Vi vill väl, men objektiviteten då?

Läste att Saab vann en ”knapp seger” över Audi i SvD. Man jämför en sprillans ny Saab mot en Audi som snart ersätts, modellen sjunger på sista versen. De flesta vet att Audi kan och kommer att leverera en ny A6 som kommer att vinna över Saab i alla ronder utom möjligtvis pris och lastförmåga. Att Audin snart ersätts nämns också i artikeln men generellt brukar svenska motorjournalister vilja väl och framhålla Volvo och Saabs goda sidor och någonstans får objektiviteten sig en törn. Varför finns det ingen svensk journalist som skriver om bilar öppet subjektivt, lite som Jeremy Clarkson? Det finns vissa som skriver lite mer nyanserat, men det känns lite ursäktande.


Som simpel bloggare kan jag säga att V70 är ett ickeval när en familj ”väljer” bil och nog måste redaktionerna ibland klia sig i huvudet när man försöker hitta på ett sätt att hissa nyaste påfundet från Saab eller Volvo.

Det kommer att bli spännande att se rubrikerna när Saab 9-5 kombi kommer, säkerligen ”bästa val för familjen” och sedan kommer det (i bästa fall) att nämnas lite i skymundan att andrahandsvärdet kommer att vara helt omöjligt att förutsäga, kommer någon ihåg barnsjukdomarna på 9-3?

Håller någon med, eller ska vi fortsätta hissa våra kära (utlandsägda) biltillverkare?

EmailShare

2 reaktion på “Vi vill väl, men objektiviteten då?

  1. Vi Bilägare testade nya 9-5:an nyligen och man kan läsa om det i senaste numret. Den fick inte premiumomdömen vad gäller kvaliteten; för många småfel och elfel. Körkänslan är däremot premium, tycker de.

    Jag ser rätt mycket Saabdelar i mitt jobb och kan konstatera, att det till stor del är Opeldelar från Rüsselsheim rakt av, samt delar från Frankrike, Tyskland, Tjeckien och Kina. Sverige med – vissa airbagar… Det är ingen svensk bil precis.

    • Jeremy Clarkson har sågat Opel ofantligt mycket, Vauxhall (som Opel heter i England) är ju en brittisk nationalklenod (liksom Saab/Volvo för oss) och det var först med nya Astra som Jeremy faktiskt var lite positiv kring Vauxhall. Jag tror väl inte att det är dåligt i sig att det är mycket Opel i Saab, det kanske minskar risken för allvarliga barnsjukdomar, gamla Vectran var ju riktigt bra driftmässigt vad jag förstår så Opel kan ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>