Audi, BMW, Mercedes – budgetbil för premiumfamiljen

De flesta premium bilar kan kosta hur mycket som helst, tillvalslistorna är oändliga, men för dem som har ca 300 000 som tak i sin bilbudget finns det snikvarianter som ibland kan vara mycket prisvärda.

Man får en bil med hög kvalité i materialval, ljudisolering och komponenter och om man skippar beteckningen bak på bilen (brukar vara det enda som är gratis i tillvalslistan) så kan man nog lura en och annan granne också.

Allt är givetvis en subjektiv prioritering, men många tycker att det är viktigare att lägga sina pengar på en bil som är ”premium” än att köpa en billigare grundbil och sedan utrusta den till max.

Det viktigaste, och oftast det svåraste, när man ska köpa en budget variant av en premiumbil är provkörning… det är sällan som bilhandlare har sådana hemma och testar man en dyrare så kommer man att bli besviken. Det gäller framförallt drivlinan (motor, växellåda) men också upplevd kvalité i kupén, t.ex. läderklädsel.

Jag provkörde en BMW X3 3.0d när jag ville köpa en X3 2.0. Provkörningen gav mersmak och jag var väldigt nära att skriva på, men då fanns det en begagnad X3:a med i stort sett den utrustning som jag hade råd med i beg hallen. Jag tjatade till mig en provkörning av den och vad kan jag säga… det gör stor skillnad i en bil om det sitter en stor diesel med automatlåda och läderklädsel istället för en liten bensinmotor med manuell låda och tygklädsel. Det blev ingen X3 för mig.

En släkting med 3 barn (alla under 10) slog till på en Mercedes E-klass kombi med minsta bensinmotorn. De är väldigt nöjda, bilen är rymlig och kvalitén hög, drivlinan är fullt tillräcklig för dem (200 kompressor med automat). Bilen har inte mycket av det lull-lull som man kan få till sin E-klass men det räcker bra för en familj som vill åka tyst och säkert med tre barn i bak (två framåtvända en bakåtvänd).


I helgen provkörde jag en Audi A6 med minsta dieseln (snikversion för tjänstebilsförare) och den var också väldigt trevlig med bra körbarhet (2 liters diesel med manuell låda). Bagageutrymmet är långt men inte vidare högt så det finns många som lastar mer, men komfort, kvalité och körglädje fanns det gott om.

Jag har personligen svårt att lägga pengar på att en bil ska vara premium, men jag känner givetvis skillnaden och för vissa är den viktig. Om så är fallet för dig så kolla in budgetversionerna av premiumbilarna, de ger ofta tillräckligt utan att skapa alltför stora hål i plånboken. För att slippa frestas av tillvalslistorna så kan en 1 år begagnad premiumkombi vara en bra jämkning. Det enda som är viktigt är att provköra en bil med den utrustningsnivå man tänkt skriva på för, annars kan det gå helt galet som det nästan gjorde för mig med X3:an.

Vad tycker du? Kommentera gärna!

EmailShare

7 reaktion på “Audi, BMW, Mercedes – budgetbil för premiumfamiljen

  1. Pingback: Bästa beg bil – några bra bilar för familjen! « Bil för familjen

  2. Pingback: Köp så stort ni kan! « Bil för familjen

  3. Pingback: Passat – en lagom budgettysk för familjen « Bil för familjen

  4. Pingback: Toyota Avensis – prisvärd lobotomi « Bil för familjen

  5. Pingback: Små och mellanstora suvar – glöm de små! « Bil för familjen

  6. Pingback: Audi A6 Avant – kall familjekombi « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

  7. Pingback: BMW X3 – familjebilstestad! « Familjebilens blogg med biltester och tips på den bästa familjebilen – olika bilar för familjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>