Gravid i bilen – använd gravidbälte!

graviditetsbalteSäkerheten i bilar är optimerad för normalt byggda vuxna personer och det är förstås därför som jag här på familjebilsbloggen bland annat testar bilbarnstolar – barn, och speciellt mindre barn är väldigt utsatta i bilen utan den extra säkerhetsutrustning som en bilbarnstol är.
Barn som ligger i magen ligger säkert om man ser till de faror som evolutionen har hunnit utveckla sätt att tackla, på vårt senaste MVC möte sa barnmorskan att en gravidmage ”klarar en spark från en häst”  och även om jag inte tänker testa sanningshalten i det påståendet så är det säkert någon sanning i det.
Men bilåkande är förstås inget som evolutionen gett sig på att fixa än och därför är gravida som åker eller kör bil lite extra utsatta för att den nedre delen av säkerhetsbältet vid en krock. Tanken med bältets del som löper över låren är att hålla fast bäckenet vid en krock, men för en gravid kommer bältet vid en krock att skära in mycket olyckligt mot den stora gravida magen. Därför har vi under våra graviditeter (jag säger våra men ni vet ju alla vem som gör hästjobbet) haft ett gravidbälte som tvingar ner säkerhetsbältets nedre del mot låren. Man sätter sig på en dyna som man fäster med ett band runt stolsryggen och sen finns ett förstärkt band med spänne längst fram som man trär runt det vanliga säkerhetsbältets nedre del och klickar fast. För en kille skapar detta en pungkrossare utan dess like i händelse av olycka men för en gravid mamma är ett graviditetsbälte klockrent för att skydda sig själv och barnet hon bär på.
Gravidbältet är också bra på det sätt att det är helt ok att sitta på dynan och köra som kille (bara man inte spänner fast det :-) ) så det kan med fördel sitta på sätena utan att vara ivägen. Vi har två graviditetsbälten, ett på varje framsäte så oavsett var min lilla gravida fru sätter sig så finns inga ursäkter.
Nackdelarna då? Ja enligt min hustru så är det inte jättekul att ha kjol eller klänning eftersom graviditetsbältet måste ha fri lejd upp mellan benen. Så när hon kör i klänning visar hon hela låren och har löst det med att vi har med en sjal som hon kan lägga över benen. Att visa låren är kanske inte så kul om man skjutsar tex en kollega.
Sen är det förstås också jobbigt att spänna fast graviditetsbältet mot slutet av graviditeten eftersom det finns en stor mage som är i vägen.
Fördelarna med graviditetsbälte överväger dock och med tanke på hur mycket tid du kommer att spendera med olika säkerhetsanordningar för dina barn när de väl är födda så är graviditetsbältet ingen dum början då den inte bara hjälper att skydda barnet i magen utan också dig som gravid från eventuella följdskador vid en krock. Gravidbälten finns från BeSafe och de har också information från krocktester som du kan kolla på.

Lycka till med graviditeten!

EmailShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>