Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013!

mazda_cx5_sideBMW X3Nya Hyundai Santa Fe

Här hittar du många bra familjesuvar och förstås svaret på vilken bil som är bästa familjesuven just nu. Jag testar familjebilar i ett lite speciellt test, familjebilstestet - du kan hitta alla testade bilar och läsa biltesterna - på denna länk. Jag har tidigare också redovisat vilka bilar som är bra familjekombis och vilken som är den bästa familjekombin just nu, läs mer om det här.Nedan följer här min ytterst subjektiva bedömning kring viken SUV som är bäst i olika kategorier av SUVar men den är grundad på fler provkörningar och tester än du med största sannolikhet skulle få för dig att göra, det finns nog motorjournalister som tillbringar mindre tid i sina testbilar än jag normalt gör. Jag utgår också ifrån att du, precis som jag, har en begränsad bilbudget och gärna inte betalar mer än du behöver. Som du säkert förstår är pengar dessutom inte drivkraften i mitt familjebilsbloggande (till min hustrus förtvivlan!), jag får i bästa fall ca 1 öre i reklamintäkter för att du läser just detta och samtidigt ser mina banners så jag är inte köpt, dock kanske jag är lite partisk kring vissa bilar men vem fasen är inte det?  Du får väldigt gärna kommentera de bilar jag listar och ifrågasätta mitt tyckande och min smak!

Ok, till listan med de bästa suvarna i olika kategorier!

Bästa 5 sitsiga familjesuven för dig som har eller snart ska ha småbarn, vi snackar minst 2 barn under 4 år, två bakåtvända bilbarnstolar, barnvagn eller kanske till och med en dubbelvagn i bagageutrymmet. Till denna kategori hör som sagt även du som inte har något barn (än), ska du köpa en ny SUV och bli förälder för första gången i närtid så kommer du att ha två barn under 4 år ganska snart – tiden går fort när man fått barn :-) och eftersom du köper bilen med minst någon form av 3-4 års horisont så vore det lite puckat att blunda för det faktum att typ alla runt omkring dig har ca 2-3 år mellan sina barn. Tänk efter före, det blir onödigt dyrt att köpa ny bil igen när nummer 2 är på g.

honda_crv_2013_frontFord-Kuga-sidaSubaru-Forester-sida

Tyvärr har jag inte kunnat bestämma mig för EN suv så de bästa småbarnsfamiljesuvarna är ”nya” Honda CR-V, nya Ford Kuga och gamlingarna Nissan Qashqai+2 samt Volvo XC60 - de må vara något till åren men de säljer bra! Behöver du mer offroadkompetens skulle jag kolla på nya Subaru Forester. (Klicka på länken för respektive bil för att läsa familjebilstestet av den bilen.)

Bästa 5 sitsiga familjesuven för dig som har 2-3 barn över ca 4 år, med andra ord har du inget eller litet behov av att frakta runt på barnvagn och snart kanske du slipper bakåtvända bilbarnstolar också.

mazda_cx5_frontJag skulle köpa en Mazda CX5 (klicka på länken för att läsa familjebilstestet) dels är det pris, garantier, miljömässighet och säkerhet samt driftsäkerhet som ligger till grund men även den riktigt stora portion körglädje CX-5 ger samtidigt som den är komfortabel och har schysst kvalité på knappar, reglage och vred. Sen är de oftast svarta och de ser billigare ut än de känns men det får man ta, liksom den (i mitt tycke) tveksamma yttre designen (ja den är ful).

Är du lite lobbo kanske nya Toyota RAV4 är bilen för dig, är du en patriot som tycker att V70 är lite för vanlig och inte lika cool som en SUV så väljer du en Volvo XC60. Nissan Qashqai är ju också ett populärt val om man ser till försäljningsstatistiken, den var faktiskt Finlands mest sålda personbil förra året.

Gillar du att trängas och har tajt budget är Kia Sportage eller Hyundai ix35 kanske bra val, VW Tiguan är också en möjlig kandidat bland de lite mindre suvarna. Lägger du hellre pengar på premiumkänsla än utrymmen är ju Audi Q3, BMW X1 och kommande lill-suven baserad på nya Mercedes A-klass förstås intressanta. Men provkör Mazda CX-5, den har mycket av allt som både tilltalar hjärtat och förnuftet!

mercedes_glkBästa 5-sitsiga familjesuven med premiumprislapp är förstås Mercedes GLK - jag tycker den bäst kombinerar det som är viktigt för familjens behov samtidigt som den kan vara riktigt underhållande med rätt drivlina. Vill man inte ha en gubb-Mersa och istället maximera körglädje per krona så är BMW X3 svårlagen. Audi Q5 är förstås också ett populärt val i denna grupp, men det är nog en av få bilar som jag aldrig suttit bakom ratten på så jag har svårt att rekommendera den. Både X3 och GLK har genomgått familjebilstestet så jag vet att de klarar bakåtvända bilbarnstolar mm.

hyundai_santafe_volvo_xc90Bästa familjesuven med plats för 7 är kanske en lite missvisande rubrik, det handlar om bilar som har två extrasäten, 5+2 sitsiga suvar helt enkelt. Den gamle kungen är förstås Volvo XC90 men jag gissar att du inte köper den sprillans ny med tanke på modellens ålder. Jag skulle lägga vantarna på nya Hyundai Santa Fe, jag gillade den, ungarna gillade den och jag fick bända loss Santa Fe
nycklarna ur händerna på hustrun när SorentoXC90den skulle återlämnas… Jag har också familjebilstestat Kia Sorento, väldigt trevlig men nya Santa Fe är svårslagen skulle jag säga. Givetvis finns de stora riktiga premiumsuvarna från t.ex. Audi (Q7), Mercedes (ML/GL) och BMW X5 – men där är min kompetens lite vacklande, Q7 är mest lämpad för familjens behov sett till prislapp – känner flera småbarnsfamiljer som kör Q7, slagskeppet GL är förstås störst men kostar ju en hel del också.

Bästa bruks-suven med human prislapp är helt beroende på vad dina behov utanför det vanliga vägnätet är:

Subaru-Forester-frontSuzuki-Grand-Vitara-sidamitsubishi_outlander_alla_dorrar_oppna

Suzuki Grand Vitara väljer du om du vill ha mer jeep och mindre personbil. Den funkar bra för familjens behov om du inte har en dubbelbarnvagn men saknar en hel del utrustning som får anses standard på många moderna bilar.

Subaru Forester är en riktig familjesuv med tydlig brukskänsla, mycket per personbilslik än Grand Vitara och sväljer dessutom en dubbelbarnvagn, men den saknar flärd.

Mitsubishi Outlander är den ”finaste” av dessa, den är bruksig om man jämför med t.ex. nya Santa Fe men betydligt mer raffinerad än Grand Vitara och Forester. Outlander är 5+2 sitsig, har bra bagageutrymme och är trevlig att köra och kan nästan vara lite av en busbil med hjälpsystemen avstängda på rätt underlag.

Vilken SUV väljer du? Vilken SUV saknar du? Är jag zingozingo? (för att använda min dotters favorituttryck) Kommentera här nedanför!

EmailShare

24 reaktion på “Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013!

 1. Pingback: Små och mellanstora suvar – glöm de små! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 2. Hej,

  Först av allt tack för en riktigt bra och informativ blogg. Försökte leta efter mailadress till dig men hittade den inte(antagligen jag som är dum). Jag har surfat otaliga timmar för framtida bilköp och vid flera obskyra sökningar om lastutrymme, ekonomi etc hamnat på din sida.

  Nu till dilemmat. Vi har ett barn idag, 3 år i oktober. Vi har börjat prata om nummer 2. Så kanske om ett år sitter vi med två barn. På gränsen till att nummer ett sitter framåtvänd när nummer 2 anländer. Hur begränsade ska vi vara till detta?

  Vi vill ha en X3 eller Q5. Frugan mest Q5. Jag inbillar mej att X3, trots att det bara skiljer 10 liter packutrymme är mer praktisk. Mest pga bagagets utformning. Har du någon uppfattning? Tror du man klarar kommande behov i någon av dessa bilar? Vad kommer det sig att du inte testat Q5?

  Ha det gott!
  /Gustaf

  • Tack för omdömet om bloggen – mailen är familjebilen@gmail.com.
   Anledningen till att jag inte testat Q5 – tillsammans med stora delar av VW koncernens bilar – är helt enkelt att de lämnar ut sina pressbilar i Södertälje och jag har ett vanligt 9-5 jobb norr om Stklm.
   Jag skulle inte vara oroad för risken att ha dubbla bakåtvända stolar under en tid. För den nyfödde kommer ni under kanske 6 mån att använda ett babyskydd (antagligen ett sånt som man klickar fast i en ”station” på sätet) – ett babyskydd bygger/tar inget utrymme alls förutom på bredden och ni är ju i så fall ändå bara 4 och behöver inte använda alla platserna i baksätet. Nu är X3 förstås ingen bred bil i baksätet, så det stora eller lilla barnet kanske får åka fram.
   Grundproblemet är väl det som du själv frågar, är X3 eller Q5 smarta val när man har småbarn? Och egentligen vet du väl svaret också, men det beror förstås på hur mycket du använder bilen. Om du behöver använda bilen (och barnvagn) dagligen för att lämna/hämta/handla/jobbpendling så skulle jag absolut inte köpa en ”liten” premiumSUV, du får jäkligt mycket kombi, minibuss eller crossover/halvSUV för pengarna:
   -VW Passat Alltrack
   -Volvo XC70
   -Peugeot 508 RXH
   -Skoda Superb Alldrive
   -Subaru Outback
   -Audi A6 Allroad (ev beg)
   Kolla även http://familjebilsbloggen.se/2010/09/29/kop-sa-stort-ni-kan/ om du inte redan läst det inlägget.

 3. Hej! Bra sammanfattning tycker jag. Jag beställde en Santa Fe Premium 7 i månadsskiftet jan/feb år – leveranstid okt/dec… Hyundais leveranstider är LÅNGA och detta är enligt mig en stor minuspost. Jag har väntat så länge nu så att hoppa av och hitta annat innebär ungefär samma leveranstid (om nu inte handlaren har den på gården). Santa Fe:n är kanon, men Hyundais ofattbara leveranstider är pest!

  • Det låter inte kul med så lång väntan, hoppas du blir nöjd när du väl får den. Jag har kontakt med en bra Hyundai handlare i Stklm-området, vet inte om han kan vaska fram någon lagerbil istället, hör av dig isf på familjebilen@gmail.com

 4. Pingback: Kommande familjebilstest – Subaru Outback | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 5. Hej!
  Vi kommer ha 4 barn inom kort: 14 år, 6 år, 5 år och bebis.

  För oss kommer det därför bli aktuellt med en 7-sitsig bil/SUV där 6 säten kommer användas under kortare utflykter på helger men även längre resor från Stockholm till Jämtland/Västerbotten 7-8 ggr/år.

  Jag kommer även använda denna bil dagligen för att pendla till arbetet, handla, hämta på dagis/skola etc. Det är nog den största utmaningen: Att kombinera en bra familjebil med en någorlunda prismedveten pendlarbil…

  En van är inte aktuellt för oss. Vi har alltid kört BMW eller Audi. Är mest sugen på BMW X5 eller Audi Q7 men räds den höga bränsleförbrukningen på båda, BMW:s lilla bagage utrymme etc. Kan tänka oss Volvo XC90 nu, efter att ha läst diverse rapporter etc. Eller ska man ge Nissan Qashqai +2 en chans?? Verkar mest prisvärd.

  Vi använder bilen oerhört mycket och vill därför hitta en cool, bra SUV där vi alla kan åka bekvämt! Vi behöver inte utrymme för vagn men däremot en del packning…

  Tacksam för tips!

  Med vänlig hälsning,
  Sara

  • Det är ingen lätt ekvation att få ihop och precis som du säger blir driftskostnaden hög på en stor SUV i vardagens lämna/pendla/handla/hämta cirkus. Givetvis vore en van/minibuss/MPV det ekonomiskt och praktiskt rätta valet, både för vardagen och för långresorna – en VW Sharan finns att få med 4wd om det är viktigt (eftersom ni fastat för en SUV så kanske 4wd är viktigt?)
   Jag skulle iaf kolla på en Mercedes R-klass innan ni helt dödar minibuss-spåret – eller kanske en Fiat Freemont?
   Men eftersom du iom Qashqai ändå gläntar på locket till de lite billigare SUVarna så tycker jag att nya Hyundai Santa Fe eller tex Mitsubishi Outlander vore mer realistiska alternativ till de ganska premiumstämplade SUVarna som du listar, testar du den (rätt så plastiga) Qashqai handlar det mer om att bekräfta för dig själv att tex Q7 är rätt än att ge en billigare bil en ärlig chans. Har ni hinkar med pengar så spelar det kanske ingen roll men få har det och alla har ju en alternativ nytta för pengarna.

   Ta en sväng i en schysst utrustad Hyundai Santa Fe årsmodell 2013 eller senare så behöver inte prisvärdhet vara lika med fult och plastigt (Förlåt mig Nissan Qashqai :-)
   Visst är Santa Fe ingen Q7 men antagligen good enough och du kan bjussa familjen på en riktig smäll-semester på Mauritius i två veckor på 5-stjärnigt för de pengar du sparar och ändå ha pengar över – tror det är en bättre investering i familjelyckan ur ett livsperspektiv än en bil med lite extra premiumkänsla. Kia Sorento är förstås en annan kandidat men frågar du min hustru är Santa Fe den man vill bli sedd i…

   • Varför inte en Skoda Octavia kombi alternativt Superb? Du lastar lätt in familjen och allt bagage…samt får pengar över till en jorden runt resa som du sparade in på att inte köpa en opraktisk SUV…

 6. Pingback: Volvo XC60 – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 7. Pingback: Nissan Qashqai – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 8. Hej!

  Vi är idag 2 vuxna & 2 barn med en till på jäsning i magen. Vi har dessutom en relativt stor jycke som ska ha plats.

  Jag är lite sucker för de amerikanska modellerna typ tahoe/suburban.

  Har du ingen erfarenhet av dessa?

  annars har jag kollat lite på Pathfinder men att hitta en vettig sådan begagnad som inte gått 4 miljoner mil betyder i stort sett köpa ny.

  Hur ser du på utrymmen i dessa bilder?
  Det skiljer ju en hel del mellan en suburban & en Pathfinder.

  Tack för fint test annars

  • Nu vet jag inte riktigt din budget men man får mycket bil till en ganska liten peng om man köper tex Suburban. Uptown vore inte ngt?
   Dock blir driftskostnaden ganska hög (soppa, däck mm) och du borde ju egentligen köpa en bil som VW Sharan eller liknande, tex Voyager. Då skulle du optimera utrymmet iaf.

 9. Du har läst mina kommentarer om toyota, hybrid och sånt tidigare och man vill ju vara förnuftig. Men i själen älskar jag suv. Men så tänker man praktiskt också. Har en liten bebis på snart en månad. Om två år har vi förmodligen en till. (Sen får det räcka!)

  Därför funderar jag på om och i så fall vilken suv som skulle vara den klokaste långtidsinvesteringen sett ur följande perspektiv:
  - så miljövänlig som möjligt, med i huvudsak stadstrafik i kalkylen
  - bekväm, men inte nödvändigtvis sportig
  - packvänlig, i och med två småbarn ska bilbarnstolar och barnvagn(ar) få plats

  Vi har en stor barnvagn, en Emmaljunga Edge som mäter 107 cm i höjd, 97 i djup och 51 i bredd om man inte plockar isär den. Tror du man kan få in den i något bagage över huvud taget utan att plocka isär den?

  Kia Sorento verkar fin, Santa Fe också men Honda CR-V, Ford Kuga och Subaru Forester verkar också kanon.

  Vilken tycker du låter mest rätt?

  Och! Erbjuder 7-sitsarna mer bagage eller är det enbart två extra platser det handlar om?

 10. Pingback: Volvo XC90 – med bilbarnstolar och barnvagnar | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 11. Hej!
  Tack för en mycket bra blogg. Jag har letat och letat efter en bra familjebil men tycker det är mycket svårt. Vi har två barn, en nyfödd och en 2- åring som delar dubbelvagn, men till detta kommer också en hund som skall ha sin egna lilla bur. Vi har funderat på bland annat VW Sharan, Ford Galaxy och Chrysler Grand Voyager (och ta bort två säten). Ford Galaxy och Sharan går bort pga de ser så tråkiga ut, och Chrysler pga dålig vi inte tycker den verkar tillräckligt säker. Nyligen har vi börjat titta på Mitshubishi Outlander och Volvo XC90 och börjar närma oss beslut, men lyckas inte sätta ner foten pga vi är osäkra. Har du tips om vad som kan passa oss? Säkerhet och stort bagageutrymme är det viktigaste för oss. Budgeten ligger på max 220 000kr och inte ett korvöre mer (ju billigare desto bättre).

  Har du tips – vad skulle du ha köpt om ni var i vår situation?

  Mvh
  Petter

  • Jag skulle titta på Kia Sorento, rymligare än Outlander och tystare på landsväg, billigare än XC90 och med längre garantier. Eller Hyundai Santa Fe.
   Du hittar dock ingen bil i min erfarenhet som känns säkrare än XC90. Dock får du kanske en 2008 XC90 för samma peng som en 2011 Sorento och en tre år nyare bil är rätt stor skillnad på många olika områden.

   • Hej Magnus!
    Hade lite otur vid mina besök hos bilhandlarna – de jag ville titta närmare på hade fösvunnit…. Dock – jag provade Kia Sorento. 2011 automatare som gått 10 000 mil. Perfekt i storleken vad gäller bagage, drar inte så mycket soppa och kostar ca 80 000. Det enda jag blev lite missnöjd med var ljudet inne i bilen vid landsvägskörning, det var ganska högt brus. Vid stadskörning så brummade den traktorlikt på, som en diesel i stort gör. Men men, jag är ovan vid dieselbilar, och SUVar kanske i allmänhet låter lite mer än andra bilar, och jag tror att prislappen går upp rejält om jag vill ha den lite tystare. Stannade till på vägen hem för att göra det där livsfarliga – att testa Volvo CX90 som kostar 100 000 mer, men tur i oturen så fanns den inte inne på Volvocentret. När jag kollade statistik verkar Outlander ha ganska mycket mindre bagage, och om den som du säger låter mer på landsväg är det inget alternativ för oss… Hyundai Santa Fee har jag inte lyckats testa ännu. Ja – till slut är det kanske prislappen som får avgöra och då blir det på bekostnad av lite tystare körning…

    Hör av mig när beslut fattats, och om du vill kommentera så läser jag tacksamt!

    Mvh
    Petter med familj

    • Jag skulle inte tro att du kommer uppleva Outlander som tystare, snarare ännu ljudligare i högre hastigheter. XC90 är tyst på landaväg men i stan knackar och brummar en XC90 D5 minst lika mycket som en Sorento. Eller var det XC90 bensin du är inne på?

     • Nej jag vet faktiskt inte. Många säger att Diesel är både mijlömässigt bättre och billigare, medan andra säger att så inte är fallet… Jag har enbart haft bensin som drivmedel i tidigare bilar, så för mig är det ovant med brummandet… Kanske är det så att Sorenton är den bästa bil för oss ändå eftersom XC90 blir för dyr, men det känndes lite som att sitta i en liten lastbil C-klass – men det är nog bara ovanan som talar. En kanske dum fråga – är det skillnad på ljudnivån i stadskörning om mellan automatare och manuella? Motorn på Kian råmade väldigt ilsket vid acceleration på låga hastigheter. (Eller så är det handhavandefel :) )

     • Råmandet har att göra med hur automatlådan är inställd och hur många växlar den har. Med manuell låda så kan du ju själv bestämma när du vill slänga i nästa växel men i denna typ av SUV tror jag ändå att automat är att föredra. Ja Kia är lite bruksig (liksom Outlander) men man vänjer sig snabbt.
      Hyundai Santa Fe som jag testat är lite mindre bruksig men rätt svår att hitta till din budget, XC90 är förstås mer bekväm men som jag säger i testet av XC90:
      ”Den stora Volvo SUVen är rätt mycket av en klumpeduns i jämförelse och bakom ratten får man acceptera en hel del sävlighet både i drivlinan och styrningen – lägg till det en vändradie som en långtradare och en dieseltörst i stadstrafik som inte känns modern”

      Bensin eller diesel är ett svårt val men på bilar i denna storleksklass spelar det inte så stor roll, pengarna rullar oavsett vad du väljer

     • Mycket uppskattat både av mig och min fru att du engagerar dig så mycket för andra i denna blogg.
      Vi var och mätte bagaget i Sorenton idag, och tog även ut bottenluckan som täckte det lilla extrautrymmet i bilen, trots detta inser vi att bagaget är för litet. Vi har en ganska stor hund som färdas med oss i en krocksäker bur. Därtill en dubbelvagn inkluderat en liggdel och en sittdel. Lite besviket inser vi sakta att inte ens den bilen, med ett av de största bagaget av alla, når upp till våra behov. Kanske vi får vänta med transportera vagn mm tills vår äldsta inte behöver detta längre, men det känns inte så kul. Jag var inne och tittade på Dacia Logdy som har stort lastutrymme men den är inte lika bred som Sorenton, och jag har tittat på Hyundai H1 – men det är ju en riktig buss… När jag åter kollade på Sharan såg jag att bredden på denna faktiskt var i klass med Sorenton, så jag skall kolla hur det ser ut om man monterar bort de bakre stolarna. Med lite tur får vi plats i en sådan. Man kan ju tycka att det borde finnas fler familjer med samma problem som vi, hund och två barn, undrar hur de gör… har du koll på dessa bilar? Hade varit kul att köra en SUV men ibland går det praktiska och önskemålen inte riktigt ihop…

      /Petter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>