Toyota Avensis – prisvärd lobotomi

Det är nåt med Toyota, och speciellt Avensis, som skrämmer mig. Toyota Avensis saknar själ. Den är kliniskt rätt men faller alltid på själapunkten om du har en gnutta prestige i dig eller minsta lilla bilintresse. Om man letar efter en prisvärd, problemfri kombi med hög säkerhet och lagom utrustning så är det svårt att inte fastna för en bensindriven Avensis kombi 2008 (gamla modellen). Även modellen före den verkar uppvisa samma omdöme.

Räknar man på det så är det svårslaget… ca 150.000-180.000 i inköp (hos Toyotahandlare!), fortfarande nybilsgaranti, låg förbrukning (dock ej miljöbil), låg skatt och försäkring, förhållandevis billig service. Då har bilen gått runt 4.000 mil och köper man av en handlare (och det bör man i detta fall) så får man TKG, Toyota kvalitetsgaranti. Snacka om käftsmäll till konkurrenterna som i bästa fall erbjuder 36 mån garanti på begagnade bilar och det är sällan lika omfattande. För grejen är att dels vet Toyota att den här garantin egentligen inte behövs (annars skulle den kosta för mycket) och skulle du mot förmodan få problem så är de måna om sitt kvalitetsrykte, de kommer att fixa problemet så länge som du på någotsånär övertygande sätt kan hävda att problemet borde täckas.


Det låter ju skitbra, vad är det som är skrämmande med det? – Jo att det mänskliga psyket är så inställt på njutning och lättja att vi väljer bort det rationellt rätta. Det är den mänskliga faktorn som kommer till ytan och jag tycker att det är riktigt oschysst av Toyota att tvinga mig till det ställningstagandet (kanske därför de också har Lexus?)

De som köper en Toyota Avensis för familjen är övermänniskor, de väljer det som är rationellt optimalt, de lyder inte under samma mänskliga faktor som du och jag (som dreglar efter Audi A6 men bara har råd med en Passat). De har fler-skals-kläder på sina barn istället för bävernylonoverall. Samtidigt så är det deras akilleshäl, de saknar passion och driften efter njutning och lättja, de är tillräckligt lobotomerade för att äga och köra en själlös bil.

-Vad är det för skitsnack? Provkör en Kia Ceed kombi (rå transport från A till B) och sedan en Avensis (lobotomerad transport från A till B). Avensisen kommer att verka trevligare och ja, den är dyrare (och större). Hoppas sedan över i en Passat/Subaru/Mazda 6/Ford Mondeo/Vad fasen som helst… då kommer leendet någongång ibland på läppen när du minst anar det (det händer även i en basversion av Passat) och vips så är du beredd att betala mellanskillnaden för ett leendes skull. Är du inte det så är du övermänniska och då kommer du att bli nöjd med en Avensis, din lyckost!

Fotnot: Jag väljer att inte jämföra med Volvo V70 här för de som köper den gör inte ett val, men visst kan en V70 också föranleda dig att dra på smilbanden, kan också vara för att man grinar illa, avgör själv!

EmailShare

14 reaktion på “Toyota Avensis – prisvärd lobotomi

 1. Pingback: Saab 9-5 kombi – solbrillor och sprit för 100 000 « Bil för familjen

 2. Haha, för en som inte är speciellt passionerad när det gäller bilar kan jag bara säga att det känns skönt att bli kallad übermensch. – nöjd Toyotaägare sen 2 år tillbaks (testkörde en mängd bilar innan, däribland Audi A6, Passat, Ford, kan inte påstå att jag fick mycket mer ribba av dem)…

  Skön blogg dock med bra tankar kring bilar och tillbehör.

  • mycket bra skrivet…

   prisvärt lobotomi… exakt så känner jag ..ibland.. Toyota ägare sedan många år.. och ja visst suktar jag efter att bli nöjd som i andra bilar … som har ngn typ av själ.. men toyota .. exakt billig i drift.. säker.. etc… dom andra är inte det utan har mer själ… tja enlig plånboken toyota o själen annnan… ibland är det svårt.

 3. Pingback: Små och mellanstora suvar – glöm de små! « Bil för familjen

 4. Pingback: Hyundai i40 – spännande utmanare #1 « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 5. Pingback: Saab 2.3t Biopower SportCombi begköp – gästinlägg « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 6. Pingback: Är du lång och vill bli nöjd? – Subaru Legacy « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 7. Pingback: Kia Cee’d – familjebilstestad! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 8. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjekombin för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 9. Pingback: Familjebilar i olika kategorier – bästa familjeSUV för dig 2013! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 10. Det låter som att avensis är ett klockrent köp om man inte är ute efter en rolig bil.

  Men! Idag kör vi prius (och en Skoda Felicia). Vi fick vår första dotter för en vecka sedan och priusen funkar jättebra hittills. Den rymmer (knappt) barnvagnen i bagaget, inga problem med bakvända bilbarnstolar (har inte hunnit prova, men det ska gå – den är grymt rymlig!). Men i och med att vi planerar att skaffa ett syskon anno ca 2016 så funderar vi över vilken bil som ska ersätta vår nuvarande Skoda Felicia.

  Vi gillar Toyota. Vi gillar tryggheten, servicen etc. Vi bor i centrum i en ”storstad” och kär sällan utanför staden. Så priusen och hybridformatet är klockrent för oss. Därför har vi funderat över om Toyotas Auris Touring Sports kan vara något för oss. Hybrid, kombi, Toyota. Låter ju klockrent för oss tråkmånsar.

  Har du, eller ska du testa Auris? Hybrid är väl inte intressant för dig, men bilen i sig oavsett drivlina hade varit kul att höra ett utlåtande om från en fullskalig familj!

  Hade avensis funnits som hybrid hade saken varit klar.

  För övrigt, din blogg är en av få jag följt på många år. Jättekul att du gör det här!

  • Kan lägga till att jag vet att Prius Plus finns också, men Auris har fördel iom större bagage och mycket lägre pris.

   • Tack för omdömet om bloggen! Auris kombi hybriden finns med på att göra listan men den kommer nog inte testas på ett tag tyvärr. Dock tror jag att den nog passar er tråkmånsar alldelens förträffligt och vad jag sett av Auris hittils så är den betydligt trevligare än Avensis som jag skrivit ned i lite ironiskt sinnad välmening. Så risken är väl bara att ni får smak på bilar :-)
    Gasdrift är inte ett möjligt alternativ till hybrid? Finns lite mer på familjebilssidan där och köper ni med 3 års ägandehorisont skulle jag nog överväga gas också, så länge man har bra tillgång till gaspumpar i stan så tror jag att det kan vara ett nog så fördelaktigt köp om man ser till miljöhänsyn.

    • Gas är säkert hur bra som helst. Har ingen erfarenhet av det bara. Men jag är öppensinnad. Har du något konkret tips? Jag känner till att Volvo och Volkswagen kör mycket gas, men annars är jag oupplyst.

     Golf sportkombi var väl i minsta laget om man inom 2 år har två småbarn förstod jag. Lite synd. Passat är ju en ganska kostsam bil, men å andra sidan en långtidsinvestering kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>