Fråga mig om ny bil!

Många går i nybilstankar och jag får en hel del frågor och kommentarer här på bloggen om vilken bil som passar bäst som familjebil. Men som vanligt är alla i lite olika skeenden i livet och framförallt skiljer bilbudgeten sig åt mellan alla som frågar. Om du behöver hjälp eller någon att fråga om råd vid köp av ny eller begagnad bil så har du kommit till rätt ställe. För att jag ska kunna hjälpa till måste du ange budget, hur många ni är i familjen och om du har specifika behov, t.ex. fyrhjulsdrift. Det är också bra att veta vad du kör idag, det säger mig en del om vem du är, oftast i alla fall :-)


Om du inte upptäckt Facit än så ska du också testa min lilla wizard/guide här ute i högerkanten, är du på jakt efter ny bil (ej begagnad) så kommer du att kunna söka och jämföra en massa olika bilar på olika viktiga kriterier, testa!

Uppdatering! Jag har samlat all rådgivning under Familjebilsrådgivning i menyn. /Magnus

 

EmailShare

103 reaktion på “Fråga mig om ny bil!

 1. Hej,

  Behöver byta bil då vi nyligen har fått ett tredje barn. Idag kör vi Audi A6 Avant -07 men den är för smal i baksätet för att tre ska sitta bra. Samt en Fiat 500 c som en andra bil.
  Vill därför ha en sjusitsig rymlig bil. Kraven i övrigt är fyrhjulsdrift, automat, gärna lite markfrigång och en inte alltför svag motor.
  Har tidigare haft Audi Q7, Mercedes R-klass etc

  • Vad gör att du inte väljer en Q7 igen? Annars är kanske en toppad VW Sharan ett lämpligt MPV alternativ, finns med 4×4. R-klass är ju annars lite av one of a kind, premium MPV. Ett SUV alternativ vore kanske Toyota Landcruiser? Känns som om du började ditt bilägande stort och sedan downsizat till skillnad från de flesta andra? En beggad Mercedes GL?

 2. Hej hej,

  Behöver få lite råd om ev. bilbyte…
  Vi är en familj med mamma, pappa och tre barn (4,6 & 7år). Åker nu en Ford Mondeo Kombi 2004 som vi rent fysiskt (utrymmen etc.) är kanonnöjda med. Men den har gått 20000 mil och nu börjar reparationskostnaderna komma på allvar. Och rosten. 9500kr för senaste reparationen. Och då undrar man om om det kanske inte vore bättre att äga en ny bil och njuta av nybilsgaranti (fria reparationer), ingen skatt och sen sälja när garantierna börjar gå ut. Och så ”rida på vågen” så att säga. Kostnaden blir säkert densamma som att ha en gammal bil och reparera den dyrt, men då får man ju dessutom åka i en nyare bil. Eller tänker jag fel? Sen är det förstås så att jag letar efter en prisvärd familjekombi med bra kvalitet. Ingen av oss är speciellt bilintresserad och för oss ser kravlistan ut si så här:
  *bra kvalitet på själva kritiska delarna (motor/växellåda/elektronik etc)
  *låg bränsleförbrukning och god totalekonomi
  *man kan åka hela familjen i landsvägs-/motorvägsfart på ett bekvämt och säkert sätt
  *bra utrymmen
  *Stort plus för möjlighet till 7-sits

  Vad tror du? Letar jag en utopisk bil? ;-)

  /A

  • Nya bilar är trevliga på många sätt, men det är extremt sällan det lönar sig strikt ekonomiskt. En ny ”normal” bil faller 20 000 – 60 000 kr per år de första 1-5 åren (beroende på bl.a nybilspriset) och för den sortens pengar kan man laga en del rost. Men värdeminskning pröjsar man ju inte direkt från fickan så den känns lättare att ta, konstigt nog. Hur ont man upplever att värdeminskningen gör beror också förstås hur man finansierat nybilsköpet. Så ekonomiskt är det nog bäst att köra vidare men sen finns det ju två parametrar till; dels hur du värderar din tid och dels hur du värderar ditt välmående. Stressen av att ha en rapplig bil som man inte kan lita på är man ju villig att betala lite för att slippa, liksom den eventuella mertid du måste lägga på att åka till verkstan eller meka själv med din gamla bil.
   Men man behöver ju inte köpa sprillans nytt heller, många bilmärken ger 3 eller fler års nybilsgaranti och köper du en ett år gammal bil (säg en Toyota Avensis) så har du 2 års nybilsgaranti kvar och en erkänt driftsäker, trygg och ekonomisk bil, dock 5-sitsig och kanske inte jätterolig att köra. För sjusitsiga bilar så hamnar man snabbt i MPV/minibuss utbudet eller vissa SUVar. Toyota Verso (MPV), VW Touran (MPV), Mitsubishi Outlander (SUV) är t.ex. alla sjusitsiga eller 5+2 i alla fall, men så länge man inte ska åka 7 vuxna och barnen inte använder bakåtvända stolar (vilket jag antar att dina inte gör eller iaf snart slutar med) så får man ihop ekvationen. Om man tittar på traditionella kombis så vore nog Avensis, Hyundai i40, Mazda 6 också värda en titt förutom de vanliga V70 och Passat (men de har bara två års nybilsgaranti, så även Touran). Peugeot 508 är ytterligare en kombi som är prisvärd. Köper man Toyota begagnat ska man se till att få deras kvalitetsgaranti, TKG. Hoppas mitt svar hjälper dig vidare i processen :-)

 3. Hej,
  Letar ny bil, har siktat in oss på en Fiat Freemont. Har provkört och gillar. Är dock super nervösa över ett nybilsköp. Har två små barn, fyra och två år gamla. En tredje i framtiden är inte helt uteslutet. Bor i skogen en bit ut på landet, dock är inte fyrhjulsdrift ett krav då vi nog inte kan motivera den ökade bränsleförbrukningen. Vi pendlar cirka 10 mil per dag. vill ha 7sits så att hela familjen kan åka ihop inkl mormor och eventuell gäst. Vill även sitta högre då vi kör mycket mörka landsvägar. Kör idag en Saab 9-5 och sitter på tok för lågt. Har en budget strax över 200′ och bilen behöver egentligen inte vara helt ny, men helst högst två år gammal. Priset vi har för en Freemont 140 hk diesel fwd Urban är 210′ ex vinterdäck. Hjälp! :)

  • Jag snabbtestade Freemont innan den hette Fiat – då hette den Dodge Journey, läs mer om det här. Nybilsköp är ju dåliga affärer ekonomiskt (se mitt svar till AH här bland kommentarerna) så en ny eller bättre begagnad Mazda 5 kanske vore något, ni kan också kolla på nya/beg Renault Grand Scenic, Opel Zafira Tourer eller kanske Toyota Verso. Att köpa Freemont ny kan säkert vara en ok affär om man ska ha den länge men jag är väldigt osäker på andrahandsvärdet på Freemont, den är inte en brett efterfrågad bil och ska du ha bilen säg 3 år så kanske värdeminskningen kommer att kosta dig mer än det smakar. För de flesta skulle jag säga att en ett år gammal bil är ett bättre köp, särskilt om märket kommer med minst 3 års nybilsgaranti från början. Lycka till!

 4. Hej

  Vi väntar vårat tredje barn och känner att en större bil vore på plats. Har idag en IX35 ( för litet bagageutrymme ) samt en Audi A4 som andra bil. Kikar på priser runt 200 -220k. Fyrhjulsdrift , Automat , diesel och gärna lite krut i motorn är att föredra. Har kikat lite på Santa Fe, XC90 samt Q7.
  Hoppas på lite bra tips från dig.
  Tack så länge

  • Testar just nu nya Santa Fe men den är ”lite” utanför budget, annars skulle den varmt rekommenderas. De SUVar du nämner är ju ganska stora, har du kollat på beggade bilar t.ex. Subaru Outback eller Forester (5-sits), Mitsubishi Outlander (5+2 sits) eller kanske Mazda CX-7? Blir lite osäker på om sju-sits är viktigt eller om det bara är utrymme du behöver? Kia Sorento förtjänar nog också en titt även om den är mer utrymme och mindre klös än t.ex. Outback.

   • Hej

    Tack för din snabba feedback . Nya Santa Fe vore ju inte helt dumt, jag blev dock nedröstad snabbt när jag nämnde ” nybilsköp ” igen.

    Har faktiskt kastat ett öga på Outlander men det faller mig inte riktigt i smaken. 7 sits är inget vi faller på men visst kan det vara praktiskt. Bilarna som jag nämde förut är som du säger stora bilar men det är precis det vi är på jakt efter. En avgörande del är bagaget . En barnvagn måste få plats plus lite packning. XC90 har jag dock hört mycket negativt om. Q7 är kanske inte den mest ekonomiska . Santa Fe har jag dock hört mkt gott om , inte lika mkt kvalite som de första två dock men man får ju välja bort vissa saker.
    Vilken skulle du med din erfarenhet välja av dessa tre?
    Tack

    • Jag skulle välja Kia Sorento om vi snackar 1-2 år beg Santa Fe/Sorento, 3 år beg XC90 och ca 3,5-4 år beg Q7 – då pratar vi ungefär samma pengar skulle jag gissa, givet de olika nybilspriserna. Men jag skulle vilja vara lite jobbig och säga Skoda Superb Alldrive? Bättre utrymme är svårt att hitta i en kombi, eftersom sjusits inte är viktigt (möjligtvis Mercedes E-klass men då snackar vi helt andra pengar). Dessutom skulle det bli heltyskt på uppfarten :-)

     Ska jag hålla mig till din lista så blir det Santa Fe, men jag har lite svårt för förra versionen, den är lite hög, toppig och gungig. En åldersmässigt motsvarande Sorento är ett bättre köp tror jag, därav min rekommendation.

     • Sorento är ett alternativ , den enda som jag hunnit provköra än så länge. Har en bekant som köpte en Superb för någon månad sedan och måste säga att jag blev imponerad av utrymmet . Dock går den bort då vi vill sitta högt och föredrar en SUV när hela familjen åker.
      Helt ritkigt angående priserna.
      Sorento/Santa fe – från 2010 +
      XC90 – 2

 5. Ursäkta mig, råkade trycka på skicka :)

  XC90 och Q7 från 2007 . Lutar åt en Korean ändå. Tack för dina svar trots mina långa inlägg.

 6. Hej Magnus,

  Vi är inne i ett sådant dilemma jag och min man att vi inte riktigt vet vad vi ska göra.
  Idagsläget kör vi en gammal rutten volvo 460 enbart för att hålla nere ekonomin då vi inte åker så överdrivet mycket. Har den mest fram och tillbaka till jobbet.
  Nu har vi flyttat och kommer att pendla 7 mil om dagen när båda börjar jobba och behöver en ny bil.

  Vi har ett barn på 1 år, och planerar inom en framtid för ännu ett barn.
  Har en liten hund i storlek papillon som vi gärna vi ha i bur/ bakom galler i bagageluckan.

  Min man gillar sportiga bilar och är inne på Skoda octavia rs, kia sportage osv.

  Jag är mer inne på rymliga praktiska bilar tex Chevrolet orlando, vw touran m.m.

  Vi har en budget på ca 150-200000:- och vill inte ha en som gått mer än 2-3000 mil. helst inte äldre än 08:a heller.

  Så krav:
  Plats för barnvagn (syskonvagn)
  Packning
  Hund
  Två barnstolar bak
  bra utrymme i framsätet för dom vuxna
  Någorlunda bara bränsleförbrukning

  Vi vet varken ut eller in vad vi ska välja i denna djungel.

  Mvh Sandra

  • Jag tror att den budget ni har borde räcka till något betydligt nyare än en 08:a och med två barn under 3 år inom kanske 12 mån så är det väldigt klokt att tänka efter en extra gång nu. Jag gillar själv körglada bilar men att köpa t.ex. en Octavia RS eller en beg BMW 3-serie med lite extra motor är dels dumt utrymmesmässigt, de är små bilar som lämpar sig bättre när barnen är 5+ och man sluppit barnvagn, dels är det dumt för ”sportigheten” gör att värdeminskningen är högre, den kostar mer i service, försäkring och vägskatt och den drar mer. Har man pengar över så man kan slösa så är det väl bra, men det kan vara bättre att köpa en bil klokt och sedan blåsa skiten ur sig med en banupplevelse för 2000 kr per år.
   I ert fall skulle satsa på en vanlig kombi eller MPV/SUV – kanske en vanlig kombi är bäst så får man med lite körglädje också. För din budget får du tex en schysst beg Passat eller Mondeo, Hyundai i40 skulle jag också överväga liksom beg V70. Touran är ju också jättebra, mycket flexibel, men kanske inte så mycket körglädje. En beg CR-V skulle jag nog ha köpt igen, jag befann mig i en väldigt liknande situation för några år sedan. Se till att ha med en barnvagn av den storlek ni ska ha framöver och åk till några bilhandlare och provlasta, hundburen har jag dålig koll på storleksmässigt, så det kanske blir den som tippar min rekommendation.

 7. Hej Magnus,

  Och tack för en bra blogg.

  Sitter i den angenämda posstionen att välja ny tjänstebil max 7,5 basbelopp. Om jag tänker rätt borde detta innebära max 333000kr.

  Vi har en 18månaders son och en till i ugnen som beräknas till Juni.
  Men bil jungeln tar knäcken på en om man inte tidigare haft något jätte intresse av bilar.

  Med tanke på allt detta letar vi efter en stor kombi eller suv som får plats med två bakåtvända barnstolar och massa packning till långresor samt att den rymmer syskonvagn med packning. Inte intresserad av V70 eller passat. Tankarna just nu går mest kring suvarna Honda CR-V, Mitsubishi Outlander och kombin Mazda 6.

  Lite krav: Diesel, motorvärmare/dieselvärmare, halvskin klädsel.
  Önskemål: Automat, 7-sitts,

  Hoppas inte jag missat någon viktig info.

  Väldigt tacksam för hjälpen!

  /Rickard

  • Jag ska snart testa Mazda6 men jag gissar att den kommer att vara lite trång i skuffen om vi pratar tvillingvagn, en liggdel och möjlighet till extra packning. Jag skulle kolla på CR-V, Outlander (mitt test publiceras när som helst), nya Santa Fe i snikutförande eller Skoda Superb kombi. Många har förutfattade meningar om Skoda men provkör en först :-)
   Lycka till!

 8. Hej!
  Jag har fått besked om att vi behöver en ny bil… Behoven är i stort sett att kunna åka 4 vuxna i den. Det är bra om den klarar en 5:e person kortare sträckor, till nöds. Vanligaste sträckorna är korta i stan, men fr.a. på sommaren vill vi kunna göra utfärder.

  Jag har hittat följande:
  Hyundai ix20 1,6 aut och style edition för 183.000:- (Motsvarande KIA var bullrig, så vi får se vad en provkörning kan ge)

  Hyundai ix35 1.6 man, comfort+ för 200.000:-. Bekvämare insteg, i stort sett samma innermått, bättre säten & ventilation.

  Nissan Quashqai för litet över 200 kkr.

  Finns det väsentliga skillnader mellan dessa modeller?

  Det som gör att jag i väger mellan ix20 och ix35 är att jag uppfattar att skillnaderna är 17 kkr, automat+glastak som är trevligt trevligt, i den lilla, bekvämare insteg, säten och ventilation (2-zoners) i den större.

  • Jag har inte riktigt koll på mindre bilar men skulle nog sikta på ix35 av de du nämner, jag tror den behåller sitt värde bättre än en ”lyxigt” uttrustad mindre bil. Men som sagt kan inte riktigt denna storleksklass. Dock skulle jag titta på att köpa en 1-2 år beg bil, eftersom garantierna är generösa kan du ju få en schysst utrustad (automat/glastak) 1,5 år beg ix35 och fortfarande ha rejält med garantier kvar, kanske kan du både äta kakan och ha den kvar?

   • Tack Magnus!
    Äta kakan … låter gott!

    Garantierna är viktiga för mig, pga. erfarenheter. Jag hade en Mazda 323 med 5 år, vilket var väldigt värdefullt, och jag var väldigt nöjd med servicen (till stor del beroende på en extremt bra verkstadschef). Sedan började den kosta, och jag tröttnade, och köpte en Renault Modus med service hos Bilia, där jag inte tror att jag undgått att bli lurad en enda gång (underlåtit att åtgärda garantifel tills det var slut, underlåtit att fixa stenskott, sprängt ett batteri, underlåtit att byta bromsar etc. Dock har de tagit betalt…).

    • Garantierna är viktiga för mig också, men när det erbjuds långa garantier så kan man hitta en bra balans mellan tid kvar på garanti och avklarad värdeminskning på bilen (som någon annan fått ta :-)

 9. Hej,
  Jag sitter just nu på ett dilemma. Har en tvåårig dotter och köpte i samband med hennes ankomst en Ford Focus kombi.
  Nu är det bara några månader kvar tills nästa kommer och jag börjar så smått inse att den inte kommer hålla måttet när det det så småningom ska sitta två bakåtvända figurer i baksätet.
  Den lilla familjen åker ganska mycket bil då vi ha ett landsställe ca 60-mil bort och vi vill ju så klart kunna åka så bekvämt som möjligt samt kunna lasta en del.
  Gillar Ford och har kikat lite på både Mondeo och S-max men har egentligen inte så bra koll på andra modeller så jag vill inte stänga några dörrar.
  Vill helst köpa en ”ny begagnad” 1000-5000mil då jag kommer att ha avverkat två nyköpta bilar på mindre än fyra år och min plånbok blöder.
  Budget: ca 150,000:- (Skulle kanske kunna lura frugan till 180,000:- men då måste det vara nått speciellt)
  Är inte särskilt kunnig på bilar och skulle verkligen uppskatta om du ville dela med dig av dina tankar eller om du rent av har några konkreta tips på lager.

  MVH

  Pontus

  • Ja, ibland hinner man inte riktigt tänka tillräckligt långsiktigt när man köper bil och då kostar det lite extra att rädda upp situationen, men det är det ändå värt på sikt.
   Jag skulle tveka lite till Mondeo då en ny version kommer snart vilket ökar värdeminskningen på gamla modellen. Ford Grand C-max med skjutdörrar vore väl klockren om du gillar Ford. Den kan du nog hitta lätt beggad runt din budget. En lätt beg Hyundai i40 vore nog inte heller ett dåligt köp, läs om den i mina tester, man får mycket för pengarna! Behöver du slösande innerutrymmen till schysst peng skulle jag även titta på en beg Skoda Superb.
   Lycka till!

 10. Hej,
  Är i sitsen att köpa en bil om ca ett halvår och har börjat titta runt. Vi har hittills klarat oss utan bil så det blir ett första bilköp och det verkar vara en djungel… Vi har tre barn 5 och yngre, och räknar eventuellt med ett barn till innan året är slut, så behöver utrymme för barnstolar och packning. Säkerheten är såklart också prioriterad.

  Har du några råd kring åt vilket håll och årsmodell vi ska titta för en begagnad familjebil som uppfyller våra behov med budget runt 100-150 000 kronor?

  Tack!

  • Jag skulle kolla på endast beggade 6-7 sätes Mazda 5, Mitsubishi Grandis (ofta bortglömd!), Toyota Avensis Verso (köp med TKG hos Toyota-handlare), VW Sharan/Seat Alhambra, Ford Grand C-Max, mfl. Du ska leta en minibuss/MPV som säljs med långa nybilsgarantier (eller tilläggsgarantier vid begköp) så att ni kan köpa med så mycket filmjölkslugn i magen som möjligt. Alla bilar du hittar på blocket som är konstigt billiga är – just det – konstiga! Det är nå lurt och är man inte insatt i bilar så är det bäst att köpa av handlare så att så mycket garantier som möjligt kan ingå – Du gör inget kanonklipp men går du till en lite större bilhandlarkedja så är risken för att bli helt grundlurad iaf liten.
   Lycka till!

 11. Hej, Jag och min sambo ska få tillökning vårt första barn. Tittar efter en helkombi. kör idag en Toyota Corolla halvkombi 04, är ute efter en nyare bil som är mycket tystare med framför allt vägljud, gärna en miljöbil och säkerheten ska vara hög har en budget runt 150 000.

  MVH
  /Jens

  • Jag skulle kolla på en bättre begagnad Avensis om ni är nöjda med Toyota hittills, du får mycket Avensis för den budgeten och köper man hos Toyota handlare så ska man se till att köpa en bil med deras kvalitetsgaranti, TKG. Sedan miljöbestämmelserna ändrats har jag lite dålig koll på vad som är en miljöbil och inte så vill du vara miljövänlig skulle jag nog satsa på minsta bensinmotorn.

   • Hej Magnus. Jag är absolut nöjd med Toyota är dock lite nyfiken på att testa nåt nytt. Jag har tittat lite på Volvo v50 och Golf kombin vet inte hur dom står sig i jämförelse med Avensis. Men Avensis är absolut ett alternativ känner en som har en sån och den fungerar väldigt fint.
    Mvh /Jens

    • Om du är beredd att lägga 150 000 kr på en kombi/familjebil skulle jag också fundera på hur framtiden ser ut för er? Är det troligt att ni får ytterligare ett barn till inom 2-3 år? Knappast något man vill fundera på innan man ens fått sitt första, jag vet, men de flesta äger en bil 3-5 år och de flesta har ju ca 2 år mellan barnen så även om V50 och Golf Variant funkar okej med ett barn så finns ju då risken att du måste köpa ny bil igen när/om nästa barn kommer. Hur det ser ut för er vet bara ni men jag skulle gå på de större kombibilarna på en gång om ni tror att ni kommer att ha fler barn. I den större kombiklassen har jag listat en del bilar i detta inlägg, Hyundai i40 gillar jag skarpt och du kan läsa om den här, Avensis, Passat, Saab 9-5, V70, är några andra säkra köp i vanliga kombi-klassen. Eller så kör man på MPV och tittar på Opel Zafira, Renault Scenic, Ford Grand C-Max mfl.
     Det viktiga är nog att tänka efter före och inte sätta sig i en sits där man måste realisera sin förlust genom att sälja och köpa ny bil igen alltför snabbt, dessutom är ju bilköp förknippat med en hel del ångest och stress och det vill man inte hålla på med samtidigt som man ska bli förälder för andra gången.

 12. Hej!
  Letar bil till mitt nya liv med 3 barn varannan vecka. Har hittills i familjen haft en på många sätt fantastisk Sharan, köpt ny 2011. Men dels är den så stor så jag inte når att skrapa frost på hela framrutan, dels är den en del av ett sorgligt kapitel i mitt liv.. Barnen är 10, 7 och 2 1/2 år, således en riktig barnstol och en eller två typ kuddar. Har långt tidigare haft en fantastisk Passat som man kunde lägga in en hel cykel i och en Peugeot 307 som jag och barnen tyckte var trång på alla ledder.
  Ekonomi: Jag har hyfsat kapital nu, men lönen är inte så fet och miljömedvetandet högt. Orkar inte med en bil med krångel. Och behöver ingen statusbil. Ska jag köpa en Passat igen, begagnat eller ny? Vilken årgång begagnat ska man spetsa in sig på? Eller ska jag hålla fast vid sharanen?

  snälla, hjälp mig lite på traven?

  • Rent ekonomiskt vore det kanske inte optimalt att växla in den förlust som du/ni tagit, utan att veta hur dyr den var ny och vad den är värd idag gissar jag att Sharanen fallit mellan minst 40 000 och 60 000 de två/tre år som ni brukat den. Att realisera en förlust på säg 50 000 och sedan köpa en ny bil igen gör att du kanske förlorar 100 000 kr på 5 år bara i värdeminskning, onödigt även om man är stadd vid god kassa – under den typ av omställning som du genomgår kan det vara bra att ha extra buffers, det kanske kommer andra, oförutsedda kostnader eller man kanske hellre vill lägga pengarna på några välförtjänta semestrar istället?
   Ett annat alternativ är kanske att låta bilen följa med barnen, någon form av delat ägande? Antagligen inte helt lätt under omständigheterna men kan ändå vara värt att ta ställning till.
   Men om du nu väljer att sälja skulle jag definitivt satsa på en begagnad bil, kanske en 2-3 år gammal där någon annan tagit samma värdeminskningssmäll som du gjort på Sharanen. Bäst ekonomiskt är det att sälja privat, köpa kan vara klokt att göra av en handlare så att man kan vara säkrare på kvarvarande garantier etc. Gillar du Volkswagen så är Passat förstås ett alternativ, annars så kan t.ex. en Toyota Verso vara ett smart val, Skoda Octavia är en annan bil som du nog kommer att känna igen en hel del Passat i.
   Nu vet inte jag hur färskt ditt ”nya” liv är men vore jag dig skulle jag försöka avvakta lite, nu kommer ändå våren och sommaren så det är ett tag till det ska skrapas rutor igen. Rätt som det är vill du ha en mindre SUV eller någon helt annan typ bil till ditt nya liv och då är det kanske bättre att ta det lite lugnt. Eftersom barnen är ganska stora så vore det kanske bättre att titta på en mindre kombi, det är lättare att hitta ”miljövänliga” bilar ju mindre bil man söker. Några förslag är isf: Volvo V60, Saab 9-3, BMW 3-serie, Audi A4, Kia Ceed/Hyundai i30, Mercedes C-klass, Skoda Octavia, Golf Variant, Ford Focus, Ford C-max, Opel Insignia mfl

 13. Tjena,
  vi är i situationen att vi har en bil (Nissan x-trail) som egentligen är på tok för trång för den nuvarande familjekonstellationen (2 vuxna, en fyraåring och två 1,5 åriga tvillingtjejer). Baksätet är rejät trångt med en framåtvänd och en bakåtvänd barnstol, samtidigt som en av oss vuxna ska tränga sig in emellan. Våra grundkrav är egentligen fyrhjulsdrift (det är en hel del körning till lantstället på dåliga vägar), skjutdörrar (kan vara förhandlingsbart), rejält breda och ha 7-sits. Då jag dessutom kör rätt mycket vore det bra med en bil som heller inte gör av med alltför mycket drivmedel (visst miljötänk måste man ju också ha). Budgeten ligger runt ca 200-250. De enda bilarna som jag sett som egentligen kommer nära är Sharan eller Alhambra (från 2011) – de är dock lite väl dyra fortfarande. Tänkte kolla om du har några andra tips?

  • *Rejält bred skulle det ju stå på kravlistan. Krävs utrymme på bredden i baksätet så alla får plats liksom.

  • Skjutdörrar är väl den svåra delen i detta, det är ju inte vanligt i kombo med fyrhjulsdrift förutom då Sharan som du nämner. Men behövs verkligen sjusits? Det finns ju två kombis som är oslagbara i bredd och bagageutrymme, antar att dubbelvagnen ska ha plats också – Du får en väldigt rymlig Skoda Superb (beg med 4wd) eller beggad Mercedes E-klass ( finns med 4MATIC, men blir då kanske inte så eco friendly) för din budget. Eftersom t.ex. Superb är enormt rymlig i baksätet kan du sätta de två bakåtvända stolarna bredvid varandra (bakom passagerarsätet och i mitten) och det äldre barnet fram men snart när tvillingarna är lite större kan fyraåringen också sitta bak, bakom föraren i isofixstol. Givetvis måste du testa hos en handlare med alla stolar etc men om du inte kan vänta på att Sharan faller lite mer i pris så skulle jag satsa på en Superb. T.ex. denna:
   http://www.blocket.se/stockholm/Skoda_Superb_170_HK_TDI_ELEGANCE_4WD_NAVI_0___46777528.htm?ca=11&w=1

 14. Hej
  Jag har för avsikt att byta bil och ramlade över din sida. :-)
  Idag kör jag en V70 -02 och den har gått strax över 12 000 mil. Jag köpte den för ca 1.5 år sedan och betalade då 60 000. Bilen är nyservad och jag har nyinköpta vinter- och sommardäck.

  Jag bor mitt i centrala Stockholm och bilen alterneras mellan korta sträckor och längre färder t ex 40 milsutflykter över en helg. Mycket tid spenderar jag med att leta efter parkeringsplats…
  Jag har snart 2 barn (3 år och nyfödd) och vill gärna ha generöst bagageutrymme. Min sambo har egen en egen bil.
  Jag tänker ha min bil i inbyte samt lägga till ca 30 000. Jag uppskattar säkerhet och bensinsnålhet före fart. Får gärna vara ”snygg bil”.

  Tack/39-årig 2-barnsmor i karriären.

  • En rymlig, snål och säker bil som är snygg, ja det sista är ju lite svårt kanske för mig att råda kring men ska jag tolka dig som att din budget är ca 40000 (eller vad ditt inbyte kan vara värt) + 30000? Ca 70 000 alltså? Eller ser du denna peng som en handpenning på en nyare bil?

 15. Hej Magnus,

  Går i bilbytartankar då vi har tillökning på gång i familjen. Vi kör idag en Saab 9-3 sportcombi -08 som vi ägt sedan 2010. Vi har en son som idag är drygt tre år och det har varit väldigt krångligt att få plats med hans bakåtvända bilbarnsstol i baksätet. Problemet är att bilens krockkudde inte går att stänga av utan att verkstaden vill ha dryga 10.000:-. Sedan ett tag tillbaka sitter sonen i framåtvänd stol och vi får nu plats båda i framsätet igen. Nu har vi varit på MVC och fått reda på att vi har tvilligar på gång till senhösten (småpanik…) :-) .

  Jag kan via mitt jobb få förmånsbil som jag har tre år innan inbyte. De bilar vi får välja mellan är Volvo, Audi & VW. Jag har tidigare sneglat på Passaten (kombi) som många på jobbet har och som ger mycket bil för pengarna. Men med vår erfarenhet med 9-3:an inser nu att med två bakåtvända och en framåtvänd bilbarnsstol kanske den inte räcker i storlek? Vi vill helst ha automat, gärna fyrhjulsdrift. Dragkrok är ett måste. Vad jag nu funderar på är om stor-kombi (V70, Passat Kombi, A6) räcker för tre barn, tvillingvagn och packning eller om vi måste börja titta på SUV:ar — XC90, Q7, etc.

  Våra behov är främst att skjutsa till och från dagis samt till och från jobb samt normal handling i vardagen men på långhelger och sommaren åker vi längre turer till familj 40-50 mil enkel resa hela familjen. Eftersom vi ska ha bilen i tre år kommer äldsta sonen vara mellan 3,5 – 6,5 samt tvillingarna mellan 0-3.

  Med förmånsbil blir månadskostnaden avsevärt dyrare då man går över c:a 350.000kr i inköpspris. Jag inser att jag kommer att gå över detta men tror inte vi kommer att klara en fullt utrustad SUV. Absolut smärtgräns är 500.000kr (skulle kosta oss c:a 7000kr i månaden)

  Mina frågor är alltså:

  1. Tror du vi klarar oss med en stor-kombi eller behöver vi gå upp till SUV?
  2. Beroende på fråga 1 vilken modell från de tre tillverkarna ovan skulle du rekommendera oss att beställa?

  (Om vi behöver en stor bil, men inte har råd med SUV:en så kan vi ju alltid välja VW Sharahan, men jag tycker den ser så himla tråkig ut så jag vill heslt inte… :-) )

  • Skitskrämmande med tvillingar, men grymt spännande och roligt, grattis!
   Skoda är inte en möjlighet? En Superb skulle annars vara rätt optimal – de flesta andra kombis blir ganska små även om man förstås får plats, frågan är ju bara hur jobbigt det ska vara att rymmas och enligt vad du beskriver kommer ni ju att ha bilen i vardagen, då måste det funka. Man får faktiskt in två bakåtvända stolar (en fram, en i baksätet direkt bakom) i en V70 och sätter ni största killen i mitten så kommer ni att rymmas fint i vardagen. När det ska resas så måste du fixa en rejäl takbox men kostnaden blir ganska lätt att ta jämfört med en dyrare bil. Jag är rätt säker på att du inte får in två bakåtvända stolar på samma sätt i en Passat eller en A6 (men definitivt i en Superb!!) och då kvarstår Sharan (som du vet är det mest smarta valet egentligen :-) ) eller möjligtvis den mindre Touran. Att springa och köpa en ny XC90 nu känns inte smart, det är en riktigt gammal bil. Så vill du keep some cool och ha 4wd skulle jag köpa en XC70 D3 men då får du jobba med lyft av takbox då och då. Eller så biter du i sura MPV äpplet och tar en Sharan, den finns med 4wd och kommer att vara rymligast och enklast i vardagen, sad but true. Jag refererar dig gärna till bra handlare oavsett vilken bil du väljer, du får en extra drivmedelspeng via en sån rekommendation. Hör av dig isf på familjebilen@gmail.com

 16. Hejsan Magnus!

  Vi har ganska länge gått i bilbytartankar.
  Jag själv har enbart ägt BMW i mitt liv. Just nu har vi en 325 Touring.
  Men nu har det praktiska sinnet tagit över & vi har kollat på en del Suvar.
  Vi känner båda 2 att vi vill ha en lite högre bil. Vi har 2st barn på 5 respektive 2. Nu känns det som om platsen är det viktigaste. Vi har kollat på Verson & provkört den. Tyckte den kändes helt okej, den har ju till & med 2 extra säten. Har du några förslag på bil till oss?? Budgeten ligger runt 150 000.
  Tack för en fantastisk blogg.

  • Ja 3-serie Touring är kanske inte den mest praktiska familjebilen när utrymmet är viktigt. Toyota Verso är en riktigt bra bil men det finns förstås många andra i samma prisklass lite beroende på vad man prioriterar. VW Touran, Ford Grand C-Max, Renault Grand Scenic och Opel Zafira är andra bra 5+2 sitsiga minibussar/MPVs som kanske är ännu lite rymligare än Verso, det är dock inte baserat på fakta utan mer på känsla.
   Vill man ha lite mer SUV-stuk som ger fyrhjulsdrift + minibussens flexibilitet och höjd men oftast är 5 sitsiga så skulle jag kolla på Nissan Qashqai (finns som 5+2 sits också), Honda CR-V (som jag själv kan gå i god för) eller kanske Skoda Yeti.
   Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!

   • Tack för dina snabba svar.
    Nissan Qashqai har jag hört ska vara väldigt plastig från flera håll, stämmer detta? (Fast vilken bil är inte det om man kört BMW??) :) Man får ju iofs en ganska ny bil för vår budget.
    Honda CR-V verkar mer robust & känns som man kan få en -08 för vår budget. Får provköra denna.
    Sen har jag kollat in Mitsubishi Outlander, där känns det också som en -08 kan ligga i vår prisklass också. Vad tycker du om den äldre modellen av Outlander?

    • Känslan i material mm får du göra avkall på, det är straffet man får för att ha njutit BMW :-)
     Jag hade tyckt att Verso är plastig också men det nämnde du inget om så Qashqai kanske är värd en tur? CR-V också, definitivt, Outlander är jag mer tveksam till men det beror också vad du behöver bilen till, är det mkt landsväg skulle jag inte välja Outlander framför CR-V eller Qashqai, Outlander är inte tyst i högre hastigheter.

 17. Ja som sagt, vi vill bara ha en bra familjebil där utrymmet för barnen är det viktigaste. Helst ingen kombi utan en SUV eller iaf en bil där man sitter lite högre. Vi vill ju helst kunna sitta 5 i bilen även med 2 barnstolar monterade.
  Vi kör inte speciellt mkt knappt 1000 mil om året skulle jag tro.
  Ja vi får ge oss ut å provköra lite & se vart vi hamnar då.
  Tack för alla bra svar.

 18. Hej!
  Undrar om du har lite förslag på en bra familjebil.
  Har/hade en Renault Megane Senic som tyvärr åker till skroten nu i veckan pga att växellådan gick sönder. Har varit mer än nöjd med den -framförallt när det gäller lastutrymmet och att man enkelt kan ta bort stolarna bak.

  Behöver alltså något i klass med den. Vi är just nu 2st vuxna och 1st barn på 4 år. Planerar även för en liten till.

  Budgeten är väl inte jättestor, så gärna under 100.000 kr. Begagnat är det som vi tittar på. Men ingen av oss är intresserad av att meka och hålla på med bilar, så det ska vara en som funkar och inte kostar skjortan att reparera.

  *Utseende och sådant spelar mindre roll. Vi vill ha en som funkar och som man sitter skönt i (fast det är ju lite individuellt). Samt stort lastutrymme.

  *Måste väl hålla lite koll på vad tex byte av kamrem kostar också. Helst ska det väl vara med kedja, men jag vet inte hur många modeller som har sådant.

  *Lika så försäkring. Ju billigare desto bättre :-)

  *Bensin, ej disel

  *Så låg bränsleförbrukning som möjligt

  Har du något att rekommendera? Tacksam för alla förslag :-)

  • Har ni kollat på hur mycket Renault Scenic ni får för er budget? En snabbkoll på Blocket och Bytbil tycker jag verkar lovande, om ni varit så pass nöjda med er gamla att ni kan tänka er att köra Renault Scenic igen vill säga.
   Annars skulle jag kolla på Toyota Verso, Ford C-max (eller Grand C-Max med skjutdörrar!), Opel Zafira, Peugeot 3008, Mazda5, Honda FR-V mfl. Ni får kolla om detta med kamkedja på resp bil men Toyota brukar i stort sett bara ha kamkedja på sina bilar tror jag.
   Men eftersom ni också tänker skaffa ett barn till så kan det vara läge att kliva upp lite till i storlek och då skulle jag nog överge minibussarna och köpa en bättre begagnad Toyota Avensis. Det är en vanlig kombi men den kommer att gå som en klocka och vara billig ur drifts-, service-, försäkrings- och bensin-perspektiv.

 19. Hejsan!

  Vilken toppen sida!

  Vi har precis sånt vår Peugeot 307. Nu ska vi välja ny bil och är väldigt osäkra. Vår famil består av två vuxna och ett barn (13 månader). Vi planerar även ett barn till snart.

  Bilen vi tittat mest på hittills är Nissan qashqai 5sitsig (1,6 bensin 2013 med navigator backkamera och parkeringshjälp ACC och mycket annat bra). När vi provkörde den kändes den dock väldigt träng. Kändes knappt som att babyskyddet fick plats i baksätet. Så nu funderar vi på om det verkligen får plats två stolar och en tredje person där bak. Vi funderar även på bagageutrymmet. Ja vi är helt enkelt osäkra på hur den fungerar som familjebil! Vi vet inte om vi vågar satsa på denna för att sedan känna att det var helt fel val.

  Vi har även sneglar på passat kombi (diesel 2010 med bl.a. ACC och parkeringshjälp). Där kände vi en klar skillnad i utrymme både när det gäller säten och bagage. Dock känner vi oss väldigt osäkra.

  Kanske kan du ge några kloka råd/åsikter när det gäller valet mellan dessa två bilar. Vi vet inte hur vi ska tänka när vi väljer!?!

  Tack!

  • Det låter som ett klassiskt familjebilsdilemma! :-) När man har små barn tycker jag att det är bekvämt och trevligt att ha en lite högre bil då det blir lätt att sätta in och spänna fast barn. Detta talar för t.ex. en SUV som Qashqai. När barnen är lite äldre och kan spänna fast sig själva funkar en vanlig (lägre) kombi bättre. MEN… Just Qashqai har en ganska dålig öppning av bakdörrarna (vilket är jobbigt när man ska spänna fast bakåtvända barn) och den är lite trång i kupén. Dessutom är bagageutrymmet inte slösande stort på Qashqai – detta talar således för Passat.
   Nu talar jag kanske lite i egen sak (äger en CR-V 2007) men jag skulle kolla på en Honda CR-V, den är bättre än Qashqai på alla punkter förutom att den inte har ett fint panormaglastak. Det andra tipset är att fundera på en MPV/minibuss, tex Ford Grand C-max, Renault Scenic mfl – då får man höjd och rymd i kupén, bra flexibilitet mm vad gäller fällning av säten och ett hyggligt stort bagageutrymme.
   Många familjer väljer förstås Passat eller V70 och det är finfina bilar också men det är klart – man tvingas till en betydligt äldre årsmodell då de är dyrare bilar sett till nypris. Men ta en titt på en beg CR-V, det är mycket bil och utrymme för pengarna :-)

 20. Hej!
  Har nu en Nissan Primera 04 som vi vill byta mot en något mindre bil i ex Golf-klassen pga av att dottern inte nyttjar vagn längre. Budget ligger strax över 100 000kr. Vill gärna ha en ganska ”ny” bil dvs 09 eller nyare. Gärna 4-hjulsdrift och lite körglädje. Vad rekomenderas?
  tack på förhand…

  • Golfklassen är verkligen ett myrbo med ett stort utbud. Du nämner 4wd och körglädje samtidigt som du vill ha en ganska ny bil till begränsad budget – detta är ingen enkel ekvation :-) . Utan att ha full koll på begpriserna skulle jag antingen kolla på en BMW 1-serie (långmilare), Mazda 3, Ford Focus, Audi A3 eller en prisvärd SUV som tex Nissan Qashqai eller Juke.
   Subaru är annars ett märke som ger både körglädje och 4wd men de har väl ingen äldre modell i den storleken. Subaru XV vore helt rätt men är för ny.

 21. Hej!
  Jag funderar på en ny bil och ramlade över din sida. :-)
  Jag känner mig väldigt förvirrad över hur pass mycket jag borde lägga och hur man ska tänka. Tidigare har jag bara kört gamla bilar som kostat runt 5-10 000, kört dom några år tills dom gett upp och sen skrotat och köpt nytt. Nu är jag trött på det och har dessutom fått nytt jobb som kommer att förbättra min ekonomi. Det är dags att köpa en riktig bil.
  Sambon har egen bil, en Citroën C3 -05 som hon kör till/från närliggande jobb. Inga barn ännu men är troligt inom ett par år. Citroënen är föga rolig att köra längre sträckor och skulle isf bli till en andra bil.
  Helst skulle jag vilja ha en A4 avant från -09 eller framåt bara för att jag tycker dom är så grymt sköna att köra, och snygg såklart :-) . Men har ingen aning om jag skulle ha råd. Har även funderat på V60/V50, Passat, kan även tänka mig en 9-3.
  Jag har råd att lägga ca 5000:-/mån (exkl. bensin, inkl allt annat; lägga undan för service, försäkring, skatt m.m) OM jag får en bil som jag är supernöjd med. Det är här nånstans jag fintar bort mig själv. Om man ändå betalar av i takt med värdeminskning, blir månadskostnaden verkligen så mycket högre om jag köper säg en A4 för 150 000 än en 9-3 för 70 000? Eller är jag naiv som tror att jag har råd med en nyare A4? Hur mycket tror du jag skulle behöva lägga totalt för en 9-3 för 70 000? Till saken hör ju att jag har nästan 0:- i kontantinsats eftersom min nuvarande bil snart ger upp.

  Supertacksam för tips. Som du hör är jag en amatör när det gäller sånt här. Även väldigt nervös för att köpa en för dyr bil som jag inte har råd med om det skulle bli nå fel på den.

  Mvh
  E

  • Ja det är inte lätt med bilköp. Jag tycker att det låter som att du borde köra på lite säkra kort ändå, även om pengarna börjar flöda in så finns det alltid hål att stoppa dem i och att binda upp sig till en för hög månadskostnad kan kännas ok nu men när/om ni får barn så blir det tajt med pengar igen och då vill du inte ha pressen att dra in för mycket pengar. Vore jag dig skulle jag play it safe och hellre köpa en 9-5 kombi, den är prisvärd, skön och rätt trevlig att köra och den gör också att ni får en säker familjebil att växa i. Visst kan du köpa 9-3 men jag tycker att det vore smartare att köra på en större bil, jag gissar att du kommer att behålla bilen i kanske 3-5 år och vid det laget kan mycket ha hänt på familjesidan.
   10% handpenning är väl ofta ett minimum och drar du nu in så pass med pengar så att du har råd med 5000 i mån då kan du spara 2 mån och få väldigt mycket 9-5 SportCombi för 100 000.
   Det är lätt att sätta på sig spenderarbyxorna när man kommer på grön kvist men överköp inte, det är bättre att vara lite smart – att bilda familj kostar mycket pengar och en Audi kan du säkert köpa någongång, visst har du råd nu men då sätter du dig nog i en jobbigare sits framöver och det är det inte värt.
   Så tycker jag i alla fall, hör gärna av dig om du vill att jag ska utveckla mitt resonemang mer.

 22. Hej, vi är numera en familj med två vuxna o fyra tonåringar så våra vanliga femsitsiga bilar räcker inte till. Idag får vinka med två bilar så fort vi ska någonstans och det känns varken kul eller ekonomiskt. Vi behöver alltså hitta en 7 sitsig bil.
  Önskan vore en med större bagage utrymme då vi även har en rottis kille som ska kunna åka med. Vet dock att det kan vara svårt att hitta en sådan så vi tänker oss kanske hitta en där man kan ha en stol nerfälld då vi egentligen bara behöve 6 säten så orde hunden kunna följa med.
  Vi har nog tänkt oss max 150 000kr.
  Tacksam på förslag på lämplig bil. Har inte direkt någon koll på 7sitsiga bilar..
  Med vänlig hälsning,
  Eva

  • Att hitta en sjusitsig bil och dessutom ha plats över i bagaget låter sig endast göras om man börjar kolla på riktigt stora bilar. Och då får du inte mycket för din budget, möjligtvis är en beg Chrysler Voyager ett alternativ men du får ganska höga driftskostnader. Jag skulle köra på sex-sätes-spåret istället och tvinga in en av tonåringarna på mittplatsen i vanliga baksätet. I ert fall skulle mitt förstahandsval vara en Toyota Avensis Verso, övriga kandidater är VW Sharan, Ford Galaxy och Seat Alhambra. Mitsubishi Grandis skulle jag föresten välja som primärt alternativ till Avensis Verso om er budget räcker till en Grandis av modernare årgång.

 23. Hej!

  Vi väntar vårt första barn och måste byta bil. Har idag en liten Peugeot som givetvis blir för liten. Vi har sett i dina tidigare inlägg att du rekommenderar att köpa en lite större bil direkt då ev. syskon beräknas inom de närmsta åren? Vi har ont om parkring med fickparkering som alternativ och vill inte ha för stor bil. Kommer eventuellt flytta till hus inom de närmsta åren. Har tittat på Audi A3 halvkombi men är rädda för det lilla bagageutrymme? Budget runt 100 000-140 000 då vi i nuläget kör bil väldigt lite! Vilka bilar rekommenderar du?

  • Jag skulle rekommendera en bil som är byggd lite mer på höjden, då får man bra utrymmen utan att bilen blir för stor. Exempel är VW Touran, Renault Scenic, Toyota Verso, Ford C-Max mfl. Baksidan är att de inte är lika roliga att köra som en ”vanlig” bil men de blir bra andrabilar om på sikt om ni flyttar till hus och eventuellt behöver ytterligare en bil. Jag skulle inte bränna för mycket pengar på bil i ert läge, med barn och kanske hus kommer många hål att stoppa pengarna i, då blir en driftsäker men lite tråkig Toyota Verso (eller Corolla Verso) en bra investering (i den mån ett bilköp kan ses som en investering :-) )
   Lycka till!

 24. Hej Magnus,

  Tack för en bra blogg om familjebilar.

  Vi är en familj på två vuxna och ett barn (3år)som letar familjebil. I dagsläget har vi klarat oss utan bil, men nu är det dags att köpa ändå.

  prisklass ca 100 000, (större delen kontant, kanske ska gå upp i prisklass?)är van vid bensinbil och manuellt växlad men inget krav. gillar inte de höga bilarna du föreslagit tidigare (verso, peugeot 3008, renault scenic) i denna prisklass utan då är toyota avensis det bästa alternativet hittills. personliga favoriter är audi men är väl inte den mest prisvärda.

  Vi är ute efter en driftsäker, säker, prisvärd bil som mest kommer att köras på helger. Då vi använder mest på helgen så kommer det inte att bli många mil på vägen tror jag.

  vad är dina bästa råd ?

  Mvh

  ”S”

  • komplettering till tidigare, om man inte är som du skriver ute efter ”prisvärd lobotomi” när man köper toyota avensis, vad köper man då ? har som sagt tittat på audi A4/A6 samt gillar passat och vill eventuellt ha lite mer ”sting i motorn” :)

   • Går du upp i pris så får du en väldigt trevlig Mazda6 med 8-9 års garanti kvar – den fyller nog dina övriga kriterier och upplevs iaf ha mer sting, den är riktigt trevlig att köra. Annars en Saab 9-5 cash? Kolla också Opel Insignia!

 25. Hej!

  Tack för en bra blogg! Jag är i grunden helt okunnig om bilar och står nu återigen inför ett köp då frun och jag väntar tillökning. I dagsläget kör vi en Toyota Corolla (med baspaket) från 2006. Är väldigt nöjd med den, har alltid startat men är ju i ärlighetens namn riktigt tråkig på insidan.

  Så det vi nu är ute efter är en rymlig kombi som kan svälja 2 barnstolar och förhoppningvis rulla med familjen åtskilliga år framöver. Komforten viktig (viktigare än motorstyrka) efter ett par år i corollan. Bilen ska vara bekväm, tyst, ekonomisk, bränslesnål och helst inte strula direkt. Vi kör ca 2000 mil per år och lika mycket stad som landsväg. Budget upp till 150 000 kr. Jag har fastnat lite i V70- och Passatträsket men de har ju ofta gått rätt långt i den prisklassen. Klokare att satsa på i grunden billigare bil med färre mil? Ingen aning om drivmedel, vad är bäst ekonomiskt för oss tycker du?

  Ledsen för rörigt inlägg men tar tacksamt emot tips!

  • Toyota Avensis bensin/manuell vore väl egentligen ett rätt klokt val, då får du en nyare bil för din budget (och kanske ett bra inbytespris) men den är kanske också rätt tråkig förstås. Skoda Octavia kan vara värd att kolla lite på – där får du också en nyare bil jämfört med t.ex. Passat. Hyundai i40 är en annan stark kandidat, bra garantier och bekväm. Tystnad och komfort är svårslagen i V70 och Passat är förstås inte fel ur det perspektivet heller – kan du hitta en sparsamt utrustad Passat med manuell låda så är det en bra avvägning mellan komfort, ekonomi och den är betydligt trevligare på insidan än en Corolla.
   En billigare grundbil (eller sparsamt utrustad bil) av nyare årsmodell är ofta bättre driftsekonomiskt så länge man nöjer sig med den lägre utrustningsnivån man då får. Lycka till!

 26. Hej, tack för en bra blogg. Som så många andra här behöver vi förnya bilparken och behöver lite tips! 2vuxna + 2 barn 6, 8 år. Kör ca2500 mil/år.

  Har alltid kört billigare bilar men har börjat tröttna på att köra dom till verkstaden. Tänkte lägga mellan 50-200kkr. Inköpskostnaden är givetvis viktig men det viktigaste är att det blir en bra helhetsdeal, när man räknar in säkerhet, komfort, värdeminskning, service, milkostnader etc.

  Har V70 idag och är ganska nöjd men det hade varit kul med förnyelse. Hade gärna köpt en Japan denna gång men dom fastnar inte riktigt. Gärna suv men det blir kanske för dyrt. 4wd känns bra med tanke på vinterkörningen. Kan leva med att bilen är lite trist om den är bra men allra helst både kul och bra :)

  Här kommer mina förslag, tacksam för kommentarer, hur hade du valt? Kanske något helt annat?

  Utgår från Volvon
  140kkr, V70 2010 d3, säkerhet, vettig driftsäkerhet, bränslesnål men känns lite trist då halva Sverige åker runt i en sån. Känns dock som rätt mycket bil för pengarna. Utmanar lite då jag vet att du inte tycker det :)

  120kkr, Avensis 2009, högre driftsäkerhet än V70, lägre säkerhet, känns ännu lite tristare att köra men snyggare design

  120kkr, Mazda 6 2009, verkar klockren med tanke på driftsäkerhet, lägre säkerhet än V70, bullrig ?

  150kkr, Accord Tourer, driftsäker, snygg, inga säkerhetsbetyg, litet baksäte

  120kkr, Mitsubishi outlander 2009, cool design 4wd och lite högre körställning men tveksam säkerhet

  150kkr, Lexus Rx400h 2007, vettig förbrukning trots suv, hög driftsäkerhet och kvalitet men många mil på mätaren

  150kkr, BMW 520d 2008/2009, tveksam till bakhjulsdrift på vintern? Modellen börjar kännas lite gammal, kom ju 2004

  130-180kkr, A4 avant och ev quattro. Bränslesnål för att vara 4wd, god kvalitet? Dyr i drift

  100-120kkr, Xc90, hög säkerhet men vågar man med tanke på kvaliteten? Hög bränsleförbrukning.

  Xc60, 200kkr, antagligen den jag känner mest för, hög säkerhet men dyr i inköp
  Vill man ta värdeminskning på 200kkr? Annars säkert en bra bil
  Tacksam för input!

  • Oj, du hade en del roliga alternativ – lite spretigt men uppskattat! Det liknar den typ av lista med drömmar blandat med realism som jag brukar hålla på med inför bilköp – realismen vinner dock alltid i mitt fall… Jag skulle hellre köpa en nyare bil med lägre utrustningsnivå än en premiumbil med många mil på mätaren – det är bäst totalekonomiskt. En bil som var dyr ny är dyr att hålla igång när den är gammal också, även om den kan tyckas prisvärd i inköp. Håller med dig om att XC60 nog är bäst av de du listar men å andra sidan åker ju snart den andra halvan av Sverige som inte har V70 i en XC60 så vidare unikt blir det kanske inte. 4wd kostar alltid extra (om inte annat vid service) så det måste man känna att man verkligen behöver.

   Jag tycker dock att om du kör så pass mycket bör säkerhet och komfort vara rätt viktigt och jag håller med dig om att V70 är svårslagen ur de perspektiven. XC60 givetvis likaså men den blir dyrare och frågan är om det är värt merkostnaden?

   Eftersom du nämner Accord – Jag hoppar ju mellan en hel del testbilar men har ändå väldigt svårt att tycka illa om min Honda CR-V – totalekonomiskt, komfortmässigt och driftmässigt är den en rätt ok affär och då har jag också 4wd, högre markfrigång mm – en CR-V (manuell, Elegance) skulle vara det självklara SUV-valet om du inte slår till på V70 – det är inte en XC60 men du får rätt mycket pengar emellan och betydligt färre mil på mätaren – har du testat en CR-V?

   Berätta gärna hur du går vidare!

   • Tack!
    Crv kan absolut vara ett alternativ, men svår att hitta begagnad. Xc60 blir för dyr för en bilsnål eller kanske bilsmart! Så även Outbacken.

    Efter lite mer blocketforskning så känns det ungefär som att följande 2009or kostar ungefär samma, ca 120-140kkr för 10000 mil. Fördel krocksäkerhet för V70, men fördel driftsäkerhet för Avensis. Joker Mazda 6. Gillar inte passat annars är den nog mest prisvärd miltal/årsmodell/design.
    150kkr för en 520d för samma miltal känns lite roligare men den går bort pga bakhjulsdrift som jag inte tror passar lika bra för vinterväglag, men jag vet egentligen inte.

    För att krydda situationen lite så drar jag ibland båtsläp på 1300kg. Vore därför bra med lite större bil samtidigt som totalvikten ej bör överstiga 3500kg, dvs V70 ligger på absoluta gränsen, dieseln är egentligen för tung med sina 2300kg.

    En V70 2.0F 7000mil, 100kkr känns samtidigt väldigt prisvärt, men den motorn är både slö och verkar ganska törstig för 2500 årliga pendlarmil.

    Haha denna nöten knäcker man inte i första taget.

    • En grym pendlarbil är annars Saab 9-5. Du får mycket bil för pengarna under 100 KSEK och den kommer alltid att ha en plats på begmarknaden i Sverige. Skoda Octavia Scout (4wd) är annars lämplig för båtdragandet.
     Passat vore bästa kompromissen (vadå gillar den inte?) eller så gör du slut på våndan och köper en V70, det är en bra bil, min V70 kritik handlar mest om att få folk att våga överväga något annat.

     • Lutar väldigt mycket åt en V70II, får räkna lite på diesel vs bensin. D2 känns spännande ur ett pendlingsperspektiv när man väl fått upp farten på motorvägen räcker nog 109 dieselhästar. Kanske slö som dragbil och på gränsen med 1300 i totalvikt. Kanske kompletterar med en billigare crv med lite mer mil när vi byter fruns bil nästa gång (om en sån nu kan dyka upp begagnad).

      Testade xc60 igår och den är klart bekvämast ur mitt perspektiv, känns inte liten om man inte har barnvagn. Den får nog dock vänta till nästa bilbyte när den sjunkit i pris. Fast då lär det väl ha kommit fler nya alternativ som komplicerar valet :)

      Tack för input, kul initiativ med en familjebilsblogg.

 27. Jag behöver byta ut min golf variant -00 mot något större. Vi är en familj med två vuxna och två barn på ungefär 2.5 och 1.5 år (de åker bakåtvända och ska så göra så länge som möjligt). Dessutom har vi två hundar i 10-kilos klassen. Mina krav på bil är
  -4hjulsdrivet
  -Rymligt baksäte och bagage
  -trafiksäker och gärna inte alltför dyr i drift.
  det blir mycket kortvändor mellan hemma, jobb och dagis. Varken jag eller min man kan något om bilar och vi skulle behöva lite vägledning. Personligen har jag fastnat för subaru legacy men känner att jag skulle vilja köpa en lite nyare bil, gärna från -08 och subaru är så dyra. Budgeten ligger på max 120-130 000. Hur ska man tänka när det gäller diesel eller bensin, manuell eller automat? Hur långt vi kör per år kan jag inte svara på men jag kan tänk mej att vi åker ungefär som de flesta andra :) Jag vill gärna ha en bil som inte är onödigt stor på utsidan men rymlig invändigt om du förstår hur jag menar.
  tacksam för svar/Erika

  • Om du kör mycket korta sträckor brukar bensin/manuell bli billigast i drift. Dock är ditt krav på 4wd klart fördyrande och starkt begränsande vad gäller möjliga bilar. Jag har inte kollat exakt vad du får för årgång med din budget men här är några bilar jag skulle titta på med din behovsbild:
   *Honda CR-V – du får nog en 2009, det enda är att man inte kan stänga krockkudden fram.
   *Skoda Octavia Scout – är lite osäker på hur rymlig den är i baksätet
   *VW Cross Touran – liten utanpå, stor invändigt
   *Nissan Qashqai+2 – flexibel och rymlig
   *Subaru Forester – flexibel och rejäl.
   *VW Passat 4Motion – trevlig att köra och bra utrymmen

   Legacy är också annars en driftsäker bil som brukar hålla bra så den kanske trots allt är en bra kompromiss?

 28. Hejsan!

  Tack för en mycket bra blogg! Det börjar närma sig bilköp (om c:a 4-5 månader) och det blir en mycket stor händelse i livet eftersom jag närmar mig 40 och inte haft någon egen bil hittills. Varken jag eller min fru kan mycket om bilar. De senaste två åren har jag dock läst på en hel del om olika bilmärken och läst många biltester på internet och provkört ganska mycket, så mycket att jag inte vågar visa mig mer i vissa bilhallar utan att köpa något! Även om jag inte äger någon egen bil har jag ändå många mil bakom ratten eftersom mina föräldrar har haft två bilar under en längre tid och vi har sommarstuga och lång sommarledighet. Mor har en VW Polo och far har en Citroen C3. Vi planerar att skaffa vårt första barn inom två och och vårt andra c:a 3 år senare och vi vill även ha en Labrador! Först var vi inne på en Subaru XV men tänkte sedan att den blir för liten och då gick vi över till en Forester som kändes kanon att köra, nya Forester vill säga. Vi tänkte oss en c:a ett år gammal Forester modellår 2013. Till saken hör att vi även planerar för att skaffa hus, radhus eller en större bostadsrätt någon gång mellan det första och det andra barnet. Bostadsplanerna fick oss att inse att det kanske var läge att dra ner på bilbudgeten så att vi kommer att kunna fixa kontantinsatsen till det kommande boendet. Då försvann Forester 2013 ur planerna p.g.a. för högt pris. Äldre modeller är inte heller aktuella eftersom vi inte gillar utseendet, ej heller Legacy/Outback. Vi räknar med att ha sparat ihop c:a 225000 när det är dags för bilköp fram i maj/juni. Vi jobbar båda två och får in c:a 39000 netto varje månad och har inga skulder eller lån, förutom mitt studielån. Vi har för närvarande bara 4000 i boendekostnader. Min fru har jobb till och med november och eventuellt längre, annars får hon a-kassa. Jag har fast jobb. Ekonomin bör hur som hest kunna hantera att bilköp på runt 100000-150000 kontant, alternativt 150000-200000 med lån på c:a häften. Jag måste säga att jag fastnat för hyundais modeller och då speciellt i30 kombi diesel manuell business och i40 kombi diesel manuell business. Tänkte c:a 1 år gammal. De håller sig båda inom vår budget och har det vi vill ha av en bil: Bra inköpspris, relativt bränslesnål längre garantier, generös grundutrustning, bra driftsäkerhet och acceptabla ägandekostnader. Jag tycker även de är ganska snygga och körglada också! Min fru tycker i40 är snyggare, själv tycker jag båda ser bra ut men ställer mig frågan om vi ska satsa på en i30 och sedan byta eller om det är lika bra att köra på en i40 direkt och slippa byta sedan eller om vi rentav klarar oss med en i30? Vi kommer köra c:a 1500-2000 mil om året och mest på sommaren. Vad tror du? Vi har även sneglat lite på uppstickaren för i år Honda Civic Tourer som fått fina recensioner hittills. Då pratar vi ju nästan nybilsköp, och kanske lite för mycket pengar för oss i dagsläget men den verkar riktigt bra! Hälsningar Jan

  • Tack för din utförliga beskrivning! Det låter som att det är stora förändringar på horisonten och att skaffa familj är stort, på många olika sätt! Jag tycker att ni borde spara på så gott ni bara kan medans ni har säkra inkomster, blir det akassa eller föräldrapenning senare så droppar inkomsterna samtidigt som utgifterna ökar med barn (och ev hund).
   Med tanke på kommande bostadsköp ( vilket ju är en betydligt bättre investering än bil) skulle jag precis som du säger se till att hålla nere bilbudgeten. Jag tycker definitivt att ni ska köpa en lite rymligare bil på en gång, varje bilbyte kostar både tid och pengar och när det börjar trilla in barn finns det annat att hellre lägga tid och pengar på. Så i40 vore bättre storleksmässigt, Toyota Avensis från Toyota handlare med TKG, ger likvärdiga garantier och ett billigt ägande.
   Jag hade köpt en manuell/bensin Avensis för max 100 000 kr som ger svårslagen ekonomi och sedan sparat alla andra pengar för framtidens behov. Då har du en bil som möter din kravbild nästan helt, den kanske inte är jätteunderhållande att köra men iaf i paritet med i40. Kolla upp Avensis och TKG, räknar du på en sån (inkludera service och vanliga reservdelar) ska du se att den är ett smartare köp.

 29. Hej
  Vi funderar på att köpa ny bil. i dagsläget har vi två barn på 3 och 5 år, men ev blir det en liten till framöver. Skulle nu vilja byta bil till något rymligt där man inte får spel bara av att sätta fast barnen. Budget max 150.000 . Har tittat på olika bilar, bl a toyota verso, qashqai, santa fe m flera.Gillar suv och lite tuff bil, men vi kör väldigt mycket och det är därför viktigt att den är bensinsnål. Suvb skulle vara skoj att få köra en sådan, men frågan är vad som funkar med den budget vi har.

  • Ja det kan vara kul med en SUV men den typ av SUV du får om du ska ha en bensinsnål bil är ändå kanske inte riktigt rolig ändå? Men visst är en Qashqai+2 med endast framhjulsdrift ett möjligt val, tror du behöver ”+2″ varianten på lite sikt om det blir fler barn. I och med att nya Qashqai är släppt nu kommer nog begpriserna på befintliga Qashqai+2 att gå ner lite så ha is i magen på den.
   Jag har själv en CR-V och där får man in 3 barn i bak, dock kan man inte stänga av krockkudden fram, det kom först på årsmodell 2013 och framåt. Annars är CR-V för mig en perfekt mix av SUV men ändå snål på långväg. Bästa mix av snålhet och flexibilitet hittar du nog ändå i bilar som Verso, Opel Zafira Tourer, Renault (Grand=7sits) Scenic, Citroen C4 Picasso (Grand=7sits), VW Touran mfl.
   Ett helt annat perspektiv kan vara att tänka på säkerheten om ni nu kör så mycket, en Volvo V70 med snåldiesel (D3) kanske egentligen inte är så fel? Med tanke på hur många 2 och 3 barnsfamiljer som har en V70 får man dra slutsatsen att alla inte får spel varje gång de ska sätta fast barnen :-) ?

 30. Hej!
  Vore jätte kul om du hade möjlighet att ge mig nått tips innan jag blir tokig på denna bildjungeln. Jag vet vad jag vill ha men inte vad bilsorten heter. :-) Jag är ute efter en bra beg. bil som inte är äldre än max 5 år, den kostar inte mer än 170’000 kr. Den ska gärna ha lite SUV-aktig höjd, vara lite ”passat storlek” på den,( inte mindre!) och sen så vill jag ha stort bagage utrymme som ungefär Volvo v70.
  Vi har två barn varav en åker bakvänt, så den får inte vara för trång i kupén. Och sen billigt ägande i form av bränsle och skatt.
  Misstänker att denna bil inte finns ännu, typ. ;-) Men har du nått bra förslag på vad som nästan kan uppfylla detta.
  Tack snälla för din tid, (att i alla fall orka läsa detta)

 31. Hej och tack för en mycket bra sida!

  Vi är 2 vuxna, en tonåring och två små på 3 år respektive 3 månader som letar efter ny bil. Vi har idag en Saab 9-5 2,3t -01 som inte längre är värd att laga. Årlig körsträcka är 1000-1500 mil och vår budget under 130,000kr.
  Vi söker inte en sportbil men något man kan göra omkörningar med och det går inte med vår andrabil, en Toyota Rav4 -03 med den ovanliga 1,8l-motorn.

  Som redan nämnts flertalet gånger så är det lite för många som har V70 och så tycker jag inte baksätet är så rymligt. Ford Mondeo är stor och rymlig och Passat likaså. Mazda 6 är trevlig att titta på och har bra benutrymme även för vuxna bak men jag har inte provkört någon och vet inte hur illa vägljudet (eller rostskyddet) som biltesterna klagar på är.

  Mina favoriter så här långt är (utan rangordning) Mondeo (10-12), Passat (10), Saab 9-5 (08-09), Mazda 6 (08-10), V70 (09). Vi gillar CR-V men den är för dyr, eller för gammal, för att kännas som rätt bil för oss.

  Borde vi köpa en billig 9-5 -09 för 80-90k, en V70/Mondeo/Passat som ligger nära budgettaket eller chansa på en Mazda för 90-110k. Jag säger chansa för jag vet bara två som har dem och då är det 5:an.

  Tack på förhand!

 32. Tjena!

  Letar en ny beg bil. Kör nu en BMW 325iA 2006. Den bilen byter jag då in är min tanke(Vad kan man får för den tro?)
  Nyfiken på en Skoda Superb. Stor och prisvärd verkar det som. Bensin eller diesel spelar inte så stor roll för mig, dock är jag lite orolig för kamremsbyte på dieseln. Vad är värt att tänka på annars när milen drar iväg på en beg?

  Pris?
  Jadu, säg att jag lägger till 50tkr plus inbyte. Max 130tkr?

  Vad säger du gurun? ;)

 33. Hej! Vi är i tankarna att köpa en Skoda Superb 2.0 tdi 140 4×4 2013. (Har redan provkört ett exemplar och ska förmodligen byta in våran nu i dagarna)
  Pris: 219000 kr 2800 mil.
  Tänkte bara se vad du tycker om bilen och om du har nåt tips för vad man ska se upp med eller allmäna råd och tips om bilen.
  Anledning till att vi byter är för att vi ska ha 2 bakåtvända stolar och det är omöjligt idag (Mazda 6 2.3 sport kombi 2007)

  Mvh Peter

  • Skoda Superb är en bra bil och så länge den verkar välskött och ni köper av en schysst handlare så är det bara att slå till. Vad gäller inbyte så får du ju mer för din bil om du säljer den privat men det har ni säkert redan övervägt.

 34. Hej,
  Vi är två vuxna med en ettåring och en till på väg som märker att vi kommer att få problem med att få plats med barnvagnar etc i vår BMW 520. Ingen av oss gillar kombi så vi har börjat titta på en SUV. Har alltid gillat XC60 men vi är osäkra på om vi kommer att få plats med vagnar och bilbarnstolar i den. Har också kollar lite på en Audi Q7 som jag verkligen gillar utseendet och utrymmet på men jag vet väldigt lite i övrigt om bilen. Är det något särskilt man ska tänka på när man ser efter en begagnad Q7?
  Vi har tänkt oss att lägga ca 300 000kr på bilen. Du får gärna komma med andra förslag på suvar som kan passa oss.
  Tack på förhand!

  Kristian

  • Har faktiskt aldrig testat Q7 ordentligt men jag skulle nog hellre välja en lite billigare bil i grunden och därmed få en nyare eller bättre utrustad bil för samma peng. Jag tror inte att ni skulle ha några problem med att rymmas i en XC60 såvida ni inte vill ha slösande bra utrymmen, och då är ju en kombi (tyvärr) betydligt bättre, en XC70 vore isf naturlig att kolla på. Hade jag 300 Kkr att lägga på en familjebil och vill ha en stor SUV så skulle jag titta på Kia Sorento eller Hyundai Santa Fe. För XC60 pengar får du då en bil av XC90 storlek men som är betydligt billigare i drift än Q7 eller XC90. Santa Fe pitchas dessutom som en direkt XC60 konkurrent och håller bra klass i material och finish. Gör en kalkyl där du kan jämföra alla kostnader + värdeminskning mellan vad du får i termer av Q7, XC60 och Santa Fe för dina 300 och provkör sen också en Santa Fe så du inte väljer bort den på den billiga klang som varumärket fortfarande dras med, vilket är rätt oförtjänt på de senaste modellerna.

 35. Hej,

  Vi behöver byta bil då vår gamla bmw 540i -98s bränsleförbrukningen är katastrof och håller på och ger upp. vi kör även en mercedes A-klass -06 och en Mercedes E-klass sedan -12.
  Vi letar efter en bil som inte dricker mkt men ska vara praktiskt med bra utrymme i bagaget (kombi, suv) eftersom den ska ta över mercedes A-klassen i framtiden.
  Inga speciella krav förutom att det ska vara minst 1-2 års bil, parkingssenssor och helst en statusbil.
  vår budget ligger på runt 230 000.
  Vi har kikat på Audi A4 avant mellan 2011 och 2013 med enbart standard utrustningar som ligger på 160 000 – 230 000. Jag gillar ju dem men det tragiska är ju att dem inte ens har några parkering sensor. Med små utrustningar som parkering sensor ligger miltalen på 5000 – 8000 mil vid samma pris. frågan är ifall det är en hållbar bil med så mkt miltal?
  Jag har även kikat på Fiat Freemont. helt ny med fullutrustad som ligger på runt 250 000kr.
  Även tänkt på bmw 520d touring med höga miltal 8000 +- 2000 med standard utrustningar fast från 2010.
  vill ju helst ha låga miltal runt 2000 mil, behöver hjälp!

 36. Hej! Vi står i begrepp att byta bil. Vi är 5 personer. 2 vuxna och 3 pojkar 7,9 o 11 år. Vi bor på landet och behöver fyrhjulsdrift. Det som gör det lite svårt är pojkarna som är långa och växer fort. Vi behöver alltså ett rejält baksäte. Helst med 3 separata stolar. Finns det någon sådan bil med fyrhjulsdrift. Jag har inte hittat nån lämplig. Budget ca 150.000.
  Tack på förhand/Magnus

 37. Tjena!
  Beräknad tvillingankomst i mars och behöver nu uppgradera storleken från min lilla Lexus IS200.
  Prio är automatlåda, gärna drag, lätt att packa in en tvillingvagn, barnstolar, väska mm. Har kikat på Verso, Avensis, RAV4, X-Trail, Sorento men kan inte bestämma mig.
  Gillar enkelt och bekvämt ägande, men vill i denna livsfas inte lägga mer än 250k på en bil. Gärna begagnad, billig att försäkra och gärna skinn/halvskinn. Är jorden fel planet för mina önskemål? :)

 38. Hej Magnus! jag ska köpa en hel ny bil toyota verso edition 2014 men jag har stora problem då jag kan inte bestämt mig för vilka motor jag ska ha, mellan bensin och diesel! jag har för lite kunskap om bilar. jag kör mest korta sträckor så t.ex skjutsa ungarna på skolan.

 39. Hej.
  Vi är nyblivna föräldrar och går i bilköpstankar. Vi söker en pålitlig bil som har plats för vagn utan att man behöver stuva som en galning. Budjet är ca 170 000 och vill såklart få så mycket bil som möjligt för pengarna. Har tidigare haft en Kia Rio och blev väldigt less på att det knappt hände något när man trampade på gasen så lite krut hade inte skadat. Har själv väldigt bristande kunskaper om bilar och är i desperat behov av hjälp för att bestämma mig i denna djungel :)
  Tack på förhand.

  • Hej Joakim.
   Vi har två barn 3 och 5 med båda sittandes i bilstol i baksätet och ändå kan man sitta som man vill i framsätet. Två vagnar får rum i bagageutrymmet. Mycket bra kvalitet med 5 års nybilsgaranti. Drar ca 0.7 året runt. 136 hk bensin fullt tillräckligt men ingen racer finns diesel som går lite fortare men kostar ca 20000 kr mer.
   Bilen är en Hyundai i40 kombi -12. Mvh Nicklas Karlsson

 40. Hej,
  Kör idag en Polo 3 dörrars och vill en lite större bil. Helst en halvkombi 5 dörrars. Har en budget på 100.000 kr. Har kollat på en Ford Fiesta 1.0 80 Trend 5-d 99.900 kr, årsmodell 2014, mil 2406. Kör inga längre sträckor utan mest stadskörning. Verkar det vettigt eller har du andra rekommendationer?

 41. Hej!
  Vi är en familj på två vuxna, en 5åring och en 3åring och väntar nu vårt tredje barn i november.
  Vi har idag en V70 2004, men märker att vi inte kommer att få plats då vår 3åring byter till frammåtvänd stol till våren.
  Vi letar därför efter en bil med brett baksäte där vi får plats två frammåtvända bilstolar och en vuxen, med hög säkerhet, stort bagage och låg driftkostnad (kör runt 3500mil/år).
  Vi föredrar Volvo då det ändå verkar vara den säkraste bilen, men har kommit fram till att ingen av deras modeller är bred nog. Xc90 är för smal för att vi ska gå plats i andra raden och skulle isf dagligen behöva använda 3e raden, samt är den väldigt dyr i drift, med hög förbrukning, skatt och försäkring.
  Vi har därför letat bland andra märken och efter mycket jobb har vi kunnat avgränsa oss till Renault Espace 2015 eller Ford S-Max.
  Jag lutar åt Renaulten och min man åt Fordrn.
  Vilken skulle du valt utifrån våra kriterier.
  Kör ofta långa sträckor då släkten är utspridd och kalasen många så behöver kunna ta mycket packning (enkelvagnar/dubbelvagnar/hav av julklappar, etc) och sitta bekvämt långa sträckor. Men viktigast är ändå säkerheten vid ev krock. Är ju ändå värdefull last i bilen.
  Tack på förhand!
  Har du tips om andra märken/modeller som inte är stora bussar tas dessa emot med glädje!
  Har idag uteslutit Ford Galaxy (boxig), Renault Grand Scenic (boxning, dyr i service), Volkswagen Sharan (boxig), xc90, qashqai (för smal), freemont (smal), alhambra (boxig), Toyota Verso (smal/ont om benutrymme), Peugeot 5008 (plastig/trång 3e rad), Santa Fe (smal), C4 Picasso (lägre säkerhet/ej högt betyg på Folksam), lancia (föredrar tre säten i andra raden), Audi, bmv, Mercedes ( för dyra).
  Något vi missat?

  Med vänlig hälsning,
  Sandra

 42. Hej!

  vi är inne på att köpa ny bil men vet inte riktigt vad vi ska köpa.
  har kolla på en pegeout 308 2015 som jag fasstnat lite för.
  min budget ligger på 200 tusen.

  Det som är prio på bilen, är stort bagage utrymme, låg ljudnivå i bilen. Skön att köra bra komfort.
  dragkrok, bensinsnål.
  jag vet att många säger begagnat köp, men har fasstnat lite för ny bil då vi inte tänk byta bil på minst 5-6 år i alla fall.

  hoppas du kommer med bra förslag

  mvh Anders

 43. Hej!

  Är inne på att köpa ny bil när vi nu väntar våran tvåa! Vi har för tillfället en peugeot 407 kombi.

  Vi kommer att behöva få plats med en syskonvagn (beemoo), en 30 kilos golden retriever i bagaget samt 2 barnstolar i baksätet.

  Har snöat in lite på en Toyota Avensis kombi. Någon med erfarenhet av dessa? Kommer att åka till en bilfirma i eftermiddag och prova om vi får plats med vad vi ska i bagaget.

  Någon med andra förslag?

  Budgeten ligger någonstans runt 150-200k

  Mvh Tommy

  • Dragkrok är även ett plus då vi drar omkring på en husvagn vid semestertider! Fördel om det även är lite styrka i motorn till detta ändamålet.

 44. Hej!

  Vi måste ha en annan bil då våran situation blir ändrat ganska så mycket.
  Min sambo har en dotter på 10 som vi har varannan vecka, så har vi en dotter tillsammans som er 8mnd och vi ventar tvillingar i juli/augusti :-O Vi äger i dagsläget en vw passat 12′.

  Har sett på olika 7-sits bilar, men den vi har fastnat lite för är en Seat Alhambra (Tänker att vi måste ha en såpass stor bil när vi skal ha plats med barnstolar, vagner osv. og det blir nog en takbox när vi skal på semester o.l)

  Har också kollat på S-max, men tänker att den blir för liten ?

  Budget er något mellan 150-180 000 har jag tänkt, och har ju tänkt att ha bilen en stund framöver.

  Har hittat en Alhambra som gått 7500mil, 2013 modell, 140hk, Aut, Diesel med okey utrustning til 179 000. Men den er importerad från Spanien, er det nåt att ha ?

  Eller er det en ny bil man skall se efter och forsöka att öka sin budget ?

  Jätte tacksam för dina råd och meningar =)

  Hälsningar från en rådvill snart 3 (4)-barns far :p

  • Det låter som att du kommer att äga bilen minst 2-3 år och då skulle jag satsa på ett säkert kort, lägg då hellre 20-30 tusen mer och få en svensksåld bil. Alhambra är riktigt fin för din behovsbild, skulle möjligtvis överväga Galaxy eller Espace men S-Max är i trängsta laget. Alhambra har definitivt det bästa insteget till sista sätesraden och har ändå lite av ett användbart bagageutrymme med alla säten i bruk.

 45. Hej,

  Tack för ett bra forum

  För närvarande billös så är halvbråttom att hitta ny. Precis sålt en vw amarok pga avyttring av firman (tyvärr för dyr att äga privat).

  Har 2 barn (4 resp 7 år) så måste ha en kombi och pensionärsbil. Även automat måste det vara.
  Även bensin har jag bestämt bla då vi kör väldigt lite.
  Vill köpa en bil att ha under många år. Är så jobbigt att köpa och att sälja så vill verkligen undvika det till alla pris.

  Vill även såklart ha en så problemfri bil som möjligt.
  Har bla tittat på v70 men känns så tråkig. Framför allt tittat mycket på japanare, totota avensis, honda accord tourer o mazda 6

  Verkar som att dessa har ganska höga betyg vad gäller driftsäkerhet iaf. Vet inte vilken av dessa som vore bäst

  Budgeten är egentligen ganska rörlig men vill absolut inte ha för ny pga värdeminskning och då jag vill slippa bry mig om mindre skavanker osv samt att vi kör så lite

  Tacksam för alla tips

 46. Jag o frugan har alltid kört Saab (15år) och då oftast aeromodeller. Nuvarande bil är en 9-5 aero -05 med automat som gått 24000 mil. 16000 mil har vi avverkat. Vi är således bortskämda ned otroligt sköna stolar och väldigt mycket prestanda i förhållande till kostnad. Bränsleförbrukningen är ca 9.0l/100 km och skatten är på 3400kr. Försäkringen ligger på ca 5800kr/år. Nu är bilen ”slut”. Dilemmat är då, vad skall vi köpa istället? Vi har tittat runt och provkört allt ifrån C5 till A4. Våra barn är stora nu så vi behöver ingen stor bil men vi vill ha det. Budgeten är Max 90000kr.
  Frågan är om vår önskelista som följer är orimlig?
  Kombi
  Automat
  Max 12000 mil
  Stolar som åtminstonde kommer i närheten av saaben
  Motsvarande prestanda som saaben ( iallafall nära)

  Bilar vi tittat på:
  Passat -09 200hk DSG. Tyvärr var sportstolarna för smala för mig samt hårda
  Volvo s80 2,5t -08 den passade mig bra men frugan säger att det ser ut som en gubbil.
  C5 200 hk diesel -11. Kändes för billig i knappar mm.
  Audi A4 2,0t -09. Föll på stolarna och min osäkerhet ang alla motorproblem man läser om.

  Vad tror du , måste vi sänka våra förväntningar?

  Mvh Johan.

 47. hej,
  vi har funderat på att byta bil, vi har i nuläget en Nissan Qashqai +2 2010, som vi egentligen är helt nöjda med utrymmes- och körmässigt (sålänge man inte kör i över 110km/h haha). Det vi tycker är att den är lite dyr i drift, ffa är den ganska bränsletörstig… 2.0L motor var kanske onödigt för oss. Vi kör mestadels korta avstånd, bor precis utanför en småstad med jobb och dagis inom 6km.

  Önskar gärna hybrid/miljöbil, vi har två framåtvända bilbarnstolar som ska rymmas, dragkrok är ett måste, någorlunda rymligt bagageutrymme, men nästan viktigare upplevas rymlig innuti och som sagt billig i drift. Ett extra plus om den har glastak, vi har alla lite förälskat oss i det från qashqaien vi har nu.

  tack på förhand,
  Sanna

   • Svårt med hybrid/miljöbil till den budgeten, i alla fall om den ska matcha de övriga kraven ni har. En gas/bensin Volvo kan ni säkert hitta men den är jobbig i att den alltid har lite bränsle, både gas- och bensintankarna är små.
    Jag skulle kolla på en Toyota Verso, Renault Scenic, Ford (Grand) C-Max eller liknande MPV, det är egentligen det som Qashqai är (en minibuss alltså) men förklädd till skogsmulle. Det ger kanske inga miljöbilsförmåner men moderna minibussar är riktigt sparsamma med bränslet om man väljer de mindre motorerna (som ändå borde duga gott för era behov)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>