Ford Galaxy 2,2 TDCi – första intrycken

Vad är bättre mot höstrusk än att testa en riktig familjefraktare? Just nu testar jag en rikligt utrustad Ford Galaxy – en bil som tar sju vuxna utan att de på sista raden behöver vara av Pernilla Wahlgren size. Den är ingen skönhet i mina ögon men grymt luftig och praktisk. Testbilen har dessutom en massa säkerhetssystem, ställbart chassi och 200 dieselhästar  så här kommer vi att få en bra bild av vad Ford har att erbjuda den stora familjen. Givetvis var jag sugen på en S-Max för ett familjebilstest men nöden har ingen lag och den Galaxy som jag nu grundar kommande familjebilstest på har en hel del likheter med S-Max, men den är förstås större.


Den Ford Galaxy jag provkör har för säsongen lämpliga dubbfria vinterdäck på mindre fälg än de mer stöddiga sommardäcken och det inverkar förstås lite negativt på utseendet, du får ha överseende med det men är du spekulant på en Galaxy så gissar jag att fälgar ändå inte är din top prio här i livet.

Jag är förvånad över att säteshöjden i bilen inte är högre, det hade jag tydligen förväntat mig, man kliver inte upp i bilen och inte ner utan bara rakt in i den. Väl på plats sitter jag bekvämt och bilen är riktigt lättkörd sin storlek till trots. Hittills har mitt testande bara identifierat en småstörande detalj och det är att bilen (som vanligvis är riktigt tyst) verkar ha lite svårt med mindre skarvar och ojämnheter, det hörs ett dovt/dämpat men tydligt stötljud varje gång ett hjul eller hjulpar rullar över nedfällda brunnslock eller mindre asfaltskanter. Det kan givetvis ha med däcken att göra (kanske för mycket luft i dem) eller med chassi-inställningen, men ”Comfort” läget avhjälper det inte, dock i ”Sport” så är ljudet detsamma men stöten tillåts fortplanta sig mer i chassit eftersom det är det styvare läget. Nåja, nog om det… på landsväg är bilen grymt bekväm, helljuset slår av och på sig själv, små lampor i ytterbackspeglarna varnar om det är en bil i döda vinkeln och ratten durrar om man inte håller sin fil. Farthållaren håller avståndet till framförvarande eller en maxhastighet om man så vill och jag gissar att en Ford Galaxy på familjesemestern skulle vara en mycket uppskattad fraktare för både förare och passagerare, det finns utrymmen i överflöd och takhöjden är väl tilltagen – har man alla sju säten upptagna krävs dock en takbox för packningen, men mer om det senare i det kompletta familjebilstestet.

Nu ska jag sluta skriva och återgå till testandet!

EmailShare

3 reaktion på “Ford Galaxy 2,2 TDCi – första intrycken

    • Gnekig handbroms och en riktigt dålig back-kamera på mörka och våta höstkvällar, ingen isofix på tredje raden och ett av facken i taket som har ett taskigt lås. Men ungarna älskar flygbrickan och fasen va lätt det är att lyfta in och spänna fast två-åringen i sin bakåtvända stol, jättebra arbetshöjd och stor bakdörr så att man har manöverutrymme – dock funkar stora dörrar bak sisådär på en fullknökad Maxi/Forum parkering när bilarna står tätt – skjutdörrar – ja tack!!

      • Skjutdörrar är kanon på stormarknader och andra trånga ställen men dom kan vara lite svåra för mindre barn att få upp och igen?

        Finns ju numera elektriska såna som är kul att öppna och stänga med en pappa-knapp där fram :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>