Vad är bra volym på bagageutrymme för en familjebil?

20110713-010439.jpgIMG_2690hyundai_i40_trunk_trolleys

Fråga från familjebilsspekulant:

Jag är på gång att köpa en begagnad första familjebil och har genom recensioner på nätet förstått att bagageutrymmet i tex Kia Ceed SW och Golf Variant är mindre än i tex en Passat eller V70.

Men försöker jag hitta siffror på bagagestorlekarna så verkar det inte skilja så jättemycket mellan tex Golf Variant (505 liter) och Kia Ceed (534 liter) jämfört med tex V70 (555 liter) och Passat Variant (603 liter, eller 513 med reservhjul)

Har jag fått tokiga siffror eller misstolkat dem? Eller upplever man i praktiken en stor skillnad mellan tex 534 och 555 liter?

Svar från Magnus/Familjebilsbloggen:

Det är förstås en glidande skala men generellt kan man säga att mindre kombis, tex Ceed, Golf, Mercedes C-klass, Volvo V60 mfl är mindre dels rent litermässigt (vilket kanske inte alltid spelar så stor roll) men sen är de också smalare och ofta lägre i bagageutrymmet. Med tex en barnvagn som ska med i vått och torrt vill du ha brett mellan hjulhusen och även en bred (och gärna hög) lucka som öppnar upp bra, du vill kunna ställa in barnvagnen och matkassar etc enkelt, inte behöva fälla barnvagnen enligt konstens alla regler eller stuva allt på höjden, sånt blir jobbigt. Så de större bilarna är ofta bredare och det gör vardagen enklare.


I min Honda CR-V kan jag ställa in en vanligt diskmaskin rakt in i bagageutrymmet, kanske inte ofta det behövs men det saknas minst 15 cm i lasthöjd i tex en Ceed, och när man ska semesterpacka och har barnvagn ryms inte mycket under insynsskyddet i mindre kombis (vilket också är en säkerhetsaspekt vid kollision).

Sen är det också så att mindre kombis är trängre i fram och baksäte. Om du monterar en bakåtvänd stol i baksätet på en Golf och försöker sitta mer än 5 mil i sätet framför gör du det bra, om du är av normallängd. Samma montering i tex en Passat inverkar ytterst lite på sätet framför.
Subaru-Outback-veckohandlingSumma summarum – det finns en anledning till att barnfamiljer köper större kombis, vardagen blir enklare och bekvämare och procentuellt är inte kostnaden för lite mer utrymme särskilt stor. Man kan rymmas i en mindre kombi och använder man inte bilen i vardagen så är det kanske rätt val men om man ändå köper bil kan den lika gärna få vara av lite större modell. Givetvis är inte alla mindre kombis jättesmå i bagageutrymmet men kom ihåg att väga in utrymmet i fram och baksäte. Dessutom är en större bil alltid säkrare än en mindre bil och är det något som barnfamiljer ofta är så är det säkerhetsknarkare.
Titta gärna på FACIT.com där du kan jämföra bilar väldigt enkelt avseende tex storlek på bagageutrymme. Och se till att ha med en barnvagn och en bakåtvänd bilbarnstol (tex Britax HI-WAY) när du åker till handlaren och kollar (låna om du inte har), annars blir det som att torrsimma!
Uppdatering: Missa inte Martins mycket informativa kommentar här nedanför!
Läs också dessa inlägg:
EmailShare

8 reaktion på “Vad är bra volym på bagageutrymme för en familjebil?

 1. Hej,

  Jag måste säga att du underlåter att nämna en av de viktigaste aspekterna på frågan. Det officiella litermåttet är VÄLDIGT missledande när det gäller just kombibilars användbarhet! För en sedanbil där litermåttet är lika med hela bagageutrymmet är det en sak, men så är det ju inte med kombibilar.

  Litermåttet (VDA) visar ju enbart hur mycket som ryms upp till insynsskyddet i kombin. Jag skulle vilja säga att väldigt få familjer, i alla fall av de jag känner, använder insynsskyddet alls. Man har ett sk lastnät (eller i mitt fall, i en XC70, ett fast lastgaller av stål) och ska man lasta mycket så lastar man på höjden så mycket det behövs. Ungefär som på den vänstraste av den tripplett av bilder du illustrerar artikeln med.

  Små kombibilar är ofta konstruerade så att insynsskyddet sitter väldigt högt upp. Det gör att VDA-måttet på antal liter är högt, ofta lika mycket eller mer (!) som i en ”riktig” storkombi. Men det totala utrymmet är inte alls lika stort. Ta exemplen som frågeställaren tar upp, Golf Variant (505 liter) och Kia Ceed (534 liter) jämfört med tex V70/XC70 (555 liter). Det ser inte ut och vara så stor skillnad men det är direkt missvisande.

  Om du använder hela bagageutrymmet och inte tar hänsyn till insynsskyddet (jag plockade ur det ur bilen första dagen jag köpte bilen för 2 år sedan och har aldrig satt tillbaka det) så rymmer en V70/XC70 MYCKET mer än en Golf Variant / Kia Ceed. Och det är det som räknas.

  • Tack för en väldigt bra kommentar! Jag använder insynsskyddet i min CR-V nu igen eftersom barnvagnen aldrig åker med (förutom när jag testar andra bilar vill säga) så jag kanske blivit lite hemmablind. Det borde egentligen vara lag på lastgaller i kombis/MPV, eller hur? Det låter i alla fall som du har en grymt kompetent familjebil!

  • Håller delvis med dig men å andra sidan får jänkarna knappt in en familj i en Tahoe så vi svenskar är nånstans mittimellan?

  • Det är ofta svårt att motivera varför man inte ska köpa en kombibil, merkostnaden är inte så stor sett på hela köpet och fås i regel tillbaka i sin helhet vid inbyte. Bilen får så mycket bättre praktiska egenskaper.

   Undantaget om man bor i trång stadsmiljö med få p-platser eller helt enkelt går på utseende före funktion, men många kombis idag är snyggare än sedan versionerna.

   Clio är en praktisk variant av sedan, eller halvkombi som det ofta kallas. Jag håller dock med dig om att man faktiskt ofta klarar sig bra med mindre än man tror, och ja Svenskar är maniska på kombis. Vi är nog ett praktiskt folk.

 2. Vi har ett barn i bakåtvänd bilbarnstol plus en 15 kilos hund och vi klarar oss med en Fabia halvkombi( eller sportback:) ). Vi får plats med både matkassar och barnvagn efter att vi tog bort bagageinsynsskyddet. Nu har vi ingen Emmaljunga vagn, då hade vi nog gjort som en bekant och skaffat oss en Kombi för de vagnarna är helt hopplöst stora ihopfällda . Man undrar om det är Volvo som äger Emmaljunga, för om man av misstag köper en Emmaljunga blir nästa besök hos Volvohandeln. Men, i min Fabia får jag inte plats med stora packningen samt att komfort och säkerhetsmässigt finns det en del övrigt att önska. För långfärden hyr jag bilen istället, då får jag exakt rätt storlek på bilen för varje tillfälle.

  • Eller så kanske man tar man den billiga bilvägen, och säljer själva barnvagnen, därefter köper man en som passar i bilen. Men om man vill lura sin lilla fru till att få köpa större bil så är det nog inget dumt knep. ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>