Familjebilen BMW Gran Tourer – familjebilstestad!

BMW Gran Tourer 1

Kan en BMW vara bruksig? Ja när det handlar om familjers behovsbild där man ändå vill ha en premiumbil så finns det ett alternativ som faktiskt är riktigt bra, BMW 2 Gran Tourer.

Det är en minibuss med sju säten (dock att betrakta som 5+2 sitsig) och använder man inte de två bakersta sätena har man ett grymt lastutrymme med fin höjd förutsatt att man har ett lastgaller.

BMW Gran Tourer 2

Bakom ratten känns den som en liten BMW, snabb, smidig och alert med rätt feeling i drivlina och styrning.

BMW Gran Tourer 4

Visst, den är framhjulsdriven men finns att få med Xdrive (fyrhjulsdrift). Gran Tourer har en femsitsig lillebror också (Tourer) men jag skulle nog i de flesta fall rekommendera en BMW 1-serie eller kanske en 3-serie om man inte vill köpa Gran Tourer versionen, som familj vill du ha ett rejält bagageutrymme och det får du i Gran Tourer, tillsammans med en hög bagagelucka som gör lastning och lossning busenkel.

bild 2

bild 3

Så även om du inte vill använda de två extrasätena ska du ändå tänka över ett val av Tourer över Gran Tourer flera gånger, risken är stor att du begår ett misstag. Visst är det en prislappsdiff versionerna emellan men jämfört med t.ex en 5-serie Touring så är Gran Tourer mycket bättre på allt utom Autobahn och bankörning (och kanske en del annat vad gäller körupplevelse om jag ska vara helt ärlig :-) ), inget av det har dock jag på riktigt behov av i min vardag.

BMW Gran Tourer 3

 

bild 4

Gran Tourer är riktigt tyst och orkar med bra även när familjen är inpackad. Man sitter skönt och milen rullar på i bra takt utan ringande öron eller passande av ratten.

I stadstrafik är Gran Tourer följsam och smidig med A-stolpen skymmer en del, man märker det snabbt och lär sig hantera det men det är ändå värt att nämna.

bild 2Bredden på baksätet hade förstås gärna fått vara lite bättre tilltagen så att man hade kunnat få in 3 bilbarnstolar i bredd, eftersom de två bakersta platserna är såna man endast vill nyttja ibland hade bilen då bättre svarat mot behovsbilden för en trebarnsfamilj.

bild 1

En sak bör man testa om du ska ha bilbarnstolar i din BMW. Att hjälpa ett barn att spänna fast sig i denna bilbarnstol är busenkelt i BMW Gran Tourer, bygellåsen för säkerhetsbältena är lätta att frilägga och hitta. I en BMW 3-serie kommer du däremot att få kämpa som fasen varje gång du ska sätta fast ditt barn. Stolens isofixarm ligger så nära bygellåset att det är riktigt tajt. Det leder i värsta fall till att man skippar att spänna fast barnet på korta resor, inte alls ett klokt beslut.

bild 5

EmailShare

5 reaktion på “Familjebilen BMW Gran Tourer – familjebilstestad!

  1. Några planer på att testa ny Mercedes GLC? Vore superintressant, framförallt bilstolar i baksätet och lastutymme =)

  2. Bra test!

    Hade varit kul veta om ni funnit något lastgaller?
    ”grymt lastutrymme med fin höjd förutsatt att man har ett lastgaller”

  3. Hej! Har kört en BMW 220d Gran Tourer med X-drive nu i 18 månader. Måste säga att jag är otroligt nöjd. Jag har tre barn (två i framåtvända bältesstolar och en bakåtvänd). Till vardags är jag säljare (över 4000 tjänstemil per år) och kan inte klaga det minsta på vare sig komfort eller körkänsla – bilen är ett monster! Men för långfärd med mycket packning + mindre barnvagn är en takbox ett måste, trots att vi oftast bara använder en av de två bakersta stolarna. Nu är dessutom det minsta barnet så pass stort att hon kan flytta till baksätet från passagerarsidan i framsätet, så då kommer även jag eller min fru, beroende på vem som kör, sitta utmärkt i framsätet. En otroligt rymlig bil, som funkar långt mycket bättre för oss än en 5-serie Touring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>