Citroen Grand C4 Picasso – nya tidens kombi

Citroen-Grand-C4-Picasso-oppna-dorrar

För ett tag sedan testade jag vanliga femsitsiga Citroen C4 Picasso och nu har jag testat den sjusitsiga Grand C4 Picasso – snacka om schweizisk armékniv, Grand C4 Picasso är som ett fantastiskt multi-tool för familjens behov, det är den nya tidens kombi.

Utseendemässigt påminner Grand C4 Picasso om en Transformer leksak och den liknelsen är riktigt rättvisande, men inte på ett destruktivt ”destroy all” sätt utan på att den ger så mycket flexibilitet – Grand C4 Picasso kan enkelt transformeras efter dina behov, det är en väldigt genomarbetad bil.

Dessutom är Grand C4 Picasso tyst, förvånansvärt tyst faktiskt, bekväm och samtidigt rätt underhållande att köra. Det låter väl som ett bra upplägg för en familjebil?

Citroen-Grand-C4-Picasso-instrumentpanel

Instrumenteringen är lite säregen och jag behandlar den mer ingående i testet av vanliga C4 Picasso – nu nöjer jag mig med att säga att man blir snabbt rätt bekväm med bristen på knappar och den lilla spak du ser överst på bilden bakom ratten är automatlådans växelväljare, en nätt liten sak som först känns lite otydlig men när man lärt sig var man ska titta för att se vilket läge den är i (på displayen) så blir den riktigt intuitiv.

Citroen-Grand-C4-Picasso-forarmiljo

Grand C4 Picasso erbjuder först och främst 5 lätt tillgängliga säten, golvet är plant, det finns alltid rum för ben och fötter när man klättrar runt i bilen och det är lätt att komma i och ur bilen – det låter kanske lite som en ”jaha” detalj men jag som bökat runt med bilbarnstolar och ungar i en massa familjebilar vet att du kommer att uppskatta det.

Citroen-Grand-C4-Picasso-Britax-bilbarnstolar-bak

Installation av mina Britax framåtvända bilbarnstolar med isofix går som en dans, det finns isofix på alla platser i baksätet så vill man blanda framåtvända och bakåtvända bilbarnstolar så får du enkelt plats för 3 barn i bilbarnstolar i baksätet, och då har du ändå två säten längst bak att använda också, även om de mer är nödsäten förstås.

Citroen-Grand-C4-Picasso-mittenplats-bak

Här finns väl egentligen en av väldigt få punkter som jag tycker är synd med Grand C4 Picasso, när man ändå gör en så riktigt bra familjebil så hade väl de två sista platserna kunnat få vara lite luftigare och insteget till dem lite enklare, helst skulle det ha varit skjutdörrar bak. Då hade Grand C4 Picasso behövt vara ytterligare lite längre förstås men då skulle den å andra sidan varit oslagbar och man hade kunnat använda den som sjusitsig på riktigt, i vardagen – det hade varit en kanonbil för fembarnsfamiljen. Har du fem barn får jag dock även fortsättningsvis peka dig åt Sharan/Alhambra hållet istället.

Citroen-Grand-C4-Picasso-familjegodis

Även fast Grand C4 Picasso har tonade rutor bak så finns dessutom infällda solgardiner, det är grejer det när man vill att barnen ska sova ostört. När de sedan vaknar kan framåtvända barn förlusta sig med penna och ritblock på den nedfällbara brickan, den har också en lampa så det kan ritas även efter mörkrets inbrott utan att ljuset stör föraren.

Citroen-Grand-C4-Picasso-Britax-babyskydd

 

Citroen-Grand-C4-Picasso-bagageutrymme

Bagageutrymmet är härligt fyrkantigt och väl tilltaget för barnvagnar och veckohandlingar – den Grand C4 Picasso som testades hade dessutom elmanövrerad bagagelucka.

Citroen-Grand-C4-Picasso-7-sits

Även med de två bakersta sätena uppe så finns lite bagageutrymme kvar, några matpåsar eller en nätt stadsvagn går in.

Citroen-Grand-C4-Picasso-sida

Är Grand C4 Picasso den nya tidens kombi? Ja det är den… jämfört med den traditionella Sverige-kombin, Volvo V70 så är Grand C4 Picasso lite tunnare i material och detaljer men å andra sidan får du en snål drivlina, underhållande chassi och en tyst, bekväm och fruktansvärt flexibel bil med två extra säten.

EmailShare

2 reaktion på “Citroen Grand C4 Picasso – nya tidens kombi

  1. Pingback: Espace, S-Max eller Galaxy – vilken sjusits vinner? | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  2. Tack för bra tester! Det låter som för den vanliga lite större familjen är picasson en bra rekomendation? Vi har passat idag och det baksätet blir löjligt trångt med tre barnstolar eller två stolar och en vuxen – har du provat ngn annan bil som slår ägandekostnaderna för picasson men med utrymmet? Vi är 5 pers med 2 stolar och en kydde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>