Kan moderna säkerhetssystem vara farliga?

Håller på med sammanställandet av testet av nya Ford Kuga som har en hel del riktigt bra säkerhetssystem som t.ex. vingelvarning, döda vinkeln varning, avståndsreglering till framförvarande bil på farthållare, kollisionsvarning mm. Men jag börjar fundera på att förr eller senare kommer någon att vara inblandad i en olycka på grund av vanans makt.

När vi som kör runt i nya bilar om några år blivit så vana med med att bilen har alla dessa system som agerar skyddsnät kommer man förr eller senare att bli bekväm, brista i uppmärksamheten eller skapa sig vanor eller lator som kanske funkar i ens egen bil men där beteendet är baserat på att ett eller flera säkerhetssystem faktiskt finns i den bil du kör. Rätt som det är kör du i en bil som inte har avståndsreglering till framförvarande bil, det är kanske inget du tänker på, men efter några mil på långväg med farthållaren i så glömmer du bort dig och brakar in i bilen framför eftersom farthållaren i den bilen du kanske lånat/hyrt faktiskt är av den gamla sorten som inte håller ett säkert avstånd till framförvarande trafik. Givetvis kan man aldrig fråntas sitt ansvar som förare men det är ganska läskigt idag att sätta sig i en gammal bil utan ABS och styrservo om man kört ”moderna” bilar de senaste 10 åren.


Jag tycker givetvis att man ska maxa på säkerhetsutrustningen i en bil man köper men ibland när jag hoppar mellan testbilar så kommer jag på mig själv med att förutsätta att en viss funktion eller ett visst beteende hos bilen finns – fast det saknas. Man är stressad och brister i ärlighetens namn i sitt ansvar som förare och ibland kan man undkomma med blotta förskräckelsen, inget har hänt mig (än) men vanans makt är större än man tror och någonstans känns det som att detta kan komma att bli lite av ett problem framöver för den som inte alltid kör samma bil.

Har du upplevt brist på säkerhetssystem du vant dig vid som ett problem i en bil du lånat eller kanske hyrt? Skriv en kommentar! Det kanske bara är jag som inte alltid är 100% mentalt närvarande bakom ratten?

EmailShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>