Gästinlägg – 4wd för trebarnsfamiljen – det blev en XC70

En av Familjebilsbloggens läsare som väntar barn nummer 3 berättar nedan varför man ska se till att provköra bilar ordentligt och varför han efter en hel del biltestande slutligen slog till på en Volvo XC70 D4 AWD för trebarnsfamiljen som behöver fyrhjulsdrift:

Hej!
Har testat en del bilar nu, Subaru Outback, VW Passat, Peugeot 508, Skoda Superb, Mazda6, Mazda CX5, Toyota RAV4, BMW 520 xdrive, Volvo XC70 AWD, Citroen C4 Grand Picasso, Mercedes E220 CDI.
Är glad jag provkörde dom på vinterväglag då en del uppvisade bedrövligt bullrig kupé.

BMW 520 xdrive är riktigt trevlig att köra, men hög kardantunnel, dåligt fotutrymme då framstolarna är i lägsta läget samt skålat baksäte gör den tyvärr opraktisk om man vill ha en bakvänd bilbarnstol, en framåtvänd barnstol och en vuxen i baksätet.

Subaru Outback försvann från listan pga att den är otroligt bullrig och trist. Outback har ett dåligt designat ventilationssystem som inte klarade av att hålla kupén imfri vid -20 och väsnades något otroligt. Just det märks nog inte vid provkörning i ”normal” temperatur, väg och motorbullret var dock högre än de flesta även utan fläkt.

Jag fastnade för Peugeot 508 som var tyst och trevlig att köra men föll på att den inte går att få fyrhjulsdriven, samma med Mazda6 som dock var trevlig och hyfsat tyst i alla fall.

Mercedes E-klass med bakhjulsdrift funkar inget vidare på vinterväglag och 4wd blir för dyrt med Benz. E-klassen var annars rymligast och bland de tystaste.

Toyota RAV4 och Mazda CX-5 är för små för trebarnsfamiljen, mer än så blir det inte om dom.

Citroen C4 Grand Picasso var aningen bullrig och har för trista vägegenskaper annars praktisk och annorlunda.

Passaten var en 2.0 Alltrack DSG som har aningen smalare baksäte än XC70 men det skiljer inte mycket, lite väl stötig chassiet men en körglad bil, jag har dock lite svårt för märket (tycker Skoda och Passat är intetsägande tråkiga) plus att jag även har en bekant som driver billackering vilken avrått mig att köpa något från V.A.G p.g.a galvsläpp och rostproblem på relativt nya bilar. Därav faller även Skoda Superb bort, Superben upplevde jag dock lika tyst som Passaten men båda är aningen sämre än XC70 som tillsammans med Peugeot 508 är i paritet med BMW och MB.

Det blev tillslut en Volvo XC70 D4 AWD som har allt vi söker, dock lite dyr men väldigt tyst och bekväm och tillräckligt bred i baksätet.
Tycker faktiskt Volvon är riktigt grym då man provkört alla på dåliga vintervägar, inte många som når upp till den komforten av konkurrenterna. Hade Peugeot 508 gått att få fyrhjulsdriven så hade det nog kunnat bli en 508 också men är lite osäker på andrahandsvärde mm så hade kanske ändå inte räckt till köp men Peugeot 508 är en trevlig och snygg bil.

Valde egentligen bort alla utom XC70, 508 och Passat Alltrack nästan direkt efter provkörning med bilbarnstolar och alla familjemedlemmar.
Att Passaten ändå var med så länge beror på en trevlig drivlina i kombination med ett otroligt bra pris för närvarande!

Att Peugeot 508GT var med så länge har jag svårare att förklara då den borde gått bort direkt som övriga 2wd bilar, även lite plottrig instrumentering, inga förvaringsutrymmen fram för småprylar mm, dock så hade den en grym motor, stabil och skön körkänsla, snygg design och något odefinierbart som gjorde att jag ville ”ha”, men tveksamt 2a handsvärde och dåligt betyg på Vi Bilägares rostskyddstest gjorde mig dock tveksam, tror dock inte att de kommer rosta mer än andra bilar men det får tiden utvisa.

Volvon blev ca 50 000 dyrare än motsvarande Alltrack men det känns ändå rätt för mig denna gången. Faktum är också att BMW iom företagsleasing nästan kommer ner i samma pris som XC70, skiljer inte mycket.

XC70 har bra rostskydd, bra utrymmen, komfort och säkerhet i världsklass och ett stabilt andrahandsvärde, det vägde över. Sen att den är lite i mjukaste laget och inte så sportig/rolig kan jag leva med, inte så högt prioriterat då man letar rymlig familjebil med fyrhjulsdrift.

Ska fortsätta läsa Familjebilbloggens tester iaf, vilka är upplysande och bra, dock har jag lärt mig att man måste provköra själv då alla tycker olika angående det mesta rörande bilar och många testare/forumpostare är väldigt märkesfavoriserande :-)

Mvh /F

Jag (familjebilsbloggaren) kan inte annat än att hoppas att XC70:n också över tid visar sig vara rätt bil. Jag har själv nummer 3 på gång och min 2007 CR-V kan man inte stänga av krockkudden fram på. Jag tycker förstås att nya Honda CR-V (årsmodell 2013 och framåt) saknas på testlistan ovan men så är jag, precis som de flesta, lite favoriserande förstås :-)

Här kan du läsa mer om vissa av de bilar som nämns i detta gästinlägg, glöm inte också att säga vad du tycker och tänker i kommentarerna nedanför.

Subaru Outback, VW Passat, Peugeot 508, Skoda Superb, Mazda6, Mazda CX5, Toyota RAV4, BMW 520 xdrive, Volvo XC70 AWD, Citroen C4 Grand Picasso, Mercedes E220 CDI.

Kommenterar gärna nedan, kanske har du också en bilköparhistoria som du kan dela med dig av?

EmailShare

6 reaktion på “Gästinlägg – 4wd för trebarnsfamiljen – det blev en XC70

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg och bra gästinlägg! Tänkte ta tillfället i akt och be om ett råd.

  Vi får tvillingar i höst och ska innan dess renovera ett hus. Jag har kikat på V70 och Audi A6 för att få plats med tvillingvagn, men trots att det är stora bilar så blir det inte så mycket utrymme kvar till annat.

  Med tanke på att vi även ska renovera ett hus så har jag kikat på olika pickups, och då framförallt VW Amarok. Har du någon erfarenhet av den som familjebil? Nog rymmer den mycket där bak, men hur är det inne i hytten? Får man tex plats med två barnstolar (en fram och en bak)? Har googlat till förbannelse men blir inte klokare.

  Tack på förhand,
  Johan

 2. Brorsan har en Amarok då han behöver utrymme för att ha plats med alla fönster etc (jobbar som fönstermontör). Jag har kört bilen och känner rent spontant att det inte är en familjebil. Det är för stor, klumpig och känns väldigt olyxig. Den är nog gjort för arbetet och inte att ha som familjebil.

 3. Visst Volvo är väl praktisk men sååå tråkig. Varför är folk så trångsynta och väljer Volvo när det finns så mkt annat att välja på idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>