Familjebilar i olika kategorier – bästa familjekombin för dig 2013!

204

Här kommer nu den bästa kombin, bästa 5- och 7-sitsiga SUV, bästa minibuss/MPV och en massa andra bra familjebilar som du måste ta ställning för eller emot om du tänker köpa en ny bil 2013! Ska du köpa begagnat? Då finns det tips för dig med!

Under 2012 (och början av 2013) har jag testat en jäkla massa bilar helt enkelt, så många att frugan fått både spunk och tuppjuck mer än en gång. Mitt bilbloggande är snarare ett beroende än en hälsosam hobby men det är ju så galet kul! Men många testade bilar har det blivit och en hel del provkörningar också, jag har faktiskt tappat räkningen, något jag aldrig trodde jag skulle göra!

familjebilstestning

Så här kan det se ut hos oss en tidig lördagsmorgon… istället för att ligga och dra mig i sängen med hustrun är jag ute och flyttar runt bilbarnstolar i duggregnet. Oroande tänker nog vissa, speciellt mina grannar som ser mig serietesta bil efter bil och när de frågar om vi ska köpa ny bil så säger jag käckt – Nej, testar bara lite. De vet inte om att jag har en bilblogg för det blir så mycket snickesnack – samtidigt börjar mitt bilberoende bli svårt att dölja och förneka för omgivningen.

Nåväl, det jag vill säga med denna lilla inblick i mina lördagsmorgnar är att rekommendationerna nedan kommer efter ”moget” genomvägande och en sjuhelsickes massa testande. Du får väldigt gärna ifrågasätta dessa val i kommentarsfältet men när jag säger att en viss bil är bäst så är det en sammanvägning av sånt som är viktigt för familjen enligt mig själv (det är ju ändå min blogg detta) och mot en budget som egentligen är för hög för de flesta familjer men när man köper bil landar man ju oftast någonstans mellan (mannens) drömbudget och sambons snikbudget. Intryck är också tagna från de kommentarer jag fått på detta inlägg:

Upprop – Vilka bilar är de bästa familjebilarna tycker du?

Om du läst familjebilsbloggen förut vet du vilka bilar jag familjebilstestat under året och även att Årets familjebil – utsedd av den etablerade motorjournalist-skaran kanske inte alltid faller mig på läppen.


Så… här kommer då den bästa familjekombin:

Hyundai_i40_side

Hyundai i40 – du kan läsa om mina första intryck här och hela familjebilstestet här. Hyundai i40 blev också Årets tjänstebil 2012. Andra bilar som du ska överväga är:

Om du är ute efter fyrhjulsdrift, crossover- eller SUV-look men fortfarande vill ha en kombi, så erbjuder nästan samtliga märken/modeller listade ovan en variant – en kombi on steroids – för den årliga Sälenresan. Bilarna nedan är mer eller mindre exakt samma som den vanliga kombin vad gäller lastmöjligheter, flexibilitet och andra familjefaktorer, skillnaden är primärt fyrhjulsdrift och lite högre markfrigång och en massa plast som ser cool ut:

 • VW Passat Alltrack
 • Volvo XC70
 • Peugeot 508 RXH
 • Skoda Superb Alldrive
 • Subaru Outback
 • Audi A6 Allroad

Gillar du dessa bilar så borde det också vara intressant att läsa om SUVar, jag har familjebilstestat riktigt många femsitsiga suvar och ett färre antal sjusitsiga (eller 5+2 som väl är mer rättvisande), läs detta inlägg.

Jämför Hyundai i40 med andra bilar som du går och funderar på, eller du kanske är övertygad? Boka i så fall en provkörning!

Nästa inlägg i serien med Familjebilar i olika kategorier handlar om familjeSUVar:

Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013!

EmailShare

15 reaktion på “Familjebilar i olika kategorier – bästa familjekombin för dig 2013!

 1. Pingback: Bästa familjebilen just nu! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 2. Har du inte lust att testa en citroen c5? Hyffsat intresserad av en sådan och har provkört en del begagnade, men det vore ju intressant att höra en annans åsikt.

  mvh/tobbe

  • Hade en del diskussioner med Citroen i höstas kring tester men de verkade inte vidare på hugget så jag kör på med tester av de mer intresserade märkena. C5 är ju ingen tokig bil men jag har ingen erfarenhet av nuvarande modell. Men gillar du fransoser så borde väl Peugeot 508 vara något?

   • Har haft en C5 (2006, 2 liters disel, 138 hk, automat) i 3 år nu. Köpte den begagnad för 119.000:-, 4 år gammal (4000 mil). Jag har inte haft ett enda problem med den (kört 4500 mil). Måste säga att jag tycker den är fantastiskt bra för priset man betalar för den. Köpte kostläderklädsel för att slippa oroa sig för att mina 3 barn kladdar i baksätet. Bilen är mycket rymlig och fantastisk kön när man kör, speciellt långkörningar. Man svävar fram i +130 km/h. Känns som en riktig kvalitetsbil. Men köp en diesel HDi C5:a, motorn är får välkända PSA Group som är världsledande på diesel motorer.

 3. Ser framemot testet av Nya Mazda6 riktigt snygg bil, och med Mazdas 10 åriga garantier.. Har sagt att aldrig köpa en fabriks ny bil, men med dem garantierna så kanske…

  • Intressant, du tänker tvärtom mot för hur jag ser det – långa garantier tryggar begbilsköpet (förutsatt att garantin följer med bilen), man kan köpa den 1-2 år gammal men ändå ha bra garanti. Dock får du ju i så fall vänta ett tag på ditt Mazda6 köp men sparar man en sisådär 60 000 kr på två års värdeminskning så kan man ju resa upp dem eller göra något annat roligt medans man väntar.

 4. Pingback: På jakt efter begagnad bil? | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 5. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

  • Då jag kört och bloggat om alla tre bilarna så skulle jag svara så här:

   i40 1,7 CDi: Rymligast och lastar mest. Mest komfortabel. Läs mer här

   Ford Focus 125hk Ecoboost: Mest prisvärd och har utrymme som räcker för de flesta. Läs mer här

   Renault Clio Sport Tourer TCe 0.9l: Roligast att köra. Modern touchpanel som ger bästa användarinterfacet och snyggt integrerad GPS. Kolla att benutrymet i baksätet räcker till. Kan vara lite låg i taket för de som är långa. Lastutrymmet bra för klassen, men ska barnvagn med så kontrollera att den får plats innan köp. Läs mer här

   Alla har 5 års garanti.

 6. Har du testat Renault Megane sport tourer 1,6 dci 130hk? Skulle vara intressant att höra dina åsikter om denna bil. Jag funderar på en sådan som familjebil, men blir lite rädd för Renault även om de förbättrat sin kvalitet. När jag känner så lutar jag istället mot Toyota Avensis :)

  • Jag har inte testat den själv men min mycket påläste kollega på bytabil.net har testat den (och 1,5 dci) och dessutom fallit rätt hårt för Renault Megane sport tourer 1,6 dci om jag har korrekt information. Jag personligen skulle inte bara stirra mig blind på Avensis som alternativ utan ta en sväng i en Mazda6 eller en Hyundai i40 också.

  • Hej Anders,
   Visst förknippar man Toyota med kvalite mer än Renault, Renault har dock ryckt upp sig rejält senaste åren i statistiken. Renault har dessutom bättre rostskydd och garantier. Och du, Missa inte att få 500 kr i bensincheck om du köper en ny bil, endast en signatur behövs.

   Jag har själv nyligen beställt en Ranault Megane 1,6 dCi 130hk, vill du vet mer så kontakta mig via denna sida: http://www.bytabil.net/kontakt/

   /Joakim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>