Jag har bloggat ett bra tag nu kring familjebilar, och tänker därför samla ihop det jag lärt mig i någon form av bokformat. Samtidigt uppkommer mycket kunskap och insikt i utbytandet av information och därför lägger jag upp så långt som jag kommit här på bloggen, så du kanske kan lära dig något och även ge mig feedback, generellt eller specifikt kring det jag förmedlar.
Intro:
Att bilda familj är en stor omställning, men den slår inte direkt utan det är en utvecklingsfas man går igenom och för min del så har det varit två egenskaper som har satts på prov extra mycket, dels har jag fått utveckla en förståelse för att jag inte är viktigast längre – det har tagit en sisådär 10 år att komma till insikt om (och jag får fortfarande en hel del återfall) så när jag säger utvecklingsfas så är det inga snabba kast, utan det är ett riktigt långsamt nötande som till slut bitit sig fast som en insikt i min reptilhjärna. Den andra egenskapen är tålamod, som givetvis till viss del hänger ihop med att allt inte kan hända när jag vill det – att utveckla en förståelse för vad riktigt tålamod är jag nog inte iland med än (mina barn är 10, 7 och 3) men det tar sig vartefter.
Men det här skulle ju handla om bilar tänker du kanske och det är sant, hela denna bok handlar om bilar – men insikten om att jag inte är viktigast och att ha tålamod går igenom när det ska inhandlas en familjebil också – det är lite tråkigt men finns en Svenssonbegränsad budget så brukar inte den som uppskattar bilkörning få igenom alla sina prioriteringar, eller jag lyckades inte det i alla fall, kanske är jag osmart och numera lite bitter…
När vi fick vårt första barn byttes vår Peugeot 206 GTI mot en lånad Renault Scenic, den enda gemensamma nämnaren där är väl att båda är franska bilar, alla andra liknelser betackar jag mig. Efter 8 månader i lånad kärra så slog vi till på en Honda CR-V som faktiskt var en riktigt bra familjebil men roligt bakom ratten var det inte. Hondan lärde mig dock värdet av flexibilitet i en bil och det trummar jag rätt hårt på, mest för att när du börjar med familjebildning så behövs flexibilitet -vips så blev man också med villa och sen kom barn nummer 2 och sen trillade kanske en liten vovsing in i familjelyckan också. Man vill inte behöva byta bil för varje förändring.
Vi levde på med vår CR-V och det blev också ett hus som införskaffades, likväl ett litet sommartorp – skönt att dels Hondan hade en dragkrok monterad från start samt fyrhjulsdriften och markfrigången som gjorde livet enkelt när torpet skulle renoveras.
När vi väntade barn nummer 3 började dock Hondan kännas dels rätt skavd, äldsta dottern hade fått husera alldeles för fritt i baksätet och alla renoveringar och veckohandlingar hade orsakat en hel del wear and tear på bilen. Därtill gick det inte att stänga av krockkudden fram såvida man inte monterade ur den… Med 3 barn i bilen ville vi kunna ha flexibiliteten av att ha ett barn fram och därmed togs beslutet att köpa en ny (begagnad) bil. I backspegeln (billigt skämt jag vet) så är jag ändå sjukt nöjd med Hondan, den gjorde allt vi begärde av den under 5 år och 7 000 mil, den var kostnadseffektiv och flexibel som en minibuss i hur man kunde skjuta och ställa säten, det var funktioner som nyttjades mycket. Därtill var den oöm, andra skulle säga bruksig, och under de första småbarnsåren var det ganska skönt att inte flippa totalt för varje glass, tuschpenne och kräkinferno som det baksätet fick genomleva.
Med barn nummer 3 till världen och över 40 bilar familjebilstestade genom bloggen så slog vi till på en XC70, 18 månader gammal och med knappt 2 000 mil på mätaren. Varför köpte vi inte nya CR-V? Varför köpte vi en bil som i mångt och mycket är mindre flexibel än en sån fyrhjulsdriven familjebuss med extra markfrigång och med onödiga plastdetaljer som jag hyllat bra länge på bloggen? Ja XC70 är en vanlig Svenssonkombi, måhända med lite bättre framkomlighet på dålig väg och en massa onödiga plastdetaljer men vi var primärt ute efter komfort. Och det bjuder faktiskt XC70 på utan att för den skull ha för oanvändbart baksäte och bagageutrymme (känga till åldersmässigt motsvarande BMW 5-serie och Audi A6). Framförallt ljudkomforten i XC70 är riktigt trevlig jämfört med Hondan, min fru som inte gillar när det går alltför fort brukade börja hålla koll på hastighetsmätaren vid ca 90 km/h i vår CR-V, i XC70:n vaknar hennes obehagskänslor först vid 120 km/h. Detta trots att vi hade odubbat i Hondan och dubbade vinterdäck på Volvon.
Men mycket kostnadsmässigt är inte lika njutbart med Volvon jämfört med Hondan, allt kostar mycket mer och driftsäkerheten sämre – man kan helt enkelt inte lita på Volvon lika mycket som jag kunde med Hondan. Nu har vi kanske inte riktigt lika känslig ekonomi som när familjebildandet påbörjades, när hus och sommartorp inhandlades och det var mycket föräldraledighet och vabb som drog ner inkomsterna men det är ändå kännbart dyrare och den mesta tiden jag spenderar i Volvon skjutsandes inomskärs eller i Storstockholm så spelar inte komfort och ljudnivå jättestor roll. Det är mest på långfärd som skillnaden märks och det är en förhållandevis hög premie vi betalar för skonade öron och rumpor de få gånger per år som vi åker längre än 10 mil.
Varför ska du då läsa denna bok kanske du undrar efter detta sammandrag av mitt billiv så här långt? Jo jag har drivit en blogg under många år som enbart fokuserat på familjebilar, jag har tillbringat otaliga lediga timmar med att installera bilbarnstolar och lasttesta 40+ familjebilar och jag har tvingat min familj att åka på provkörningar i såväl solsken som ösregn. Ett tag visste de flesta bilsäljare i Stockholmsområdet att det var onödigt att försöka sötsnacka mig när jag klev in i deras showroom, jag skulle inte köpa någon bil, jag ville provköra. Likväl har jag via bloggen varit i kontakt med över 1000 familjer som ska köpa bil, vissa har jag gett råd, andra har kommit med värdefulla insikter till mig och vissa har till och med återvänt för en förnyad diskussion 3-4 år efter det första mötet när det är dags för dem att köpa familjebil nummer 2. Geekigt? – Ja visst, till och med fullständigt rubbat men det är därför du ska läsa boken. Men det finns också en till anledning till varför du ska läsa boken och det är för att du av någon anledning inte nöjer dig med att gå in i första bästa Volvo eller Volkswagen-hall och slå till på en vanlig Svensson-kombi. Varför inte, den duger ju onekligen för de allra flesta svenskar? Är dina behov verkligen så unika? Ja det är det vi ska ta reda på i nästa kapitel, om du nu fortsätter läsa vill säga…
Ditt liv – Vilka är dina behov?
Nyckeln till ett lyckat bilköp är för många att det varit ett välinformerat köp – det ger dig sällan den bästa bilen men det ger dig den bästa bilen som just du väljer att köpa – du vet vad du väljer bort och varför, den kunskapen ger en hel del tröst framåt i bilägandet – eller det är det man hoppas på när man gjort sitt som god och upplyst konsument.
Jag brukar dela in familjebilsbehovet lite beroende på var du är i familjebildandet och jag är väl medveten om att många inte följer detta mönster, tex om man är frånskild med två barn och träffar någon ny som har tidigare barn, ja då kan man lätt hamna i att varannan vecka duger en Nissan Micra och nästa vecka behövs en Volkswagen Sharan. Mitt tänk utgår dock ifrån vilka typer av bilbarnstolar som du behöver och hur många, de första åren med små barn kräver oftast 2 bakåtvända bilbarnstolar, det är den epoken i ditt liv vi ska utforska härnäst.
De första åren med små barn:
Om ni väntar ert första barn eller nyligen blivit föräldrar men inte tagit itu med bilfrågan så är detta för dig: Att fixa en bil är kanske inte överst på priolistan när man är på väg eller just fått ett litet barn men förr eller senare brukar transportbehovet göra sig tillkänna. Min utgångspunkt är att när man får barn så går man in i en period av ekonomisk osäkerhet samtidigt som många i någon form av vixenpoängsstress byter jobb, köper hus, bil och en massa dyra barnsaker, tex barnvagnar, bilbarnstolar med mera ska inhandlas. Till detta krymper din tid för att fixa saker, kanske inte omedelbart i och med att du får barn men över tid så blir det jobbigare att komma loss för att fixa saker.
När det första barnet är på gång har man också ofta väldigt svårt att föreställa sig och tänka på nästa barn, barn nummer 2 – det känns jäkligt fjärran. Jag var helt bergsäker på att vi bara skulle ha ett barn och den känslan höll i sig till vår första dotter var 2 år, då blev det helt plötsligt snabbt aktuellt med syskon – jag vet inte var det kom ifrån men det kanske är någon form av urdrift eller nåt. Så även om det känns helt omöjligt att tänka på att det kanske kommer fler barn så ber jag dig att ta med det i behovsbilden runt familjebil.
De flesta skaffar en bil med en ägandehorisont på mellan 3 och 5 år och bevisligen har de allra flesta familjer mer än ett barn och det är i snitt lite mer än 2 år mellan barnen. You do the math – troligen kommer ett till barn under den tid du har den bil som du tänker köpa Därför ska du seriöst överväga att köpa en större bil än vad du tror kommer behövas för er tre (du, din partner och ert första barn) – tänk två barn istället för ett när du tänker bilbehov. Dessutom är det som sagt jobbigare att få loss tid att fixa ett bilköp när barn nummer 2 är på väg och man kanske inte heller har samma ekonomiska inflöde i form av lön i och med föräldrapenning.
Det bästa råd jag kan ge dig är att fixa en större bil än du behöver för du kommer troligtvis att ha den när det första syskonet också kommer och då har du vips behov av att få plats med två bakåtvända bilbarnstolar och i värsta fall en rätt stor barnvagn beroende på hur nära det är mellan barnen. Många köper en tvillingvagn när det är ca 2 år mellan barnen, andra kör med ståbräda eller två vagnar om det är fler år mellan barnen, men oavsett så kommer du att behöva en del plats i skuffen. Trust me, familjelivet äter bagageutrymme på ett sätt som man inte kan föreställa sig. Det är ju inte bara vagnen som ska rymmas heller, det är rätt trevligt om man får in några matvarukassar och kanske jobbväskan också där bak.
Ett tips är också att inte stirra in sig på de olika biltillverkarnas marknadsföring av hur stora bagageutrymmen de erbjuder. De flesta mäter nämligen under insynsskyddet och det blir sjukt missvisande – jag har börjat använda mitt insynsskydd nu när mina barn är 10, 7 och 3 innan dess var det nästan aldrig möjligt. När man mäter under insynsskyddet (kallas VDA) så kan en Golf kombi få ett större bagageutrymme än en Volvo V70 och det fattar ju egentligen vem som helst att så inte kan vara fallet, visst det är sant under insynsskyddet men det är helt irrelevant i min erfarenhet.
Så nu har vi kommit fram till att du ska köpa större än du tror (och kanske vill) och att du inte ska gå på marknadsföring om antal liter i bagageutrymmet från olika biltillverkare. När jag pratar om bilstorlek så är inte bilens längd det viktiga, det är hur den är paketerad. Bredden i baksätet är viktigt men kan vara mycket missvisande beroende på hur biltillverkaren valt att placera sittdynorna i bak. En BMW 5-serie ser ut att ha brett baksäte på pappret men sittpositionerna är placerade långt in från bakdörrarna vilket gör att mittenplatsen blir ett skämt, bilen blir i verkligheten 4 sitsig. En bjässe som Volvo XC90 har också mindre bredd i baksätet än en V70 så låt inte yttermåtten lura dig.
Det är inte en slump att minibussar (MPVer) har blivit populära – de har ganska kompakta yttermått och billiga i inköp men i och med att de är lite mer byggda på höjden så får man ut sjukt bra och flexibla innerutymmen, både i kupen och i bagageutrymmet. Sen är körupplevelsen i vissa minibussar just väldigt nära buss istället för bil men väldigt många erbjuder en riktigt fin jämkning mellan körglädje och bussighet vad gäller flexibilitet och lastutrymmen.
Bilbehovet med större barn:
”Större barn” är ju en jäkligt konstig definition men det jag menar är att ni troligtvis har behov av en bakåtvänd bilbarnstol och en till två framåtvända bilbarnstolar. Det är här jag själv befinner mig i livet och det finns inte många baksäten som klarar 3 bilbarnstolar med bravur. De allra flesta bilar blir 4 sitsiga om man har två bilbarnstolar i baksätet såvida inte personen i mitten är en tonåring eller mindre.
Här kommer vi in på nästa fas i livet som tillhör den ambulerande föräldern – det skjutsas fram och tillbaka och rätt ofta är det fler som ska åka än den egna barnaskaran. När man börjar komma ur småbarnsåren så uppstår inte behovet av skjuts över en natt men när barnen är från 5-6 år och uppåt så tilltar behovet och innan barnen flyttat hemifrån kommer du ha tillbringat otaliga timmar bakom ratten i fritidsaktiviternas namn.
Helt beroende av hur du bor i förhållande till övrig nära släkt så kan det också uppstå rätt stora behov av att kunna ta med en besökande mormor eller farmor i bilen. När vi hade två barn kunde vi med nöd och näppe klämma in farmor (min mamma alltså) i baksätet mellan bilbarnstolarna, nu med tre barn bygger sånt umgänge på att hon har egen bil eller åker kollektivt – vilket förstås funkar men det är något trevligt med att kunna åka en sväng allihopa och visa omgivningarna när väl man får besök.
Allt detta leder mig förstås in på bilar som har fler än 5 sittplatser. Nu ska vi också komma ihåg att många bilar blir strikt 4 sitsiga med två bilbarnstolar i baksätet även om de kanske kan sägas rymma 5 personer utan bilbarnstolar. I sanningens namn är dock de flesta bilar 4 sitsiga om man pratar om vuxna människor, i alla fall om man ska åka längre än 15 minuters tripper.
Bilar marknadsförs oftast som antingen 5 sitsiga eller 7 sitsiga men det är så jäkla långt ifrån sanningen man kan komma. Ur ett familjebilsperspektiv skulle jag vilja göra följande klassifiering:
4+1 sits:
Detta är de flesta vanliga familjebilar vi har på våra gator (läs V70 och Passat), mittenplatsen i baksätet kan vara lite större eller lite mindre beroende på vilka bilbarnstolar du har på ytterplatserna men i de flesta bilar blir de ett nödsäte helst lämpat för barn under 150 cm. Vissa vuxna är i och ju för sig inte mycket längre än 150 cm men det är inte så ofta du har typ Kylie Minogue i baksätet så vi släpper det.
Det finns dock ett tillval på vissa 4+1 sitsiga bilar som gör dem oerhört mycket bättre – infällda bilbarnstolar i sittdynan. Detta är anledningen till varför vi valde vår XC70, i sittdynan på ytterplatserna bak finns bilbarnstolar (nåja, de är mer kuddar) som kan fällas upp i två olika höjder beroende på barnets längd. Kan man få bort en framåtvänd bilbarnstol ur baksätet så ändras allt, den infällda kudden är mycket smalare än en bilbarnstol och då blir plötsligt mittenplatsen brukbar även för vuxna. Det är så vi färdas på långväg, 3 åringen fram i bakåtvänd bilbarnstol, 7-åringen bak i en sån fet framåtvänd bilbarnstol med rygg och sidostöd och slutligen 10-åringen på andra ytterplatsen i baksätet på sin inbyggda kudde – pappa eller mamma får sitta i mitten bak och även om det är snabbt till träsmak ändå så är löftet om att komma fram i någorlunda bra tid nog för att lida sig igenom 2-3 timmar i stöten, man blir rätt härdad som småbarnsförälder och det är jäkligt sällan man får sitta still i 2 timmar så även fast rumpan skaver och ryggen skriker så är det rätt njutbart, särskilt när några av ungarna knoppar under färden.
Varför sätter man inte bilbarnstolarna på annat sätt i bilen kanske du undrar? Jo det finns två anledningar till varför man vill ha bilbarnstolar på ytterplatserna i baksätet:
1. det första är ren tillgänglighet, det blir enklare att hjälpa barnet in på plats och spänna fast det, jag har testat att ha en bakåtvänd bilbarnstol i mitten bak och det är fasen inte roligt att få in barnet och spänna fast det då. Och de flesta bilbarnstolar flyttar man sällan villigt på – dels för att remmade stolar kan vara ett helvete att montera på ett schysst sätt och dels för att det brukar vara jäkligt äckligt under alla bilbarnstolar, remmade eller ej – så om du inte tänker storstäda bilen och sätet kommer nog ändå ingen att vilja sitta där.
2. den andra anledningen är att i de allra flesta bilar finns endast isofixfästen på ytterplatserna bak. Det är först när man kommer till riktigt femsitsiga bilar som ofta har egna stolar för respektive plats i bak som det också finns isofix fästen på samliga platser i baksätet.
Summa summarum, en isofix stol kommer du troligen endast att kunna fästa på ett bra sätt på ytterplatserna i baksätet och en remmad bakåtvänd stol kan du sätta i mitten bak men det blir ett helvete över tid, särskilt om du använder den ofta.
Jag har haft så många dialoger på bloggen med blivande fäder som slåss med näbbar och klor för att behålla sin BMW 3-serie när de ska få barn och visst funkar det ett tag, men anledningen är rent egoistisk – de vill ha kul bakom ratten och är beredda att offra rätt mycket vardagsflexibilitet och familjeharmoni – de borde kanske ha väntat lite med faderskapet eller sett till att ha inkomst nog för att på riktigt kombinera körglädje med familjelivet. Samtidigt vill jag inte säga att du måste fixa en familjebil bara för att du ska bli förälder, har du en hyfsat rymlig och säker bil så kan det vara dumt att realisera förlusten på bilen genom att sälja den, ha kvar den så länge det funkar men gör det av anledningar som är schyssta mot familjen, inte rent pojkaktigt egoistiska.
5 sits:
Riktiga femsitsiga bilar är det rätt ont om, oftast är de minibussar eller SUVar och när de har 5 bra säten har tillverkaren också känt sig manad att slänga in två nödsäten i bagagerumsgolvet, därför landar många femsitsiga bilar i någon av 5+ kategorierna nedan.
Men grundtanken är att det finns 3 egna säten i baksätet med isofix och ofta också med justerbarhet individuellt. Då kan du skjuta fram den stol som du väljer sätta en bakåtvänd bilbarnstol på och bak en stol för någon som behöver lite mer benutrymme. Det grymma med skjutbara säten om man har barn (som oftast har korta ben) är att man kan växa sitt bagageutrymme rejält vid behov utan att försaka sittplatser. I vår gamla Honda CR-V var skjutmånen ca 15 cm och det nyttjades flitigt vid långfärder. För 5 vuxna är dock ofta 5-sitsiga bilar lite klent tilltagna på bredden så det blir trångt över axlarna, men nu är det ju inte mest vuxna du ska frakta om du läser denna bok. En klassiker i detta segment är Renault Scenic (inte Grand Scenic som har två extrasäten) och till och med BMW har hittat segmentet med sin 2-serie Tourer (som också finns i ett utförande med två extrasäten).
Att köpa en 5 sitsig bil bör överläggas eftersom det oftast finns en ”Grand” version med lite mer bagageutrymme och 2 extrasäten, oftast är det ett klokare köp, det brukar inte skilja jättemycket prismässigt.
5+nödsits
Det finns en hel del bilar på marknaden som marknadsförs som 7-sits men egentligen har man på olika sätt lyckas trycka ner två riktiga nödsäten under bagagerumsgolvet. Det brukar vara två tunna säten där säkerheten kan ifrågasättas och med dessa säten uppfällda ska du vara glad om du får plats med en liter mjölk liggande i det som blir kvar av bagageutrymmet. Det brukar krävas lite av en akrobatakt för att ta plats i nödsätena och ofta måste det vanliga baksätet skjutas framåt för att ge något benutrymme alls till de längst bak. Således är detta en nödlösning och egentligen får du bara plats med barn eller korta tonåringar om du nyttjar alla sju platser. Missförstå mig rätt, detta behöver inte alls vara fel om behovsbilden är att köra många barn och få vuxna någongång ibland, det jag vill säga är bara att var säker på att dessa nödsäten och den konsekvens de ger på benutrymmet i vanliga baksätet om de används är ok för din behovsbild.
En Nissan Qashqai +2 (finns endast som beg) är ett bra exempel på denna typ av bil.
5+2 sits
Snäppet bättre utrymmesmässigt och även komfortmässigt är en lång rad MPVer och SUVar som erbjuder 7 säten. Detta är dock ofta lite större bilar vilket också betyder att de kostar mer, både i inköp och drift. I många av dessa bilar sitter man hyggligt även 7 vuxna, i alla fall under kortare resor. De flesta bilar i den här klassen har också i alla fall ett litet bagageutrymme kvar även med alla 7 säten i bruk. Anledningen till att jag kallar dem 5+2 är primärt tillgängligheten till de två bakersta sätena – med andra ord hur lätt det är att använda alla 7 säten i vardagen. I bilar som Kia Sorento eller Renault Espace sitter man riktigt ok längst bak men det är lite av ett projekt att ta sig dit, i vissa bilar kan man också bara fälla baksätesstolen på ena sidan i baksätet vilket begränsar din flexibilitet i hur du kan placera bilbarnstolar. Många biltillverkare har av kostnadsskäl (får man anta) behållit fällningen av baksätet som 40/60, med andra ord en del av baksätets ryggstöd fäller både mittenryggstödet och ryggstödet för en av ytterplatserna (60) och en sida av baksätet fäller endast ryggstödet för en av ytterplatserna (40). I typiskt en minibuss med 3 separata säten som baksätet kan varje ryggstöd fällas separat, det ger 33/33/33 i samma nomenklatur.
Jag fattar att det känns tradigt att läsa om olika biltillverkares sätt att fälla ryggstöd men det är viktigt, säg att du helst vill ha en bakåtvänd bilbarnstol bakom passagerarsätet för att du som förare ska kunna hålla lite koll på barnet. I flera bilar är det just det ryggstödet som är det som kan fällas för att komma in på 3:e sätesraden, med andra ord måste du montera bort den bakåtvända bilbarnstolen varje gång någon ska in i tredje sätesraden, det är pissigt att fatta det först efter man köpt bilen. Så stirra dig inte blind på att bilen ger dig sju säten, tänk ett steg längre och fundera igenom hur du planerar använda sätena.
Personligen tycker jag att 5+2 bilar inte är optimala för den som behöver 6-7 platser i vardagen. Detta främst för att det är lite omständigt att fälla säten för åtkomst till tredje sätesraden samt att det är rätt jobbigt att klättra in till de platserna, ska man dessutom hjälpa ett barn att spänna fast sig längst bak blir det en pina om det behöver göras ofta.
Så behöver du 6-7 platser varje dag ska du välja en sjusitsig bil.
7 sits
Det finns några bilar som funkar riktigt bra för sju åkande i vardagen – ett kärt exempel är Volkswagen Sharan – det är lätt att fälla fram baksätesstolarna för att komma till tredje sätesraden och det är lätt att klättra in och ta plats. Dessutom finns det isofix på de två bakersta sätena! Det bagageutrymme du har kvar med 7 säten uppe ger dig plats för en stadsvagn eller en större barnvagn men då får du plocka bort hjul mm. Räkna inte med att du får plats med en liggdel. Optimalt i dessa bilar är om man endast behöver använda 6 platser, det bagageutrymme som blir kvar med ett ryggstöd kvar i bagagerumsgolvet är riktigt rymligt, dock ska man fundera igenom vad man ställer där, vid en krock kan det annars bli rätt messy. Det är svårt med galler och andra skydd eftersom endast hälften av bagageutrymmet nyttjas, se till att säkra last i lastskenorna i bagagerumsgolvet.
Nu börjar det låta som att jag är köpt men Sharan och Seat Alhambra är designade från början att funka i vardagen för sju åkande och det gör de med bravur – de har dessutom något som tex Ford Galaxy saknar… nämligen skjutdörrar! Skjutdörrar är Guds gåva till småbarnsfamiljerna och finns på alldelens för få bilar i mitt tycke. Skjutdörrar ger bra utrymmen för access till tredje sätesraden, ger fria ytor att hjälpa barn att spänna fast sig och är fantastiskt praktiskt på trånga parkeringar. Dessutom kan barnen lätt klättra in själva och man har bra uppsikt på hur det går för barnen oavsett om man står framför eller bakom bilen. Med vanliga dörrar skyms barnet helt om man är framförbilen, det finns stor risk för dörrblemmor på din eller annans bil när barnen öppnar dörrarna själva och jag inbillar mig att klämningsrisken också är mindre, vet dock ej om det är sant.
En annan bil utan skjutdörrar som också kvalar in som sjusits i min åsikt är Volvo XC90. Då snackar vi SUV och helt andra pengar men det är lätt att fälla säten, det är hyfsat lätt att komma in och rymmas i tredje sätesraden och det finns ett brukbart bagageutrymme kvar när alla 7 platser används.
Pingback: Boken om att välja familjebil | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen