Familjebil från förr – en Ford från 1925

Ford-1925

Ibland får man lite perspektiv på tillvaron. Bilens grundfunktion är ju att transportera dig från A till B, gärna på ett säkert och bekvämt sätt, helst också till en försvarbar kostnad. Allt är förstås relativt (t.ex. detta med säkerhet) men häromdagen fick jag tillfälle att åka en sväng i en familjebil från förr och jag kan konstatera att man redan 1925 hade löst bilens grundfunktionalitet på ett riktigt trevligt sätt.


En Ford från 1925 är kanske ingen miljöbil eller vidare säker med dagens mått mätt men på ett sätt häpnar jag ändå lite – det har inte hänt så revolutionerande mycket om man betänker att mänskligheten haft ca 100 år på sig att förfina bilen.

Ford-1925-akturVi pressade upp Forden i 70 km/h och visst vandrar den lite över vägbanan och visst blåser det runt öronen men man åker förvånansvärt bekvämt; den går på blyfri 95 bensin (bly infördes som smörjmedel senare) men den funkar också på etanol, man får bara ställa om lite med några spakar och vred i kupén.

Man sitter högt och bekvämt som i vilken SUV/MPV som helst och de stora hjulen och markfrigången ställer en hel del av dagens SUVar i skuggan. Dock saknas bilbälten förstås så visst har det hänt en del men ändå – med hundra år av förfining och gud vet hur många mantimmar som ingenjörerna världen över lagt på bilen som farkost – Forden från 1925 skiljer sig inte vidare mycket från dagens bilar när det handlar om bekväm transport, jag undrar hur många av dagens bilar som skulle klara år av framfart på det vägnät som fanns utanför stadskärnorna 1925, kanske är det en riktig SUV som Subaru Forester eller liknande som vore bäst lämpad för det.

Det var i alla fall riktigt roligt att få bekanta sig med en riktig bil, med mekanik och funktioner som man kan förstå genom att titta på dem. Hur många av de bilar vi har idag kommer att vara körbara om 90 år? Man får säga vad man vill om dagens Ford men de kunde i alla fall bygga bilar som höll förr i världen.

Har du en rolig veteranbil? Kommentera och berätta!

EmailShare

2 reaktion på “Familjebil från förr – en Ford från 1925

  1. Är det en T-Ford? Har inte den något så modernt som en sorts halvautomatiks växellåda?
    Själv har jag en tvåtakts Saab ifrån 1960. Rolig att köra kortare sträckor men blir snabbt en plåga när man skall åka långt. Jag fattar inte hur mina föräldrar kunde åka Skandinavien runt i en sådan.

    • Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är för Ford, men han som körde växlade då med den ”som vanligt”.
      Jag tror föräldragenerationen var lite tuffare än vi är, men sen blev lomhörda också :-) jag lärde mig köra i en Saab V4 från 1974, det känns lite sorgligt att rattväxel och frihjul inte finns på många bilar idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>