Upprop – Vilka bilar är de bästa familjebilarna tycker du?

Nu behöver jag din hjälp! Förra året (2011) listade jag de bilar som jag ansåg var de bästa familjebilarna i olika kategorier – vinnarna då var:

Bästa familjekombi/herrgårdsvagn: Volkswagen Passat (2011-): Svårslagen, med bättre garantier skulle den mosa nästan allt motstånd, fler drivlinealternativ än du orkar sätta dig in i.

Bästa 5 sitsiga minibuss/MPV: Ford Grand C-Max: 5 platser/säten med två extra (nöd)säten, skjutdörrar

Bästa 7 sitsiga minibuss/MPV: Volkswagen Sharan/Seat Alhambra: 7 platser/säten, skjutdörrar (2011 års modell).

Bästa 5 sitsiga SUV: Honda CR-V: Vad annat kan jag säga? Enda nackdelen är att krockkudden fram inte kan stängas av.

Bästa 7 sitsiga SUV: Kia Sorento (2010-): 5 platser/säten med två acceptabla extrasäten, finns endast som diesel, 7 års nybilsgaranti. 5 stjärnor i Euro-Ncap och ca 100 000 billigare än en XC90.

Nu är snart 2012 slut och frågan är om någon av dessa bilar är hotade eller rent av petade från sin familjebilstron? Några starka utmanare är definitivt:

Hyundai i40, Volvo V70, Ford Mondeo, Peugeot 508, Toyota Avensis, Skoda Superb, Subaru Legacy till klassen ”Bästa familjekombi”

Toyota Verso, Mazda 5, Opel Zafira, Renault Scenic, VW Touran till klassen ”Bästa 5-sitsiga minibuss/MPV” (jag vet att dessa har sju säten men kom igen, det handlar om nödsäten som ger pluspoäng för flexibilitet i vardagen men knappast kan nyttjas dagligen)

Vad tycker du? Finns det några riktiga utmanare till Sharan eller Kia Sorento?


Nytt för i år är att vi även ska utse ”Bästa Lill-kombi” och ”Bästa begagnade familjebil”.

Här pitchar jag in nya Kia Ceed, BMW 3-serie Touring och Volvo V60 för argumentationens skull till titeln ”Bästa Lill-kombi”.

Vad sägs om Saab 9-5 SportCombi, Toyota Avensis Verso, Volvo V70, Mercedes E-klass eller Audi A6 som ”Bästa begagnade familjebil”?

Gör din röst hörd i kommentarsfältet! Vi kör lite ”crowd sourcing” och kommer gemensamt fram till vilka som är de bästa familjebilarna, men jag har utslagsrösten förstås ;-)

Jag sammanfattar alla kommentarer och utfall mot slutet av November (2012).

EmailShare

14 reaktion på “Upprop – Vilka bilar är de bästa familjebilarna tycker du?

 1. Volkswagens bilar är helt oslagbara så Passat, Sharan och Touran bör vinna sina klasser – Tiguan till bästa 5 sits SUV också förstås. Bästa lill-kombi är en Golf Variant och bästa begköp är en Passat det med!

 2. Tycker I40 är helt klockren och borde vinna kombiklassen iaf,
  Bästa begagnadkombi borde ju bli 9-5an då priserna på dem är klockrena

  • Ja Hyundai i40 känns riktigt bra på flera parametrar, förra året tänkte jag att Passat finns i många versioner och bränsle alternativ men tittar man på säljstatistik så tuffar i40 på bra. Vi får se om det kommer fler röster på den :-)
   9-5 är prisvärd (hade en kollega som köpte en, skrev också ett gästinlägg om det här på bloggen) – min enda fundering är värdeminskningen – svårt att veta vad som hänt om typ 3 år när man säljer den. Får Saab parts problem och det blir hackigt med reservdelar kanske de droppar mycket, samtidigt finns det ju många krockade och andra Saabar att ta reservdelar av för oss i Sverige i alla fall.

 3. Vi köpte en beg Avensis Verso att ha som slit och släng andrabil, bra med lite extra plats när man ska åka på fotbollen. Går som en klocka och prisvärd, ibland väljer vi den när vi ska typ till djurparken med familjen istället för BMW 5 Kombin -05 som är vår förstabil egentligen

 4. Bästa familjekombi/herrgårdsvagn: Mazda 6, ohotad. Varför, roligast att köra i klassen, välbyggd, snygg, välutrustad, rymlig och extremt prisvärd. För mig finns inget som kommer in närheten av mest bang for the buck och då har jag provat allt i klassen länge och väl. Passat är som ett glas ljummet vatten, det funkar men är varken gott eller äckligt, kort sagt en medelmåtta utan nåt vare sig bra eller dåligt.

  Bästa 5 sitsiga minibuss/MPV: Ford S-max, bäst på vägen, snyggast och jävligt prisvärd.

  Bästa 7 sitsiga minibuss/MPV: Fiat Freemont.Mycket utrustning och bil för pengarna.

  Bästa 5 sitsiga SUV: Mazda CX5, återigen, snyggast, trevligast på vägen, mest bil för pengarna.

  Bästa 7 sitsiga SUV: Kia Sorento

  • Kanonbra kommentar, med tanke på hur Mazda6-frälst du verkar så gissar jag att kommande Mazda6 är något du ser fram emot att sätta tänderna i, den har fått bra kritik vad jag sett, kul för Mazda.
   En fundering kring Fiat Freemont (fka Dodge Journey) – Är den verkligen så bra, dels är den väl inte miljömässigt någon hjälte och dels så minns jag den som ganska trång om man tänker att den bör funka bra i vardagen som sjusits, den borde kanske utmana/ersätta din nominerade S-MAX på 5 sits MPV posten?

   • Egentligen är jag inte frälst på Mazda 6 bara det att den har dom egenskaperna jag prioriterar högst hos en bil, körglädje, rymlig, snygg, välbyggt och prisvärd. Nya 6:an är onekligen fin, dessvärre tycker jag att inredningen blivit tysktråkig och att man följer normen med att ha en stor ful skärm som är allt annan än användarvänlig i panelen.

    Jag ska erkänna att jag inte kört Freemont:en men den tilltalar mig, fyrhjulsdrift, utrymmen, utrustningen och billig. Hur den är att köra kan jag bara gissa mig till men troligtvis mer åt det komfortabla hållet, men det passar biltypen rätt bra. Sen är faktiskt inte miljöaspekten en faktor för mig, inte ens en liten. Nu såg jag att du kommenterade sjusitsigheten och den har jag inte ens tänkt på då vi i vår familj inte behöver det, så den kanske ska flyttas till kategorin femsitsig istället.

    • Jag har inte kört Mazda6 av nuvarande modell så jag har lite att sätta emot men jag vet att Mazda bygger generellt bra grejer, såg en bild på kommande Mazda3 häromdagen, verkar intressant den med. Åter till priser och utmärkelser, jag flyttar dina röster så att S-MAX är bästa 7-sits MPV och Freemont/Journey på 5-sits MPV.
     Jag har kört en Freemont medans det stod Dodge på dem och din gissning är rakt på, jag körde etanol/bensinaren och den var skönt amerikanskt med lite grunt från motorn så man kan pipa iväg snabbt ( om man nu vill att det ska säga slurp i tanken förstås

 5. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjekombin för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 6. Ang. Fiat Freemont så har jag nu 500 mil på mätaren och är väldigt nöjd. Bra komfort, hög utrustningsnivå, bra kvalitet på inredning ( dock ej BMW nivå) och bränslesnål för sin storlek ( 0,73 blandad körning ). Köpte 140hk framhjulsdrivna versionen med DVD paket för 220kkr. Har svårt att se att det går att få mer bil för pengarna. Känns bra ihopskruvad också.

  Med vänlig hälsning,
  Henrik

  • Härligt att ditt köp av Freemont känns rätt även med lite mil innanför västen. Ja, man får onekligen mycket för pengarna, jag önskar dig ett problemfritt familjebilsägande och hoppas att värdeminskningen inte är värre än på de flesta bilar.

   • Japp – en liten utvikning kanske också är på plats att Fiat uppgraderade både chassie, motorer/växellåda, styrning samt bytte ut hela inredningen gentemot Dodge Journey för att passa Europeiska krav. Ang. värdeminskning så kommer den att vara betydligt mer än t.ex. en Ford S-Max men från en betydligt lägre nivå. Min bil skulle kostat ca 120-130kkr mer om jag valt en S-Max med samma utrustningsnivå. Om jag behåller den 5 år så tror jag att prisskillnaden kommer att var betydligt mindre än så mellan dem som begagnade. Då borde jag alltså gå plus. Oavsett det så är det en väldigt trevlig bil som lastar 7 pers på ett bra sätt utan att vara en buss.

    • Värdeminskning blir ju alltid spekulation och man kan bara göra precis som du – räkna på det och sedan göra antaganden. En sak som är väldigt positiv är ju att du lyckats få en bil som för dig motsvarar en S-Max men att du har 120-130 kkr att göra annat för istället för att ha dem upplåsta i en bil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>