Bilköpartips – tänk på framtiden när du ska köpa ny bil till familjen

Jag får börjar få väldigt mycket frågor här på familjebilsbloggen om hur man ska tänka när det ska köpas ny eller begagnad bil. Alla vill ha en bra familjebil men sen spelar hjärnan, vänner, statusåtrå och en massa annat oss ett spratt som grumlar omdömet och gör det jobbigt att leta bil och sedan att komma till beslut om att faktiskt köpa den bil du till slut hittat. För att hjälpa dig lite så ska du nu få ett tips:


Bilköpartips 1: Tänk längre än näsan räcker

När man köper en ny eller en begagnad bil behöver man tänka också lite framåt annars kommer du att köpa fel bil. De allra flesta köper en bil med någon form av ambition att behålla bilen i 3 år, andra tänker 5 år och många tänker inte alls. För de flesta är ett bilköp en ganska stor familjeekonomisk affär och därför är det värt att ge det hela lite eftertanke.

Ett exempel: Du har just fått barn eller är på väg att snart bli förälder för första gången och du behöver en ny bil. Du tänker att du behöver en säker bil och att den ska klara en barnvagn och bilbarnstol. Någonstans räknar du också med att behålla bilen i ca 3-4 år. Du har hittat ett riktigt bra pris på en bättre begagnad BMW 320 Touring och det känns som ett logiskt köp.

Det du inte tänker på är vilket behov har du om två eller tre år, du är fokuserad på att hitta den bästa familjebilen med det närmaste året på näthinnan. Den bil du kommer att falla för med 1 års behovsbild är med stor sannolikhet inte samma bil som du skulle köpa om du tänkte 3 år framåt istället. De allra flesta familjer har ca 2 år mellan sina barn, många flyttar från lägenhet till hus i samband med att de blir föräldrar och börjar tycka att det blir lite meckigt med hissar och trappor och många köper något litet sommarställe där man ser sig spendera familjesemestrarna. Det är ganska stora förändringar och de ändrar ditt behov rejält. Det är väl inte så farligt, jag får väl byta bil igen då’ra tänker du kanske och visst kan du det – men det kostar, ofta mycket mer än du tror, och det blir jobbigare för varje extra barn du har, därför att din bil-letar-tid är försvinnande liten och du kan inte ana hur många som har 3 ungar och som undrar om deras bilbarnstolar i alla möjliga olika storlekar kommer att funka i bil X eller bil Y. De undrar inte för att de är lata, de undrar därför att de vet att när de väl kommer iväg och provkör en bil så ska den vara jävligt bra och passande, helst vill man kunna bestämma sig direkt och slå till, man åker inte runt och bilshoppar en heldag för nöjes skull med hela familjen.

Så gör dig själv en tjänst och fundera igenom de kommande åren. Ska ni ha ett barn till inom ca 2 år? Väntar ni ert första barn så känns det inte så just nu, men titta runt omkring er och inse att antagligen har ni två barn inom 3 år. Då vill ni kanske ha en dubbelvagn, ni behöver två bakåtvända bilbarnstolar, ni kanske köper hus eller sommarställe, då är en dragkrok ingen dum investering, kanske är lite högre markfrigång också smart. När man bor i hus använder man antagligen bilen mycket mer än om man bor i lägenhet, man tar bilen för att lämna och hämta på dagis och för storhandlingar osv. Den trånga men väldigt trevliga bättre begagnade BMW 320 som verkade perfekt med 1 års behovsbild bleknar plötsligt jämfört med en V70, i40, Passat, Mondeo eller liknande för samma peng.

Du kan också läsa detta inlägg: Köp så stort ni kan!

Det omvända kan gälla när man sitter där med sina två barn på 3 och 5 år och behöver byta ut sin 5 år gamla V70. Ofta är en erfaren förälder en mycket smartare bilspekulant för man har redan lärt sig en massa men ändå så köper många upp sig storleksmässigt eller behåller samma storlek på bilen därför att man har det i ryggraden att kombi och stor bil är bra. Det kan stämma riktigt bra med den behovsbild man haft och har (det kanske ska skjutsas kompisar osv) men en sak som jag lärt mig är att med två äldre barn så kan det vara nog så bra att välja två lite mindre bilar istället för en stor familjebil. Ungarna börjar ha aktiviteter, en ska åka dit och en annan ska hämtas där och föräldrarna ska helst hinna med jobb, handling, parmiddagar och annat också mellan allt skjutsande. Istället för att köpa en ny V70 eller uppgradera till en XC90 så kanske en V60 med takbox räcker gott och sedan en Golf eller Nissan Micra eller liknande, det kan handla om samma pengar totalt i inköp, sen är ju förstås två bilar dyrare än en bil i drift men det kan du inte göra något åt, måste du ha två bilar så kostar det.

Det är inte ovanligt att man slår till på en ny V70 och sen står det plötsligt en till mindre bil också på uppfarten efter en tid, därför att behovet av två bilar finns men det fattade man inte innan man köpt. Eftersom man spenderat hela sin tänkta budget på den nya V70n så blev den lilla bilen en skruttig, osäker och opålitlig gammal Polo som man egentligen inte ville köpa men med hela bilpengen blåst på finbilen så kunde man bara skrapa ihop 20 000 till andrabilen. Hade man istället köpt nya Mazda6 Wagon (till exempel) och sparat 100 000 jämfört med en ny V70 så hade de 100 000 räckt riktigt långt till en modern, säker och lite större andrabil än den rostiga Polon man nu får dras med.

Var detta värt att läsa för dig? Har du något att tillägga? Håller du inte med? Kommentera gärna!

EmailShare

15 reaktion på “Bilköpartips – tänk på framtiden när du ska köpa ny bil till familjen

 1. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 2. Usch jag har svårt att hitta en bra familjebil, har kollat på en Kia ceed 2012, men den kanske är för liten. Nu har jag en standard golf 08 och visst den funkar men bagageutrymmet räcker bara till vagnen. V70 är riktigt fina men känns för bjässigt. Efter att ha läst denna blogg har jag blivit ännu mer osäker.

  • Jag hjälper dig gärna, det har definitivt inte varit min ambition att förvirra dig mer! Men då får du berätta lite mer om hur många ni är, barnens ålder, om ni tror att ni ska ha fler barn och vad ni har för bilbudget.

   • Jag har ett barn som är tre månader nu och visst vill man ha fler barn men de kommer när de kommer.
    Jag kör inte så mycket bil ca 1000-1500 per år. Jag kör inte så långa sträckor heller. Ibland åker vi till landet som är ca 1-2 timmar hemifrån. Nu när man har knodd kanske man kommer åka mer och då kanske man behöver en större bil. Samtidigt känner jag att man kanske bara har stora barnvagnen ett år och sedan så tar de väl inte så mycket plats.
    Frågan är om man ska ha en stor elller mellan bil. ska köpa hus med om några år.

    • Jag tycker att du ska tänka ungefär så här: När man köper bil är det normalt att man har bilen i 3 år. Med en 3 mån baby nu så är det rimligt att tro att ni har en till (om man tittar till SCBs statistik) inom 3 år. Risken är dessutom stor att ni kommer att ha två barnvagnsbarn under en kort period (vilket kräver ett bra bagageutrymme. Nu i början så använder ni antagligen ett babyskydd i bilen. Det är litet och tar inte stor plats. Om ni (som de flesta) ämnar hålla barnen bakåtvända tills de är 4 år så kommer den bakåtvända bilbarnstolen ni borde köpa för att klara ett barn från ca 6 mån till 4 år att vara ganska stor, den kommer att ta betydligt mer plats. Med ytterligare ett barn inom säg 2 år så ska bilen klara 2 bakåtvända stolar av den större sorten. Givetvis kan man köpa ny bil om man växer ur den befintliga men på den budgetnivån som du har finns en ansenlig värdeminskning och så fort man säljer måste man realisera den förlusten. Ska ni dessutom köpa hus så kommer ni troligtvis inte att vilja/kunna lägga en massa pengar på bil när ni just blivit husägare, det finns annat att lägga pengarna på med ett hus.
     Således är det kanske bra tajming att köpa en lagom rymlig bil på en gång, ser man till att ha dragkrok och takbox så kommer den dessutom att funka bra både på semestrar och i villalivet. Med ”lagom rymlig” för en småbarnsfamilj avser jag en inte en Ceed utan en bil som är snäppet rymligare, tex V70 eller Passat. MEN minibussar är fantastiska i att de är kortare/mindre än vanliga kombibilar men erbjuder mycket bättre utrymmen.
     Så känns V70 för bjässigt ska du kolla på Toyota Verso, Kia Carens, Ford Grand C-Max, VW Touran, Renault Scenic med flera. Kan det vara nåt?
     Ytterligare en grej – så länge en av er är hemma med barnet så blir det inte så mycket åka i vardagen men när barnet börjar dagis (och särskilt om ni flyttar till hus) så kommer behovet av bil att öka lavinartat.

 3. Gud tack så hemskt mycket. Nu har jag fått mer kött på benen. Tack för din tid och främst att du håller på med denna blogg. Får jag rekommendera på fb att bloggen finns. Lycka till och tack igen.

   • Tja igen, hoppas allt är bra??
    Nu behöver jag lite råd. Har fått två väldigt lockande erbjudande från VW och toyota.
    VW= Nya golf sportcombi GT, Toyota= Avensis kombi nya.
    Vilken ska jag välja. Rent andrahandsvärdetaktiskt och kostnadsmässigt.
    Avensisen har väl lite större bagageutrymme.
    Har sån jäkla beslutsångest.

    • Två högintressanta alternativ! För andrahandsvärdestaktiken: Kan du ge mig lite mer info om drivlinan (bensin/diesel, manuell/automat) för båda och i Avensisfallet också info om utrustningsnivå, Business?
     Skillanden mellan dem är väl annars att Golfen är mer underhållande att köra och lite mer premium i detaljerna, å andra sidan får du som du säger lite mer utrymme i Avensis. Kommer du att beställa dubb eller odubbade vinterdäck? Skulle tro att Avensis är lite mer bullrig med dubbade än Golfen är.

     • Golf 1.4 140hk BMT GT bensin MAN.
      Avensis business B2 bensin 1.8 MAN. Gillar inte köra AUT :)
      odubb båda, då jag bor i stan och kör mest i tätort vintertid.
      kollade lite ang. värdeminskningen på tre år. det är ca 80-100000, kan ha fel

     • Ska erkänna att jag är lite kluven inför ditt dilemma. Å ena sidan borgar Avensis för bra driftsekonomi och stabilt andrahandsvärde, samtidigt är det en äldre modell, nya Golf kommer att stå sig längre som ny utan större facelifts eller dylikt. Vill inte vara elak men är Mazda6 inte ett alternativ? Känns som det bästa av båda världarna. Om utrymmet är av underordnad betydelse skulle jag annars välja Golfen. Men säg till innan du köper så ska jag skicka dig en bränslecheckstalong.

 4. Hej tack för dina råd, de har varit till enorm hjälp. Jag valde till slut nya golf kombin, den hade i specsen större bagageutrymme än både Passat och v70. Samt fick jag ett otroligt bra erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Du kan skicka mig talongen jag ska köpa bilen nästa vecka

 5. Hejsan!

  Bara genom att läsa detta inlägg kommer jag på mig själv med att vara en oerfaren förstagångsförälder och bilspekulant. Förra året plockade vi ut en ny Kia Cee´d, en bil jag trivs fantastiskt i. Då fyllde vår son 1 år, och den passade oss utmärkt. Jag är en inbiten hundfantast och hade på den tiden bara en hund. Nu har vi två, och vårt andra barn är på väg. Bilen är för liten. När vi köpte cee´den stod valet mellan den och en Carens, vi valde den mindre mer lättparkerade bilen. Nu inser jag att inom ett år måste vi ha bytt upp oss till en större bil, med rymlig plats för två barnstolar bak, en barnvagn + hundbur i bagaget. Vi kommer antagligen åter igen vända oss till en bilfirma för nästa bil. Vad ska man gå på för märke och modell?
  Hälsningar Natalie

  • Hundar och hundburars storlek är fortfarande jungfrumark för mig så det är lite svårt att råda när jag inte vet hur mycket bagageutrymme hundarna kräver, men Kia Carens av senste snitt vore kanske möjlig, då har ni iaf möjlighet till någon form av ok inbyte hos en Kia handlare. Annars skulle jag gå på en stor kombi, skoda superb som har bra bagageutrymme eller typ en V70

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>