Mazda3 – första testintrycken

Mazda3-sida

Nya Mazda3 är verkligen en liten kopia av Mazda6, och Mazda6 har jag ju för övrigt öppet deklarerat min kärlek till här på familjebilsbloggen. Mazda3 är förstås ingen familjebil i vanlig svensk bemärkelse men jag har ju testat några lite mer kompakta bilar som Mitsubishi ASX och Suzuki SX4 S-cross på sista tiden och varför inte, många stadsbor behöver inte en större bil egentligen, inte 90% av de mil som de kör i alla fall.

Mazda3 ser rätt trång ut och baksätet är inget under av volym men jag får plats med mina bilbarnstolar och den bakåtvända Britax HI-WAY inverkar förvånansvärt lite på den främre passagerarstolen. Men visst, detta är verkligen compact living jämfört med min Honda CR-V och lutningen på den bakåtvända bilbarnstolen är mer upprätt än som jag brukar vilja montera den. En för upprätt position gör att barnets haka faller till bröstet om det somnar och jag ser hellre att barnets huvud vilar bakåt, men stolen får inte heller ha för mycket lutning förstås. Alla luttrade småbarnsföräldrar som trixat med bakåtvända remmade bilbarnstolar vet vad jag menar.

Den Mazda3 som jag testar har 120 hk bensinmotorn och manuell 6-växlad låda. Den är utrustad med mellanpaketet (Vision) vilket är fullt tillräckligt för de flesta behov. För att vara en pressbil så känns den faktiskt som en bil som folk köper, den är inte maxad till tänderna med allt vad Mazda kan erbjuda.

Mazda3-oppna-dorrar

Mazda3-akterBakom ratten trivs man snabbt och Mazda3 känns rapp, välbalanserad och rätt direkt i styrningen, en japansk BMW 1-serie kanske? Jag undrar hur Mazda3 är med 2,2 liters dieseln, det torde vara en utmaning att få ned kraften i marken, redan med 120 hk så är det inte svårt att få den att släppa under full acceleration, men nu är vägbanorna blöta och testbilen har dubbfria vinterdäck så greppet är givetvis inte optimalt.

Mazda3-BRITAX-KIDFIXMazda3-BRITAX-HI-WAY

Bagageutrymmet har en tröskel men är större än man kan tro, jag ska testa med mina barnvagnar, kanske går också tvillingvagnen in?

Mazda3-front

Förutom att Mazda3 är trevlig att köra så håller inredningen bra klass i material, knappar och funktioner, det enda jag stört mig på hittills är touch-skärmen som default lyser för mycket i mörkerkörning, det kan man givetvis ställa in men jag är inte den typen som gillar att leka runt i menyerna på de bilar jag testar så jag hittade snabbt avstängningen och nu är det mörkt och skönt i kupén när mörkret fallit.

Familjebilstestet av Mazda3 fortsätter, kommentera nedan om du har några funderingar!

EmailShare

2 reaktion på “Mazda3 – första testintrycken

  1. Jag hittar inte resten av testet. Är lite nyfiken på hur det gick med barnvagnarna? Jag är nämligen på jakt efter vår första familjebil och funderar på om en såpass liten bil som Mazda3 räcker till oss… Barnen är 1,5 resp. 3,5 år så vi kommer behöva två bakåtvända bilbarnstolar ett tag. Dessutom får det gärna finnas plats för syskonvagnen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>