Subaru Forester – familjebilstestad!

Subaru-Forester-snett-framifran

Subaru Forester är en riktig SUV… Efter år av fuskSUV-ägande (jag har en Honda CR-V) börjar jag inse att det finns riktiga skillnader SUVar emellan och för den som behöver en Subaru Forester finns det inte så många alternativ, såvida man inte har en väldigt rymlig bilbudget och slår till på en Range Rover, Landcruiser eller liknande istället.


Subaru Forester har familjebilstestats på samma sätt och premisser som jag genomför alla familjebilstester och det är inte riktigt schysst egentligen. Jag kan klaga på att Forester saknar t.ex. vingelvarning, men vore Subaru Forester laddad med allt skulle den bli dyr och i många fall är Foresterägaren inte betjänt av den sortens funktioner.

Eftersom jag inte har E-körkort, tunga släp att testa med eller en skogsbana att verkligen utmana Foresters offroadkapacitet på så får du förstå att detta är lite av ett halvt test av Foresters kompetens men ändå viktigt förstås. Gillar du Subaru kommer Legacy eller Outback antagligen högre upp på ”vill ha” listan, särskilt om du lever ett vanligt förortsliv som jag, men behöver du en allaroundbil som har schysst komfort både på motorväg och på skumpig och spårig väg, behöver du en bil att lita på i vått och torrt – kanske för att vägassistansen inte kan ringas in med 10 minuters varsel – ja då har jag svårt att se vilken annan riktig SUV du bör köpa som matchar Subaru Foresters prislapp.

Läs mina första intryck av Subaru Forester på denna länk och sedan kan du läsa hela familjebilstestet av Forester på min Facit blogg, klicka här!

Kommentera gärna detta test här nedanför!

EmailShare

16 reaktion på “Subaru Forester – familjebilstestad!

 1. Pingback: Familjebil från förr – en Ford från 1925 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 2. Pingback: Suzuki Grand Vitara – familjebilstestad! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 3. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 4. Varit och provkört nya forestern, upplevde XC60 som större i bagegutrymme… skulle vara intressant att läsa en test med XC60!

  • Jag jobbar på det men de håller på att byta modellår så det är tunt med pressbilar av XC60 valör. Men nya Forester är verkligen rymlig, har du testat nya Kuga?

   • Hej,

    Tack för en bra blogg! Jag har provkört massor med bilar sista året och denna blogg hjälper verkligen till.

    Jag har provkört/suttit en massa SUVar (som är det jag är ute efter), de flest faller dock bort pga min längd 1,95 och mina långa ben.

    Har provsuttit nya Kuga, föll bort direkt pga sittdynans längd och sittposition, inget lårstöd. Det samma gäller Kia sportage, hyundai ix35, Nissan quas.

    Har också provkört Mitsubishi ASX, nya Hyundai Santa Fe men dessa hadde ingen bra drivlina och vingla på vägen, köregenskaper dög ej.

    Provsuttit BMW X3, med sprotsätena med lårstöd så var tyvär stolen för skålad.

    Mazda CX5 har jag provsuttit, med elstolar fick man vettigt lårstöd (går att tippa dynan bättre med elstolar) men då måste man upp i utrustningsnvå och med dieselvärmare så blev det dyrt, kvaliten var grå o trist och inte alls i samma kvalite som tiguan tex.

    Några bilar jag provkört och trivts i är Volvo XC60, Audi Q5, WW tiguan och Forester. I alla dessa kan jag få till en vettig körställning vilket är prio för mig.
    - XC60 blir mitt förstahandsval, bra utrymme, skön sittställning/stol, bra drivlina, bra markfrigång. På negativa sidan så är den dyr 430k just nu med ”buisness edition”.
    - Forester duger men man måste dock upp i minst XE/XT i utrustning för elstolar (krävs för lårstöd). En betydligt mer bruksig bil. Med XE diesel och dieselvärmare så blir den också dyr, 350kkr.
    - Audi Q5, upplevd kvalite är grym. Dock som familjebil med två tänkta barn så är den betyligt mindre än XC60. Skulle jag inte ha barn så skulle det vara mitt val.
    - Tiguan, förutom bagageutrymmet så är denna bil grym, för 280kkr(bensin) får man en vettig suv med bra kvalitetskänsla (upplever ej behov av massa extra utrustning i denna) och bra chassi. Plånboken säger ja! Sittställninge är hög vilket gör att jag sitter bättre i denna än många andra små suvar. Har kört den till sälen med 5 vuxna och takbox, vi fick plats med allt, tvivlar dock på att barnvagn går in.

    Blev ett långt inlägg! har svårt att bestämma mig, XC60 är fin men 430kkr är inte att leka med. WW tiguan är ekonomisk men betvivlar att den räcker till. Svårt att välja bil idag, vilket lyxproblem…. Undra hur vi som barn klara oss i föräldrarnas SAAB 90 med två barn och packning till sälen…

    • Jag vet inte om det är tjänstebil du letar (och därav är bunden till att det är en ny bil) men Mercedes GLK (beg) vore säkerligen lämplig för din längd, dock kanske den inte är den största i bagaget även om en barnvagn förstås går in. Har du kollat Subaru Outback eller beg XC70 – hur mycket SUV måste det vara? Min svåger (som t.o.m är längre än dig) hade en Legacy (samma som Outback i kupén) som tjänstebil och var nöjd med allt utom klöset i den minsta motorn som han av någon anledning valde.

     • Skaplig markfrigång behövs iaf, åker regelbundet på grusväg som allt för ofta är oplogad på vintern! Outback fungerar ej, sitter för dåligt, XC70 är ett alternativ.. känns tråkig jämfört med en modern SUV dock.

      Provkörde Mazda CX-5 idag, tidigare hade jag bara suttit i den, blev positivt överraskad!! kändes bra och motorn och automat lira bra, chassit var ganska hårt vilket jag gillar. Det var en sport med ljust skinn, pigga upp interiören. Enda nackdelen var bränsleåtgången, blev 0,9l milen i stadstrafik men då spara jag inte på krutet. 19 tums däcken orsaka dock en del buller!

 5. Köpa en mazda cx5 awd för 310 kkr eller en Volvo XC60 d4 awd för 390kkr efter prutning?

  Får mer motor och utrustning i Mazdan för den pengen och deras 10 års garanti. Volvo har ju dock fri service i tre år, bättre andra hands värde och bättre utrymmen för kommande barn kanske? Tycker nog mazdan är nästan lika stor, kan inte skilja mycket och enligt vda så ska den tom vara aningen större.

  • Volvo har väl tagit bort fri service? Det var iaf svaret jag fick av en säljare för några veckor sedan…

  • En aspekt är ju att XC60 kommer med en facelift snart, då trillar onekligen den nuvarande versionen lite i pris (bra om man väntar/sämre om man slår till nu). Jag har inte testat XC60 ordentligt än men generellt tycker jag mig inte se supermånga CX-5 eller XC60 bland småbarnsfamiljerna, däremot A4 Allroad, V70/V60 AWD är ganska vanliga. Passat Alltrack kanske?

 6. Utan tvekan vore XC70 eller en Alltrack bäst för utrymmen! Nu kommer ju snart Skoda Octavia som iaf på pappret skall bräda dessa i lastvolym, till vintern kommer den i scout version. Vill dock helst ha en SUV som fungerar med familj/hund men det verkar vara svårt att få till alla aspekter om man inte går upp på X5/XC90/Santa fe, men då kostar det och de blir så stora så de känns klumpiga på vägen!

 7. Pingback: Subaru Outback – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 8. Pingback: Subaru Outback – familjebilstestad! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 9. Pingback: Nissan Qashqai – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 10. Pingback: Subaru XV – första testintrycken | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>