Volvo XC60 – första testintrycken

Vovlvo-XC60-sida

Så är då äntligen tiden mogen för familjebilstestet av utmana den svenskaste av SUVar, Volvo XC60. För ovanlighetens skull är testbilen inte en fullmatad version av XC60 utrustningsmässigt – jag testar här en XC60 D4 med endast framhjulsdrift, manuell växellåda och tygklädsel. Som du kanske vet handlar familjebilstestet mest om bilbarnstolar och barnvagnar, utrymmen och flexibilitet, drivlina är sekundär, men givetvis väger allt in i mitt helhetsintryck och kommande omdöme om Volvo XC60.


Jag har testat en hel del SUVar på marknaden inom ramen för familjebilstestet och jag äger ju en familjeSUV själv, så detta känns verkligen spännande, särskilt eftersom jag fick tillfälle att ofrivilligt bekanta mig lite med en framhjulsdriven XC60 under testet av Subaru Outback

Den Volvo XC60 som testas må ha en drivlina som kanske inte är i grymmaste laget men på säkerhetssidan är bilen rikligt utrustad och till familjetestarens glädje finns också underbara små öglor både fram och bak för att fästa remmade bilbarnstolar i.

Mina första intryck av XC60 är att den är klart komfortbetonad, man sitter bra och vägljudet är dämpat, kan tänka mig att man kan avverka många mil i denna bil innan rumpan eller öronen surnar till. Den manuella sexväxlade lådan är inte alls så där sladdrig som jag minns från min gamla 245:a (vilket i och ju för sig var lite charmigt) utan den är rätt distinkt även om det finns mycket att göra innan den kan anses vara precis, jag jämför inte här med någon racerbil utan till exempel den manuella växellådan i Mazda6.

Dock är D4 dieseln (som är på 2 liter i framhjulsdrivet utförande) rätt orkeslös på låga varv innan turbon sätter in, när den väl vaknar går accelerationen som på räls. D4 dieseln i AWD utförandet är större, 2,5 liter om jag minns rätt, och när jag testade den i Volvo V60 D4 AWD kändes den betydligt rappare, trots att den möjliga fyrhjulsdriften drar ner en del av effekten. Givetvis är V60 en helt annan typ av bil men den klassiska ”dieselkaraktären” var mindre påtaglig.

Volvo-XC60-front

Testbilen har de uppdateringar från Volvo som man också börjar se ute på gatorna nu, LED-ljusen breddar spoilern och instrumenteringen är digital. De yttre förändringarna är små men förra versionen av XC60 såg lite smalare ut på något sätt i fronten, jag tycker att det känns lite mer Volvo över utseendet nu.

Nu påbörjas det montering av bilbarnstolar och lastning av ungar, barnvagnar och annat som hör familjebilstestet till, har du funderingar kring XC60 är du välkommen att kommentera här nedanför.

EmailShare

4 reaktion på “Volvo XC60 – första testintrycken

  1. Provade en XC60 i somras och gillade bilen skarpt på alla sätt, den kändes oerhört väl komponerad utan några direkta svagheter. Jag kommer inte ihåg vad det var för spec på den, men det var en rätt fullsmetad variant av den innan faceliften. Den skulle lätt vara en kanditat till nästa bil om det inte vore för utrymmena. Den var snäppet för liten. Den var smal i kupen och man satt och skavde axlarna i B stolpen och den kändes lite för tight. Hade den varit ett snäpp större inuti hade jag köpt en på studs, men nu går den dock bort. Jämförde bilen med en ny Santa fe och jag skulle ta en lätt begad XC60 alla dar i veckan mot att lägga 400 loppor på Santan, den är plastigoch ger mig inget alls i form av habegär, den är varken sportig eller komfortabel, den är bullrig och relativt stötig, den är plastig och jöttrig inuti. För mig kostar den lätt en hundring för mycket. Det enda som talar till dess fördel är det yttre utseendet och utrymmen, men för 400 000 får man så mycket mer bil om man tittar annan stans

  2. Pingback: Kommande test – Nissan Qashqai | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  3. Pingback: Nissan Qashqai – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  4. Har kört 14 000 mil med min Volvo XC60 och den är helt suverän! Hade en Subaru Outback 2010:a innan och den bilen minns jag med fasa och med obekväma stolar samt skramligt billig plastig inredning. Usch och blää! Volvon älskar jag verkligen och rekommenderar den varmt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>