Kia Carens – första testintrycken

Kia-Carens-familjebil-sida

Är inte Kia Carens, eller åtminstone det här bilsegmentet där också t.ex. Citroen C4 Picasso och Toyota Verso ingår, vad man skulle kunna kalla en modern folkhemskombi? Är Carens inte egentligen en Volvo 245 i modern tappning? Kia Carens är praktisk, rymlig, lagom hög, flexibel, komfortbetonad och har sju säten, den är dock 5+2 sitsig – platserna längst bak är avsedda för barn/unga tonåringar.

Ratten ser cool och sportig ut och kan ställas med olika motstånd. I sportläget som ger mest motstånd tycker jag dock fortfarande att den är för lättvevad men det gör inte så mycket, det är inte mycket sport över Carens som helhet, även om den tar kurvor bättre än man tror. Ratten har också värme, underbart så här års.

Man sitter riktigt bekvämt på alla vanliga fem platser, mittensätet bak är ett riktigt säte och flexibiliteten i baksätet är hög, man kan skjuta fram och bak varje säte individuellt och luta ryggstöden.

Kia-Carens-familjebil-frontKia Carens har också den absolut bästa ISOFIX-mekanismen som jag någonsin sett, det är väldigt enkelt att klicka i isofix-stolen – synd bara att det endast finns isofix på ytterplatserna i baksätet. Även bakåtvända remmade stolar är lätta att montera utan att inverkan på passagerarsätet framför är nämnvärd.

Lastutrymmet är stort och högt men fäller man upp de två sista sätena får man nöja sig med att frakta ett paraply i det som blir kvar av bagageutrymmet. Du ska inte köpa en Carens för att få en sjusitsig bil, du ska köpa en Carens om du vill ha möjligheten att till nöds skjutsa fler än fem.

Kia Carens är lättkörd och trevlig med bra komfort både i stadstrafik och på långväg. Kör du dubbade vinterdäck skulle jag inte vilja sitta på de bakersta 2 sätena någon längre sträcka men som sagt, de platserna är inte avsedda för vuxna ändå.

Den bil jag testar har 1,7 dieseln med manuell låda – en riktigt bra drivlina och motorn har väldigt liten dieselkaraktär, det betyder att man inte behöver växla lika mycket som i andra mer ”diesliga” dieslar – bilen blir mer lättkörd helt enkelt.

Snart kommer det kompletta familjebilstestet av Kia Carens men har du frågor eller funderingar kring Carens är du välkommen att kommentera här nedanför!

EmailShare

2 reaktion på “Kia Carens – första testintrycken

 1. Hej! Håller just nu på att leta efter ny bil då vi får tillskott i början på nästa år. Vi kommer att vara två vuxna och tre barn (6 år, 3 år och nyfödd). Det vi främst letat efter är en bil som är bred nog att kunna ha bältesstol, bakvänd stol samt en vuxen bak. Det vi kommit fram till efter en del provkörning är att vi står och velar mellan Hyundai i40 eller Kia Carens.

  Det som talar för Carens är att man faktiskt kommer kunna låta nån kompis åka med ibland vilket inte kommer gå i en vanlig femsitsig bil. i40 hade också väldigt dålig sikt bakåt tyckte både jag och sambon.
  Å andra sidan kändes i40 lite roligare och hade lite modernare interiör.

  Så här står vi nu och velar. Har du några tips eller synpunkter? Några andra modeller du kan tipsa om?
  Fords mpv modeller verkar populära men för vår del hade det varit c-max som skulle varit intressant och vi vill inte ha skjutdörrar och Ford har ingen verkstad på orten så det blir 20 mil tur och retur för eventuella garantiärenden.

  Tacksam för tips :)

  Mvh
  J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>