Suzuki Grand Vitara – familjebilstestad!

Suzuki-Grand-Vitara-snett-framifran

Suzuki Grand Vitara har många förutsättningar för att vara en bra familjeSUV. Den har inga problem med vare sig framåtvända eller bakåtvända bilbarnstolar och bagageutrymmet är rymligt, dock mer på höjden än på längden. Man sitter högt och bekvämt och alla åkande har bra möjligheter att ta del av vad som händer utanför bilen. Men precis som Subaru Forester som jag just testat är Grand Vitara också designad för en målgrupp som behöver lite annan funktionalitet än vad en SUV-diggande förortssvensson som jag behöver. Där uppstår ett glapp, Grand Vitara är en riktig SUV med jeep-vibbar, de flesta suvar som jag testar här på bloggen är ju fuskSUVar, byggda för precis såna som mig. Den senaste fuskSUVen jag testat – nya Ford Kuga - bygger till exempel på Ford Focus, det är ganska långt ifrån en riktig jeep och offroad kompetensen är därefter.


Grand Vitara är riktigt bra på dåliga vägar eller underlag som finns utanför det vanliga vägnätet. Den är stark, har rejäl markfrigång och en mycket kompetent fyrhjulsdrivning som kan sättas i olika lägen beroende på det akuta behovet. Samtidigt är Suzuki Grand Vitara bekväm och lättkörd på vanliga vägar och du kan hänga på det mesta i släpvagnsväg om du har rätt behörighet på körkortet. För att hålla prislappen i schack måste dock någonting ge vika och i Grand Vitaras fall saknas en hel del finesser (stora och små) som börjar vara hygienfaktor på moderna bilar. Några småsaker som saknas är tre-blink funktion när man byter fil, automatisk upphissning av rutan med ett tryck (ned går den dock själv utan att man behöver hålla inne fönsterhissknappen), automatisk infällning av backspeglar etc. Större saker som saknas är start/stop, moderna säkerhetssystem som vingelvarning, back-kamera, parkeringssensorer etc.

Totalt sett är dock Grand Vitara fortsatt intressant för dem som behöver en modern jeep, visst kan man slå till på en Land Rover Discovery och få det bästa av båda världar men den budgeten har du inte om du läser detta test. Dessutom ger Suzuki-ägare sina bilar riktigt höga betyg i driftsäkerhet, Suzuki gör faktiskt de mest driftsäkra bilarna (före Mazda, Toyota och kvalitetsikoner som t.ex. Lexus) enligt Auto Motor & Sports ägarundersökning.

Mina första intryck från testet av Suzuki Grand Vitara kan du läsa på denna länk, och det kompletta familjebilstestet kan du läsa på min Facit blogg, på denna länk.

Har du kommentarer får du gärna skriva dem här nedanför!

EmailShare

5 reaktion på “Suzuki Grand Vitara – familjebilstestad!

  1. Pingback: Kommande familjebilstest – Suzuki Grand Vitara | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  2. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  3. Pingback: Familjebilstestarens egna favoriter från 2013 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  4. Pingback: Suzuki SX4 S-cross – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  5. Pingback: Del 2: Test av Mazda CX-3, Suzuki Vitara, Honda HR-V och BMW X1 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>