Ska jag köpa Audi A4 Q, Volvo XC60, BMW 320 eller Peugeot 508?

En kollega är på jakt efter ny tjänstebil och har efter det sedvanliga dröm-stadiet gått igenom sållningsstadiet och är nu inne på sin short list med 4 bilar kvar…

Drömstadiet innehöll en del fyrhjulsdrivna, rymliga och ”miljövänliga” men samtidigt prisvärda familjebilar – främst handlade det om den gaskonverterade Subaru Outback som ju har löjligt lågt förmånsvärde 2013 men därefter vet man inte och den osäkerheten vill man inte ha i en förmånsbilsbudget som ska hålla i 3 år. Andra bilar som diskuterades men som inte var tillräckligt spännande i drömstadiet var Volvo XC60, Mitsubishi Outlander, Toyota Prius+, Hyundai Santa Fe, etc.

Nya Honda CR-V och Peugeot 508 RXH var också uppe på tapeten men CR-V föll på att den är lite grå och tråkig (!) och 508 RXH på att hybrid-drivlinan kändes ganska osäker på sikt (primärt med avseende på andrahandsvärdet). Rensning av kollegans lista på möjliga familjebilar inleddes och Peugeot 508 fick ändå vara kvar, dock ej som hybrid – men kollegan har en Peugeot 308 idag så viss märkeslojalitet finns förstås, oavsett hur logiskt eller inte som det kan verka.

Entre på scenen gör så två familjebilar som alltid måste uteslutas i svenska familjebilsköp – nej  jag pratar inte om VW Passat och Volvo V70 i detta fallet även om detsamma gäller även dem – nej nu är det Audi A4 (quattro) och BMW 320d Touring. Jag får frågan om kollegan kommer att få plats och jag säger att ställt mot XC60 D4 AWD och vanliga 508 så är ju A4 och 320 inte alls lika rymliga och flexibla, men som åkmaskiner är de ju mycket bättre. Kollegans barn är inte längre i bilbarnstoleåldern men han behöver dock kunna köra en del packning med 4-5 åkande samtidigt och dra upp en båt ibland (därav önskemål om fyrhjulsdrift), men de verkar inte åka långt ofta så långvägskomfort är nog inte överst i prio.

Med A4, 508, 320d och XC60 kvar på listan så blir min rekommendation att köpa XC60 – den är rymligare och flexiblare (fälla/skjuta säten, lastlösningar, hög sittposition/lätt insteg, hög markfrigång, etc) än Audin och BMWn men samtidigt är den trevlig att köra och komfortabel. Peugeot 508 är ju avsevärt mycket billigare än de andra på listan och den är med på listan mest av lojalitetsskäl egentligen men 508 kommer att kännas sämre ihopskruvad om 3 år jämfört med XC60 och den är inte lika säker, etc.

Nu återstår att se om kollegan slår till på en XC60 – jag skulle köpa en Hyundai Santa Fe istället men som sållningen gått i detta fallet så har nya Santa Fe aldrig fått en riktig chans – men frågar du Hyundai vilken bil de satt ribban mot, vilken SUV som är konkurrent nummer ett så är det just Volvo XC60…


Slutsats: Logiskt tänkande och bilköp är inte två saker som hänger ihop, allt beror på vad hjärtat, hjärnan och lojaliteten säger samt vilka bilar som omfattas i början innan trattningen och sållningen börjar – Därför är Facits sajt riktigt bra, där kan min kollega jämföra precis de bilar som finns på shortlist och kanske lägga till Santa Fe?

EmailShare

2 reaktion på “Ska jag köpa Audi A4 Q, Volvo XC60, BMW 320 eller Peugeot 508?

  1. Hej! Kom du ihåg vår korta diskussion tid sedan angående Santa Fe vs. BMW? Kan med nöje meddela att en Santa Fe är beställd och det blev med premium-paketet. Ändå blev det billigare än en BMW med minsta paketet. Nu återstår bara att härda ut den långa leveranstiden…

    • Kul med återkoppling, ja, det var tur att du inte inväntade mitt Santa Fe test, har inte fått ur mig det än :-(
      Jag gissar att efter en provkörning av båda så ter sig en ganska maxad Santa Fe som det smartare köpet jämfört med en skinnad 5-serie Touring… Jag skulle ha gjort samma val som du, definitivt!
      Ja, väntan är inte rolig men samtidigt värt det när den väl är över – hur länge får du vänta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>