. Hej,

  Jag får tacka för en bra webb som jag återvänt till många gånger.
  MEN jag har inte lyckas ta ett beslut än.

  Vi behöver en medel/stor SUV som två bakåtvända stolar ska få plats i utan att det blir trångt i förarsätet som det är nu. Och så ska den vara lite premium, vi har just nu en KIA Sportage 2013 och den är grym på alla sätt men har vissa begränsningar. Tex kan man inte se yttertemp. samtidigt som antal km kvar till tankning. Den säger inte till när den ska på service och missar man detta så faller 7 års nybilsgaranti ur helt, det går inte att ha barnens playlist högre bara i bakhögtalarna utan alla måste alltid lyssna på barnlåtar på högsta volym. Att byta telefon under färd via bluetoothen funkar inte utan bara om man stänger av och på bilen mm mm. Nog om felen på den :)

  Så nu tittar vi på Q5, X3 och XC60 men de är alla egentligen för små (om man nu får välja) XC60 är den som har störst bagage känns det som. Eller ska man nöja sig med den storleken och bara vara tyst? Vet du om dessa har några kända fel eller begränsningar som man bara märker först när man äger en?
  Så nu har vi (jag) tittat på Q7, X5, XC90 och insett att det är egentligen det jag vill ha men de är lite dyra och känns ju som bekant lite väl vräkiga, speciellt X5.

  Mitt AB har den som förmånsbil så förmånsvärdet ska inte vara skyhögt. Tex en Range Rover Sport har 10 000kr/mån i förmånsvärde och det är inte jätteroligt efter några månader när nyhetens behag har lagt sig. Men det verkar vara en rymlig bil :) En vettig xc60 har 4500kr/mån vilket är mer rimligt.
  Var nära att köpa en X4 men insåg till min besvikelse att det var mer en sportbil än en familjebil.
  Har tittat på Tesla X men den kommer först om ett år och är antagligen inte billig. Säkert över miljonen så den kan man glömma. Men 100% el gillas ocj innovation och förmånsvärdet lär bli bra, det är ca 2500kr/mån för en Tesla S.

  Hjälp, har du något tips som kan ta oss framåt mot den perfekta SUVen?
  Har du någon erfarenhet av iCar? Hörde att man kan få det i nyare Volvos tex.

  Budget: 300-500′, 0-5000 mil, max 2 år (Ett vettigt köp i prisklassen)
  Vi kör 1500mil/år så bensin eller diesel spelar ingen roll.

  Tackar!

  Mvh
  Markus

 75. Hej
  Jag har inte orkat läsa igenom alla frågor ovan, så med risk för att du redan har svarat på min fråga så ställer jag den ändå.

  Ja, vi står inför barn nummer 3 som kommer födas nästa sommar. Och som den stereotypa pappan jag är så är mitt största bekymmer bilen. Vi kör en Prius idag och den har funkat bra för mig, min sambo och våra två barn (8 & 11 år). Men jag gissar att den kommer bli riktigt trång om vi slänger in en barnstol och barnvagn.

  Så jag behöver alla tips du har att ge! Vilken väg ska vi gå? Måste vi börja kika på buss? Eller finns det alternativ?

  Krav:
  - Runt 200 000 (gärna under)
  - Begagnat är inga problem om den är fin.
  - Min fru vill väldigt gärna att det ska vara en miljöbil.
  - Jag gillar teknik, så allt med touch-skärmar och andra gadgets faller mig i smaken.
  - Jag är också baskettränare för min sons basketlag, så det ska finnas rum för en säck bollar OCH en barnvagn.

  Bilar jag har kikat på hittills:
  - Skoda Superb
  - Dodge Journey/Fiat Freemont
  - Toyota Avensis
  - Passat

  • Jag tycker du ska kolla på V70 också, kanske lite tråkigt men en riktigt bra bil. Vi köpte en beg XC70 med inbyggda barnsäten på ytterplatserna, det är riktigt bra. Tror tyvärr inte du får så mycket teknikorgie för den budgeten såvida du inte köper en långmilare. Prius + finns inte beg inom budget antar jag?

   • Prius+ finns inte till salu som beggad än tyvärr, vilket jag tolkar som att det är ett bra köp. Någon Volvo vill jag nog inte ha. Servicekostnaden är alldeles för hög. Har också övervägt en äldre Lexus RX 400 hybrid med få mil på nacken. Några åsikter om dessa?

 76. Hej och tack för bra och behövlig blogg!
  Vi ska få tillökning med tvillingar vilken dag som helst nu och behöver ganska omgående byta ut vår gamla Polo med elfel. Vi tänker ordentlig familjebil med en gång, bla. då vi ska få plats med tvillingvagn och två bilbarnsstolar (-skydd till att börja med). Vi har kikat på Peugeot 308 SW från 2010-11 (har väl en budget där nånstans, 70-90K) och trivdes bra i den. Tyckte att många bilar nuförtiden (nya Passater t.ex.) har så smala fönster och känns som små rymdskepp. Peugeoten kändes ljus och rymlig jämförelsevis.
  Är det tokigt att köpa en sån eller finns det bättre alternativ i den prisklassen och med två kids?
  Allt gott
  Magnus

  • Du får väldigt mycket Saab 9-5 kombi för den pengen men Peugeot 308 är bra rymlig den med. Vill man ha utrymme och en bil som bara går och går så är det Toyota Avensis som gäller. Med er budget skulle jag satsa på att få en så ny bil som möjligt med bra driftsäkerhet, Opel Insignia kan också vara ngt.

 77. Hej! Vi är i behov av hjälp med bilval.
  Vi har just nu en 3 åring och en 1.5 åring och till våren kommer en bebis till. Så då har vi 3 barn under 3.5 år och alla ska sitta bakåt.

  Utöver detta har föräldrar som åker med oss i bilen någon gång per månad (oftast en åt gången).

  Detta har gjort att vi vill skaffa oss en bil som vi kan göra om till 7 sitsig vid behov.

  Vi måste dock få in vår dubbelvagn dessutom.

  Vi har blivit förtjusta i kia sorento och freemont. Det som vi fick lära oss igår är att på freemont kan man inte stänga av airbagen fram…..Detta strular ju till det för hur vi har tänkt. Behöver hjälp! Hur ska vi få in alla bilstolar, dubbelvagn och förälder?

  Vi vill inte ha en buss variant utan vill helst ha en motsvarande modell som freemont eller sorento. Vad är din uppfattning om hur vi kan lösa detta på bästa sätt?

  Vi tänker väl budget närmare 200.000 och är inne på begagnat.

  Tack!

  • Den kravbild ni har är tyvärr precis vad alla minibussar är avsedda att adressera så genom att försöka välja något annat blir det onödigt dyrt (iaf driftsmässigt) och den lösning ni får är inte optimal. Men jag förstår förstås, gillar själv SUV och köper därmed också suboptimalt. Kia Sorento kan vara lite svår att hitta sjusitsig men en sån är inget dumt köp, då finns ju oftast också en hel del garanti kvar. Dock är insteget till de två sätena längst bak tight och kräver fällning av sätena framför, så man får jonglera lite med bilbarnstolarna när de bakersta sätena ska användas.
   Om ni är villiga att ta merkostnaden av en stor SUV jämfört med en nyare och mycket mer flexibel minibuss till samma peng så skulle jag köpa en Sorento. Jag var inne på samma linje när vi nu köpte bil (det blev en XC70) men för 200 000 tyckte jag att Sorento gått lite för långt och kändes rätt sliten, man vill nog komma upp i ca 240 000 för att bilen inte ska kännas alltför begagnad. Och för 240 000 får du nästan en sprillans Freemont… Jag hoppas kunna testa Freemont inom kort men det är ju rätt dåligt att inte krockkudden går att stänga av, dock är det alltid säkrast för barnen i baksätet. Bästa köpet funktionsmässigt vad gäller sju-sitsig SUV är annars XC90 men då blir det en ganska gammal sådan. XC90 är dock bäst på att jämka flexibiliteten och användbarheten i en minibuss med funktionen och utseendet av en SUV. Dock ska man räkna väldigt noga på skatt/försäkring/drivmedel och reparationskostnader innan man slår till på en beg 2008 XC90, vilket väl är ungefär vad ni får för 200 000.

   • Du måste verkligen prova en Freemont snart så jag får lite åsikter om den. Helt omöjligt att googla sig till nått om bilen som inte är info direkt från Fiat.

 78. Hej,
  Kanske har du svarat på min fråga förut.
  Men vi är nu helt insnöade på en Volvo xc60. Vi kommer ha 2 barnstolar i bilen och räknar med att det blir lite trångt.
  Men jag undrar vad din synpunkt är på momentum vs summum? I min värld känns summum smidigare då man har barn i och med att det är skinnsäten.
  Hur viktigt tycker du det är med AWD kontra FWD.
  Vi har tänkt att lägga ca 250 tkr. Vad är rimligt att man kan få för dessa pengar och vad bör man tänka på rent generellt vid köp av xc60 (ex bör man vara orolig att köpa en bil som gått mer än 8000 mil?).

  Tack för bra en blogg!

  • Vi valde nu själv en summum xc70, mycket för lädret så det skulle jag säga är värt mellanskillnaden till Momentum. AWD eller FWD beror på er behovsbild, behöver ni AWD, har ni haft 4WD förr eller inte? Om inte – hur ofta har ni saknat det, med handen på hjärtat?
   Vad gäller kostnaden så är det AWD, Summum och Automatlåda som drar upp priset, så ska man få ut så mkt som möjligt för sin budget skulle jag hellre välja en XC60 D3 FWD Summum med 5000 mil på mätaren än en AWD Summum med 8000. Med höga mil kommer kostnader så välj bort det som ni inte behöver. Prioritera låga mil och så ny årsmodell som möjligt, laborera sedan med de olika utrustningsalternativ som ni önskar så ser ni vad som driver upp priset, då kan ni ta ställning till om det är värt mellanskillnaden. Jag tycker att för 250 bör ni sikta på typ en 2012 med 5000 mil, skulle tro att det betyder en D3 Summum FWD (om ens det) – AWD blir säkert 15 000-20 000 mer eller så får ni gå ner till typ en 2011 med högre mil, vilket är mindre önskvärt i min uppfattning

 79. Hej Magnus!

  Jag och min familj är på jakt efter en bil som får kosta 100k kr. Önskemålen ser ut som följer:

  - God bränsleekonomi
  - Bra bil för obelyst landsvägskörning
  - Plats för 2 bakåtvända barnstolar samt två vanliga barnstolar (samtidigt)
  - Automatlåda
  - Helst inte 7-sitsig
  - Viltsäker då vi kör mycket på landet
  - Dragkrok
  - orka dra hästtransport

  Vad tror du om den kravbilden?

 80. Hej

  Den här bloggen var ju en guldgruva då jag går i bilbyte tankar. Tänkte du kunde hjälpa mig och ge mig tips vart jag ska börja och rekommenderar. Familjen består idag av två vuxna två barn 7 och 4 år och väntar tillökning till sommaren. Jag har idag en 95 kombi som jag är nöjd med men inser att en bakåtvändstol i baksätet så kommer det bli väldigt trångt.
  Två framåtvända stolar och en bakåtvänd stol skall alltså få plats samt barnvagn och kanske lite annat.
  Har snöat in mig på 5+2 sitsiga bilar och även 7 sitsiga bilar. Men kanske en SUV är att tänka på ?
  Priset får gärna ligga runt 100tkr men kan tänka mig lite till.
  En av oss använder bilen till jobbet 5 dagar i veckan. Ser gärna att det är en diesel. Har husvagn så dragkrok är ett krav samt att den är stark nog att dra husvagn.
  Försöker tänka på alla aspekter men det är ju en djungel där ute och vänner och bekanta säger olika. Men försöker framförallt tänka diesel, säker, lättkörd, husvagnsvänlig och att jag inte skall behöva ha en för stor bil när alla tre barnen kan sitta framåtvända utan att jag kan behålla bilen ett tag till utan behöva byta sen igen.
  Massa tack för en grymt bra sida ligger nu hos favoriterna.

  Mvh

 81. Hej Magnus,
  Behöver hjälp med att hitta ”rätt” bil. Vi är en familj med tre barn (9,12 och 14 år). Idag har vi en Peugeot 308 SW som är snart 10 år gammal och vill därför byta. Jag tycker att den har varit bra men lite trång där bak.
  Hade tänkt mig en kombi som ska ha ”bra” utrymme i baksätet.
  Vår budget är runt 200-220k, helst en begagnad bil (1-3 år) men en ny är också ett alternativ.

  Hälsn,
  Fredric

 82. Hej Magnus!

  Tack för en fantastisk sida. Vi har en tid känt ett behov att byta bil till något större för att få bättre plats med bilbarnstolar, barnvagnar och allt annat. Vi har två barn 3,5 och 1 år. Vi har idag en Audi A4 kombi 2005. Jag är väldigt förtjust i känslan i bilen men som sagt – den är för liten. Vidare har vi behov att åka till vårt sommarställe i Höga kusten och att ibland åka till Skåne. Sommarstället ställer även behovet om högre frigång eftersom det är en enskild väg sista biten. Vidare ska två katter och mycket bagage med. I somras hyrde vi en Skoda Superb alldrive. Den funkade bra utrymmesmässigt men inte så roligt att köra kanske. Vår budget är flexibel (200´-400´) men vi tänker oss en nästany bil eftersom vi inte har lust att betala nybilspremien. Vi vill gärna ha ett bra miljöalternativ. Vi vill dock inte ha en minibuss. En ny tanke jag har är en hilux men är osäker på vägegenskaperna. Tacksam för dina tankar.
  Mvh Joachim

 83. Hej, som alla redan nämnt grymt bra blogg. Jag tänkte höra vilken bil du skulle välja av Hyundai Santa Fe och Kia Sorento för ca 150.000kr? Kommer nog köra bilen i säkert 10 år, skulle det bli lite dyrare så gör det inget, bara det är närmare 150.000 än 200.000kr.

  Mvh//Simon

 84. Hej!

  Vilken fantastisk blogg :) . Vi går i bilbytartankar men det är otroligt svårt att veta vad man ska sikta in sig på. Med barn, hem, jobb och annat är det svårt att hinna med att besöka alla bilhallar. Så, skulle behöva lite råd och tankar från dig.

  Vi har en liten gris på 2,5 år, och en andra på väg. Sen är det stopp.
  Kör idag en 9-3 kombi, men redan nu känns den lite trång. Tex kan man inte sitta i framsätet med en Britax highway i baksätet. Så kraven är:
  * Två bakåtvända barnstolar, kommer säkert flyttas runt men primärt en fram och en bak. Ska dock gå att ha båda bak och ändå kunna sitta OK i framsätet.
  * Större bagageutrymme än 9-3. Vi har släkt 30-40 mil bort så det blir mycket långresor, framför allt på sommarhalvåret.

  Har alltid kört ”tråkiga” bilar, så hjärtat säger just nu Audi A6, BMW 5-serie eller Mercedes E-klass. Var och provade en E-klass nyligen och blev kär. Sedan började jag gråta när jag upptäckte att man inte kan stänga av krockkudden i framsätet. Så tyvärr föll den nog på det.

  Hur skulle du säga utrymmen i en 520/A6 står sig i förhållande till en 9-3? Är någon av dem att föredra? Pros and cons?

  Eller gör man bort sig genom att köpa en av dessa premium-bilar? Kan tänka mig att någon bil som inte är lika flashig som dessa även om det tar emot :) Inser att det kanske finns bättre alternativ. Vill verkligen inte ha en Volvo, det pirrar inte ens lite i magen när jag ser V70.

  SUV vs combi – hur ska man tänka. Kör sällan i annat än stadstrafik/motorväg.

  Budget: Tänker mig att jag bör kunna få ~100.000 för min SAAB (2010, ca 5000 mil). Kan casha in runt 50. Så runt 300.000 kan den bättre begagnade få kosta.

  Så för att summera: Goda kupéutrymmen och lasturymme viktigast. Premiummärke viktigt, men ej krav.

  Hoppas det går att få ut något av detta lite röriga inlägg :)

 85. Hej! Vi är en familj om tre som snart ska bli fyra. Vi har idag en Nissan Note, som ju egentligen har ett ganska imponerande bagageutrymme, och den har fungerat bra med enkelvagn och någon mindre resväska. Nu behöver vi en bil med större bagage och började först kika på Nissans större bilar ex Qashqai men det känns som om det bagaget är obetydligt större och då känns det inte värt att investera 30 000+ kr för så lite vinning. Vår budget ligger mellan 150 000 – 200 000 kr, har du tips och tankar på någon bra SUV/kombi? Vi bor på landet men jobbar mycket i Sthlm så en bil som funkar båda i terräng samt smidigt i innestan hade varit fantastiskt!
  Tusen tack! Med vänlig hälsning, Angelica

 86. Hejsan,

  Har en liten tjej på 1.5 år samt en till knodd påväg.
  Vi har även en relativt stor hund som behöver få plats.

  Ekonomin är krass för just bilköp just nu. Vi har idag en v50 som vi får plats i, vi gör längre resor i i senaste använde vi takbox som vi lånat. Vi har ingen riktig plats för en egen takbox.

  Trivs bra med volvo och vi ligger runt 80-90k i prisbild.
  4×4 är något som vi är inne.

 87. Hej,

  Vi håller på att leta ny bil. Har idag en volvo v50 och en BMW 320 (tror jag, inte kombi). Volvon är familjebilen och den andra extra bil. Vi har två barn idag 4,5 och 2,5 år gamla och tänker oss en till om ca 1 år. Så vi tänker att vi ska köpa en bil som passar med 3 barn i bilen. Nu ska precis 4,5 åringen få börja med framåtvänd. Så när bebis kommer (om det går som jag tänkt) kommer vi en kort tid ha en bakåtvänd, en framåtvänd och ett babyskydd, sen två framåt och en bakåtvänd.

  Vi har kollat på volvoxc60 o en xc90 skulle ju vara super. Dels för att jag tycker de är snygga men sen säkerheten i topp. Men de är för dyra. Så jag undrar om du kan rekomendera någon bil i lägre prisklass som funkar med 3 barn och som har hög säkerhet. Mina topp önskemål är: 1. säkerhet 2. rymlig både bagage och sittplatser 3. automat 4. snygg gärna SUV 5. möjlighet för 7 säten (inget krav men vore inte fel som du skrev i inlägget om XC90 att det behövs ibland när man vill ha in någon fler än familjen).

  Tack på förhand!
  Sofia

 88. Hej!

  Vi är två vuxna och en elvaåring idag och ska inom en månad få tillskott. Förhoppningen är sedan att inom ca 2 år kunna vara en fembarnsfamilj.
  Då skulle vi vara två vuxna, en 13åring, en tvååring och en nyfödd.

  Vi hade bestämt oss för en Kia Ceed SW tills vi läste ditt test av densamma och du då menar att det är för snålt med utrymme både för bilbarnstol och i lastutrymmet. Tycker man får riktigt bra bil för pengarna, låga servicekostnader och bra garantier även vid privatköp mm jämfört med ex Volvo V 70 som är hiskeligt dyra, oftast gått väldigt mkt längre och inga garantier kvar när det är vår budget som är måttet. Hade någonstans önskat att jag inte ramlat på din test & ändå inte…;-)

  Så nu behöver vi hjälp vidare i bilköpet. Vi är ute efter en begagnad bil i prisklass 100-120 t bilfirma eller privat, helst diesel. Ska kunna rymma två vuxna och så småningom förhoppningsvis 3 barn…

  Vad är ditt råd?

 89. Hejsan!

  Jag behöver lite hjälp med att välja nästa bil. Har idag Audi A4(sedan). Har fått barn och är ute efter något större. Bilen är tänkt att användas till längre resor på somrarna men även som en ”normal” familjebil. Prisklassen jag tänker mig är runt 150.000:-.Det är ingen ny bil jag är ute efter. Det jag har kollat på lite är Skoda Superb,Hyundai i40(dieslar).

  Tack på förhand :)

 90. Hej!
  Har fyra barn 10-18 och väntar tillökning i sommar. Har just nu bara en Prius och vi har hyrt eller löst på annat sätt när vi behövt åka fler eller med mer packning. Men med tanke på tillökningen behöver vi nu en större bil.

  Topp-prioriterat: Sju säten och inte busskänsla (fruns absoluta krav).
  Prioriterat: Bra utrymme på alla sju säten. Etanol, elhybrid, etc. Vore toppen om kalaset gick under 100 000, men det är inte ett absolut krav.
  Detta ger ju en ganska smal nisch av bilar ;)

  Hittills har vi titta på två varianter:
  Dodge Journey, Etanol, årsmodell 2009 så har jag tittat på några mellan 90 och 130 000. Blir dock lite orolig angående att en verkstad jag pratat med säger att växellådan ofta är ett problem och då behöver bytas vilket blir dyrt!
  Mitsubishi Outlander, etanol, årsmodell 2010 har jag hittat en om 130 000.

  Både Journeyen och Outlander faller fint i smaken och prickar rätt på mycket och vi hade redan klippt till på någon av Dodgarna om det inte var för att jag blivit orolig om växellådan.

  Har du tips om något mer märke/modell?
  Tack på förhand!
  David

 91. Hej vi har bilen som 6 sits och vi är 2 vuxna och 5 barn hur funkar det . man kan lägga en stol till eller ett barn kan sätta på mammas knän . vad säjer lag . vi behöver hjälp om ni snäll .TACK

 92. Hej! Jag hör inte riktigt till rätt målgrupp men du kanske kan svara ändå. Har just börjat tänka i bilbytar banor. Jag behöver ta med mig en elmoppe i bilen och behöver en höjd på bagageluckans öppning som är större än 70 cm gärna 80. Finns det? (Kombi, halvkombi)
  Jag vill ha automat och gärna lite högre underrede. Fyrhjulsdrift vore önskvärd. Bensinförbrukningen bör vara måttlig. Har en gammal Volvo v70 i dag som drar en hel del). Har två barn (18 o 17) så det vore bra om det åtminstone kunde vara en passagerare i baksätet, helst två men ka in?går kanske inte då elmoppen ska in? Svåra frågor som du kanske inte har en aning om men kanske vet du mått på öppningen i bagageutrymmet iaf.
  Tack :)

 93. Hej,

  vi söker efter en större bil nu med mer på gång. Vi har barn tätt i ålder och behöver ha en bil där det finns plats för tre barnstolar i baksätet. Behöver ha bra utrymme i bagaget för syskonvagn och plats för matkassar.
  Skjutdörrar känns väldigt bra, då vi ofta parkerar där det är trångt på parkeringen. Dragkrok för kunna dra släp.
  Gärna att man kan vända stolarna framsätet så man sitter mot baksätet, vid mellisdax.
  Sånt som farthållare, acc, elstol på förare med minne vore extra plus om det fanns.
  Max 30 000kr.
  Tacksam för svar

 94. Vilken lycka att ha hittat denna sida. håller på att slita mitt hår för att få det att gå ihop med alla bilstolar i bilen. har bett otaliga säljare mäta sina baksäten men får det inte att gå ihop…Vi ska ha bebis om någon vecka och behöver hitta en bil som får plats med ett babyskydd, en bakåtvånd stol, samt en framåtvändstol. ( för att senare bli 2 bakåtvända samt en framåt vänd.). Då vi förmodligen nu måste ta bilen när vi åker genom halva sverige för att hälsa på släkten behöver vi även ett bra bagageutrymme.

  Med vänlig hälsning, Anna

 95. jag kan ju komplettera lite. vi tänker oss begagnad, helst inte mer än 150 000. men får man mycket mer för tex 170 000så är det åxå intressant. vi har även kollat budget varianer på kring 30 000 men är då lite osäker på miltal.

  Med vänlig hälsning, Anna

 96. Hej!
  vi har en chevrolet Transprt 04, och tycker att den har varit bekväm och trevlig att köra men att den har varit dyr i reperationer. Nu har vi tänkt köpa en annan begagnad bil i prisklssen 100-150 tusen kronor. vi kör ca:3000 mil om året och nu vill vi ha en bil som är säker men som inte kostar skjortan varje år på verkstad. Har du något förslag? /Micke

 97. Hej!

  Vår 6-personers familj har nyligen fått två nya medlemmar då vår sladdis, ‘lilla femman’, visade sig vara tvillingar. Nu letar vi efter en större bil, för 8 personer, men vi vill inte ha en buss. Budjeten för bilen är högst 12 000 euro.

  Har spanat efter både begagnade Honda Pilot och Toyota Sequoia, men hittar inte dessa större bilar ute på marknaden. Kan du hjälpa oss att leta?

  Tack!!/ h. Aino

 98. Hej! Vi är en familj på två vuxna och två barn (1,5 samt 1 mån) som letar en begagnad bil i prisklassen 70-80 tkr och undrar vad du har för tips? Anger lite kriterier nedan;

  - vi är en lång familj, speciellt min man som är 195 cm. Så relativt rymlig kupé samt djupa säten behövs.
  - har ofta mycket packning så rymligt bagage utrymme är att föredra.
  - vi kör mestadels längre sträckor ca 1-2 ggr i månaden ( ca 60 mil per månad) så en skön och bekväm bil som inte är för bullrig på motorväg.
  - önskar en prisvärd bil gällande försäkring, service och skatt.
  - självfallet så önskar vi en bra , säker och pålitlig bil med så få brister som möjligt.
  - märket på bilen är inte avgörande för oss.
  - airbag i passagerarsätet måste gå att koppla bort då en av barnen ska sitta fram.
  Tack på förhand! :)

 99. Hej! Har kört en mindre bil i många år nu och har lite känsla att jag inte vill ha nån alldeles för stor bil! Jag har två barn och tre hundar, en labrador o två mellanstora hundar. jag har haft lite span på V60 som jag tycker är snygg men bagageutrymmet ser inte så särskilt stort ut. Jag vill ha en bil för runt 150 000 och som inte tappar alltför mycket i värde då man en dag byter den o därför har volvon känts mest ok men så kanske det inte är utan bara vad man tror? Kan du hjälpa mig med lite råd om hur jag ska göra. Obs inga småbarn! Tack på förhand =)

 100. Hej, vi letar ny bil till vår familj med tre långa ungdomar, idag 9, 12 och 15. Vår välutrustade Sharan är nu 4 år. Nya XC90 räcker inte mht baksäten. Q7 väl dyr. Nya S-max? Ska vara säkert, funktionellt och hyfsat roligt/motorstyrka för landsväg/autobahn. Automat, krok och backkamera är baskrav. Gärna AWD. Tips mottages tacksamt! Jesper

 101. Hej!
  Behöver lite rådgivning. Har en Honda Cr-v med extra allt från 2007. Köpte den begagnad. Nu har den gått 7000mil drygt och jag är sugen på annan bil. Jag har en son på 12 veckor.
  Min man har en Mercedes e- kombi men använda det den varje dag till arbetet så jag behöver också en bil som rymmer barnvagn (bugaboo Buffalo) och lite annat.
  Kör vi längre sträckor hela familjen kommer vi nog mest använda mercedesen.
  Tycker Honda bagage är ganska bra men skulle kunna vara lite djupare.
  Tror jag får knappt 100000kr för min Cr-v och kan tänka mig betala till 300000kr vid köp av ny bil.
  Har funderat på Volvo xc70 men den känns lite ”tråkig”, eller?
  Mercedes?
  Range Rover?
  Vill gärna ha lite mer ljudisolerat än min Honda : ) och något som känns lite lyxigt och bekvämt.
  Tacksam för hjälp
  Sara

 102. Suberb finns som kombi, halvcombi, sedan, 2- eller 4-hjulsdriven, diesel eller bensin. Min deiseldrivna kombi med 4-hjolsdrift går under 0,6 liter/mil

 103. Hej!
  Vi får vårt tredje barn om fyra veckor och vill byta bil. Har en passat från 07 i nuläget men vill byta. Vi har alltid sagt att nästa bil ska vara en miljöbil – gärna en elbil. Vilken bil skulle du rekommendera? Vi var inne på en sjusitsig (extrasäten) så vi kan ta med kompisar och så ibland men då hittar vi endast Toyota prius plus och den kan tyvärr inte ha dragkrok vilket känns som ett bra tillval när vi renoverar mycket.. Tänkte sen på Mitshubishin – den har dock inte extrasäten – men den kanske är rymlig ändå? I vår nuvarande bil får vi inte plats med tre bilbarnstolar bak. Har två framåtvända nu och i mitten fick inte en bilkudde plats när vi prövade igår.. Det kanske går att ha ett barn fram men rumpan får knappt plats mellan stolarna som det är nu… Tacksam för tips! Vill åka så miljövänligt som möjligt… Om det nu går :) Tack för en bra blogg!

 104. Hej!

  Skulle behöva tips på en bra familjebil för 2 vuxna 3 barn(två bilbarnstolar) en SUV och helst hybrid(El/Bensin). Hur mycket tror du vi måste betala?

  //Marre

 105. Hej. Vi skulle behöva en familjebil som är tänkt för framtiden. Vi är på planerna att skaffa barn och vill därmed ha en större bil där man får in en barnvagn men även en hundbur. Vi skulle helst vilja hitta något som är något eller några år gammalt men ändå inte gått mer än några tusen mil. Vi vill absolut inte ha något vrålåk och är inte så intresserade av ”prestanda”. Vi vill att den går bra och stabilt och att inte omkostnaderna blir för höga. Vi tänker oss ett tak på 175000 men vilken form ska man välja? Lån? Privatleasing et.c? Vi har i nuläget en Rover 200 som gått 36K mil (motor dock bytt). Den behöver göras vid för att klara en besiktning, kan man ändå få något i någon deal/byte med bilhandlar?

 106. Hejsan!

  Jag skulle vilja ha lite hjälp med en bra och rymlig familjebil i 150-200000 kronorsklassen. Har kollat lite på en pegeout 308 årsmodell 2015, som jag fasstnat lite för. Kraven jag har , stort bagageutrymme, låg ljudnivå inne i bilen. billig att äga och bensinsnål. Den ska vara driftsäker, så man inte behöver in på verkstad stup i kvarten. En bra bruksbil helt enkelt. Ska helst ha skärm inne bilen med navigator eller liknande som man kan styra det mest ifrån.

  mvh Anders

 107. Hej,

  Vi, jag min man och två barn på 7år och 9 år behöver byta ut vår bil, den har börjat strula.
  Vi bor i stan och använder inte bilen så mkt. Men har behov av bil om man skall iväg och storhandla, och åka iväg för att hälsa på familj och släkt, vänner som bor ca 20 km utanför stan.
  Vad för bil kan du råda oss att investera på, vad är mest praktiskt, användbart, och inte så kostsamt?

  Vänligen

  Janette

 108. Hej.
  Vi behöver råd gällande 9-sitsiga bilar. Vi blir snart 7 barn i familjen. Vi letar efter en bil med inköps pris ca 80 tusen. Finns ju massor men det skiljer ju sig sedan i driftkostnad, skattekostnad mm. Vilken är ”billigast” att äga??

  Väldigt tacksam för hjälp i denna djungel

  -jeanette och michael

 109. Hejsan! Undrar om du har nått att säga om Mercedes Viano, nätet (undantaget tyska sidor) finns inga uppgifter att hitta. Eller någon annan bil liknande storlek, VW t5 går tyvärr bort, känns alldeles för osäkert kort, pga rost, motorbyten.
  Därför vill jag ha lite mer info om MB Viano.
  Mvh Heppe

 110. Hej, I dagsläget rattas en Saab 9-5 kombi och familjen består av två vuxna och två barn (5 år och en på 2 månader) Just nu funkar det bra med Saaben men det planeras redan för ett barn till:) Saaben kommer då bli för trång med tre barnstolar som vi gärna vill ha i baksätet av olika anledningar. Finns många små mpv:er men blir inte dessa för små om någon vill använda bakersta sätet? En dubbelvagn måste ju tryckas in. Är det bara Sharan, Alhambra och Galaxy kvar att titta på? Ej intresserad av någon etanol. Budget 100-130k

 111. Hej

  Vilken kanonsida!

  Vi letar efter en större bil, har en BMW 320 -04 i nuläget men den funkar inte längre pga platsbristen. Letar efter en SUV eller familjebuss där man kan ha två bakåtvända barnstolar i baksätet samt sitta någorlunda bra där framme då jag är ganska lång. Plats för barnvagn i bagageutrymmet är också givet.

  Budget är 50-80k. Tänkte byta in BMW och lägga en slant emellan.

  Med vänlig hälsning, Henrik

 112. Hej,
  fantastisk sida du har här som jag av en slump snubblade över.
  Jag hoppas att du kan hjälpa mig med mitt dilemma, även om jag har förstått att du helst undviker bilar äldre än 1-3 år. Jag tänker att jag ger det ett försök i varje fall, något kommer jag definitivt att lära mig av ditt svar oavsett vad.

  Bakgrund:
  Nyligen skaffat körkort (september 2015)
  Har kunnat låna en Chevrolet Orlando fram tills nu
  Familj bestående av jag själv, frugan samt två barn (3 respektive 1 år gamla)
  Är själv 1.93 cm lång

  ”Kravspec”
  Automatväxlad (har endast automatkörkort så detta är ett måste)
  Bensin (‘är en så kallad lågmilare där jag mestadels kommer köra bil om helgerna samt någon vardagskväll i veckan eller så)
  Större kombi/SUV (Av utrymmesskäl)
  Budget kring 100 000 – 150 000
  Helst inte mer än 10 000 mil
  Helst 2009 eller senare

  Övrig information
  Har tittat mig omkring på de sedvanliga sidorna för begagnade bilar samt hört mig för med bekanta och har väl någonstans fastnat för följande märken och modeller:

  * Volvo V70. För att det är Volvo, typ. Hittat en 2010 som gått cirka 6 000 mil för 138 000.
  * Honda CR-V. Har en bekant som är verkstadskille för Honda som rekommenderat denna. Erbjudits en 2010 som gått 6-7 000 mil för 130 000.
  * Skoda Superb. Gillar utrymmet som den erbjuder. Har en 2010 bensinare som gått dryga 5000 mil som erbjudits mig för ca 135 000 – 140 000.
  * Skoda Octavia.
  * Suzuki Grand Vitara 2.4 4WD

  Finns säkert en mängd andra bilmärken/modeller som är lika bra lämpade men som så många andra p¨åpekat, det är en djungel.
  Har beslutsångest kring exempelvis Honda CR-V eller Skoda Superb.
  Kombi eller SUV?

  Hoppas jag har uttryckt mig någorlunda klart och att min fråga/fundering faller inom ramen för vad du kan tänkas svara på.

  Mvh
  Jimmy

 113. Hej och tack för en toppensida!
  Vi kommer inom snar framtid att ha två små barn (en baby och en 1,5-åring) och behöver byta bil för att få plats. Vi kör idag en Golf från 2011 som vi är mkt nöjda med. Nu tanker vi dock sälja den och lutar mot att skaffa en Passat kombi från 2012, 2013 el. 2014. Budgeten för nya bilen ligger på max 250 000 kr. Viktigt för oss är att vi får in två bilbarnstolar, samt en dubbelvagn i babageutrymmet. Alla tips och tankar emottages varmt!
  Mvh, Maria

 114. Hej
  Tack för bra blogg, vi behöver klämma in tre framåtvända bältesstolar i en XC70, dvs bälteskudde med ryggstöd som inte sitter fast i bilen, på ytterplatserna fungerar ju vilken modell som helst, men mittenplatsen är ju rätt smal och där behöver vi hitta någon lika smal modell, tips och glada tillrop mottages tacksamt.
  Andreas

 115. Hej!
  Jag tar gärna tips från dig. Vi är en familj på 4 personer plus hund i 40- kilosklassen. Våra barn är 3,5 respektive 1,5 år, och vi letar efter en bil för runt 200 000kr (billigare funkar så klart också). Fram tills nu har vi haft en Volkswagen Sharan 2012 där vi ej använt oss av de extra sätena bak – för att få plats med dubbelvagn och hund samt packning vid våra små utflykter. Har tröttnat på bilen då vi haft en faslig massa problem med elen och andra småfel som kostat oss ganska mycket pengar under året. Skall nu sälja, och eftersom vi snart inte kommer använda oss av dubbelvagnen tänker vi oss en kombi av något slag som vi köpet rill en takbox till packningen istället. Det som är viktigt för oss är:

  * Säkerheten
  *Bonus om bilen är hyfsat tyst
  * Kupévärmare
  * Vi har gillat Sharanens bakre skjutdörrar, men vet inte om det finns på en kombi – och det är heller inget krav, endast en fin praktisk detalj.
  * Hyfsat miljövänlig

  Tack på förhand

  Mvh
  Petter

 116. Börjar med att tacka för en bra blogg. Hittade hit efter lite googling!

  Vi väntar vårt första till hösten och är på jakt efter en ny bil. Budget ligger på ca 250k, men lite marginal att gå högre ifall det skulle behövas.
  Har dålig koll på bilar och vad som är vettigt att köpa. Det som är viktigt, är som du nämner att det mest troligt blir tillökning längre fram, och därför bra att ha i åtanke. Har snöat in mig på XC60 då den ser bra ut och verkar populär, men vill inte bli färgad av det. Har volvo s40 i dagsläget och varit nöjd.
  Är mestadels stadskörning förutom några längre turer på landsväg ett par ggr per år.

  Tack på förhand!

 117. Hej!
  Väntar vårt första barn och tänkte byta upp vår bil till en bättre familjebil. Vi har just nu en Volvo s40, där bagaget inte känns optimalt utifrån barnvagnssynpunkt. Det jag främst är ute efter är en bil som har stort bagage, gärna där man kan rymma barnvagnen så den kan stå ”rakt fram” och inte tvärs över hela bagaget, så att man lättare kan packa mer i bilen. Att bilen inte är den som drar allra mest i bränsleförbrukning är också ett stort plus. Vi bor i en mindre stad så blir mest stadskörning och ibland någon längre körning på landsväg. Vi funderar på att köpa en bil som är nått år gammal och gått mellan 3000-8000 mil och vår budget ligger på ett maxtak på 250 000. Vad tror du skulle kunna passa? :)

 118. Hej,
  jag letar bil. Håller på att bli knäpp tror jag.
  Vi har en 15månaders och ska ha en bebis nu på fredag. Varken jag eller min man är speciellt långa, typ 170cm. Så det blir två bakvända stolar och två vuxna.
  Vi har en syskonvagn, Kronan syskon för att vara med specifik. Måtten på den om jag kommer ihåg är 83x74x68 cm. För de första bli jag galen för att det är svårt att hitta mått på olika bilars bagage då alla vill ange det i liter.. Och sen svaren man får när man frågar köpare om måtten är ”kom hit och mät själv”. Nej, oftast orkar man inte köra iväg med barn och höggravid för att mäta nått bagage så nu är du mitt sista hopp innan jag bryter ihop! :)

  Bilen vi tänkte oss från början var Volvo v40.. men den planen fick vi glömma. Sen har vi varit inne på Toyota Auris SW, Volvo v50, Volvo xc60 och 90 men de var svindyra, Kia Sportage, Kia ceed och nu senast Kia Carens.
  Budget mellan 90 – 190 ca? Vill gärna de ska vara en miljöbil. Och snygg.
  Bilar jag absolut inte kan tänka mig är Skoda.

  • Jag är i exakt samma sits! Kollat på exakt samma bilar + v60 och v70. Miljöbil eller åtminstone låg förbrukning är ett definitivt plus, och två bakåtvbända är ett krav. :)

 119. Hej,

  Är det fortfarande aktuellt med familjebilsrådgivning och är det möjligt att i så fall få ett svar inom någon dag eller så?

  Mvh,
  Josefin

 120. Skulle behöva en diesel bil stor nog att frakta 3 barnstolar o två vuxna
  Samt dra husvagn på runt 1400-1800kg vore kanon

  Har idag en passat tdi 130hk är lite trång
  Bilen kommer rulla runt 4000 mil per år
  Budget ca 100 kkr

  Inte intresserad av någon bränsle slukande raket utan en problem fri billig i drift
  Tips förslag ?

 121. Tips på bilen som helst tar tre barnstolar i baksätet?
  Alternativet skulle vara en fram, men då måste det finnas gott om plats för den vuxna som ska trängas där bak.
  Har tvillingar på 2år och en 5åring, kör i dagsläget en V70 men det är trångt.. även dåligt med benutrymme för två åringen som sitter bak.
  Budget max 150000:-
  Sneglat lite på santa fe års -10 till -12 dock osäker på hur pass stort baksätet egentligen är.
  Ett tråkigt val kanske skulle vara VW Touran?

  • Vi har 3 barn från 5år till 15år. Vi hade tidigare en Ford S-Max från 2006 i ca. 5år. Rullade utan problem. Fick tjänstebil när jag bytte jobb 2015 och valde nya S-Max AWD. Den funkar väldigt bra även om den har lite barnsjukdomar med batteriurladdningar samt strul med automatiska ljuset. Men på hela taget är S-Maxen den ultimata familjebilen. Mycket rymlig; gott om plats för 3 barnstolar i bredd, tyst på lands- och motorväg, perfekt som långfärdsbil, smidig i stadstrafik trots storleken osv. Har bara gott att säga om S-Maxen.

  • Ja det låter onekligen som att en minibuss eller SUV med hyggliga driftskostnader vore att önska. En SUV för med sig rätt höga driftskostnader jämfört med en MPV så man ska ha behovet av 4wd och högre markfrigång (och budgeten för det) innan man slår till på en SUV.
   Touran, S-Max, Grand Scenic mfl känns som tråkiga men troliga kandidater.

   • En suv hade varit bra med tanke hur pass långt norr ut vi bor. Med både snö och dålig skottning.
    Men hittar ingen som verkar vara nog stor. Även om man använder extra sätet i bagageutrymmet.
    Kanske en s-max eller galaxy är att föredra. Galaxyn rymligare än s-max?

 122. Hej! Vi kör idag en grand senic som är från 2014 Barnen är 6, 3 och 2år gamla.vi är nöjda med bilen men börjar nu bli dags att byta in den enligt mannen

 123. Hej!
  Min fråga kanske egentligen inte passar bland familjebilarna här, men jag tycker du verkar ha vettiga synpunkter och tänker att du kanske ändå har lite tips. Jag behöver lite tips på passande begagnad bil till min svärfar. Följande kriterier gäller:
  - Gärna europeiskt!
  - Lätt att stiga i och ur (kanske en mindre suv).
  - Behöver inte vara en stor bil, men inte heller de allra minsta.
  - Utseendet är inte oviktigt (även om det så klart är subjektivt).
  - Bensinare.
  - Bra bränsleekonomi är viktigare än fartprestanda!
  - Ingen kombi!
  - Prisbild: 100-150 000:-

  Tack på förhand!
  Mvh

   • Har inte tänkt på just den. Nu är det ju så att svärfar är lite svår på vissa av de här kriterierna…bilen får absolut inte ge något ”gubbigt”…Volvo är exempelvis per definition diskvalificerad! Om vi nu är inne på VW så ger nog en Tiguan ett lite sportigare intryck…men hur var det nu med de där 1,4 TSI motorerna (och det verkar vara just de som ligger inom rimligt prisklass)? Andra europeiska alternativ skulle kanske kunna vara Opel Mokka eller BMW x1 (med lite mer mil på för att komma ner i pris)? Svärfar är ju dessutom lite svag för italienska bilar. Han har t.ex. nämnt Fiat 500x. Har du någon erfarenhet av den?

 124. Hej!
  Vi är i behov av bilbyte och vill gärna ha lite tips.
  Vi är fem i familjen, 2 vux, tre barn , 8 och 6 år samt 4 mån. Om något år kan det tänkas komma en medelstor hund. Vi vill därför gärna ha minst fem vettiga platser (utrymme för bilstol etc) gärna sju och bagageutrymme för vagn/hundbur, liite väskor. Vi har en större husvagn som dras emellanåt.

  Vi har kikat mot Sharan, så klart, då nuvarande Audi A6 är allt för trång vad gäller platser.

  Men nu kommer kruxet. Vi bor i Kiruna och vill ha fyrhjulsdrift, vi kör över lag kortare sträckor dagligen och på helger kan det bli ca 12 + 12 mil (under skidsäsong i alla fall). Om jag förstått rätt blir diesel inte bra pga många kortare sträckor och inte så många mil/år. Vi vill gärna (men inte måste) ha automat.

  Jag hittar bara Sharan med fyrhjulsdrift som är dieseldrivna. Vad ska vi kika efter, vad är urvalet?
  Tacksam
  Martin

 125. Hej!

  Vi har en Saab 9-3 Combi (2011). Barnstolen (Britax Maxway) sitter idag i baksätet, men för att kunna vara ensam med barnet i bilen skulle vi vilja flytta den till framsätet. I baksätet spänns stolen (förutom i det vanliga bältet) fast med andra bälten i särskilda fästen nere på golvet framför baksätet (under passagerarstolen). Problemet är att vi inte hittar några motsvarande fästen på golvet under handskfacket, där de borde finnas om man skall kunna montera stolen där framme. Vet du om det finns något i den vägen? Saab-manualen är inte vidare informativ på den här punkten (nämner inte fästena till baksätet heller).

  Mvh
  Magnus

 126. Tjena,
  måste säga att detta är en fantastisk blogg, och jag hade mycket god hjälp av den sist vi bytte bil. Stort tack!

  Men till själva sakfrågan just för tillfället – vi har för närvarande en fyrhjulsdriven Sharan Diesel. Fantastisk bil på alla sätt för en familj med två sexåringar och en åttaåring, förutom då att vi nu bor i Stockholm och dieselfrågan (dieselbegränsningsfrågan kanske snarare) börjar bli rätt aktuell här. Nu kommer väl en eventuell begränsning inte införas förrän tidigast 2020, men det börjar likafullt bli dags att se sig om efter nåt nytt. Vi har tre krav på en eventuell ny bil – vilka tycks vara helt oförenliga i dagsläget:
  1. det ska vara en sjusits med rejäla utrymmen (Prius+ är för liten).
  2. det ska vara någon form av elhybrid.
  3. den får inte ruinera vår ekonomi totalt (Volvo XC90 hybrid är för dyr).
  Min fråga är då – vet du någon bil som uppfyller dessa krav, eller om det inom kort kommer någon sådan?

  allt gott
  /Stefan

 127. Hej,
  vi är 2 vux och 3 barn (8,5,3 år).
  Just nu har vi en Ford S-Max 09, med jättebra utrustning som DVD i baksäte, panoramatak osv. vilken vi är supernöjda med.
  Tyvärr får jag allt mer och mer reparationen som måste göras och tänkte att det hade varit bättre att köpa nåt nytt, så länge man får nåt för denna bilen.

  Jag vill inte har nåt jättestort, för att vi har 2 bilar. Jag kollade på XC 60, men tror att det blir lite trångt för barnen bak, om vi åker på en långresa (typ 10-12 timmar).
  Har du nån bra tips?

  Med vänlig hälsning
  Mimi

 128. hej !
  vi söker en bil där vi kan ha 2 britax max-way bakåtvända bilstolar i baksätet. viktigt såklart att den är säker . vi som ska köra bilen är 184 cm och 168 cm . vi kör sällan längre sträckor. sneglat en del på olika suvbilar men inget krav.vi tänker oss begagnad runt 150000 +-. finns denna bil?? hjälp !!
  Med vänlig hälsning, Jane med familj

 129. Hejsan. Vi letar efter en 8 alternativt 9 sitsig bil där det är möjligt att vända mittenraden om. Vet du vilka märken och modeller man kan göra det på?

 130. Hej! Jag har en Sharan anno 2009 och är u nuläget nöjd med den som familjebil till våra fyra barn. När vi ska resa långt vill vi dock packa bagaget fullt och då har vi problem med lastgallret. Nu har vi låtit det sitta kvar, för att skydda de fem som sitter framför gallret, men det barn hamnar då bakom gallret. Detta barn kommer vid en kollision slå huvudet i gallret som sitter lite för nära, samtidigt som hen är oskyddad för det bagage som packats på sidan, ovanpå det sjunde sätet (som alltså är nedfällt för att få mer bagageutrymme). Vi har googlat och frågat runt men ingen verkar ha någon lösning på hur man kan packa bakom galler och även skydda barnet som sitter på sjätte sätet. Det bästa jag kommit på hittills är att installera en hundbur att packa i, men där ryms inte mycket bagage. Har du några bättre tips?

  Mvh fam Byhamre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>