Bästa beg bil – några bra bilar för familjen!

Folksam och Bilprovningen har sammanställt en lista över krocksäkra (Folksam) och krångelfria (Bilprovningen) bilar vilket är en väldigt bra hjälp till familjebilsspekulanter. Några av våra vanligaste bilar återfinns på listan såsom Volvo V50, Saab 9-5 och Toyota Avensis. De flesta motorsajter har kommenterat listan, t.ex. DN Motor.

Letar du efter en bättre begagnad bil i spannet 100.000-150.000 kronor så bör man definitivt kolla på denna sammanställning.

När jag läser listan återser jag en gammal bekant… Renault återfinns på botten av listan speciellt när det gäller problem med spindel och styrleder. Jag kan bara hålla med… Den Scenic vi hade var förvisso en 2002:a men liksom service varje år så skulle det alltid bytas minst en spindelled. Vår gamla Scenic (den har inte åldrats väl tyvärr) gick vidare inom familjen och nuvarande ägare (som också har en E-klass) suckar bara varje gång vi diskuterar bil.


Ett annat intressant problem vi hade med vår Scenic var att styrservot gick sönder 4 gånger på 3 månader. En gång kom jag inte ens ut från verkstadsparkeringen hos Bilia Haga Norra innan den brast igen. Tydligen så använde man begagnade/renoverade styrservon och de höll inte, till sist skeppade man upp ett splitternytt servo från fabriken i Frankrike och sen dess har det inte varit några fler problem med styrservot i alla fall.

Renault Scenic 2000-2004 är fantastiska vad gäller utrymme och flexibilitet, man kan rymma nästa  hur mycket som helst i dem, särskilt om man monterar ur stolarna bak. Men de är riktiga plåtburkar att åka runt i och som framgår av listan hänvisad till ovan har de en hel del småproblem som stör ägandet. En annan sak som krånglade var knappen till bakluckan som fastnade i tid och otid, eller larmet som alltid gick om man lämnat bilen låst med varningsblinkers på, kanske ett problem bara på vår Scenic men mycket störande om man bor i stan och ”dubbelparkerar” ibland medans man springer upp med barnvagnen till lägenheten.

Som andrabil är en Scenic kanske ändå inte fel, de är ganska bränslesnåla (1.6 liters motorn i alla fall) och håller man sig inomskärs, alltså borta från motorvägar, duger de bra till hämtning och lämning och en sväng till återvinningsstationen eller Bauhaus ibland. Men de har alltid småfel, räkna inte med att hitta en 2000-2004:a som funkar felfritt… då försöker säljaren att lura dig!

Kommentera gärna!

EmailShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>