Volvo V70 – den bästa familjebilen?

Volvo-V70-sida

Så där ja, nu har jag så efter 4 år av familjebilsbloggande testat Volvo V70. Det kan låta otroligt men jag har inte testat V70 ordentligt tidigare, denna ikon för svenskt familjeliv som jag gett en hel del inte helt positiva kommentarer genom åren.

Jag har testat V70 D4 med nya åttastegade automatlådan och med den drivlinan känns faktiskt V70 riktigt nära premiumligan, till och med bättre om man väger in familjebilsbehoven. Jag har testat BMW 520d strax efter och där BMW vinner poäng på marginalen i körglädje och detaljfinish så vinner V70 i utrymmen och praktisk användbarhet och flexibilitet i vardagen – vilket värderar din familj mest?

En av mina stora käpphästar med V70 är ju annars att fan i mig alla har en på uppfarten. Under alla mina biltester har jag aldrig varit med om att jag går fram till fel bil på parkeringen efter att ha gått och köpt parkeringsbiljett. Men med den vita V70:n hände det. Jag gick tillbaka från biljettautomaten och fipplade med min telefon, jag går fram till den vita V70:n och öppnar förardörren (nyckelfritt system) men där satt en tant bakom ratten som såg minst sagt förvånad ut, ja till och med lite rädd faktiskt. Jag fattade inget under någon sekund men insåg sen att jag saknade de svarta bokstäverna på sidan av bilen som min testbil hade… Mumlade förlåt och gav mig in på en onödigt lång och utförlig förklaring av hur jag testar V70 och att jag trodde att detta var den bilen men att jag nu insåg att jag tagit fel. Sorry tanten!

Volvo-V70-oppna-dorrar

Så nog finns det fog för att tycka att det är lite tråkigt att typ alla har samma bil. Men samtidigt förstår jag många familjer. Volvo V70 är en sjuhelsikes bra kompromiss för familjelivet och i detaljer finns en omsorg om oss småbarnsföräldrar som man uppskattar. Så som öglor framför passagerarstolen och under framstolarna för att enkelt remma fast en bakåtvänd bilbarnstol – så som kupébelysning underifrån som gör att barnen inte vaknar när man kommer hem sent från svärföräldrarna och öppnar dörrarna för att bära in barnen till deras sängar. Jag vet inte hur många familjebilar jag testat som har kupébelysning i baksätet mer eller mindre rakt i ansiktet på ett sovande barn i bilbarnstol, de vaknar alltid så fort man öppnar deras dörr och vips har löftet om en lugn kväll bytts till riktigt griniga barn som sovit precis lagom lite för att vara griniga men samtidigt lagom mycket för att inte kunna somna om.

Det kommer ett separat inlägg kring hur Volvo V70 funkar med bilbarnstolar och barnvagnar men som du förstår gillar jag verkligen V70 strikt emot tidigare övertygelser. De områden som jag tidigare kunnat använda för att förstärka min negativa syn på V70, bland annat törstiga motorer, knackande dieslar och tråkig körupplevelse är som bortblåsta på D4 med den åttastegade automatlådan och ”Sports edition”. Man skulle kunna tro att lågprofildäcken gör Volvo V70 bullrig och spårkänslig men det upplever jag inte alls, bilen känns riktigt tyst, solid och helgjuten på ett körglatt sätt, till och med styrningen är nästan att kalla kommunikativ.

Man blir nästan lite stolt att den är Made by Sweden.

Är V70 din nästa tjänstebil? Hur tänker du kring drivlinan? Kommentera!

EmailShare

8 reaktion på “Volvo V70 – den bästa familjebilen?

 1. Hejsan vad glad jag är att jag hittade hit :) Har läst massor av inlägg men hoppas på din hjälp ändå. Vi är två vuxna, båda övningskör just nu och kan INGET om bilar men vi ser fram emot att snart köpa första bilen. Vi har en son på 3 år och en flicka på 9 månader, hund i storlek med labrador, syskonvagn, två stora bilbarnstolar(be safe) och ett tredje barn är inte uteslutet och är välkommet närsomhelst. Vår ekonomi är väl ganska normal, såklart lite sämre nu med mammaledighet. Bor i hyresrätt men drömmer om hus. En sjusitsig bil kan jag tycka är skönt att ha på en gång.

  Vad ska vi titta på för bilar? Ska man ha diesel eller bensin? Vi kommer använda bilen dagligen i princip. Finns det ”skitmärken” på bilar? dvs såna som ”alla” vet att dem är inget att ha? Vi

  Vore så tacksam för hjälp. Med vänlig hälsning, jessica.

   • Hejsan tack för svar(såg att du tar betalt för svar så det ska vi såklart ordna)
    Jag har faktiskt ingen aning om budget, vi har inte pratat med banken ännu. Vi har båda fast jobb och inga anmärkningar så att låna till en bil vore inga problem. Vi har för övrigt inga stora lån alls så detta blir det första och största men något vi gärna gör. En bra och säker bil måste man ha. Vi har heller ingen koll på månadskostnad för en bil eftersom vi aldrig ägt någon.

    Sambon vill inte ha ”en stor buss” som han säger att åka till jobbet och till kunder med. En volvo kombi med tre säten bak tycker han räcker medans jag gärna har lite extra utrymme. För mig räcker det också med att tre bilstolar får plats där bak men vet att dubbelvagn tar plats och man vill gärna kunna handla eller åka till ikea. Så han föreslår två bilar(en större för familj och en liten för hans jobb) vilket jag inte tycker behövs och något jag tror blir dyrt. Vi har fått tips av släkt om volkswagen touran och avensis verso.
    Har också läst att man får kompromissa med säkerhet om man väljer en sjusitsig bil eftersom de bakre sätena är nära om en krock sker bakifrån. Så sjusitsigt är inte ett måste även om jag tvivlar på att det finns många bilar med plats för två eller tre bakåtvända stolar av märket be safe i baksätet. Hunden åker sällan bil om vi alla ska iväg men visst vill man ha plats för den ändå.

    Med vänlig hälsning, jessica

    • Jag skulle börja med att skaffa en bra familjebil och leva med den ett tag – finns det sen plats ekonomiskt och behovsmässigt för en andrabil så tar man det beslutet senare. Touran är bra och även bilar som Citroen Grand C4 Picasso vore värda en titt, de är inte så ”bussiga” som man kan tro, speciellt inte C4:an. Annars är förstås alltid en V70 ett rätt bra köp, med lastgaller får man in riktigt mycket där bak och baksätet är brett. Skoda Superb är också en av mina favoriter, den erbjuder rejäla utrymmen.

     • Hej, jag skulle varmt rekommendera den nya Opel Zafira med den nya miljöklassade 1.6l diesel,,, alternativt dom nya bensinmotorer på 170+ hk som snart kommer oxå till Sverige.. Super säker bil, komfortabelt nästan som v70, bättre på alla sätt end samtliga V.a.g bilar. Sen får man 5 års garanti. Köp inte panorama glas pga högre försäkring. Mvh Arslan

 2. Även om jag inte tycker V70 är en dålig familjebil, ligger den efter vissa konkurrenter på alltför många och viktiga punkter. De största nackdelarna är väl bensinförbrukningen, dyra servicekostnader och dåliga köregenskaper (understyr och är väldigt klumpig att styra pga ”busskänslan”) och ett bagageutrymme som är mindre än flera mellanklassbilar. Så många Väljer Volvo för de är hyfsade bilar, men främst för att de är välkända och hypas till skyarna – har själv bara haft volvo och tyska bilar innan jag tröttnade och lyssnade till statistik och mekanikern utlåtanden om driftsäkerhet. Därför blev det Honda, och hittills har det varit ett problemfritt och roligt bilägande.

  Tex Honda Civic Tourer, som för övrigt borde ses som den bästa familjebilen (för fam med två små barn eller tre större pga. baksätet bara är normalstort för klassen), har betydligt större bagageutrymme och dieseln vann 2014 Mpg-marathon, trots att medtävlarna hade mindre bilar. 0,42 blandad körning enligt Honsest John, där den också vann som bilen med ärligast förbrukning (0,39/lit angivet). 300 nm (och vann pris för bästa miljö-dragbil) och så mycket smarta lösningar, som tex uppfällbara ”biostolar” i baksätet, extra lastrymme på 124 liter i bagaget med mera. Köregenskaperna är bäst av de kombitester jag läst (lite direkt styrning som kräver att man vänjer sig vid dock). Sen att Honda är nr 1 i driftsäkerhet, kanske bästa växellådorna och tillsammans med BMW förmodligen gör de bästa motorerna är för mig en perfekt kombination. Rostskyddet är som på Japanska, dåligt och behöver kompletteras vid köp, så det blir kanske dyrare än tex vw till en början, men på sikt, men bättre andrahandsvärde och få eller inga verkstadsbesök kommer det bli en mycket billig affär. Köper snart min, beg 100000 i lån, 80k kontant och en milkostnad på 26 kr (billigaste bilarna jag läst om är skräpiga småbilar, som Kia, för 24 kr/mil).

  • Honda är grymt dåliga på att marknadsföra sig i Europa. Här tror vi att fin interiör är synonymt med driftsäkra bilar, vilket är skrattretande. Titta bara på Vag och alla deras problem med tubos och växellådor.

   Civic Tourer är garanterat den bästa melllanklassbilen om man ser till prestanda och specifikationerna. Golf må vara prisad av partiska journalister, kollar man in ägarnas tester eller prövar själv, kommer valet för de flesta hamna på Hondan. Rekommenderas starkt!

 3. Jag är fasen grymt sugen på en Civic tourer. Undrar bara om man kan få in 3 bilbarnstolar i en sådan. Tycker att det är något som verkligen borde tas upp i tester när familjebilar testas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>