Elbil – bra andrabil?

Nästan alla våra grannar har två bilar. En stor bil, oftast V70 (suck!), och så en liten, t.ex. Peugeot 107. Den stora bilen roteras så att den som har marktjänst (hämtning eller lämning) har den större och den lilla bilen går mest som pendelbil till jobbet som vanligtvis ligger inom en tvåmilsradie hemifrån. Den lilla bilen går oftast 5-6 mil per dag, ibland kanske 8. Att ersätta den med en elbil som t.ex. Peugeot Ion vore perfekt, med plats för fyra kommer 3 säten att vara tomma mestadelen av tiden och har elbilen en räckvidd på minst 10 mil så räcker det gott för de flesta, förutsatt att man enkelt kan ladda den varje kväll.

Men som med all ny ”teknik” kommer det att ta några år innan vanliga familjer kan bruka elbil. Dels är inköpspriset väldigt högt, man får tre och en halv Peugeot 107 för en Ion och 107:an är ändå en miljöbil redan. Familjerna kommer att räkna och snabbt inse att någon annan får ta den smällen. Sen finns det två saker till förstås… Dels blir det spännande att se hur elbilar fungerar till vardags när vintern kommer och sen kommer den stora stötestenen för de flesta familjer i hus… elräkningen. Mitt i smällkalla vintern när man debatterar golvvärme som bäst hemma (max 20 grader eller max 22?) så ska man plugga in en elbil i ekvationen. Det kommer att ta tid innan elbilen blir familjens andrabil tror jag.


Men ambitionen från tillverkarna är helt rätt och så länge som någon annan tar de ekonomiska smällarna under elbilarnas intåg så kommer nog familjerna att ta elbilarna till sina hjärtan i sinom tid, för vi vill ju alla (erm… nästan alla) föregå med gott exempel. Kan man sen också se till att mata elbilen med grön el så att även elproducentens utsläpp nollas, då har vi kanske en vinnare… hoppas bara att bilarnas komponenter och batterier kan levereras med Svanenmärkning i framtiden.

EmailShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>