Jubileumsinlägget – 1 år vid ratten

Efter ett år i familjebilens tjänst är det dags att titta lite bakspegeln (visst är det patetiskt att alla som skriver om bilar använder den metaforen!?) och samtidigt trycka accel några gånger på farthållaren så vi kommer upp i lite bättre cruiselunk för nästa del av resan (grattis du överlevde, nu är det slut på liknelser!)

Bloggens initiala ambition anser jag fortfarande hålls, nämligen att ge familjebilsköpare schysst och realistisk information utan alltför mycket bullshit så att man är bättre rustad för bilköpet.


Mina första inlägg handlade om vikten av att verkligen tänka igenom sitt bilköp, att väga in de egna behoven av flexibilitet, storlek på bilen, lastkapacitet och så vidare så att man inte går på en massa nitar eller får falska förhoppningar när man besökt de första bilhandlarna. När jag köper bil går jag igenom 4 faser:

1. Drömfasen, där jag tror att jag har råd, eller kanske bättre formulerat, jag tror att jag är villig att lägga, en löjlig summa pengar på en ny bil och jag provkör en massa bilar helt i onödan (fast kul är det givetvis :-)

2. Deppfasen, jag börjar förstå hur landet ligger och att när banken ringer så handlar det inte om att mina konton är så fulla att banken vill ha lov om att starta ett nytt konto.

3. Beslutsfasen, alla viktiga val av bilmodell, budget, bilfärg (skämtar bara..), etc görs och rätt bil hittas och köps

4. Gilla läget fasen, när man väl rullar runt i den nyinköpta bilen så är det oftast väldigt lite av det man oroade sig för eller desperat försökte få fram information om inför köpbeslutet (”har bilen kamkedja?” eller ”service intervall partikel filter?”) som faktiskt spelar stor roll. Något tillval kanske man ångrar (att man inte tog) men man kan nästan alltid leva utan det.

De flesta av oss är ju i sista fasen och bloggen vill hjälpa dig att hamna där så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Under nästa vecka ska här testas Peugeot 508 för att se om den klarar familjebilstrofén. Blir spännande, vad jag sett har den klar potential men när jag börjar stuva dubbelvagnar, trixa med barnstolar och fälla säten så kanske det avslöjas någon groda, vem vet. Kommer att skriva några kortare inlägg om 508 under veckan men sedan framförallt sammanfatta allt  i ett testinlägg -familjebilstestet- precis som gjorts för  Kia Sorento.

Sen är det sommarlov – kanske blir det några inlägg om semesterpackning eller Foppatofflans betydelse för Norrlands vidareutveckling, vem vet?

Under Augusti/Sept kommer fler familjebilstester av bl.a Hyundai Santa Fe, nya Sharan och senaste versionen av Honda CR-V. Senare under hösten kommer fler provkörningar och biltester så kom tillbaka när du känner för det.

Glad Midsommar!

EmailShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>