Volvo XC70 – första testintrycken

Volco-XC70-familjebil-sida

Jag har – som du kanske redan läst här på familjebilsbloggen – aldrig ägt en V70 eller XC70, och faktiskt inte heller tillbringat betydande tid bakom ratten i en modern stor Volvo-kombi heller. Men nu börjar jag få smak för Volvo och även om jag alltid hellre skulle välja en XC70 över V70 (utan några riktigt bra argument) så kommer mitt kommande familjebilstest av XC70 till stora delar även vara applicerbart för dig som är intresserad av V70. Jag testar ju med bilbarnstolar och barnvagnar och kupén är ju identisk mellan dessa två modeller.


Tidigare har jag familjebilstestat Volvo V60 och Volvo XC60. Jag har dessutom spenderat mycket tid med XC90 så efter jag är klar med XC70 kommer jag att ha avverkat det svenskaste och vanligaste som finns i bil-Sverige.

Den XC70 som jag testar är en D5 AWD Summum med extra allt (nästan i alla fall) och även om du inte har råd med just en sån på uppfarten börjar jag förstå varför Volvo V70 och XC70 är så populära – det är rekorderliga bilar på något sätt, det finns ett sunt (svenskt?) förnuft i så mycket med Volvo kombin och jag är faktiskt lite överraskad att jag gillar det. Med barnfamiljens behovsbild på näthinnan är den XC70 som testas fruktansvärt lämplig – det finns säkerhetslösningar och funktioner som man inte bör vara utan, de är dessutom inbyggda i bilen på ett sätt som få andra familjebilstestade bilar har uppvisat, i många bilar känns säkerhetslösningar lite påhängda, eftermonterade, de är inte indesignade från grunden – men det känns som att de är det i Volvo. Detta är kanske inte förvånande men det ger Volvo ett ruggigt bra argument till alla familjebilsköpare – säkerhet biter på de flesta som vill skydda sina barn.

Volvo-XC70-familjebil-frontFörutom säkerheten är förstås komforten och det fyrkantiga bagageutrymmet starka argument i favör för Volvo V70/XC70. Slutligen har vi de små detaljer som gör barnfamiljens vardag lättare – att man kan barnsäkerhetslåsa fönster och dörrar i baksätet från förarplatsen, att det finns öglor för remmade bilbarnstolar både i passagerarsätet fram (kom ihåg att stänga av krockkudden) och under de främre stolarna för montering i baksätet samt att isofix stolar monteras enkelt och att baksätets bredd ändå gör det brukbart med bilbarnstolar på yttersätena.

Finns det inget negativt då? Jo jag tycker att det primärt är två områden som kanske lämnar en del att önska (och då bortser jag helt ifrån ekonomi som också kan diskuteras). Jag testade nyligen en Subaru Outback/Legacy och det baksätet är inte bara brett som i Volvo V70/XC70, det är också rymligare och luftigare vilket gör det mer bekvämt för vuxna (särskilt om de i framsätena är lite långa) och det gör det lättare att hjälpa barn på plats i sina stolar och att spänna fast dem.

Det andra önskeområdet är körglädje… visst kan en V70 i R-design säkert kännas lite roligare än testbilen som jag har nu men jämför man med min favoritkombi just nu, Mazda6, så finns det en hel del att önska hos V70/XC70 utan att Mazda6 för den sakens skull gör avkall på säkerhetsfinesser eller komfort, men visst, bagageutrymmet i Mazda6 är inte riktigt lika stort. Subaru Outback var även den betydligt mer rolig bakom ratten än XC70, och det är kanske en lite mer schysst jämförelse – dock har Outback inte samma utbud av moderna radarbaserade säkerhetssystem som Volvo har.

Nåja, jag fortsätter att testa XC70 – barnen är impade över de integrerade skärmarna i framsätenas nackstöd och att bagageluckan är elektriskt manövrerad – dessutom gör PremiumSound stereon senaste skivan – Absolute Kidz – betydligt mer rättvisa än stereron i min Honda CR-V…

Har du funderingar på V70/XC70 är det bara att kommentera nedan!

EmailShare

6 reaktion på “Volvo XC70 – första testintrycken

  1. Pingback: Honda Accord – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  2. Har kört Subaru i många år men kör just nu Volvo XC70 och jag måste säga art jag kommer inte att köpa en Subaru igen eftersom Volvon är så himla mycket bättre på ALLA sätt!

    • Härligt att du är nöjd! Ja XC70 är en riktigt bra bil på många sätt, men jag måste säga att Outback inte är fel den heller.

  3. Jag är lite trött och missade säkert poängen. Min uppfattning var att du skulle jämföra V70 med XC70, om det stämmer, vad kom du i så fall fram till i ditt test?

  4. Pingback: Mer XC70 – bilder från gammalt test | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  5. Hej!
    Vi har köpt en Volvo XC70 då vi fick tillökning i familjen. Tidigare har vi kört Subaru i många år. Problemet med Subaru är att den är skramlig, plastig, obekväm och behäftad med många irriterande småfel. Den gick bra i ca 7000 mil och sedan är det bara irriterande att köra den. Den känns helt enkelt inte säker och AWD systemet på Subarun krånglar också förutom koppling, växellåda, skrammel mm. Subarun var en 2010 års modell och hade rullat knappt 8500 mil då vi sålde bilskrället. Volvo XC70 är så himla mycket bättre på ALLA vis. Volvon är stor, rejäl, tyst, komfortabel, superbra AWD system / drivning i djupsnö på oplogade vägar etc. Volvo XC70 är helt enkelt en fin allroundbil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>