Zafira och B-MAX är Årets Familjebil 2012

Nu är Årets Familjebil 2012 utsedd och utmärkelsen delas av Opel och Ford. För ett år sedan utsåg jag Ford Grand C-MAX till ”Bästa MPV just nu” och B-MAX är ju en mindre variant som passar den lilla familjen skulle jag säga men fortsätt läsa innan du slår till på en! Opel Zafira Tourer är bilen för oss alla andra som inte bara behöver vik- och fäll-flexibilitet utan också schyssta utrymmen för att stuva barnvagnar, trehjulingar, knattelag och annat smått och gott som hör hämta/lämna vardagen till.

För några år sedan fick Opel Meriva utmärkelsen Årets familjebil, jag höll inte med juryn då och inte helt nu heller…

Det är förstås inte helt lätt att kvala till Årets Familjebil – säkerhet, miljövänlighet, flexibilitet och prisvärdhet är alla egenskaper som ska besittas och det är faktiskt inte många bilar som klarar det i verkligheten. Nu vill jag inte vara elak, men det vore väldigt intressant att se hur många familjer som faktiskt köper en B-MAX… Om man droppar in i Fords bilhall så finns det bra många andra Ford modeller som säkert är ett smartare köp. Visst, för den nybildade familjen som har ett barn funkar B-MAX alldeles perfekt men vanligtvis äger man ju en bil i alla fall i tre år och vanligtvis har man hunnit skaffa minst en unge till inom den treårsperioden och med två småttingar är ju onekligen en Grand C-MAX mycket mer passande. Särskilt eftersom både B och C-MAX också nu har 5 års garanti så skulle min köprekommendation vara att köpa C-MAX som du i så fall kan växa i och äga i 5 år med garanti istället för att köpa en B-MAX som kommer att börja kännas liten efter högst 1 år och när syskonet dimper ner efter ytterligare ett år så måste man byta. Med en Grand C-Max (7 säten) kan mormor och morfar åka med även när ni har två småttingar och den typen av flexibilitet är svår att prissätta men även svår att förstå och förutse behovet av när man just ska bli förälder för första gången och man har en budget som bekvämt rymmer en B-MAX. När jag fick mitt första barn hade jag nyinköpt begagnad Peugeot 206 med fällsäten för att komma in i baksätet, jag trodde i min enfald att jag skulle kunna ha kvar den minst några år men redan efter 6 månader blev jag tvungen att låna svärföräldrarnas Renault Scenic och kränga min kära 206 GTI på Blocket. Hade någon sagt åt mig att köpa en större bil på en gång hade jag säkert inte lyssnat (vilket du kanske inte heller vill göra) men tro mig – det är bara jobbigt att vara puckad och inte inse sitt eget bästa. Att åka runt i en gammal skraltig Scenic var inte alls kul men nödvändigt, hade jag köpt en Peugeot 306 eller Golf Variant hade den räckt mig bra mycket längre. Köp så stort ni kan är allt jag säger!

Här på Familjebilsbloggen håller vi ju också på och testar de bästa familjebilarna och du får gärna hjälpa till genom att lägga din röst via kommentarsfältet på en eller flera av bilarna i detta inlägg.

 

EmailShare

En reaktion på “Zafira och B-MAX är Årets Familjebil 2012

  1. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjekombin för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>