Del 2: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1

Har du inte gjort det redan, läs i så fall del 1 i detta test!

bild 5

Nu kollar vi på bilarna, en av dessa har du säkert inte övervägt i ditt kommande bilköp.
Honda HR-V: Orkade du igenom min utläggning om min gamla CR-V (med kärlek omnämnd skottkärran på denna blogg) så vet du nu att Honda har säkrat en liten varumärkesmässigt extrastjärna i mitt undermedvetna – ingen är objektiv i den här branschen :-)
Jag har testat två olika HR-V, en maxad version en kort tur hos en återförsäljare och sen en mer normal Svensson version under ett vanligt bloggtest, spontant är givetvis den maxade varianten den man vill ha – söker du en förstabil kan du kanske kosta på dig det men är det en andrabil du är på jakt efter så är det inte värt det. Det som är speciellt med HR-V är dels ett för storleken bra bagageutrymme, HR-V ser rätt lik Mazda CX-3 på utsidan – design och storleksmässigt – tycker jag men HR-V är en storlastare relativt sett som också har Magic Seats – du kan fälla upp sittdynan i baksätet och vips kan du stuva in större paket mm ståendes på golvet. HR-Vs förtjänst ligger i en schysst rymlig känsla i kupen, bra lastmöjligheter med lite smarta funktioner som tillsammans med ett hyfsat chassi och styrning ändå ger en pigg och körglad vardagsbil som man också kan tänka sig att åka längre sträckor i. Synd är det dock att den inte säljs med fyrhjulsdrift i Sverige!

Mazda CX-3: CX-3 är en högre version av Mazda3 men med allt det roliga bibehållet. Du köper inte en CX-3 för utrymmenas skull utanför att du uppskattar en körglad och följsam bil. CX-3 har en hel del GTI känsla och en design som sticker ut (lite i alla fall…), det är sånt som piggar upp vardagen.

bild 3

Men kupen är trång, att hjälpa barn på med säkerhetsbältet är lite jobbigt och det saknas flexibilitet, tex skjutbart baksäte – därtill är bagageutrymmet ingen höjdare. Nej CX-3 är inte optimal varken som första eller andrabil för familjer med mindre barn MEN när ungarna är uppåt 10 år och du inte behöver några bilbarnstolar längre, då är CX-3 en riktig liten goding som andrabil och har du tonåringar som snart ska börja övningsköra är förhållandet underhållning per krona riktigt ok – CX-3 är rolig, lätthanterad och rätt snygg.

bild 1

Suzuki Vitara: Suzukis Vitara är tillbaka i den mindre storleken, jag testade den för några år sedan då i Grand Vitara utförande. Jag gillar Suzukin skarpt, nya Vitara har faktiskt en massa moderna säkerhetsfinesser så som varning för framförvarande hinder men allt är gjort på ett underbart bruksigt sätt, det är liksom enkelt och tydligt utan frills. Vitara är kanske inte den bil jag helst skulle åka riktigt långt i om man jämför med övriga bilar i detta test men som trotjänare i vardagen, en bil som du litar på, en som fixar allt – där har du Vitara, grymt potent i dåligt väglag, den klarar hinder på riktigt (inte bara lite högre markfrigång på pappret) och den är pigg, lättkörd och tydlig var du har den samt har all säkerhet som en storstadsbo behöver i sitt bilägande, den är en perfekt kompromiss utan att kompromissa på funktionerna i sig om du hänger med.
Vitara är lätt att lasta och det är lätt för barnen att spänna fast sig själva fast de sitter i bilbarnstolar – ”praktisk” är rätt ord.

BMW X1: X1 är förstås den fina liraren i sällskapet och vinner mycket på sin komfort och körglädje. Dock är den överraskande rymlig och praktisk och det beror på att den har väldigt lite att göra med BMW 1-serie (som man kan tro från namnet) nej X1 är en variant på 2-serie Tourer där den har snott det som är smart från BMWs lilla minibuss och lagt till looks och körposition från det mer traditionella BMW utbudet. Den upplevs som en smart, högre men lite tajtare bil än 3-serie Touring, framförallt känns den lite smalare – sånt kostar alltid flexibilitetspoäng för småbarnsfamiljer.

Vilken ska man köpa då? Ja som du fattar är dessa 4 bilar alltför olika för att ställas bredvid varandra på det sättet, allt beror på vad du är ute efter. Men med detta test vill jag öppna dina ögon för att det finns alternativ som du antagligen inte tänkt på och som du kanske ska ta dig ut och provköra om du har siktat in dig på någon av de testade bilarna.

Men lite hjälp kan jag ge:

Mest charm och bra vardagskompis: Suzuki Vitara

Mest körglädje per krona: Mazda CX-3

Mest snusförnuftig: Honda HR-V

Mest Stureplanspoäng: BMW X1 (lite elakt kanske då X1 är en riktigt praktisk och bra bil – men det är mycket pengar jämfört med de andra bilarna och de flesta familjer jag känner har ändå inte råd (eller tid!) att hänga vidare mycket på Stureplan ändå.

EmailShare

3 reaktion på “Del 2: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1

  1. Pingback: Del 1: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>