Del 1: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1

bild 2

Familjebilsbloggen har testat 4 mindre bilar (Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1 ) – kanske inte de typiska familjebilarna tänker du och det är sant, dessa bilar är troligtvis en möjlig andrabil för större familjer men har du ett eller två barn och har tagit dig förbi barnvagnsstadiet så duger ofta också en mindre bil riktigt långt – maxar du dessutom med en fläskig takbox så duger dessa också lastmässigt till sommarens grand-Norén-tour ( det är när du åker runt och bor gratis hos mormor och morfar och/eller farmor och farfar och lider igenom en massa psykobråk och gamla intriger – allt ”för barnens skull”)

bild 4
Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1 har alla en viss livstilsbetoning med dragning åt SUV, fast på väldigt olika sätt:

CX-3 och X1 är SUVifierade varianter av Mazda 3-serien och BMWs 1-serie (kan man tro!), Vitara är ett original med arv från långt innan termen SUV myntades och HR-V är en minibuss (MPV) som ser lika SUV:ig ut som CX-3 men låt dig inte missledas, HR-V är en smart minibuss som (tyvärr) inte finns med fyrhjulsdrift.
I ett traditonellt jämförelsetest jämförs de testade bilarna på en lång rad parametrar men jag tar lite av en genväg och lägger upp en jämförelse på Facit.com istället, där kan du jämföra alla traditionella parametrar.
Nej detta är mer av ett test där jag utmanar till att tänka utanför boxen, det finns en massa intressanta och mycket bra bilar som du kanske aldrig sett som alternativ och som ruvar på en hel del fina funktioner som du kommer att uppskatta i vardagen. Många av oss är låsta tankemässigt till en viss typ av bil (SUV, MPV, kombi) eller till och med till ett visst märke.
Ett exempel från mitt eget bilägande: vi köpte och ägde under flera år en Honda CR-V – vi köpte den till väldigt stor del för att den var en SUV (nåja vi tyckte det iaf), den hade 4wd och stort bagageutrymme men framförallt så hade vi råd med en hyfsat ny CR-V. Väl inne i brukandet av bilen och vi skulle åka på vår första semester står jag med tusen väskor, påsar, krukväxter och barnvagn och kliar huvudet. Hur fasen ska allt få plats? Började fälla säten och testa runt men det kändes inte säkert att ha allt bagage osäkrat på en lång resa. Till slut hittade jag en spak under baksätet och vips insåg jag att jag kunde ju skjuta fram hela baksätet ca 15 cm, det gjorde inte så mycket att det blev trångt om fötterna, vi hade bara ett barn på den tiden. Med lite knök fick jag då in all packning i säkert förvar i bagageutrymmet men det som också händer (vilket kanske är lite knäppt men å andra sidan håller jag ju också på med den här bloggen som kanske är att ta bilintresset längre än de flesta gör…) jo, det som händer är att jag liksom känner viss kärlek, uppskattning och respekt för bilen, fasen kompis, jag gillar dig, du levererar när jag behöver dig som mest. Det är förstås ett grymt subtilt sätt för varumärken att bygga lojalitet och det funkar, vi hade Hondan fler år än vi tänkt och tänkte egentligen inte byta den när vi skulle få barn nummer 3 heller men då det inte gick att stänga av airbagen fram (utan att deaktivera den på verkstad) så blev vi tvungna att se oss om efter alternativ.
Ok, så kontentan av denna lilla utsvävning är att det finns bilar med en massa funktioner och lösningar som man kanske inte vet att man vill ha förräns det är för sent, hope you get the point!

Gå vidare till nästa del av testet!

 

EmailShare

En reaktion på “Del 1: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1

  1. Pingback: Del 2: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>