Hur välja barnvagn, bilbarnstol och familjebil?

Vilken barnvagn bör vi köpa? Vilken bilbarnstol är bäst och vilken familjebil passar dig bäst? Här på familjebilsbloggen har vi fokuserat länge på familjebilar (för det är roligast?) men eftersom jag själv nu med ett tredje barn på gång är tillbaka i spädbarnsproblematiken vill jag även införa lite annat här på familjebilsbloggen.

Jag vill veta vilken uppsättning av barnvagnar och bilbarnstolar som ni åker runt med i era era familjebilar och om det funkar bra eller dåligt, vad önskar ni att ni hade vetat innan ni köpte?

Jag börjar själv med min egen problembild, det är bara att fylla på här nere i kommentarsfältet sen:

Jag har en Teutonia Spirit 2007 som mina tidigare 2 barn åkt i. Den är trehjulig och man kan vända sittdelen så att barnet tittar framåt eller bakåt beroende på ålder och intresse. Liggdelen för spädbarn känns rejäl i sidorna och går bra att bära i handtagen. Det negativa med denna typ av vagn har visat sig vara det främre hjulet som dels viker sig av och till när man kör i lite guppig terräng och över tid gör det att vagnen börjar dra åt ett visst håll. Har haft den inne på service inför att vi skulle få barn nummer 2 men den blev aldrig som ny förstås. Det andra som är negativt är att barnvagnen är tippkänslig när barnen är äldre och vill kunna klättra i och ur själv – eftersom den bara har ett hjul fram så måste tyngden komma mitt på hjulet när barnet klättrar upp – och ja – det fattar ju inte ett barn. Vi har också en ståbräda som funkat finfint till vagnen.

Önskas: En barnvagn som är stabil och lätt att fälla. Man ska kunna klicka fast ett babyskydd direkt från basplattan i bilen i barnvagnen och det ska också gå att ha en vanlig liggdel i vagnen. När barnet blir större ska barnet helst sitta vänt mot mig men går det också att vända det framåt är det förstås också bra – jag gillar flexibilitet. Är det någon som har några bra tips???

Vad har ni för barnvagnar och bilbarnstolar? Vad är det för frågor ni har om barnvagnar och bilbarnstolar? Låt oss hjälpa varandra!

EmailShare

10 reaktion på “Hur välja barnvagn, bilbarnstol och familjebil?

 1. Vi bor ju i storstad. Absolut bästa vagnen har varit Emmaljunga Ozone. Idag skulle jag köpt en liten Viking. Näst trevligaste vagnen har varit Kronan Sulky, helt okej vagn men verkligen skön med terränghjulen i snön, men den nya ska vara mindre bra, men kanske en Kronan Duo S till en spädis. Brio Go Next ska vara suverän och speciellt för bebis om man inte bor mitt inne i city. Den är lite bred i city.

  • Kan tipsa om Teutonia Fun eller Cosmo. Tror du kan använda samma tillbehör och ståbräda som till din gamla vagn. Den är inte särskillt trendig vilket innebär att man kan få tag på den billigt på blocket. Vi har kört vår i drygt fyra år och två barn och den har funkat utmärkt. Hade även en Bugaboo Donkey ett tag när vi hade behov av syskonvagn. Också en väldigt bra vagn. Vi sålde den när behovet av två sittplatser försvann och fick nästan pengarna tillbaks efter ett halvår.
   Hur gick det med bilbytet, blev det en Volvo?

   • Gillar när du säger billigt på Blocket! Ska kolla, tack för din kommentar! Njae beslutsvåndan är stor och konkurrensen från andra investeringsbehov gör sitt bästa för att ta stora tuggor i bilbudgeten – inget köpbeslut än således, men jag har till slutet av juni på mig :-)

 2. Vi väntar tvillingar och har två killar sen tidigare 8 o 5 år.
  Funderar på att köpa en bugaboo donkey twin direkt från Holland där de tillverkas. Det verkar ganska smidigt. Många har redan gjort det och det har inte varit några problem. Babyplus.nl heter sidan.
  Eftersom andrahandsvärdet på vagnarna är så högt så räknar jag med att få tillbaka en ganska stor del av insatsen när det väl är dags att sälja.
  Är däremot väldigt osäker över vilken bil vi ska byta till. Har i dagsläget en Octavia combi -08 och en Aygo -10. Ingen av dom har ju plats för oss sex och Aygon har bara fyra bältesplatser. Därför tror jag att jag lämnar den som inbyte men frågan är alltså vad man ska ha?
  Det jag lutar mest åt är en Caravelle modell lååång. Har tittat mest på -09 och framåt. Tips?

 3. Vi privatimporterade vår barnvagn från Polen, se http://bjornsennbrink.se/privatimporterad-barnvagn-krasnal-polaris-3-in-one-duovagn/ – Den vagnen och har fått åka testbil flera gånger. Den ryms inte i BMW X1 men i en Renault Megane (sedan) från 1999 är det inga problem.

  Det bästa med vagnen är de grova däcken. Det är också den största nackdelen eftersom det är bilventil som tenderar att läcka ut på ca 3 månader, eller explodera: http://bjornsennbrink.se/nya-dackhjul-till-krasnal-polaris-barnvagnen/

 4. Nu har inte vi några utpräglade barnvagnsbarn så vi har sällan behövt ta med oss barnvagn i bil, men innan vi visste att vi skulle få så barnvagnsovänliga barn så köpte vi en Kronan. Jag tycker att den har varit strålande bra och enkel att fälla ihop. Stabil och tar sig fram överallt i skogen där vi bor. Inklusive i snön. Dessutom är den prisvärd, för någon som inte skulle lägga så mycket pengar på en barnvagn att h*n kunde få en halv bil, om inte hel,för samma pris.

  Vi har en babytravel dublin ståendes också, syskonvagn, med fyra hjul som har rullat fint i terrängen och också tål att barn klättrar i och ur. Det sagt, så har vi använt den kanske 5 gånger på 1,5 år…

  Motfråga: Vi väntar också barn nr 3. Skulle du välja XC70 framför t ex Mitsubishi Grandis?
  Jag tänker lite långsiktigt när i alla fall det större barnet börjar vilja ha med sig kompisar hem, att det vore käckt med 6 eller 7-sits. What say you?

  • Tack för din input i barnvagnsfrågan!
   Jag gillar Grandis skarpt men för egen del skulle jag välja XC70 men det är för att min behovsbild (och ego…) kräver en lite mer bruksbetonad bil med bra framkomlighet och jag har inte råd med tex XC90. Jag tycker det är smart att tänka framåt och om du tror att extra säten kommer att vara ett reellt behov under den tid ni tänker äga bilen så bör ni absolut leta 6 eller 7-sits. Dessutom får du ju med Grandis en grym lastvolym när du använder 5 säten så länge du har ett lastgaller mot bagageutrymmet.

 5. Vi har en tvåveckors bebis som vi kör i en Emmaljunga Edge Duo Combi (alltså, både ligg- och sittvagn medföljer, men bara plats för ett barn). Stor vagn. Vi får plats med den med nöd och näppe i vår Prius om vi fäller ihop den helt och hållet, men då har vi ingen sikt ut ur bagaget. Dessutom är det ett jävla bökande.

  Om jag låter korgen vara kvar på chassit, fäller ner suffletten och handtaget så är den 107cm hög från hjul till högsta punkt, 95cm lång från handtag till ”förn” i brist på bättre ord och 51cm bred från långsida till långsida. Hade varit skönt att kunna ställa in den som den är i det skicket.

  Just nu spekulerar jag en jäkla massa. Vi bor i stan, jobbar i stan och trivs således jättebra med hybridbilen. Men den rymmer för lite packning. Vi planerar att skaffa ett syskon de närmaste 2 åren och kommer behöva frakta två vagnar samtidigt framöver. Dessutom vill vi så småningom flytta till hus en liten bit från stan och då blir det mer motortrafikled och motorväg, så hybrid är kanske inte en långsiktig investering.

  Har sneglat åt Hyundai i40, Toyota Auris TS (hybrid), Avensis, Kia C’eed och nya Honda Civic när det gäller kombi. i40 och Civic verkar roligast av dem alternativen. Civicen för lasten och i40 för resten av paketet.

  Vi har också funderat över SUV. Jag gillar att köra suv. Mest för att jag känner mig som en prins i tronen, med uppsikt över trafiken. Men dessutom takhöjden som man kan lasta i. Där ligger Honda CR-V, Toyota Rav4 och Kia Sorento på min radar. Även Subaru Forester är intressant, men sen är jag ju ingen skogsmänniska. Kanske är pärlor åt svin.

  Jag är miljömedveten och mitt samvete skulle inte tillåta att jag köpte en bil som är av dem sämre ur miljösynpunkt. Men å andra sidan vill jag ha automatlåda, efter att ha kört Prius. Och sen vet jag inte om det är rimligt för en stadsbo med planer på att flytta utanför stan att köpa diesel ur ren miljösynpunkt.

  Fan, kan någon hjälpa mig? :)

 6. Bugaboo Cameleon är riktigt bra. Går att klicka på babyskydd från Besafe och Maxi-Cosi. Snygg välbyggd vagn. Fungerar mycket bra, vi har haft en sådan i 3 år, fortfarande i nyskick. Går att köpa i en mängd olika färger.

  Den går in i de flesta bilar, även t.ex Nissan Micra som vi hade vid tillfälle som hyrbil. I en stor bil som t.ex en BMW 3 serie kombi behöver inte ens hjulen plockas av för att sen ska få plats.

  Bugaboos övriga modeller är säkert kanon även dem, likaså vagnar från andra kvalitetsmärken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>