Nissan Qashqai – första testintrycken

Nissan-Qashqai-sida

Har nu testat Nissan Qashqai ett tag och det är dags att summera mina första intryck. Jag kör en Nissan Qashqai+2 med diesel/manuell, panoramaglastak och parkeringsassistans mm, en ganska väl utrustad familjeSUV med andra ord.

Nissan Qashqai säljer riktigt bra och det är inte konstigt. Man får mycket bil för pengarna och även om Qashqai+2 är sjusitsig – rättelse – den har sju säten, så känns den som en rapp, alert och flexibel bil bakom ratten.


Lämnade ju just en XC60 D4 med diesel/manuell bakom mig och även om en jämförelse mellan Qashqai och XC60 haltar rätt mycket på många punkter så vill jag ändå hävda att känslan i motorn och växellådan är bättre i Qashqai än i den XC60 jag körde – Qashqai har mindre dieselkaraktär (svag på låga varv) och man behöver inte alls veva runt i växellådan lika mycket som i den XC60 jag testade. Å andra sidan är materialval, komfort och framförallt ljudnivå i Nissan Qashqai riktigt långt ifrån XC60 – Qashqai är rätt bruksig (på gott och ont) och jag tänker närmast på Subaru Forester, Suzuki Grand Vitara och till viss del Mitsubishi Outlander om jag ska klassa in Qashqai bland de bilar jag testat som legat mer åt bruks än premiumhållet… Kia Sportage är också åt det hållet förstås.

Nissan-Qashqai-panorama-glastakNär man tar plats i Qashqai slås man först av det enorma glastaket som ger en mycket trevlig känsla i kupén – det ger cab-vibbar men det är väl tur att det inte är en cab med tanke på årstiden.

Nissan Qashqai är lättkörd och man får snabbt koll på bilens dimensioner, jag förstår till viss del Nissans reklamfilmer där de kör runt med Qashqai i någon form av parkour inspirerad story – Qashqai känns liksom ungdomlig och rapp, gissar att vanliga femsitsiga Qashqai är ännu mer åt det hållet.

Nissan-Qashqai-backnings-assistans

När man ska parkera har man hjälp av Around View Monitor som ger dig en riktigt bra bild av den omedelbara omgivningen, synd bara att skärmen är lite liten…

Jag börjar ha testat en hel del SUVar nu och Qashqai tillhör de körgladaste – inte alls på samma sätt som Mazda CX-5 eller BMW X3 – med dem snackar vi brutal körglädje med ett lite galet Jack Nicholson smile… Nej Qashqai är lite styltig i kurvorna och vevig i styrningen men jäkligt småtrevlig ändå, man blir liksom glad bakom ratten och bilen känns lätt, förutsägbar och enkel att hantera – som en småbil helt enkelt men ändå plats för familjen.

Nu ska det monteras bilbarnstolar och lastas barnvagnar i Qashqai. Min spontana uppfattning är att baksätet inte är jätterymligt och jag undrar hur bekvämt det blir att åka som passagerare i framsätet när jag knökat in min bakåtvända remmade Britax HI-WAY i baksätet bakom passagerarsätet… Vi får se, det är ju därför jag familjebilstestar bilar.

Är du sugen på en Qashqai är det bara att komma med dina tankar eller funderingar i kommentarsfältet nedan!

EmailShare

8 reaktion på “Nissan Qashqai – första testintrycken

 1. Hej, du skriver bra om ”vettiga” bilar! När testar du Suzukis nya crossover; SX4 S-Cross?
  Den är ju lika stor som en Qashqai, men ska tydligen vara billigare och dessutom ha fyrhjulsdrift som standard.

 2. Pingback: Honda Accord – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 3. Du har många tester på gång just nu har jag sett på alla dina inlägg om första intrycken som haglar ner just nu, men är nyfiken när det slutgiltiga testet publiceras om Qashqai. Då den nya generationen av Qashqai kommer börja säljas i början på 2014 så har ju Nissan börjat rea ut den nuvarande generationen och då är man fundersam om det kan vara fyndläge på en Qashqai eller om man bara kommer ångra att man köper ”utdaterad” bil och inte tex satsar på nya Kuga.

 4. Pingback: Nissan Qashqai – familjebilstestad! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 5. Hej , min son tänker ev köpa en N-Q+2, 2011,disel 150 hk.
  Hur ligger det till med s-intervallerna.
  Kammrem,
  Partikelfilter.
  Byte klossar.
  är det något som du kan rek-som man skall se efter före köp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>