Skoda Octavia – årets familjebil

Efter några år av tveksamma utnämningar och vinnare har nu nya Skoda Octavia vunnit ”Årets familjebil 2013″. Äntligen en familjebil som normal-Svenssons faktiskt både ryms i och kan ha råd med. Och vad vore en familjebilsblogg utan ett test av årets familjebil? Du gissar rätt, Octavia är inbokad runt Lucia!

Så här lyder en del av Skodas pressmeddelande:

Sverige är ett kombiland. Det avslöjar en snabb blick i försäljningsstatistiken och det framkom också i 2013 års upplaga av Årets Familjebil, där medlemmarna i juryn, som består av erfarna motorjournalister, röstade fram SKODA Octavia Combi, Volkswagen Golf Sportscombi och Mazda6 Wagon till final. Av trion i final fick Octavia Combi hela åtta av tio röster. Utrymmen, pris och säkerhet var några av nyckelorden från jurymedlemmarnas motiveringar. 

Om du följer familjebilsbloggen vet du att jag redan testat, och verkligen gillar Mazda6 Wagon. Om någon vecka ska jag också testa nya VW Golf Sportscombi och därefter Skoda Octavia. Så snart – kära läsare – får du se om jag håller med om juryns val från final-trion.

Tidigare år har jag varit lite kluven och haft mina kommentarer, tidigare vinnare är:

2010: Opel Meriva – Läs min kommentar
2011: Ford Focus – den fick ingen egen kommentar, och jag har väl inget riktigt gott eller ont att säga nu heller egentligen…
2012: Ford B-Max och Opel Zafira Tourer – Läs min kommentar

Det hade varit kul om BMW 3-serie GT kunde varit med och slagits om titeln – den är en riktig nyhet för alla BMW 3-serie spekulanter med familjeambitioner.

Vad tycker du om årets vinnare? Kommentera nedan!

EmailShare

7 reaktion på “Skoda Octavia – årets familjebil

 1. Hej.

  Har två barn i barnstol och förra generationens Octavia (07). Barnen är placerade så att vår 2,5 åring sitter fram och vi har ett babyskydd bakom passagerarstolen. Vi upplever som att benutrymmet kommer bli knappt när vi byter ut babyskyddet mot en vanlig bakåtvänd barnstol. (Britax hiway II). Du får gärna testa hur benutrymmet upplevs med två bakåtvända barnstolar bakom varandra. Är även intresserad av hur bredden i baksätet upplevs – får det plats med två barnstolar bak och får då en vuxen plats där också?

  Är för övrigt grymt nöjd med vår nuvarande Octavia och skulle gärna vilja ha den nya… behöver bara bra argument till frun om att nya octavian är värd prisskillnaden…

  • Ska se om jag kan få till de tester du önskar. När du tänker två bakåtvända i baksätet menar du en tex bakom passagerarsätet och en på mittenplatsen? Det borde vara riktigt jobbig i vardagen att spänna fast det barnet på mittenplatsen i så fall?
   Men egentligen borde titeln ”Årets familjebil” vara ett riktigt bra argument till frun också :-)

  • Bredden på baksätet är bra men inte i klass med t.ex. V70. Har delvis svarat dig också i denna kommentar:
   http://familjebilsbloggen.se/2013/12/10/skoda-octavia-forsta-testintrycken/#comment-2489

   Du får plats med två bakåtvända bilbarnstolar i baksätet (t.ex en bakom passagerarstolen och en på mittenplatsen) men det är dels väldigt jobbigt att sätta ett barn på mittenplatsen (i vardagen) och dels inverkar då bilbarnstolen på mittenplatsen både på förar- och passerarstolarnas justeringsmöjligheter.
   Men i ert fall borde 2,5 åringen hinna bli framåtvänd innan minstingen börjar kräva riktigt med luft om benen?
   Två bakåtvända i baksätets ytterplatser funkar förstås men det är ett helvete :-) att ta sig till och sedan rymmas på mittenplatsen.

 2. Pingback: VW Golf Sportscombi – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 3. Pingback: Skoda Octavia – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 4. Vad tror du om tre bilbarnstolar och två vuxna i octavian? En bältesstol, en bakåtvänd och ett babyskydd? Och så småningom blir det två bakåtvända och en bältesstol. Kommer detta gå? I så fall, förslag på stolar och placering?

  • Med babyskyddet borde utmaningen inte vara så stor.
   Med två bakåtvända så får du sätta dem efter varandra på passagerarsidan, en fram (stäng krockisen) och en i baksätet bakom. Läs dock kommentarerna på inlägget skoda octavia – första intrycken.
   En bältesstol med isofix blir bängligt (ryggdelen tar stor plats och det finns ej isofix i mitten) så jag skulle sätta största barnet på en bälteskudde i mitten bak. Du kan sätta båda bakåtvända stolarna bredvid varandra också men det kan bli jobbigt att spänna fast mitten barnet och med bakåtvänd stol i mitten påverkas båda framsätena ( ryggstödens lutning) men är ni korta och inte låter andra köra så är det ett mindre problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>