Sjusitsig eller 7-säten?

Volvo-XC90Det börjar vara många minibussar och SUVar ute på marknaden som har sju säten. Men inte många av dem är sjusitsiga – i alla fall inte om vuxna ska kunna åka längst bak. Min svärfar är en luttrad familjefar – han vet att alla barn och barnbarn kommer och hälsar på under sommaren, så han köpte sig en alldeles för stor bil. Hans Volvo XC90 är på tok för stor 95% av tiden och kostar förstås en smärre förmögenhet att hålla igång, speciellt med tanke på att han och frugan skulle klara sig fint med en riktigt liten bil.


Men så kommer de där sommarutflykterna när det är väldigt trevligt att kunna samåka… Vi stuvar in våra barn och tillhörande bilbarnstolar och fäller upp de två bakersta sätena i XC90n och sen kan vi åka runt hela dagen. XC90 är en av få sjusitsitsiga SUVar som ger tillräckligt mycket plats och komfort längst bak för en vuxen (iaf under 185 cm) och ändå har ett anständigt bagageutrymme kvar. Dock är mittenplatsen i vanliga baksätet ganska smal om man sitter 3 vuxna i bredd, så egentligen är kanske XC90 sexsitsig, med option på mittenplatsen… 6+1. Det är ändå bättre än många bilar med sju säten, de är 4+2 eller 5+2 sitsiga i verkligheten.

Givetvis klarar en VW Sharan eller en Ford Galaxy också av sju åkande och faktum är att mittenplatsen i vanliga baksätet ofta är riktigt bra i minibussar – så de är betydligt mer sjusitsiga, på riktigt.

Sen är har vi detta med insteget till sista sätesraden… Det är hanterbart för en person (som fortfarande) kan veckla ihop sig lite i de flesta bilar med sju säten. Men när man ska bjuda ut gammelmormor och hennes syjunta på en åktur så kan man glömma alla SUVar med sju säten. Då är en minibuss som Seat Alhambra eller VW Sharan svårslagen, insteget klarar även en lite ”stelare” person som inte vill lyfta alltför högt på benen. Ett enkelt insteg är också viktigare än du kanske tror i vardagen, även om du inte ska köra gamlingar så kommer du att frusta mer än en gång åt din så kallade sjusitsiga familjebil när fällningen av baksätet för att öppna upp till de bakersta sätena strular och ungarna inte kan göra det själva. Så behöver du en riktigt sjusitsig bil, köp en minibuss.

Slutligen har vi bakdörren… De flesta bilar med sju säten har en vanlig dörr till baksätet och det är negativt på många olika sätt. Några har skjutdörr och det gör väldigt stor skillnad, mina favoriter är Ford Grand C-Max (5+2 säten), VW Sharan/Seat Alhambra (7 säten) för den som behöver en ganska ny bil och Mazda5 (4+2) för den som köper äldre begagnad bil. Mazda5 har sju säten men är smal, så den är att betrakta som sexsitsig.

Vad är kontentan då kanske du undrar? Jo, det är väl uppenbart :-) Tro inte att en bil är sjusitsig bara för att den har sju säten, fundera igenom hur mycket du ska använda de sista två sätena, hur ofta och för vem och välj sedan en familjebil därefter.

EmailShare

2 reaktion på “Sjusitsig eller 7-säten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>