Vinterdäck – ett måste i beg hallen

Varför är det alltid män som är ute på kvällarna i höstrusket och hanterar däcken? Antingen konkar de däck till eller från bilen (ska få däcken skiftade på verkstad) eller så skiftar de däcken på uppfarten under dåligt upplysta förhållanden. Svaret är kanske också en fråga… Varför är inte männen inne och lagar mat eller nattar barnen istället? Undrar vem som egentligen dragit vinstlotten på den arbetsfördelningen?

Hursomhelst, nu ska vinterdäcken på och det ids jag inte göra själv längre, nu langar jag in dem i skuffen (med risk för ryggskott!) och sen får däckverkstan nära jobbet skifta dem åt mig – 250 kronor som känns väl spenderade. Vissa har ju lagring också nu för tiden, säkert praktiskt, däcken till Hondan tar upp en stor del av den redan överbelamrade friggeboden så det kanske vore nåt.


Jag kör dubbfritt, inte för att jag är emot dubbar eller så, när vi köpte bilen 1 år begagnad följde de med så jag behövde inte ta ställning i frågan, skönt. Har alltid haft dubbat tidigare, ja, jag är norrlänning, men jag har inte haft anledning att sakna dubbarna (än). Det är egentligen bara när man ska stopp på ekipaget på ishalka som det verkligen behövs, Hondan har ju fyrhjulsdrift (om framdäcken börjar spinna) så det är sällan problem med greppet. Om du är på jakt efter däck så kan du kolla gratis här och är du villig att pröjsa så kan du kolla här.

Det finns ytterligare ett tillfälle då vinterdäcken (eller sommardäcken) är riktigt bra att ha; när man ska köpa begagnad familjebil. Väldigt ofta förvarar bilsäljarna de begagnade däcken som följer med begköpet i skuffen så att man som spekulant ska kunna inspektera dem också. Detta ger dig som konsument en mycket bra fingervisning om bilens lastförmåga. Om alla vinter eller sommardäcken (beroende på årstid) ryms lätt och ledigt i bilens bagageutrymme då tittar du på en bil som också enkelt klarar en barnvagn, kort sagt en familjebil. Tittar du på till exempel en Volvo V50 eller liknande så kommer du att finna att ett av däcken återfinns i baksätet, detta är en varningsflagga, den bilen kommer inte att klara din familjs behov. Vi människor har en förmåga att underskatta däckens storlek så ge dig inte på att gissa, om däcken inte finns i beg hallen så fråga efter dem eller ha istället med dig barnvagn, några matkassar, en back dricka (lite 80-tal jag vet men det blir nog poppis snart igen) och ett par leriga stövlar, då behöver du bara be säljaren om takräcket, om det ingår i köpet vill säga.

EmailShare

3 reaktion på “Vinterdäck – ett måste i beg hallen

  1. Pingback: Ford Kuga – gästinlägg « Bil för familjen

  2. En blandad läskback var lyx på 80-talet när man växte upp :)

    Testar inte Vi Bilägare fortfarande lastutrymmen i deras kombitester med just läskbackar?

    • Teknikensvärld brukar göra det (t.ex. http://www.teknikensvarld.se/documents/mellanklasskombitest-2010/index.xml) i alla fall. Det är fruktansvärt sällan man dricker 33 cl flaskor nu för tiden, istället alltid halvliters, har vi blivit törstigare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>