Takbox – viktigt att tänka på vid köp av takbox

Årets julklapp för spekulanter till Årets familjebil är definitivt takbox och dragkrok. Men det är bra grejer även för de flesta andra! På senaste tiden har det gått lite mode i takboxar (eller skibox/skidbox som de också kallas) och det finns riktigt slimmade varianter som ser grymt okej ut. Men de ska du INTE köpa såvida du inte arbetar för svenska skidlandslaget och således vet att du bara kommer att köra skidor i takboxen. För de må vara snygga och livsstilsorienterade men har du familj så är du tyvärr inte riktigt rätt målgrupp. Mitt råd är att köpa en så rymlig box som du kan, helst en som är mer eller mindre jämnt tjock (rektangulär, minst ca 40 cm hög med rundade hörn), du kommer att ha den på bilen under väldigt begränsade perioder så det är okej att din bil ser ut som en packåsna, jag lovar. En gammal hederlig Packline från tidigt 90-tal på Blocket är helt rätt, om den funkar på din typ av bil. Med en luftig takbox så kan man enkelt frigöra stora delar av bagageutrymmet vid långfärd, man lägger bara upp barnvagnsunderedet på taket. När man slipper ha barnvagnen som en variabel när man packar skuffen inser man att ens kombi faktiskt kan svälja en hel del. Det drar lite extra soppa med takboxen på men det är det oftast väl värt med tanke på alternativen; att ha en större bil kostar hela tiden och att dra släpvagn begränsar din hastighet på långresan. När du ska slå till på en takbox ska du insistera på att få ta en provtur med den monterad på din bil. Provturen ska innehålla en sväng ut på 90 och 110 vägar för ibland har man otur… vissa bil och takbox kombinationer kan skapa otrevligt vindbrus eller till och med tjut vid vissa hastigheter och det kan vara väldigt bra att veta i vilken hastighet detta händer (om det alls händer vill säga); jag har en kollega med en Passat och en Thulebox som inte kommer överens över 90 km/h, så antingen fixar man öronpluggar till familjen eller så får man kryssa under tjuthastightet, i deras fall blir det runt 85 km/h. Köper man från samma handlare som säljer bilen så har man ett bra läge att kräva en annan takbox men köper man på Blocket eller på någon OK/Q8 mack så är en provsväng inte helt fel.

Om du har en SUV eller en mer modern ”livsstilskombi” med sluttande bakruta så kan du få problem med takboxen och bagageluckan. Kolla att du kan öppna bagageluckan när du har takboxen monterad, det låter basic men många moderna bilar har gångjärnen väldigt långt upp på taket, samtidigt har de också en lång svepande framruta vilket gör att de inte finns så väldigt mycket tak (som bilden på Audi Q5 i början av detta inlägg visar) att montera takräckena på, takboxen hamnar långt bak, stoppar effektivt bagageluckans öppningsmån och du får ett intressant packningsdilemma. Vår Honda CR-V har detta problem och det finns en takbox som passar, dock måste man då också ta bort takantennen. Q5:an på bilden ovan har löst problemet genom att ha en kort takbox, passar barnens skidor och de vuxnas stavar i alla fall…

Till sist, när du fått på din takbox (och kollat framifrån att den sitter rakt) så ska du packa den enligt kiltekniken och de tyngsta grejerna läggs i botten och kilas fast där takräckena sitter så att du får maximal stabilitet och tyngpunkten på rätt ställe. Lägg aldrig upp tunga grejer ensamt i boxen utan att i så fall se till att spänna fast dem ordentligt och kolla i bilens intruktionsbok hur mycket last som din bil får ta på taket.


Att ha en rymlig takbox är en fantastisk flexibilitetsförsäkring, inte bara för skidor utan för det mesta, till exempel om man ska hålla medhavt käk kallt på långresan. Kostnadsmässigt är takboxar billiga jämfört med alternativen och de inverkar inte i någon större utsträckning på din snitthastighet eller framkomlighet. Se bara till att hitta den rätta för dina behov och din bil, de finns i alla möjliga varianter.
Om du har en SUV eller MPV/minibuss kan det vara svårt att nå upp till takboxen, då finns det ett oslagbart multifunktionskomplement som bör införskaffas; en fällbar pall som alltid bor i skuffen, klockren för att nå vid montering av takboxen och takräcken, men den är inte tokig när man ska svabba taket heller. Har man en XC90 (som ju har hög lasttröskel) och en gammal hund med rygg eller höftsmärtor så har man ytterligare ett användningsområde för pallen…

För Honda CR-V finns det en takbox som funkar (om man inte har vinge över bakluckan) och den säljs bland annat via din lokala Honda återförsäljare, kontakta dem. Har för mig att det blir lite strul med takantennen så antingen får man ta bort den eller så kan man göra ett hål i takboxens undersida så antennen kan sticka igenom. Egentligen helt makalöst; är det någongång man (jag) vill lyssna på radio så är det på långresa och det sammanfaller ju så fint med att man också gärna har takboxen på…

I Sverige tillverkas inte bara familjebilar, Koenigsegg är kanske så långt ifrån en familjebil man kan komma, men den finns faktiskt med takbox som tillval den också!

Kommentera gärna eller ge tips på familjebil/takbox combos som funkar!

EmailShare

9 reaktion på “Takbox – viktigt att tänka på vid köp av takbox

 1. Pingback: Små och mellanstora suvar – glöm de små! « Bil för familjen

 2. Pingback: Ford Kuga – gästinlägg « Bil för familjen

 3. Pingback: BMW 525d Touring – familjebilstestad! « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 4. Pingback: Extrautrustning och tillval som du behöver och det du kan skippa | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 5. Pingback: Pågående test – Ford Galaxy 2,2D | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 6. Har nu provat provat mina orginal takbågar till Audi Q5. Sitter perfekt men får ett vindbrus och högt tjut som är omöjligt att stå ut med.
  Skall detta vara en tysk kvaltétsprodukt ? Uselt !!!
  Besviken Q5 ägare.

  • Vad säger den handlare som du köpt av? Det låter ju inte alls bra, håller verkligen med! Kan du ha monterat dem fel på något sätt? Att det tjuter om du har originaldelar och inte ens har på en takbox så är jag verkligen förvånad! Jag skulle åka förbi närmaste Audihandlare och erbjuda dem en provtur och se vad de säger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>