Köp så stort ni kan!

Tänker ni köpa någon av följande bilar, eller någon av motsvarande storlek:

Volvo V50, Volvo V60, Saab 9-3 (snart med BMW motor!), BMW 3-serie, Audi A4, Kia Ceed, Mercedes C-klass, Skoda Octavia, Golf kombi, Ford Focus?

Då bör ni läsa detta, speciellt om ni väntar eller just fått ert första barn!

Många ställer frågor ut i cyberspace i stil med ”Får man plats med en Emmaljunga i en BMW 320?” Svaret är enkelt, det är klart att man får plats. Åker du till bilhandlaren med en barnvagn så kommer den att få plats, man får kanske till och med in en dubbelvagn. MEN när du står där och fäller ihop vagnen hos bilhandlaren är det så mycket annat som talar för att just den bilen är rätt. DU LURAR DIG SJÄLV, ivrigt påhejad av säljaren.


Det du ska fråga är ”Får man plats med en Emmaljunga, tre matkassar, ett par skitiga stövlar, en påse med leriga galonisar och ett takräcke i en BMW 320?” Lägg därtill scenariot att du står utanför Coop, barnet (eller barnen) är hungriga, griniga och snoriga efter en heldag på dagis och det småregnar. Då vill du inte stå och fälla en Emmaljunga enligt konstens alla regler så att du blir svettig (fast det är du nog redan) och får smuts från barnvagnshjulen på fina arbetskläderna. Då vill du kasta in barnvagnen med minsta möjliga möda, du kommer att skita fullständigt i om bilen känns premium eller är rolig att köra, det enda du vill är att få mat i och sedan tyst på barnen. Du kommer att drömma om att åka på en semester för de 15 000 du sparade på att du inte kryssade för sportstolarna i BMW hallen.

Jag tycker man ska maximera sitt bilköp så att man får en så stor, flexibel och driftssnål bil för pengarna som möjligt förutsatt att den uppfyller alla ens övriga krav till rimlig nivå. Ibland står man där utanför IKEA med en impulsköpt billybokhylla, det är slut på hyrvagnar på närmaste Statoil och takräcket ligger hemma förrådet. Då tackar man sin stjärna för att man köpte en Passat istället för en Audi A4, speciellt om man har barnvagnen med sig.

En större bil är oftast säkrare och eftersom de flesta inte vill eller orkar köpa bil oftare än vart tredje till vart femte år så tycker jag att man bör satsa så stort som möjligt. På tre till fem år hinner mycket hända, den bil ni köper ska kanske hantera att familjen växer, man kanske flyttar till hus eller man kanske skaffar en hund.

I vårt fall förändrade bland annat boendet kraven på bilen. Om man bor i en stadsmiljö är det ganska sällan som barnvagnen ska packas in och ut ur bilen. Man accepterar att det är lite bökigt de gånger man måste fälla ihop och knöka in vagnen.

När vi flyttade till hus insåg vi att vagnen ska in och ut ur bilen åtminstone en, men oftast flera gånger per dag. Att då behöva knäppa loss ligg eller sittdelen och verkligen fälla vagnen ordentligt för att den ska få plats tillsammans med några matkassar blir riktigt frustrerande.

Tittar man på lite nyare bilar så finns det nästan alltid en rymligare och ekonomiskt och miljömässigt sett motsvarande bil till den Audi A4 eller BMW 320d Efficient Dynamics som du dreglar efter. Köp för helsike en Passat, Skoda Superb kombi, Saab 9-5, Ford Mondeo, en budgetvariant eller (och detta bär mig emot ska ni veta!) en V70. De flesta av dessa finns som miljöbilar till en bra peng och kommer att ge er mer utrymme, flexibilitet och peace of mind på Coops parkering än vad en A4 eller 3-serie någonsin kan.

Det finns en anledning till att gubbar runt 50 köper en BMW Z3, Audi TT eller Porsche Boxter. Det är för att barnen är utflugna och de har under alla barnaåren trånat och dreglat efter premium och körglädje men avstått till förmån för barnvagnar, leriga bävernylonoveraller och fotbollsskjutsningar. Dessa gubbar är så miljöskadade att de oftast fortsätter att köpa kombi som förstabil med ryggmärgen.

Var inte ett puckat ego, har du skaffat familj och har begränsad plånbok så är det bara att gilla läget, du blir gubbe eller gumma tids nog!

Vad tycker du? Kommentera!

EmailShare

21 reaktion på “Köp så stort ni kan!

 1. Lätt att säga – svårt att göra… men jag antar att det gäller allt. Praktiskt är sällan kul. Men vad vet jag som bor i stan och åker buss. Där går iaf barnvagnen in.

 2. Pingback: Passat – en lagom budgettysk för familjen « Bil för familjen

 3. Pingback: Familjer med 100.000 – 300.000 i bilbudget « Bil för familjen

 4. Pingback: Med utsikt mot Svenssonsidan « Bil för familjen

 5. Pingback: Vinterdäck – ett måste i beg hallen « Bil för familjen

 6. Pingback: Ford Kuga – gästinlägg « Bil för familjen

  • Du får komma ihåg målgruppen, Familjer med 1-n barn och bilbudget < 300.000 SEK
   Det är inte hat mot körglädje (är det nån som kramar ut varje gnutta möjlig körglädje ur sin skottkärreHonda så är det jag…) det jag vill förmedla är att man kanske inte kan prioritera allt om man har ekonomiska begränsningar. Men kom med ett inlägg, jag publicerar gärna! Kul att få lite debatt, alla borde kommentera, det är kommentarerna som är den intressanta läsning!

 7. Pingback: Audi A6 Avant – kall familjekombi « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 8. Pingback: Jubileumsinlägget – 1 år vid ratten « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 9. Pingback: Kia Sportage – för liten för familjen, eller? « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 10. Pingback: Kia Sportage – familjebilstestad! « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

 11. Pingback: Zafira och B-MAX är Årets Familjebil 2012 | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 12. Pingback: Bästa julklappen – byt bort familjebilen för en stund! | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 13. Tack för denna inblick i socialrealism!

  Sitter med en 320D X-Drive som tjänste- och ”familjebil”, en alldeles lysande bil, men…

  …väntar tvillingar – som förstabarn dessutom – och behöver läsa sånt här för att undvika mentala vurpor och egotendenser. Min fru och jag har en viss ågren för kräk, bajs, hunger, stress, skrik och gråt som vävs in i dåligt planerad logistik.

  Har precis snokat på en VW Passat, och är positivt överraskad. Det här är en bil som jag inte ens provkörde förut pga. att den inte passade in i min ”image”.

  Nu har jag testad deras 170 hk diesel i en timme, och här är utslaget: KANONBIL! Den saknar inget som BMW:n har, och är mycket billigare framför allt när vissa kritiska tillbehör ska in (dragkrok, lastprylar, läder – barnkräk – säten, ”farthållare till pappa och automatlåda till mamma”). Jag har kört BMW 320 i 8500 mil, och har att jämföra med.

  Passaten är råstark, pigg, och mycket bekväm. Känns mer som en BMW 520.

  Nu måste jag inte välja billigaste tänkbara bil för att ha råd med två ungar, eller köpa buss för att få plats för den delen, men jag ska definitivt testa jobb->dagis->mataffär->hem scenariot innan jag bestämmer mig. En sak som jag definitivt skall lyssna på är att vardagen måste fungera innan man köper penisförlängare… ;-)

  • Härligt att du har ett öppet sinne och lyssnar. Du kanske också har läst mitt familjebilstest av nya 3-serie Touring vilket väl är ännu mer av samma socialrealism.
   Jag tror din prio är helt rätt, att få vardagen att gå smidigt kommer på första plats, särskilt när man väntar tvillingar(!), har man sen budget över kan man alltid lasta på extrautrustning och roligare drivlina för att förgylla vardagen ännu lite mer. Men tro mig, det kommer att vara kämpigt i början men tvillingarna är det som du ur ett livsperspektiv kommer att se tillbaka på som den riktiga grädden på moset i livet, inte om du hade farthållare eller ej, med rätt prio är barnen den enda riktiga penisförlängare man behöver, och de är de enda som är riktigt värda att investera allt i.
   Lycka till!

 14. Pingback: Bilköpartips – tänk på framtiden när du ska köpa ny bil till familjen | Familjebilsbloggen med familjebilstester, provkörningar och tips på den bästa familjebilen

 15. Det bästa bilköp jag gjort var vår Chevrolet Avalanche 2007. Vi har två barn med ett par års mellanrum= barnvagn+babyväska+extraknäcker+matkassar+verktyg som inte kommit ur bilen plus en massa annat bråte. Var den dyr? Jepp, jämfört med alla de andra bilar du listat ovan. Billig i skatt dock pga flexifeulkapaciteten. Men satan i gatan vad det har varit värt det. Säker som en stridsvagn och flexibilitet över allt annat på marknaden. Aldrig att vi behövt kompromissa vad gäller packning vid våra långresor. Aldrig att vi behöver borsta bort ”det värsta” grus/snö/lera/skit från vagnarna eller betraktade kläder, in med allt på täckta flaket och sen är det klart. Skit i de vanliga svenssonbilarna och skit i begäret och skaffa en säker bil för din aktiva familj. Alternativet är Cheva Suburban, samma som min fast ej flak utan en big ass kombi. Bra skit det där ska ni se :-)

 16. Klart man vill ha en stor bil som sväljer det mesta. Problemet är att stora bilar är dyra och drar mer bränsle (om man inte väljer en diesel som kostar ännu mer) Jag tror att alla vill köpa en så ny bil som möjligt och gärna med låga miltal men som sagt blir det dyrt för en Svensson att köpa en V70/Passat. Mégane, 308, Astra, Ceed m.m.borde fungerar för en familj. Alternativet är en äldre stor bil med många mil på mätaren. Finns bara stora-kombi-hysterin i Sverige? Nere i Europa är stora familjekombis nog inte lika vanligt förekommande.

  • Jag tror det är en kombination av vana och bekvämlighet, avlångt land, stora ytor och liten befolkning samt en tradition av sommarstugefirande som gör Sverige till det kombi-besatta land det är. De flesta familjer skulle klara vardagen med en liten Peugeot 208 men tydligen väljer svenskarna att lägga en stor del av sina pengar i bilbudgeten. Titta på amerikanarna som har mycket av samma förutsättningar – de köper ännu större bilar.

 17. Tackar för bra inlägg, har mejlat dem till min sambo (I hopp om att han läser dem) då vi väntar vårt första barn och behöver en större och mer passande bil. Han är väldigt anti tex V70, som han uttrycker sig, jag vägrar köra en sådan tråkig bil. Själv är jag ute efter något som tar mig från punk A till B och är praktisk så vi har kört fast. Bor I lägenhet men båda önska hus inom några års tid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>