Att välja bil till familjen

Många byter bil när de får barn. Så också jag, bort med den trevliga Peugeot 206 GTI och in med en som klarar barnvagn och packning. Men att välja familjebil kan vara lätt ångestframkallande… det finns många parametrar att hålla reda på och ofta så har man inte tid att provköra och provlasta alla de möjliga bilar som finns på marknaden. Man hamnar lätt i V70 träsket, duger den åt alla (nästan iaf) så duger den nog åt oss också.

V70 funkar bra för de flesta men ofta är en av alla dessa ”bilvalsparametrar” man har i huvudet något i stil med ”Inte samma som grannarna tack!” Lite originell måste man väl ända kunna vara tänker man och nästa gång man går förbi grannens V70 kollar man om de har minsta dieseln eller lilla etanolversionen… kanske har man råd med en 2.5 FT eller en D5?

När vi valde bil tog det nästan ett och ett halvt år att komma till avslut. Vi lånade en Renault Scenic av svärföräldrarna så länge (mycket snällt!) vilket inte direkt snabbade på processen men åtminstone avstyrde de 5 första impulsköpen. Jag vet inte hur många gånger vi satt uppe sent på natten och surfade medans dottern sov i sin säng, trygg i vetskapen om att mamma och pappa skulle välja en rejäl och trygg bil där alla dockor skulle kunna åka med.

Jag har alltid varit bilintresserad så detta med att skaffa en familjebil såg jag som en rolig utmaning, det var en baggis trodde jag. Uppgivenheten satte in otaliga gånger under våra 18 billetarmånader och men i slutändan blev det förstås den bil som vi hade sneglat på från allra första början.


När man söker på familjebil får man antingen upp någon av de etablerade biltidningarnas årliga test eller så hittar man trådar på familjeliv eller andra sajter där den optimala familjebilen avhandlas. Generellt tycker jag att det som saknas är att man inte tänkt igenom, eller ens vet om, vad som verkligen är viktigt för en själv och ens familj.

Därför finns denna blogg, för att summera det som vi lärde oss under vår jakt på en familjebil.

EmailShare

2 reaktion på “Att välja bil till familjen

  1. Vilka andra parametrar kom ni fram till var viktiga i bilköpet? Miljö? Inser att du just startat bloggen men vilka bilar valde mellan?

  2. Härom månaden fick jag ett tips om att man kan tvätta fläckar i billäder med galltvål. Super, äntligen kan jag ge mig an sonens sittplats…. sen kom jag till sans och la en filt över.

    Mitt val att köpa en 6 år gammal V70 med en herrans massa mil på nacken visade sig vara helt rätt. Ingen kommer behöva köra denna bil när vi är klara med den :)

    // johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>